5 mesačný chlapček má problém so spánkom

luciy7
15. máj 2018

Dobry den,

mam 5 mesacneho chlapceka, ktory ma od narodenia problem so spankom. Najskor to boli koliky, potom vyvoj nervovej sustavy a teraz je to... ? zuby ? alebo aj nie.
Problem sa tyka ako zaspavania tak aj zotrvania v spanku. Od narodenia mi prespal v noci 3 hodiny vkuse mozno tak 5 krat. Inak sa budieva kazde dve hodiny ( dobra noc) , aj to nad ranom od cca 2-3 hod. sa budi kazdu hodinu. Uz bolo aj take obdobie , ze sa budil kazdu hodinu celu noc. Pri zaspavani ( ak je na rukach ) kope, odtlaca sa odo mna, myka sa. Ak je v postielke, pretaca sa z jednej strany na druhu pripadne aj na tretiu (brusko). Reve pri tom ako by sme ho skrtili az sa nakoniec dostane do amoku z ktoreho je ho tazko vytrhnut. ked nakoniec zaspi, este sa vie zopar krat myknut a uspavanie moze zacat nanovo. V noci, ked sa zobudi po 2 hod. spanku reve ako zmyslov zbaveny a hadze sa z jednej strany na druhu, nepomahaju ruky, prsnik, kolotoc, nic. niekedy prejde zas az do amoku.
neviem uz co s nim mam robit, kazdy len hovori vydrz, casom bude lepsie.....ale ono je to casom len horsie. Od porodu som nespala viac ako 3 hod. vkuse (aj to bolo ozaj len par krat).

Mame zisteny hypertonus a cvicime Vojtovu 3 krat do dna. Teraz vsak mame pauzu kvoli ockovaniu a reve stale rovnako ak nie aj viacej.

Cez den spava od narodenia vonku v kociku. Tam sa mu spi dobre. Vo vnutornom kociku je to tiez boj ho uspat....mne sa zda , ze na neho neplati nic. Ci je zviazany, ci je volny, ci je na rukach, ci polozeny, ci pri mne, ci odo mna....proste len rev rev rev a potom zachvat, amok.

On je celkovo upistane dieta uz odmalicka, vyzaduje neustalu pozornost a ani ta mu nestaci .....
a este poznamka, nechce byt ani v satke ani v nosici 🙂

tak a teraz mamky, radte ! :D

dakujem

zdena12345
15. máj 2018

rada- vydrz, bude lepsie🙂 syn bol hrozne zly spac. ten prespal mozno 3 hodiny za cely den (cize za 24 hod) aj to len ked sa mu hlava triasla. cele dni a noci na rukach pochodovania, kocik, hompalanaia na fit lopte... teraz bude mat 4r a je v noci tak 2x hore, ale este relativne dobre zaspi. Maval koliky, aky ma problem teraz??? neviem, skratka nevie zaspat, nespi, budeva sa. je to celkovo velmi zive dieta, ale ideme riesit aj psychologiu, lebo je tej aktivity a aj ogresivity uz asi moc a vytrhava si vlasy.

marion09
15. máj 2018

@luciy7 nie je hladny alebo naopak moc prejedeny?

nizuva
15. máj 2018

@luciy7 moj bude mat uz 3 roky a takto ficim uz 2,5 roka hold vybijam baterky ale mam pocit ze cim unavenejsi tym horsie spi o splne nehovoriac .. nuz niektore deti spia a s niektore z toho asi musia len vyrast 🤔

