icon

7 mesačné dieťa a zaspávanie

diana_81
21. jún 2012

Takychto tem je tu vela ale nikde som nenasla presne reakcie na to co zaujima mna, preto pridavam svoju. Prosim poradte! Otazky su ocislovane v texte.

Ide o klasicke ucenie zaspavat dietata sameho, v postielke a svojej izbe. Vzdy to vyvola burlive reakcie... Su co vravia NIKDY NENECHAM SVOJE DIETA PLAKAT v postielke. Tiez som mala ten nazor. Par prvych mesiacov som bola presvedcena, ze je to zle a krute a treba hladat sposob ako tomu cloviecikovi naplnit potreby.

Lenze mala ma teraz 7 mesiacov a skratka niekedy sama nevie, co chce. Rastu jej zubky, mala stresujuci den... naucila sa liezt a je z toho "mimo" a podobne. Dlho spokojne zaspavala na prsku poleziacky so mnou, lenze ked zacala s otockami (1) zdalo sa mi nechat ju len tak na posteli a ist robit svoje nebezpecne. Ved ked sa mi zobudi v dobrej nalade a zacne objavovat okolie a spadne z postele? Ako to riesite?
Obcas ked sa pri prelozeni do postielky zobudila chcela sa dojcit zase. (2) A zase. A zase. Lenze s plnym bruchom to ani jej nebolo prijemne, lenze nevedela inak - ved som ju sama tak naucila. Bola totalne fixovana na prsko (dudel nepouzivame). Niekedy som mala pocit ze ma mlieko uz po okraj, ale proste nevie ako inak zaspat... Nie je tiez krute naucit dieta na takyto obmedzeny sposob upokojovania sa?
Zaspavat vedela LEN So MNOU na posteli, alebo u tatu v Manduce. Zrazu vsak zacala byt viac bdela a vsetko naokolo ju zaujima. Nosi tato, nosi, dieta pozera ako sova po okoli nie a nie spat a je nervozna coraz viac... (3) funguje vam satka aj vo vyssom veku? Ako na to?
Potom ak aj vsetko dobre klaplo, spala u nas v izbe - clovek si v posteli nepocita, na sex ani pomysliet, rano nastavit budika mozeme zabudnut ((4) ako vstavaju skoro rano do roboty ti, co maju deti pri sebe v izbe???), obliect sa v spalni tiez, ked som potom mala raz chripku a bala sa vykasliavat hlieny v izbe lebo zobudim malu som si povedala dost. Je to i voci nej nefer, ked ju svojim sramotenim stale budim... Takze (5) ako zabranite tomu aby sa nebudila ked sa v izbe pohybujete?

Chcem sa preto spytat tych, co maju deti u seba v posteli a zaspavaju dlhodobo na prsku a su s tym fakt spokojne ako tieto veci riesia? Ja skratka zistujem, ze si dieta stresujem i tym "skusim ju supnut do postielky a ked sa zobudi previnilo opat strkam prsko do jej pusy aj ked obe vieme ze nie je hladna, len zavisla". Alebo sa zobudi ked idem na WC... Dakujem za rady...

Co je teda lepsie?

mily7
3. nov 2012

@diana_81 co by si robila inak??? lebo si pisala ze keby si mala rady odtialto mohla si si usetrit slzy.

diana_81
autor
3. nov 2012

@mily7

Ja si spatne myslim, ze je normalne ze clovek pri prvom dietati (a najma ak nemal v rodine alebo medzi fakt blizkymi priatelkami male deti s ktorymi rastli i jeho poznatky o babatkach, dojceni, noseni, uspavani a podobne) nevie presne ako na to. Niekedy asi ani pri dalsom, kedze vtedy asi zisti ze kedze je kazde dieta ine to co platilo na prve neplati teraz a okrem toho situacia s dvoma je uplne ina atd...

