3,5-mesačné bábätko, ktoré nedokáže spať
Mame 3.5m dcerku, ktora od narodenia akosi vobec nedokaze ci nechce spat. Na zaciatku sme to pripisovali traviacim tazkostiam, vkuse plakala (tym myslim doslova vkuse, nie par hodinove denne koliky), hnackovala az sme skoncili na gastre s dg alergia na bielkovinu kravskeho mlieka a Neocate. Postupne sa to upravilo a tak v 2.5m zacala papat a pribera uz celkom pekne. Avsam spanok je nadalej hrozny.
Uz v porodnici spala za 4 dni dokopy osem hodin. Nikto ani personal netusil, co s nou je, resp na chvilu sme ju utisli, no o par minut znova hore s placom. Ale ako vravim, dnes uz vieme, traviace problemy. V tom case nespala takmer vobec, za 24 hodin len par hodin, nieco cez den, nieco v noci. Striedali sme sa pri nej traja, aby sme to vobec zvladli. Upravilo sa to tak v 2 mesiacoch.
Dnes uz je aktivna, usmieva a hra sa. Niekedy az prilis aktivna na svoj vek, kope nozickami vkuse, stale nieco vyhladava a chce vidiet nove veci, snazi sa dviha a pretacat stale.
No pride unava a zacina peklo. Nema ziadne znamky unavy, jednoducho po case vrieska akoby sme ju rezali a vieme, ze uz je neskoro. Davame na to stale pozor, spavat chodi podla bdelych okien jej veku tj. 90-120min vzdy. Mimochodom, skusala som aj radu, ze ju proste nechat tak a ved ked bude uz uplne unavena, zaspi. Veru nie, vydrzi aj 15 hodin hore ale je uz zufala a place. A ked po dlhom upokojovani uz zaspi po takom stave, prebudi sa s este vacsim placom, cize bdele okna prisne sledujeme.
Tu nastava druhy problem, ako ju vypnut a uspat. Vacsinou pomaha kocik, ale aj to len stale v pohybe, jedine vonku. Skusali sme samozrejme aj zavesnu hojdacku, fitloptu, nosenie na rukach s drepmi, spievanie, hladkanie, drzanie za ruku, satku, nosic... Akurat ze satku, nosic, kresielko, zavinovacku, spiaci vak, autosedacku odmieta z principu, az hystericky krici ked niekde musi byt priputana, a nemoze sa hybat ako chce. Tazke momentalne kocikujem tak 15-20km denne, bez ohladu na pocasie a ine okolnosti. Na noc ju uspavam na rukach alebo lopte tak, ze sa brani, krici a kope az kym sa nevycerpa, doma v kociku totiz nechce byt.
Treti problem je budenie. Ked uz po niekolkych hodinach pracneho uspavania ci den ci noc zaspi, zobudi sa po 20 min. Poznam teoriu, skoncil jej hlboky spanok. Potom vkuse douspavam, no kazdu chvilu sa strhava a dalsi hlboky spanok je priam nedosiahnutelny, takze ano, aj v noci je hore takmer stale.
Mame problem so zaspavanim, douspavanim, castym budenim, kazdy jeden spanok den aj noc. Mala ma sice aj ine problemy, ako fyzioterapia, no ani problemy s travenim ani horucky pri chorobe ma zdaleka tak nevycerpavaju ako toto. To su denne hodiny chodze, nosenia na rukach 7.3kg babatka co kope a vzpiera sa a v neposlednom rade prebdene noci.
Spankovu teoriu, chyby, tipy uz poznam naspamat. Samozrejme mame dobru aj rutinu, snazime sa o komfortne prostredie atd. Nema vyraznejsi reflux ani nejake ine zdrav. problemy. Jednoducho akoby sa nevie vypnut. Boli sme uz aj na neuro, vsetko je ok.
Moj cely zivot dni aj noci su podriadene jej spanku. Niekedy nejem, uz prakticky nespim, a netusim o ludoch okolo. Stretla som uz aj vela inych deticiek, co vraj maju problemy so spankom, ale zdaleka to nebolo take hrozne ako u nas.
Som na konci so silami, muz mu pomaha, no aj ked sme dvaja mame nonstop co robit. Mali ste niektora podobnu situaciu? Co vam pomohlo? Vyriesi to cas?
Dakujem.