lenocka80
15. máj 2018

@luciy7 veru len treba vydrzat. Skus si to ale nejako ulahcovat, ak sa da teda...Ja som male vsetky tri deti taketo a dalsie by som uz nedala 😀, prave kvoli tomu spaniu...a neustalemu revaniu...Treti bol dokonca najhorsi, co som si myslela, ze uz mam vsetky techniky zvladnute 😀 On napr. vobec nechcel spat v kociku ani inde...kupila som satku nakoniec, i ked aj v tej sa budil, tiez len take kratke spanky mal, a samozreme vrestal...ale ked sa zacal budit, zacala som sa rychlejsie triast a niekedy zaspal dalej 🙂 Boze, to boli hrozne casy...Ja som pri prvom strasne trpela tymto...lebo vsetci sa chvalili ako pekne babatko spi...papa, kaka...a moje len revalo, nespalo, nekakalo...na nervy som bola. A najhorsie, ze mi hovorili, ze nieco zle robim...a teraz uz viem, ze nie...a ano klasika bolo...je hladny, prejedeny...nevykakany....A nebol, len musel "dozriet" Teraz ho neviem rano zobudit do skoly 😀 Pri tretom teda pomohla satka a kupila som aj zavesnu kolisku Hacku, skus...moj tam spi aj teraz a ma 2,5 roka... 🙂 A ozaj, precitaj si este nieco na nete o Narocnych detoch, vyzera ze aj to tvoje sem patri 🙂

wodanka
15. máj 2018

@luciy7 neskúšala si vynechať cvičenie? Ono to dráždi nervovu sústavu a možno Tvoj malý je na to citlivý. Aj môj ma hypertonus a cvičím s ním Bobatha a aj Vojtovku. A po Vojtovku je vždy podráždený a niekedy trvá aj hodinu kým sa skludni. Inak môj malý ma tiež 5 mesiacov.

msmith
15. máj 2018

My mame podobne nieco... Maly ma dva mesiace a odkedy ich dovrsil prestal spat cez den a spanok sa zacal zhorsovat aj v noci. Doteraz sa v pohode budil len dva krat aj to stale v rovnaky cas. On ani tak nema problem zaspat, ale ked ho polozime tak sa zobudi respektive budi sa, sklbe s nim, zvyknem hi zviazat ale aj tak sa zobudi. A pravdaze zacal mat amoky ako keby sme ho drali z koze, co vypliva z toho ze je unaveny. Ako je mozne ze ze jednoducho nevypne ked je unaveny? Zvykne zadriemat ked ho mam v satke ale tiez je to take pseudo.

luciy7
autor
15. máj 2018

@wodanka, teraz sme po ockovani, necvicime skoro tyzden a vobec....a okrem toho aj predtym nez sme zacali cvicievat bol takyto....proste od narodenia.. ano narocne dieta , to je ten spravny pojem.

@marion09 viem ja ? :D ale nie, jedlom to podla mna nie je.... vyslovene je vidno ze sa nevie ulozit a zaspat, aj ked moc chce... vzdy ide spat napapany, prsnik uz nechce, na mojkanie vobec, to ma len na mlieko, aj to si uz musim sama spustat, pretoze si to nechce uz ani rozcecat....pribera pekne, je tak akurat podla mna na 5 m. ma 6,6 kg.

@lenocka80, to je radosti, ja nebudem mat asi druhe vdaka tymto zazitkom. kamosky co mam maju kludnucne baba, zahraju sa s jednou hrkalkou pol hodinu, oni si zatial povesaju pradlo atd...ja si ho berem na zachod v hojdacom kresielku a ruci jak zmyslov zbaveny. hracky musim striedat jak na pase, nakoniec skonci aj tak na rukach a meta hlavou okolo seba aby mu cosi neuslo nahodou....boze daj mi silu ! nad tou hackou som rozmyslala, ale mame izbu v podrokvi a nemali by sme to kde uchytit....ako su aj alternativy ze so stojanmi blabla...ale ja som uz skeptik a nejako neverim zeby to pomohlo ....ked ruci aj na rukach ked sa hojda. mame stary hojdaci kocar komunisticky. myslis ze tam nezachvati ? :D .... to je des ozaj. v satke sa snim mozem natriasat pol hodinu, on spoteny, zo mna leje pot a nakoniec slavnostne zaspi po pol hodine natriasania....a na kolko ? na 20-30 min. zobudi sa s revom....nasrat :D

