16 mesačné dieťa nechodí

kilimi
11. mar 2022

Ahojte mali ste niektora konkrétnu skusenost ze dieta vam este nechodilo same v 16m? Mame dceru ktora je ziva chce chodit ale len za rucky ale doslova ona beha. Chce len za rucky. Ked ju pustim skoro sa rozplače a da ruky na zem. Stvornozkuje aj sa sama postavi aj sa postavi sama do priestoru bez opory. Ide aj okolo nabytku aj s chodidkom ale sama este nie. Tak neviem cim to je.

majka1231990
11. mar 2022

Do 18mes je to v poriadku..

zuzanaete
11. mar 2022

Je to ok. Cas este ma. Odporucam prestat vodit za ruky. Ak sa uz postavi v priestore, tak je uz na dobrej ceste zacat chodit.

zojeva
11. mar 2022

Náš maly začal sám chodiť v 19m a to sme už behali kade tade na vyšetrenia je pravda že musíme cvičiť ale preto že syn je vysoký veľmi a preto aj stabilita je horšia

marzuz89
11. mar 2022

@kilimi nemusime ti hovorit, ze vodenim za ruky si sama oddialila jej samostatne chodenie, ze 😉 do 18m je to v poriadku, keby si nevodila, pravdepodobne by uz chodila sama, lebo by ju hnala vlastna zvedavost, "nezavislost". Takto sa dostane po nozickach rychlo kam potrebuje, istis ju, boji sa sama a necudujem sa. Prestan ju vodit, aj ked sa jeduje, max prichyt za pas.

Odvahu bude naberat teraz asi dlho, ale daj jej casu, kolko potrebuje. Ak by nechodila v tych 18m, urcite to potom rieste s pediatrickou. V tomto maju deticky cas, tabulkovo je ok kludne od tych 10m, ale ok je aj v 17m aj 18

kilimi
autor
11. mar 2022

@marzuz89 Ano viem len ked ona si to tak pyta chodit chodit a uz ma chyta za rucky

oblecenie99
11. mar 2022

Skúste jej dať len malíček, alebo nech sa drží kabelky, kočíka, pod. Postupne aj od toho upustiť, dať jej napr. do ruky nejakú hračku, pomôže jej to pri stabilite, bude sa cítiť istejšie. A toto mám ako typ priamo od fyzio: keď už pekne chodí okolo nábytku, stojí, tak jej dajte (ak doteraz nemala) papučky na nohy (kľudne tie klasické RAK, MANIK)

aurora33
11. mar 2022

@kilimi určite prestať vodiť za ruky. Do 18 m má ešte čas.

marzuz89
11. mar 2022

@kilimi a ked si bude pytat otvorit okno, aby vyskocila? Otvoris? 😉 Schvalne zvelicujem. Vzdy sme to totiz my rodicia, ktori v takomto veku udavame smer. Ja som nikdy vodit neplanovala a ani nevodila, tym, ze to nepoznal, tak mu to vobec samemu nikdy nenapadlo, aby to pytal, ci nebodaj plakal. O to som to mala jednoduchsie, naozaj. Teraz oducat zlozvyk bude tazke. Nerobis nic vyslovene zle (sice trpi telicko, zatazuje sa jednostranne, ramenne klby su v neprirodzenej polohe, postoj je iny, svaly, ktore maju byt zapojene su zapojene v inom pomere.. Atd) ale teraz vies, ze je to ok, ze este nechodi, lebo vodene deti jednoducho vela krat nemaju potrebu ist same, boja sa.

taga
11. mar 2022

Nie je to ok, teda bolo by ale nie je, pokazili ste to sami a to vodenim za ruky a choditkom.. cim skor s tym seknete tym lepsie pre vase dieta

bcrow1307
11. mar 2022

moja dcéra začala chodiť v 20 mesiacoch, absolvovali sme samozrejme aj neurológiu a všetko bolo ok. Bola len opatrná, ale do týždňa ako začala chodiť, už aj behala po dome. Vonku bola ešte opatrná. Malo to aj svoje výhody, chrbátik pekne vystretý, pády na hlavu žiadne, takže to chce len čas. Ona sa osmelí

betulinka1
11. mar 2022

@kilimi ničím chce len cas. Netlač na nu. Skus rúčky za nieco vymenit. Ze nieco ine drzi a tak. Hlavne sa netrap. Ved chce len ma strach a ten casom prekoná.

euka210
11. mar 2022

@kilimi chodit vie ako pises, len ste ju bohuzial naucili na ruky...pri prvom aj my sme urobili tuto chybu. Len nejako motivovat aby sa sama pustila do priestoru.

andreatytler
11. mar 2022

@kilimi Myslim ze este ma cas, ale ak chces pre nu nieco urobit, chod jej dat vysetrit zrak a stabilitu. Ak ma problemy ci uz z jednym alebo druhym, tak to moze byt dovod na to ze sa boji sama pustit do priestoru.

