2,5 ročný syn rozpráva, ale nezrozumiteľne.
Zdravim maminky, prosim Vás chcem sa poradit aj s vami lebo uz sme s muzom frustrovaní..nas maly mal teraz 2.2 2,5 roka..je to zdravé žive dieta az na to ze nerozprava..teda vlastne rozprava..cely den sa mu pusa nezavrie ale melie si len svojou hatlaninkou...vie pomenovat zvieratka, vie kto je mama, kto je tato kto je babka, vieme naratat do 10 ..farby ešte neovlada..aj ked sa teraz ucime,..na nocnik sa nepyta ale tiez sa teraz ucime nechavam ho bez plienky a ked sa pocika tak sa mi pride postazovat..co mi vsak vadi je ze si stale ide svoje a malo nam rozumie..ked sa ho opytam ci chce pit tak nepovie ze ano ale len sa nacahuje po flaske a mrnci..nepovie ze si prosi jablcko ale ..napriklad rozumie ked poviem ze si ideme umyt zubky tak uteka do kupelne a berie kefku..ked poviem ze ideme von tak si sadne do predsiene a obuva si topanocky..zboznuje bubliny ..ked poviem ze bublinky tak hned uteka a nacahuje sa za bublifukom.ale ostatne veci len velmi malo..papať uz papá sam aj ked lyzicku drzi vselijak ale snazi sa..len odvsadial stale pocuvame ze toho vie malo.. a musim povedat ze sa mu s manzelom venuje ako len mozeme..
maly je ok.lekarka by vas upozornila, keby bol problem. svokre by som na tvrdo flesla, ze "starka, viete, ja som uz dvoj rocna rozpravala - toto budu geny z vasej strany" nech je ticho a hotovo. a nechval sa, co sa naucil, skratka diskusiu na tuto temu uzavri hned v zarodku a hotovo. "starka, lekarka poedala, ze maly je uplne zdravy chlapcek, ide vramci vyvoja svojim tempom , v niecom ine deti predbehne, v inom ich dobehne, kedze vsak vy vidite iba negativa, nechcem sa o tomto s vami rozpravat, nerobi mi to dobre."
btw, moj stasi - do dvoch rokov ma (mamaň, o(oco), mnau, baf, meme (mlieko) a vsetko ostatne bolo OOOO ... rozhovoril sa az postupne po dvoch rokoch. takze ja u vas ziadny problem nevidim ... mladsi, teraz rok aj 4 mesiace - konecne zacal chodit, to by som si mala slucku vesat, ze nebehal v 10mesiacoch?
Nášmu synovi tiez dlho trvalo, kým začal rozprávať "normálnou " rečou. Vlastne sa to výrazne zlepšilo až v škôlke. Teraz je piatak a je nadpriemerne šikovný. Nebojte sa, pokiaľ rozumie a normálne ho všetko zaujima, chce to len čas a možno aj ten kolektív.
Presne ako naas v jeho veku....rec ide ruka v ruke s porozumenim...treba na neho hovorit jednoducho, jednoslovne, ked to zvladne pridavat slovesa aatd....a zacat pracovať na rozvoji jemnej motoriky, koordinacia ruka oko, velmi dobre na posilnovanie porozumenia a rozvoj reci
Z toho si nic nerob, deti sa nemaju porovnavat, synovec rozpraval okolo roka a pol plynulo, moj len hatlaninu, ale napr. Synovec nevedel na nocnik do cca 4 rokov moj uz v roku. To iste jemna motorika, moj bol daleko zdatnejsi nez ostatne deti, len rozpravat nechcel. Ked nastupil do skolky zacal rozpravat a odvtedy sa mu pusa nezavrie ani ked spi. Z popisu myslim, ze syn jw sikovny
moja starsia dcera tiez rozpravala iba svojou recou do 2,5 roka a mladsi syncek teraz tiez tak priblizne rovnako sa rozhovoril. Bude mat o 3 mesiace 3 roky a s pytanim sa na wc ma tiez problem. Velku potrebu vobec nehlasi, vykaka sa iba do plienky / plienky nosi na spanie. A na malu sa tiez nepyta, musim ho ja davat. Takze myslim, ze nie ste ziadny vynimocny pripad. Tiez mame neterku, ktora je od nasho syna o 9 mesiacov mladsia a je ovela sikovnejsia. rozpravala vsetko a este nemala ani 2 roky, vie sa poobliekat povyzliekat, obuvat a nas nic :D Ale urcite raz pride aj jeho cas :D
Bože, tvoje dieťa, čo si necháš kecať blbé reči od iných??? Svokra nech sa strčí vieš kde. Jej deti isto vedeli v 2.5 roku strikovat a uvariť komplet obed, však? Posli ju slušne niekam a nerieš...