@zdena12345 vythrhava si vlasy, ozaj ? ....boze 4 roky a budi sa dvakrat. kriste. to si ma moc nepotesila.

guiseppinka
15. máj 2018

Nemam to az take strasne, ale teda tiez des pre mna, lebo starsia zaspala, spala a spi ukazkovo... mladsia hroza... ked som zistovala priciny u nej, tak som sa dopatrala aj k tomu, ze by to mohlo byt aj zo zlej manipulacie s babom - jednoducho povedane nieco ho boli - nerv cviknuty napr a nespravnym nosenim to este zhorsujeme. Inak ak mate hypertonus, tak je o dost pravdepodobne... skus nejakeho fyzioterapeuta alebo osteopata alebo niekoho, kto by ho vedel "ponapravat". Pred par tyzdnami som bola uz z mojej hotova a uz som bola rozhodnuta skusit aj liecitelku... zaspala po dlhom.boji, za 20 min hore a rev. Nastastie to preslo... ale u nej su to teraz zuby... nastastie v noci uz je hore len 4x, v tamtom zlom case vedela byt aj kazdych 45 min....

juriva
15. máj 2018

Vidis..ja toto mam uz 18 mes...

luciy7
autor
15. máj 2018

@guiseppinka , kvoli tomu cviceniu Vojtovej chodime pravidelne na kontroly k velmi dobrej fyziterapeutke a teda ta si nic nevsimla....Ona to spravne pomenovala, ze ona taketo deti vola ze su samonasieracie. Ono to u nas nie je problem len noc, ja s nim ani cez den nikam nechodim, lebo pokial v kociku nespi, tak vacsinou reve. a spat moze iba v tichu, kedze ho zobudi hocico, vacsinou. ano, niekedy mozu padat aj traktory a nezobudi sa, ale to je ozaj len malokedy. a kedze neviem kedy to je, tak som s nim len doma. je to na hlavu.

eliska13
15. máj 2018

@luciy7 nemá reflux?to plače každý deň?nenauč ho na úplné ticho, kľud práveže ho vezmi von v kočíku aj ty potrebuješ niečo iné, lebo budeš na nervy z toho frustrovaná.Lebo, ako bude väčší nebudeš môcť ani hrncom buchnúť.Ak je takýto dlhodobo buď ho bolí brucho, má reflux nie je normálne, aby bábo bolo 5 m nespokojné
Neviem poradiť iba skúsiť dať jesť a hajde von, on už je tak unavený, že nevie poriadne späť veď to píšeš aj pri večernom spanku

veronikazoja
15. máj 2018

@luciy7 nenechaj ho spať v tichu, to nie je dobrý nápad, pusti aspoň rádio alebo mu púšťaj uspánky, lebo keď si zvykne na ticho tak ty nič neurobíš a ak náhodou bývaš v paneláku a susedia začnú prerábať, tak sa aj zblážniš
píšeš že malého kojíš, nepiješ veľa kofeinú, že by malý potom nemohol zaspať? sestra to tak mala, keď kojila musela prestať úplne piť kávu, lebo malá potom nechcela spať

luciy7
autor
15. máj 2018

@eliska13, veronikazoja jasne , ze chodim von s kocarom ale len kocikovat, aby zaspal resp ked je unaveny. ked sa prebere, vacsinou zacne rucat a musi ist z kocara von...tak som to myslela. byvame v rod.dome, na dedine od susedov stale niekto cosi robi, ako som pisala, niekedy sa zobudi niekedy nie, s tym sa neda nic robit. myslim tak, ze nejdem s nim do mesta busom, lebo to by sa v buse zobudil a hucal a co snim budem robit v meste s takym ?
reflux a viem ja ? nie som doktorka, a pokial viem ,ani sa to nijako neriesi, pokial babo pribera....
pri vecernom uspavani nepomaha ani ked ide spat po hodine spanku, ani ked po dvoch. viac hore nevyba, vacsinou sa snazim ho davat spat po tych necelych 2 hod.zalezi od situacie...lenze ano kym zaspi tak sa to natiahne aj o dalsiu hodinu dve.
Podla mna to tiez nie je v poriadku, ale kazdy hovori ze hej ? pediatricka ta je z neho namakko aky krasny zdravy chlapec a ja som nevdacna mamka co ma stale problem. Neurolog skonstatoval hypertonus, treba rehabilitovat, malo by sa to zlepsit....nezlepsilo.