kilimi
autor
11. mar 2022

@andreatytler a kde sa vyšetruje stabilita?

andreatytler
11. mar 2022

@kilimi No to veru presne neviem. Mne sa na maleho pozrela osteopatka a ta zhodnotila aj jeho stabilitu (schopnost orientacie svojho tela v priestore). Osteopatia je forma fyzioterapie. Skus sa opytat na to svojho pediatra. Mozno aj on sam to vie ohodnotit.

aurora33
12. mar 2022

@andreatytler určite nemá problém so stabilitou keď sa udrží sama v priestore. Len tym, že jej dávali chodítko, alebo ju vodili za ruky, tak malá si zvykla, že oni sú súčasťou jej pohybového vzorca pri chôdzi. Preto sa boji sama pustiť. Ono aj pri vodení za ruky sa jej ťažisko tela automaticky posúva dopredu. Preto keď to skúša sama tak padá na rúčky. Takže nikdy nikdy nevodit za ruky, lebo dieťa si to zafixuje a je to ťažké oducit.

yoxinka
12. mar 2022

Jediný problém tvojho dieťaťa je, že ste ho naučili chodiť držaním za ruky. Hovoríš, že si to pýta, no ona by si to sama od seba nepýtala, vy ste jej to ukázali a jasné, že sa tak naučila chodiť a teraz sa bojí pustiť. Mám tri deti a hneď pri prvom som bola na vodenie za ruky upozornená a teda nikdy sme to nerobili a celá rodina bola upozornená, že to robiť nemajú. Deti mi chodili najneskôr v 13 mesiacoch a ani jedno si v živote nepýtalo samé od seba vodenie za ruky. Je to veľmi veľmi zlý pohybový stereotyp a keď je na to dieťa zvyknuté, ťažko sa to odúča. Oddialili ste tým prirodzený vývoj chôdze. Takže jediná rada je, prestať vodiť za ruky a niečo si k tomu poštuduj.

https://ahojmama.pravda.sk/clanky/nevodte-dieta...

https://m.facebook.com/fyziomamatt/posts/vodeni...

kilimi
autor
12. mar 2022

@yoxinka Ano uvedomujem si ze je to zle ale cca 14m sme to nerobili az potom sme to zacali.

yoxinka
12. mar 2022

@kilimi
No, to bol presne bod, kedy ste ju mali nechať tak. Súhlasím s @aurora33, že isto nemá problém so stabilitou, keď sa dokáže postaviť v priestore. Ste to s tými rukami pokašľali. Teraz to bude stále vyžadovať, keď jej ruky nedáte, bude sa báť alebo si to plačom vymáhať. Teraz už len nejako odučiť od tých rúk. Iné sa tam robiť nedá. Ja mám úplne pred očami svoje deti ako stáli v priestore a potom sa zase hodili na štyri s lozili. A jedného dňa stáli a spravili ten prvý krok a už to šlo. Je to komplexná vec dozretia telíčka a mozgu, keď všetko dozreje ako treba, dieťa si verí, že to zvládne a spraví prvý krok. Je to preňho ako “heuréka”. Chytením sa ruky sa to celé zrúti.

gabriela_obzerova
13. mar 2022

@kilimi v prvom rade pediater zhodnoti, ci je to ok. Moje deticky nikdy ani choditko, ani za rucicky, prva chodila ako 12 mesacna, druha uz 10 mesacna a treti 11 mesacny. Aj ked spadli, nikdy som ani nepomahala vstat. Naucili sa velmi rychlo chodit bez padania. Urcite by som sa pytala pediatra a ked, nech Vas posle dalej, ak sa mu to nebude zdat. Mozno len potrebuje viac casu

fcuk
30. jún 2022

@marzuz89 tak to je pekna stupidita. Mam 16 mes dceru a tiez nechodi. Nema ani choditko, ani ju nevlaci nikto za ruky.. proste jej zatial vyhovuje 4nozk. Tieto sebavedome zavery ma dostavaju do vyvrtky obcas.

marzuz89
30. jún 2022

@fcuk neviem, ktora z mojich viet ta dostala do vyvrtky, kludne mozes napisat.

Len pre istotu kopirujem svoje slova, hodia sa na tvoju dcerku, ktora v 16m nechodi:
"ale daj jej casu, kolko potrebuje. Ak by nechodila v tych 18m, urcite to potom rieste s pediatrickou. V tomto maju deticky cas, tabulkovo je ok kludne od tych 10m, ale ok je aj v 17m aj 18"

Mna zase dostavaju do vyvrtky ludia, ktori nevedia citat a porozumenim a este vyskakuju.

zuzinka888
30. jún 2022

Ma len strach a ten musi prekonat. Stale skusat. Postavit ju k sedacke natiahnut k nej ruky a volat na nu.ak by padala tak zachytit. Stac jeden krocik zajtra dva a mesiac jej nebudete stacit. Chce to len cas😀 urcite to zvladne.