Nezvyknem reagovat,ale musim Vas mozno trosku upokojit 🙂 hlavu hore,kazde dieta je indivindi. Nas pripad: syn isiel do skolky ako 2,5 rocny,mal len zaklady zopar slov inak vsetko citoslovce. Pani ucitelka navrhla aby sme riesili logopedicku,tak sme sli...v podstate nam nepomohla,dala iba tipy...prisli Vianoce a odvtedy sa mu pusa nezastavi 🙂 rec sa vyvija a niektori chlapci su lenivsi,tiez som sa napocuvala...nebojte ono to pride 🙂
@gabrielaaaa No ale aj ty porovnávas. Bohužiaľ. Napr.u nas nie je pravda ze dievcata su šikovnejsie. Teda keby som to mala tak brat. Jasne že je to sikovne a múdre dievčatko. Syn chodil uz v 10.mesiacoch, bez plienky komplet v 2.5roku. Rozprával tak ze do 2.5roka len svoje a malo a max."mama, tato" a potom z tyzdna na tyzden cele vety a v 3rokoch uz "r".
Dcérka chodila az v 15.mes., bez plienok aj na noc az v 4.5 roku, este nevie "r".
Autorke-na svokru a "múdre" okolie sa vy.er. Mas normalne dieta.😉
Robim s detmi v tomto veku a mozem Ti uprimne povedat,ze Vas urcite nie j pozadu.Je uplne bezne dieta.Mame deti v rovnakom veku,jedno rozprava,druhe nie,ine chodi na wc,dalsie nie...jedno toto,ine hento. Naozaj je problem niekde inde (svokra). Skus ako Ti radili spomenut ine svokry ako jedna vie upiect taky a hentaky kolac a dalsie vie toto...ako by sa jej to pacilo 😀
Och žena , teba frustruje svokra nie dieťa. Ja mám chlapčeka 2 a 3 mesiace a vie toľko,čo ten tvoj keď nie menej.Lebo zvieratká pomenovať nevie,iba ukázať.A nepovie nič okrem dvoch slovíčok a zatiaľ neriešim.No do škôlky ide už teraz v marci,čiže podľa tvojej svokry by si tam asi ani neškrtol. Oni si idú svojim tempom,neriešte s manželom žiadnych lekárov a pred svokrou si ho ubráň aj keď možno si na vážkach ,neukáž jej,že sama pochybuješ lebo takto to bude robiť aj naďalej. Nechajte mu čas ,ešte je malý .Ak bude mať nejaký problém tak sa to ukáže ale ešte vyčkajte a svokre sa nedajte.Držím palce

@stela01 jasné, my dve máme vzťahy dávno "upratané" (neprišla na našu svadbu, dcéru ju začala zaujímať keď mala rok, potom ďalšie dva nič, a posledne tri roky je z nej babka roka a tak podobne, ako vďaka nej máme čo jesť, čo si obliecť,...) To je nadlho. Našťastie všetci vedia čo je za človeka. Ale skôr ma u nej prekvapí ako vzdy ma chuť skúšať moje hranice trpezlivosti a slušnosti.