Ja som sama nevedela co presne cakat a ako chcem veci robit. A kedze som v zahranici bola som a som na vsetko sama a nemala som ani babku s ktorou sa podelit ako o pracu tak o starosti, ani priatelku s ktorou by som si o vsetkom pokecala. Nevedela som prsne ako dlho chcem byt na materskej, ci chcem a ako dlho dojcit, ci chcem aby dieta spalo u mna v posteli alebo v postielke, ci chcem nosit v satke alebo zastavam nazor, ze deti netreba vlacit inak nedaju pokoj... Dobromyselne okolie (a to myslim v dobrom slova zmysle, proste ludia co mi chceli pomoct) ma zasobovalo radami a ja som sa v tom celom dost zamotala.

Neviem teraz ci sa pytas priamo na spanok alebo vseobecne, ale kedze tato tema je o spani skusim len v suvislosti s tym - ja dojcim a spatne by som nemala vobec vycitky ze mi mala zaspava na prsniku. Vsetci mi radili, ze ju mam postupne ked prestane sat odpojit aj ked sa bude hnevat, proste naucit ze prsko je len o jedeni. S tym vobec nesuhlasim. Jedina co je samozrejme niekedy narocne je, ze tym padom uspavam ja, ale to je zase o nastaveni sa - ja som to teraz prijala ze je to moja uloha a tesim sa na to. Tym padom nemam pocit, ze nieco nie je v poriadku ked s malou stravim este v izbe povedzme pol hodinu pred tym ako celkom zaspi. Prsko je uzasny nastroj na uspatie. No a potom samozrejme "mudre" rady ako prestat dojcit v noci (tie som ale ani nepocuvala a nocne dojcenie neobmedzovala)... No a kapitola sama o sebe je uspavanie sama v postielke, kontrolovany plac a podobne. Keby som vedela, ako sa spanok mojej dcerky bude menit a ze jej spravanie ktore som zufalo riesila v 7 mesiacoch je totalne prechodny jav, asi by som zatla zuby a preckala bez nejakeho vyplakavania a podobne.

No ale skor ako napisem roman pripadne mi daj vediet, co konkretnejsie Ta zaujima 🙂

mily7
3. nov 2012

@diana_81 to bol pekny roman takze v pohode. muzik pozera hulka a ja nemam co robit🙂) idem od konca. xixi, to ako sa to meni to viem, mam 6 mesacneho a ked si spatne spomeniem pozriem fotky tak sama viem ze sa to neskutocne menilo. ja tiez kojim ale uz som ho oducala ze prsik je na jedenie aj na ukludnenie ale nie na zaspavanie. ale to je individualne samozrejme mne osobne to vadilo, lebo on zaspaval skoro 2 hodky na prse a potom zas a znova chcel len prsnik a bola som vyflusnuta. takze som to poriesila ako to slo, nevladala som a bolo dost. ukludnila som ho bola pri nom ale papal az o 2 hodky alebo tak a je v pohode. inak ako to ze si nevedela co chces robit? sice clvoek asi musi skusit niekedy aby zistil. to nie v zlom sa pytam. ja som napr. mala urcite predsavzatia, ziadne spanie v posteli s nami, nosenie? to co bolo? a tiez poriesil zivot🙂) spi s nami ked dojde k nocnemu kojeniu ktore mu surovo nechcem zobrat a nosit sa nosil lebo mal koliky a v tom zufalstve som pristala na vsetko co mu pomoze. a je tu a uz nie je noseni a ma 6 mesiacov a pohoda. prosto ma potreboval velmi tak bol so mnou a bol spokojny, nechcel kocik plakaaal a teraz spi aj v kociku proste veci sa vykristalizovali zas a znova. boli veci ktore som si predstavovala a potom proste zivot poriesil🙂) bojovala som s tym kto co vravi ale vzdy som z toho vysla tak ze ja som mama je to moje dieta a ako si ustelieme tak budeme spat. a citila som ze ma potrebuje tak ho proste ponosim. a doteraz si myslim ze je to to najlepsie co com mohla urobit. tiez sme sami a tiez som tu nikoho nemala nanovo pristahovani tak sme sa trapili ale vyrastlo nam z neho aj tak neskutocne stasticko takze vsetko stalo za to. a inak pytala som sa na spanok a ze ako a co by si robila inak poucena teda. ja si neviem predstavit, zeby som nieco robila inak, pretoze ako vravim jasom robila veci tak aby bolo dobre nam obom prave vtedy v danej situacii. takze darmo kamosky vraveli ze dieta spi super vonku na vzduchu ked moje revalo ako tur (asi z tepla) tak sme nespali vonku na vzduchu (teraz ano) a ze nespat spolu a preco nie ked mne je dobre. a vraveli nechat uspavat na prsniku, mne nevyhovovalo tak som si urobila po svojom tiez. nevravim ze som dokonala ani perfektna ale ide skor o to ze kazde dieta je individualne a kazdemu vyhovuje nieco ine takze to tazko asi pocuvat ludi, clovek musi skusit co komu bude vyhovovat asi. ja som s tym spanim skoncila tak ze som zostavala s malym ked som ho dala do postielky, vybrala ked plakal pritulila a je mi len luto, ze bolo neskutocne tazke vygoooglit tuto moznost. mozno som blba ale nevedela som ze aj takto to moze byt ze dieta si zvykne a bude v pohode, vsade len o vyplakani bolo a to som nechcela a som rada ze konecneee nieco co mi vyhovovalo a teraz zaspavame vecer takto cez den sa nam keeedy ako podari, je stale v kociku ale povedala som si ze co sa budem trapit ja aj on, horsimi vecami sme si presli a to ze zaspava v kociku mozem byt stastna.