Pokr
Nas druhorodeny syn bol nadmerne placlivym babatkom, urcite by som pri tychto neurologickych nezralostiach skusila aj kraniosakralnu terapiu, plus mam par tipov k uspavaniu, ked chcete napiste mi ip, Veronika, zakladatelka portalu colichelper.com
dakujem vsetkym za tipy aj mile slova. vyzera to tak, ze treba len vydrzat a zabezpecit pomoc na striedanie. drzim vam vsetkym s podobnym osudom palce. vizie nie su pozitivne, ale nejako to dame. ja uz som sa minule smiala so slzami v ociach, ze to dam uz len preto, ze musim, ze spat na Antolsku ju nechcu vziat a dovnutra sa uz nezmesti:D
@vmatuscinova kranio sme uz dali, podla mna to nemalo nejaky efekt, ale tak mozno by to bolo horsie bez toho. naozaj posudit neviem. ale ako pisu baby vyssie, pride mi to ako nezrelost cns. ked bola mensia mala este take krcovite pohyby a strasne vela sa zlostila a vrcala, menej placu, viac zlosti.
@problem911 poznam tieto problemy a u nas doteraz pretrvavaju (2,5r) aj ked od 2r je to vyrazne lepsie, ale stale spi hlboko pod priemerom 😏 nepomohlo fakt nic, nastudovanych tolko knih, rad, studii, babskych receptov. Nic. Iba cas 😕 drz sa
@problem911 velmi ma mrzi a chapem co prezivas. Syn mal podobne, hoci nie az takto pekelne a prakticky spime az posledne 3 mesiace. Ma 3 roky 🤦🏽♀️ Vyrazne mu pomohla osteopatia. Mal nezrelu nervovku, nenarodil sa zdravy a teda vieme priciny a mimo ine to malo tieto dosledky. Osteopatia kazde 3/4 mesiace mu vzdy pomohla. Navyse ak osteopat robi aj kranyosakralnu terapiu.
Zazila som nieco podobne. Na fyzio mi dr povedala ze je predrazdena z nedostatku spanku. Ked ho mame malo, aktivuje sa nam kortizol,hormon stresu a ten sposobi ze nevieme zaspat a ked uz zaspime, tak sme za 20 min hore. Takze najprv dospat deficit a potom uz udrzovat. Toto u nas pomohlo. Kupila som ulitku, zaviazala ju do nej, dala na ruky a drzala na rukach az kym sa nevyvrieskala a nezaspala. Bola som pri nej, takze na to nebola sama. Casom sa spanky predlzili a asi po mesiaci sa uspavanie stalo znesitelne. Ked sa zobudila,bola tak hodku a pol hore a zas uspavat. Nez ten deficit dospala, trvalo to niekolko mesiacov. Zdr.problemy nemala. myslim tiez ze nezrelost ns. Mozno vam pomoze.
@problem911 ja len, že často ked sa satka skusa doma tak to nefunguje. Treba zaviazať a vyraziť na prechádzku. Až keď si dieťa zvykne možno sa mu zapáči aj doma. Ale áno, nie je to na spanie, skôr na uspanie
@problem911 Ahoj, mali sme to veľmi podobne a trvalo to celý prvý rok. Striedali sme sa s mužom, vždy vzal syna na ruky ten čo mal menšie nervy, ale obaja by sme ho už boli najradšej "vyhodili von oknom", ak to tak smiem napísať. Plač neobmedzene od večera do rána a od rána do večera. Nikto nevedel, čo mu je, diagnóza žiadna, tak všetci vraveli kolika. Po roku sa to výrazne zlepšilo. Dnes už má syn 9 rokov a všetci sme v zdraví prežili 😀. Takže treba vydržať, držím moc palce.
P.S. S odstupom času je mi veľmi ľúto, že som nedokázala ostať kľudnejšia, odosobniť sa od plaču a proste len držať to bábätko v náručí, aby vedelo, že je ľúbené a chránené. Mám pocit, že som ho o niečo ukrátila. Všetky mamky vraveli, že prvý rok bábätka je najkrajší a ja som naň dlho spomínala ako na nočnú moru...
@problem911 Skúste na Instagrame stranku @lepsispanokbabatiek 😉
@problem911 Mali sme niečo podobne, keď mala malinká 1,5-2m. Nemohla zaspať, od 15-16h do 22-23h bola hore. Pokrocilejsou hodinou sa to len stupňovalo, až sme asi od zúfalstva, nervov, vyčerpania napokon zaspali.