Posledný príklad na štedrý večer prišla ku nám o pol piatej (veceriame o piatej) s polievkou, lebo jej syn ju má rád (chudák neviem ako to prežil posledných desať rokov bez nej), ovocím, koláčmi,krevetami,ktoré už nechala rozmraziť lebo ich mám urobiť na večeru 🤷. Týmto chcem upokojiť autorku že kašli na ňu. Rozum tomu nedáš a jediné čo sa stane že teba z toho slahne alebo začneš chlastat alebo budeš na liekoch 🙈😅
svokra mi uz minule aj do smsky poslala ze co vsetko ma vediet dieta ked pojde do skolky..ze to zistovala u riaditelky skolky u nich v dedine
prosim ta, neries blbosti a uzivaj si dieta, o par mesiacov si budes vycitat, ze si riesila zbytocnosti a tym padom neuzivala pritomny okamih, neopakovatelne chvile s dietatom...viem z vlastnej skusenosti. vsetko je v naj poriadku, nic sa neboj.
@martinsimona máš recht
Svokra je truba! Tolko k tomu. Maly je zlaty,sikovny,to ze si vyprava hatlaninkou no a,ved ma 2apol. Rozumie vam. Nerozprava mozno preto ze zamrnci nad flaskou a vie ze vies ze je smadny,naco by to vravel ked staci zamrncat a vie ze mu rozumiete aj bez toho aby sa namahal vam to povedat 🤣🤭
Ja uz naozaj nechapem🤦♀️ Chcela som ta prv par vetami utesit ze mas uplne zdrave normalne sikovne dieta.kt ma svoje tempo! Ale ty by si sa mala prv zastat svojho syna.bo to sa neda citat... svokra toto... svokra toto svokra povedala... mate s muzom aj vlastni rozum? Usudok? Mas uplne zdraveho sikovneho chlapceka kt v priebehu par mesiacov bude rozpravat vety a tvoja svokra si zas najde len nieco co este nevie... co svokre takto vysvetlit aby ho s nikym neporovnavala a lubila vnucence rovnako🍀 Nemozem z teba🤦♀️ je hrozne aby niekto riesil blbosti co povie svokra a vy ste zufali!!! Zufali by ste mohli byt keby je maly chory a neviete si dat rady!a este ti poviem ze syncek v skolke dobehne vsetko medzi detickami ako na beziacom pase. Ak ho riaditelka bude chciet moct vziat ho vezme ! Ak ho nebude moct vziat lebo budu mat plny stav deti nevezme ho aj keby recitoval basnicky. Vaz si svojho syna v prvom rade pane boze nie co svokra
Nevšímaj si to, a vôbec sa tým nezaťažuj... prvé deti zvyknú hovoriť skôr a je to ok.. ale to vôbec neznamená že keď to tak nie je, tak je niečo zle. Z toho, čo píšeš, tak je syn šikovný. A pusa sa mu rozbehne keď príde čas. Neurýchliš to nijak, ak sa mu normálne venujete, spievate, čítate... a užívajte si všetko čo už vie 😉
Moje prvé dieťa, čistá reč, veľmi skoro, druhý syn dosť skoro ale hatlavo a nelepšilo sa to, takže sme si odkrútili svoje na logopédii. Tretí - syn, si dal načas a reč ešte horšia ako ten pred ním - logopédia hotové galeje ale už nám ostáva len 5 písmen 😍. No a najmladší bude mať 2,5 - šikovný, snaživý, ale hovoriť sa mu nechce. Dorozumie sa so mnou takmer vždy :D - iní netušia o čom točí, ale to je pár slov ktoré sú čisté, inak hotová pantomíma...
@evittam áno každé dieťa je iné aj ja som na začiatku to tak brala ale postupom času už nie nejak so mto tak napr ja všetky dievčatká čo poznám až na niektoré čo majú plienku ešte v 4 rokoch vedia chodiť od 9 mesiaca je to individuálne ale aj tak😊
@gabrielaaaa Preto netreba porovnávať.