mily7
3. nov 2012

@diana_81 inak prepac za roman ja som tiez taka ukecana chcem sa spytat teda v 7mich mesiacoch sa to este menilo a potom kedy sa to nejako ustalilo teda???

mily7
3. nov 2012

@diana_81 jeeej az teraz som znova kukla ze ty si sa pytala na zaciatku co a ako. ako je to u vas teraz?

diana_81
autor
3. nov 2012

@mily7

Ono to s tym, ze som nevedela som myslela tak, ze napriklad vonku sa deti dostavaju do jasli v 4 mesiacoch, ja som mala zo Slovenska od kamosiek stale pocit, ze any zostavaju 3 roky a tak sa to postupne krystalizovalo. Mozno som len inymi slovami popisala co Ty - ze som mala iste predstavy a potom ich zivot zmenil 🙂

Ono asi som bola nachylna k pocitu, ze ja este neviem co to vsetko obnasa a tak mi kamosky a mamina a tak radili. Ty to robis tak? Tak to treba rychlo ukoncit, lebo inak sa toho nezbavis a podobne. Ak neoducis teraz neskor to bude len tazsie. Ak ju budes takto nosit bude na Tebe visiet stale a podobne... A sama som kamaratke napriklad "zavidela", ze ked sme boli na navsteve sla s malym skratka do jeho izby, dala ho do postielky a pridala sa ku mne s malou v obyvacke. On zaspal sam. Vravela som si wow, asi robim nieco zle. Teraz spatne viem, ze ho trapila hodinami placu kym sa to naucil a ze takto spi uz mesiace. Mozno tym neutrpel, ja neviem ale pre mna by to nebola schodna cesta. Plus som si uzivala a uzivam blizkost, spolocne spanie, ja viem ze deti si zvyknu na cokolvek, ale som stastna, ze sme si teraz tak blizke. Ona ho v zivote nemala pri sebe spiaceho.

No ale ktovie, su maminy, co nevedia spat pri detoch, su deti co visia 2 hodiny na prse a tak, cize tazko posudim preco si kto zvolil aku cestu. Ja som si povedala, ze sa prisposobim malej vo veciach dojcenia (jedenia), spania a vylucovania (niekto na koniku to tu tak pisal, tak som tu formulaciu prevzala 🙂). Myslim si, ze potrebuje mantinely, ze jej nemozem vsetko dovolit, aj s nosenim napriklad ked sa nosime v manduce tak ma moju blizkost, ale ked jej ma dost ma smolu, proste sa musi prisposobit. Aj so spanim teraz ked uz vidim ze ma dost a nechce tak zavelim a ide sa hajde. Proste ja som ta dospela a zodpovedna, ale som pri nej, a uspavam ju na prsku, cez den si vacsinou lahnem s nou. Bezomna spi strasne kratko, so mnou i tri hodiny. Tak jeden spanok som s nou a druhy sme v kociku. Stretnutia a ine si planujem podla toho a prisposobila som sa jej - ona je na oplatku vyspata, spokojna a usmievava. Ked to nejde v niektory den tak je holt nevyspata, nerobim z toho tragediu. A upratujem a varim vecer ked zaspi a podobne 🙂 A ked bude viac deti opat najdeme sposob...