Kvalita spánku, budenie a to ostatné sa podľa mna vyriešia, keď začne normálne spávať. Nás zachránil nosič (v kočíku ani postieľke absolútne nezaspala). Ja by som to s ním nevzdávala. Už od rana, keď bude unavená a bude čas na spánok ju tam daj. Ja som sa musela veľmi a stále hýbať, pohupovat, aby tam vydržala.. no zistila som, že aj keď si tam trochu poplace (možno bude na začiatku nervácit, že sa nemôže hýbať), práve o tom to je, že sa potrebuje zastaviť, skludnit, možno trochu vyplakať, aby mohla vôbec zaspať. Ak bude plakať, budeš ju mat aspin pri sebe, mozes ju ukludnovat na tvojej hrudi, až sa upokojí a zaspí. A cim častejšie to bude, tým sa to zlepší. U nás to bolo dlho tak, že som sa musela aj po zaspani hýbať, ani vyberať som ju nevyberala, inak sa opäť zobudila. Väčšinou sme šli na prechádzku a keď sa nedalo, tak doma počúvali relaxačnú hudbu. Postupne sa to lepsilo.
A keď zaspí, po 20 min je hore a plače, to preto,,že je ešte stále unavená a chce spinkať. No nedá sa jej, zobudila sa..
Necitala som komentare, ci to niekto radil. Dudel. To nam zachranilo zivot. Mlady ho nechcel, nechcel, stale som skusala, rozne tvary, o tyzden zase a nic, az raz. Ked mal 4 mesiace nakoniec. Odporucam 😁. A este nejaku makku hracku, ktoru si pri zaspavani moze zmolit. Drzim palce ✊✊
Nosič?
@problem911 Neviem, či niekto písal: vysávač si skúšala? V kombinácii s pevným zabalením? To na úvod. Potom treba poštudovať knižky a linky, čo sa tu vyskytli. Dieťatko má asi po tých tráviacich problémoch nesprávne návyky, dočítaš sa o tom. Mne sa napr. páčil prístup z knižky "A dosť" - bola tam kapitola čosi ako ´Kedy už prespí celú noc?´.
@ruahine nič si nevyčítaj. Keby si sa vedela od plaču odosobniť, to by bolo divné. Lebo plač bábätiek je "naplánovaný" tak, aby dospelákov nenechal v kľude, ale zaručene ich vyrušil. (Kdesi tak liečili ťažké stavy apatie vojakov, ktorí sa vrátili z bojov po ťažkej traume, že im púšťali plač bábätiek.) Chápem, že ti je to ľúto - ale robila si čo si najlepšie dokázala - a nikto nemôže od mamy žiadať viac. 👧
@ruahine no tak ti poviem, ja s nemala vôbec náročné bábätko, občas nejaký ten plač, ale keď začal v 6 mesiacoch zle zaspávať a plakať a tak, no tiež som mala nervy. Ja obdivujem všetkých rodičov, čo zvládli také dieťatko ako ste mali vy. Proste klobúk dolu, ste hrdinovia, vážne.
@macocha suhlasim.urcite si to nevycitaj. videla som aj take zeny, co odsudzuju, ked prasknu nervy a inak matka si zanadava alebo povie nieco podobne, no zaroven ich dieta bol hotovy anjel. ako pisalo uz vela bab vyssie, kto nezazil, nepochopi. a kto zazil, lutuje a praje pevne nervy a silu. nemysli si, ze ak si matka povie nieco take, malo sa snazila alebo nema trpezlivost. jednoducho sme ludia, mame svoje hranice. nepoznam matku, ktora by nesla s detmi na hranicu moznosti a svojich sil a pritom sa usmievala akoby nic. a kto tvrdi, ze sa to cele da s usmevom na tvari a pokojom, bud ma uzasne deti alebo trochu prikrasluje (klame/hanbi sa za to). ale kazda z nas robi, co dokaze. kazdy jeden den.
@liv1 snazime sa. akurat akosi nevie drzat a tym padom sa v noci uplne zbytocne este budi aj na to, ze stokrat vypadne a teraz rozmyslam, ze lepsie bolo bez neho 😃
@problem911 ahoj skúšala si aj nosič/šatku. Môžete ísť von na prechádzku a možno počas nej zaspí, alebo aj počas dňa doma môžeš niečo robiť a babo v nosiči späť. Ja som mala Rischino a fungovalo nám to.
@problem911 dobry den prajem. Viem ze je to uz nejaky cas co ste pridali prispevok a dufam ze si tuto spravu precitate. Rada by som sa spytala ako ste s dcerkou dopadli? Upravili sa jej tie spanky? My mame s nasou dcerkou velmi podobny problem (akurat ze nema alergiu na BKM) . Ako by som citala o mojej dcere (len ta nasa este ani v kociku nespi) Dakujem velmi pekne za odpoved

@audrye ano, boli sme u osteopata a vraj to bloknute nema aj ked sme si to mysleli, lebo ma torticollis. ale otaca hlavickou uz dobre. ale pocula som, ze ta blokacia sposobuje nieoc podobne a este vacsi nepokoj a placlivost, to veru nezavidim :(