@ veronikazoja kavu nepijem vobec. teraz. ked som bola tehotna, dopriala som si jednu denne.

ankare
15. máj 2018

Moj 3r. spava velmi podobne. Už 3 roky som nespala. Snáď vyrastie z toho. A druhé tiež neplanujem, malý je velmi náročné dieťa. Úplne ta chapem.
Držte sa!

guiseppinka
15. máj 2018

@luciy7 skus niekoho kto sa zaobera psycho moto vyvinom. V malackach je jedna super. Aj my sme pri nej boli... inak malu mam aktualne v nosici, lebo od rana spala 2x31 min... asoon som sa stihla najest

lubi40
15. máj 2018

@luciy7 reflux spoznas tak, ze dietatu privonias k ustam. Ak citis kyslu smotanu, tak ma reflux. To ci pribera alebo nie, nie je az tak podstatne. V lekarni su dostupne sirupy na reflux, tak skus nieco kupit a davat tak tyzden, ak nezaberie, no tak to len vysadis.

eliska13
15. máj 2018

@luciy7 ale reflux je nepríjemný a nemusí ani vracať.Skus ho nedávať tak skoro spať po 2 hodinách, ak nezaspi neuspavala by som ho ďalšiu hodinu,dve to nemá zmysel.kludne mu už môžu ísť zuby, alebo je fakt narocny mrzuty.

eliska13
15. máj 2018

@luciy7 ty vieš koľko Ti plače, ale ja by som pátrala po príčine možno mu vadí tvoje mlieko, možno vetry, má cumel?skúsila by som mu dať už prikrm ci nie je hladný, alebo častejšie kojit neviem bábo, keď sa zobudí nemá dôvod plakať a byť mrzuté celé dni

laura_222
15. máj 2018

@luciy7 to ako keby som o mojej malej citala, do 4 mesiaca presne v kuse vrestala v noci sa budila kazde dve hodiny a dalsiu hodinu som ju uspavala. Cez den spala tak tri krat po 20 min, doktorka mi neverila ze ako dvoj tyzdnove babo bola hore 6 hodin v kuse ( ktore vascinou prerevala). Koliky nemala, kakala pravidelne, boli sme u neurologa povedal ze je v poriadku len extremne drazdiva. Vraj nej musi dozriet nervova sustava... ale mna z nej skoro porazilo. Tiez sme cvicili vojtovku, mala torticollis. Potom sme zmenili a cvicili Bobatha lebo vojtovka ju este viac drazdila.Fyzioterapeutka povedala ze je to najviac urevane dieta ake kedy mala... Zaspavala vylucne na fitlopte v tom case som “preskakala” aj 6 hodin denne. Ale ked presiel 4. Mesiac naozaj sa zmenila a viac znormalizovala. Teraz s nou v pohode chodim von, aj nakupovat, na kavy, navstevy a pod. Spanok sa tiez zlepsil. Podla mna len musi dozriet.. Presne viem ako ti je! Drzim silno prsty nech sa to rychlo zlepsi.

dzen
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luciy7
autor
15. máj 2018

zas nie je to zeby mi prereval cele dni od rana do vecera to nie, napr dnes ma super den. pospal aj vyse 5 hodin dokopy . On je zive babo, vyzadujuce pozornost a ked sa mu hocico nelubi, dava to jasne najavo. fyzioter. povedala ze taketo deti su schopne spustit zachvat aj napr ked zdvihnu nohu ale inak ako chceli, resp spravia pohyb ktory vedome nechceli atd....
a to ze mu vadi moje mlieko ? hm ....to by mu vadilo aj cez den a nie v noci. vylucne po papani by bol asi najviac nepokojny. ja som sa zmierila s tym akej bude asi povahy, len si myslim, ze ten spanok aj zaspavanie by sa mal minimalne zlepsovat. nechcem po nom aby prespal celu noc. cez den spi celkom fajn aj hodinu bez prerusenia a mava takto aj styri spanky.
Kazdopadne dakujem za rady, snad sa to coskoro zlepsi. Vlastne som tak podvedome vedela, ze tu asi odpoved nenajdem, dolezita je pre mna aj podpora , ze nie som jedina 🙂

