icon

5 mesačný neotvára ruky, keď je na brušku

ligyakovak_gmail
8. feb 2022

Ahojte, mam syna skoro 5m, ktory mal silne koliky 2 a pol m (ktore napokon boli silne bolesti bruska lebo ma intoleranciu na laktozu). Spinkal len od vycerpania zvysok dna bol v krcoch a plakal. Problem je ze neotvara ruky ked je na brusku takze 2. vzpriamenie zacina na pastickach. Hoc ma tendenciu sa uz natahovat za hrackami. Lietadielko som ho videla tak 3x spravit. Boli sme na roznych fyzio konzultaciach uz a 1m sa drobcovi cely den venujem a "cvicim" s nim ci sa hram (Vital Clinic vojtovka na zdvihanie noh pomohla na otvaranie ruk :D a chytanie hraciek, Fyzio mama - cvicenie na lopte - fajn z boku sa pretoci tam to konci sam do neda, Baby Balance manipulacia s babatkom - nic co by som pre zatial doma nerobila ..zdvihanie babatka, pokladanie, hniezdenie ..) ABSLOUTNA strata casu. Boli sme aj u neurologicky a ta nezistila nic vazne len, ze treba rehab. - cakam teda na rehabky este do nemocnice ale uz som ozaj zufala.
Za ten mesiac sme skoro nikam nepokrocili. Je to pre mna ako matku dost frustrujuce lebo sa vsemozne snazim a mam dojem ze nic nepomaha. Navyse je drobec strasne naladovy teraz a umrncany. Plus dost pribera (8,5kg - 70cm) a ja ho v klokankovi nevladzem dlho drzat.

Stretli ste sa s takouto situaciou ? Co vam pomohlo ? Viem ze kazde dieta je ine, ale ozaj takymto stylom bude do roka max stvornozkovat. Pritom silu ma.

kacena4
8. feb 2022

ano. nechaj ho nech si motoriku koriguje sam a neprepinaj ho velkym mnozstvom cviceni casom to prode nestresuj

pribinak
8. feb 2022

@ligyakovak_gmail skúsila by som baby plavanie. Tam sa veľa zázračne rozhybe
A skúsila by som mu masírovať ručičky

ligyakovak_gmail
autor
8. feb 2022

@pribinak vdaka, ale ako pise holicna vyssie nechcem to az tolko kombinovat. Ked to inak nepojde samozrejme vyskusam 🙂. Rucky stale masirujem =/

amelie2017
8. feb 2022

Ja mam 7 mesacneho a teda nemam ani paru, ci otvara rucicky alebo robi 2. vzpriamenie na pastickach. Mam aj 4 rocnu a tiez neviem, ako to robila. Dokonca az donedavna som ani nevedela, ze nejake 2. vzpriamenie existuje 🙈 teda ze sa to tak vola. Ak neurologicka nezistila noc vazne, daj mu cas.

andreatytler
9. feb 2022

@ligyakovak_gmail Babatka si drzia rucky v past ked su v strese. Ci uz hlad, strach, bolest. Az ked sa uplne uvolnia, povolia aj pasticky. Muselo to byt pre neho velmi stresujuce byt v krcoch tak dlho. Podla mna to ma z tych krcov a nepohody. Ako dlho je odvtedy co uz krce nema? Si si ista ze uz nema ziadne krce ani problemy? Lebo kym uplne neodstranis to, rucky nepovolia.
Nas syn si drzal rucky v past (nie neustale ale dost casto) az do svojho 5-6 mesiaca. Ked zacal stvornozkovat aj vtedy mal este prsteky zohnute. Cvicili sme na to osteopaticke cvicenia o jeho 2 mesiacov. Ak nemusis, necvic ojtovku. Podla mna je to pre deti prilis narocne a nepohodlne. Odporucam miesto toho osteopatiu. Pri tych cviceniach je dolezite aby nemali deti z nich zly pocit a nie su tak narocne.
Ako mu masirujes tie rucky? Mozem ti poradit ako sme to robili my, ale najlepsie by bolo aby ti to ukazala osteopatka.