Máš doma šikovné zdravé dieťa, nepočúvaj ostatných, ty si jeho mama a poznáš ho najlepšie. Môj začal rozprávať ako 3 a polročný, do dnes chodíme na logopediu, nieje to nič, čo sa nedá zvládnuť. Ak pán Boh niekde ubral, niekde inde pridal ❤️ a hlavne deti netreba vôbec porovnávať
Ha, syn už je v škôlke a ja stále neviem, co vsetko mal pri nástupe vedieť, pokiaľ viem, dieťa má byť odplienkovane a vedieť sa pýtať na wc. So všetkým ostatným im pomáhajú.
Svokra, je netaktna a necitliva, máš šikovného, zdravého synčeka, tak sa z toho raduj.
Úplne zdravý a šikovný drobec
Jemine už prestaň! Máš úplne normálne dieťa. Moja ma 3 a ešte ma plienku. Lebo mi povie ze keď si sadne na záchod tak to proste nejde. A to ju odplienkovavam už 2 roky a co sa mam? Hovoriť normálne začala po 2 roku a ešte keď chce rýchlo povedať tak zabrble dačo svoje. Básničky nehovorí. Zato spieva, tancuje, kreslí na svoj vek nadpriemerne. Hold v tomto je podaná viac do mužovej rodiny. Tam začínajú deti neskôr. Bohužiaľ. A svokre povedz ze jooj babka, sofinka ma asi gény po tatovi tak ak aj ten náš. Celý do vašej rodiny a bude. Ze vôbec ty počúvaš viac svokru ako by si sa zastala svojho syna. Bud rada ze je to normálne zdravé dieťa, že není autista, alebo nemá rakovinu, DMO a iné fahnotky. Vtedy by si mala total iné starosti a pokroky vnímala úplne inak. Tak už ho nechajte dýchať a doprajte mu detstvo
Ja mám takých rodicov. Dcéra nemá ešte ani dva, pozná veľa slov, rozprava zrozumiteľne, vie povedat R, ale nerecituje básnicky, čo susedovie rovesník už ano. Už som na to porovnavanie alergicka, tak na blbe otázky, dávam blbe odpovede. Keď sa spýtajú, co sa nove naucila, tak poviem, že nič, keď sa spýtajú, či učím na serbel, tak poviem nie a ani nebudem do leta ucit(lebo spustia hodinový monológ, že už by mala chodit na serbel). Dokonca sa o nej vyjadril môj otec, či nie je je retardovana v 1,5 roku, lebo sa na nich neusmievala, tak som im splechla to, že keby sa s nou viacej stretavali a trávili s nou čas(napr nikdy ju neboli pokocikovat), tak by ich aj poznala a tesila by sa z nich..
Štve ma keď to čítam že všetky ženy tu píšu že chlapci začínajú rozprávať neskôr. Neplatí to vo všeobecnosti. Môj syn začal rozprávať od roka, v 2,5 plynulé bude mať tri a rozpráva už slová ako všimol som si, zdá sa mi, rozozná nielen všetky farby (aj bordová, striebornú, tyrkysovú) ale aj emócie vie pomenovať čo mnohé deti nevedia v šiestich. A rozpráva čisto. Mrzí ma že keď niektora žena napíše že jej dieťa stojí v 6 mesiacoch napíšu aké je to dieťa šikovné ale keď skoro rozpráva tak napíšu že matka si vymýšľa. Reč je veľmi dôležitý vyvinovy míľnik pre dieťa.

Nas je natom podobne,je rovnako stary, ale niektore veci tiez este nevie, ja vidim pokroky co dal za par mesiacov a to mi staci, oni sa naucia casom vsetko. Nemozu byt vsetky deti rovnake. Ano dnesna doba uz z deti robi neviem co, uz v 2,5r aby vedel ratat do 10, vedel vsetky farby este dobre ze nie pocitat priklady, podla mna chore. Je este dieta nechaj mu jeho detske casy, netlac, vsetko pride v spravny cas.