luciy7
autor
15. máj 2018

@eliska13 ano mozu to byt aj zuby, pediatricka zhodnotila ze dasienka sa uz nalievaju....skor mozno skusim ulozit este skor vecer ako po 2 hodinach lebo potom ked uz ho uspavam si brutalne trie oci, az si ich ide vyskriabat, mozno je fakt pretazeny....
vetry mu odchadzaju, mlieko mu podla mna nevadi, kojim dost casto....tak ci tak coskoro zacneme aj s prikrmami, a potom sa uvidi. aj ked podla mna , hladom to nie je....

eliska13
15. máj 2018

@luciy7 som myslela, že plače aj cez deň asi som to zle pochopila.To je pekne, že spí 5 hod môj syn bol kojeny a do roku aj pol každé 3 hodiny ako na budík🙂zubami sa spánok pokazí, ale sú deti čo sú živšie všetko veľmi vnímajú každý výlet, vzruch, keď su staršie a v noci sú nepokojné.Ked Ti začne loziť a behať bude unavenejsi a celkovo bude možno cez deň spať menej a dlhšie nie krátke spánky a noci sa zlepšia.Ten nedostatok spánku je na materstve asi najhorší, lebo potom aj nálada a všetko je horsie

halci
15. máj 2018

My sme kvôli tomu ze vkuse plakala, skoncili v nemocnici ked mala 2 mes. Samozrejme, nic nezistili. Ked mala 3,5mes tak koliky prestali. Plakavala cele dni, nastastie v noci spala inak by som asi zosalela. Nic nepomahalo. Bolo to tazke obdobie. Doteraz je ovela narocnejsia ako prva dcera ale uz je to ok oproti tomu, co bolo. Ale celkovo, prve dva roky boli narocne.

xxxkatka
15. máj 2018

@luciy7 aj ked to popieras, podla mna toto suvisi so stravou resp. intoleranciou, alergiou... Citujem ta "mlieko mu podla mna nevadi" Ako vies, ze mu nevadi?

luciy7
autor
15. máj 2018

@xxxkatka pretoze vidim ako sa sprava ? zachvatove stavy mava pravidelne len vecer prip. v noci ( kedy nevie zaspat....) cez den ano je temperamentny, zivy, vyzaduje pozornost vyskanim a jedovanim....ked by mal intoleranciu a bolesti asi by to bol aj bolestivy plac nonstop a nie iba nervovy zachvat vecer prip. v noci....

luciy7
autor
15. máj 2018

cez den sa dostane do zachvatoveho stavu vtedy, ked po vyskani a jedovani si ho nikto nevsima, nevenuje sa mu, potom sa vie rozculit do nepricetna....

halci
15. máj 2018

@luciy7 tak potom je to narocne dieta a z toho snad vyrastie.

luciy7
autor
15. máj 2018

plus akonahle sa zoberie na ruky (cez den) hned je dobre a skenuje okolie 360 stupnov :D
je velmi zvedavy, taha sa do sedu, nechce byt polozeny, najradsej by uz chodil keby mohol, hracky ho zaujimaju iba ked sa s nim ihra nikto iny pred nim...ked si chyti do ruky za par sekund pusti alebo sa na tu hracku zacne nervovat....

luciy7
autor
15. máj 2018

my uz sme rozmyslali aj nad spankovou poradkynou ale tie peniaze....ked by to bol aspon zaruceny vysledok, tak nevaham a dam aj pol kralovstva :D