ligyakovak_gmail
autor
9. feb 2022

@andreatytler dakujem za tip. O osteopatke som este nepocula. Je potrebny k nej vymeny listok? On ma na chrbatiku rucky otvorene, ale nic nechytal.. Za mesiac sa naucil chytat krasne oblinky (gulocky, macika, gulate hrkalky..) prstek stale obcas schovava ale lepsi sa to. V Nedelu ma 5m. Masirujem z vonka dnu aj predlaktie. Rada si necham poradit od lekarky.

andreatytler
10. feb 2022

@ligyakovak_gmail Ani ja som v zivote nepocula o osteopatii az ked ma k nej poslala laktacna konzultantka. Musela mi to napisat na papier ze ako sa to pise.🙂 Ale bola som nadmieru spokojna. Tu kde zijem je osteopatia velmi popularna. Ludia bezne davaju novorodencov "ponapravat" osteopatom po tazkom porode alebo po cisarskom porode. A vidim ze sa to uz dostava aj na Slovensko. Je to forma fyzioterapie, kora ma holisticky pohlad na telo a to sa mne velmi pacilo. Nasa osteopatka nam velmi pomohla s celou pejadou problemov. Nebolo to nic vazne natolko aby to riesil pediater, ale verim ze bez jej pomoci by to mal syn tazsie a viac by sa trapil.
No kedze ten vas ma rucky otvorene ked je na chrbatiku, nemalo by mu to drzanie pasticiek az tak vadit pri stvornozkovani. Ktory prstek schovava? Nas syn schovaval hlavne palec a to je nejvaznejsie, lebo je dolezite dat palec prec od ostatnych prstov aby si mohol vytvorit pinzetovy uchop. Inac osteopatka mi povedala ze deti si otvarajju pasticky postupne ako rastu. Najskor ako novorodenec si drzia palec schovany, potom palec prestrceny ako ked ukazujes figu borovu. Potom palec vedla ukazovaka a nakoniec ako ked robis pistol. V akom stadiu ste vy?
Cvicenia na otvaranie pasticiek su velmi jednoduche: 1. najskor zatlacis svojim palcom do stredu dlane dietatka na 7 sekund. Dieta automaticky schuli prsteky do dlane. 2. Potom prsteky vystries a natiahnes a drzis natiahnute 7 sekund. (obrazok 2 a 3). Dbaj na to aby bol natiahnuty aj palec prec od prstov. Toto opakujes 3-5x na kazdej ruke. Robis cvicenie 1x denne a 5x do tyzdna. Potom mas 2 dni volno. Je to velmi ucinne cvicenie a je dolezite pozorovat ako dieta na to raguje. Nas syn napriklad zacal mat koli tomuto cviceniu napinanie na vracanie. Ruky a usta su totiz velmi uzko prepojene. A tym cvicenim nielenze natahujes svaly, ale aj stimulujes nervove spojenia. Preto vravim ze je najlepsie to robit pod dohladom odbornika. Cvicis kedykolvek ale je dolezite aby dieta malo z toho dobry pocit, aby pri tom neplakalo. Mne sa darilo syna zabavat tak ze som mu spievala, pocitala, robila vselijake opicky a plakal len velmi zriedka a to som mu musela tie pesticky velkou silu otvarat zo zaciatku. Na Slovensku poznam len jednu skvelu osteopatku. Posobi na vychode ale maminky tu z fora maju s nou velmi dobre skusenosti. Mozem pohladat na nu kontakt ak chces.

ligyakovak_gmail
autor
10. feb 2022

Krasne zhrnutie, dakujem 🙂. Prstek ma vo faze 1 ked je na brusku a obcas aj na chrbatiku. Vobec nerozumiem preco to tak je ked na chrbatiku krasne chyta oblinky vsetkymi 5prstami. Ale uz som ho nachytala ako si po drsnom podklade pod sebou natahuje prsteky. Verim ze sa to zlepsuje. Este raz vdaka za podrobny popis. Robila som to instiktivne uplne rovnako az na tie sekundy. Nepocitala som ich. Syn sa pri tom vacsinou smial :D Asi ho to tam stegli.