Jej spanok sa meni stale, prave preto to teraz neriesim. Jeden posun bol ked mala separacnu uzkost (vtedy som zalozila tuto temu), dalsi ked zacala lozit, teraz mame zuby, potom zaciname chodit... skratka stale nieco je a ja som mala pocit, ze ak budem trvat na postielke a zaspavani sama tak s nou budem musiet zakazdym a plus i po kazdej chorobe a tak bojovat. Ja viem, ze to nebude o nic lahsie oducat neskor ale ja verim, ze ona sama k tomu dospeje ze bude chciet skoncit. S uspavanim na prse, s plienkami, s dojcenim celkovo 🙂

diana_81
autor
3. nov 2012

@mily7

Ano, ja som temu zakladala 🙂 preto som reagovala... teraz som na navsteve na Slovensku, mala ma skoro rok a spi uz vyse dvoch hodin spokojne na manzelskej posteli, zaspala na prse a my pozerame telku... ked pojdem spat lahnem si k nej a spime dalej 🙂

mily7
3. nov 2012

@diana_81 ach jaj ani ma nestraaaaaaaaas. akoze ze lozenie, chodenie a on zas nebude akceptovat ze ma pekne spat🙂)))) brrrrr. s tymi mantinelmi mas pravdu, deti ich potrebuju. najdolezitejsia vec ktoru si babenky musia pamatat a ktoru mam od inych mudrych mamin je neporovnavat!!!! 🙂)) je to pravda a pamatat ze kazdi je individualny a musi si najst svoju cesticku. to sa neda pocuvat rady inych aj dobre mienene niekedy. presne ako s tym vyrevanim ked to niekomu nesadne. alebo ja ved som nemohla nechat maleho len tak ziapat ako besneho a neprivinut si ho ked mal 2, 3 mesiace. ved by som bola krkavec. tak sa nosil. aj keby sa nosil este proste aj teraz si vravim ze by som to aj pri druhom rovnako urobila lebo sa inak nedalo. inak vdaka za pokec, napis este niekedy.

mily7
3. nov 2012

@diana_81 ako vidim tak vlastne si robis tiez po svojom, proste tak ako ti to vyhovuje. ked mas dost tak si vies povedat a ked sa ti paci spat s malou tak s nou spis. keby si mala toho dost tak tiez by si hladala inu cestu🙂)) a tak to ma byt. mna osobne mrle zeru takze ja by som nechcela zaspavat cez den s malym a 3 hodky spal lebo on musi. som rada ze mi zaspi v kociku a je v obyvacke (teda taka rada nie som, radsej by som bola aby bol v postielke a mam klud lebo sa zobudi na kazdy treskot) ale si vravim, ze otvori oci skontroluje vidi ma (stale je taky ze maminkin maznacik, uz mu nastastie staci ma vidiet, nie nosit sa) tak je spokojny tak som ticho a vravim si ze dobreee raz sa vtrepe do postielky ked bude kocik maly🙂) proste da sa to tak to neriesim nestoji mi to za to nervacit niekoho z nas, keby bolo veeelmi zle tak tiez zasiahnem. teraz sa mi ale mrvi, rehoce sa v postielke cez den, brbloce somariny robi🙂) a ked nespi tak mu to chyba tak supnem do kocara a jeto.

diana_81
autor
3. nov 2012

@mily7

Ono mna len mrzi to vyplakavanie ktorym som malu trapila, tie pokusy, myslim, ze som k nej bola tvrda a moj instinkt mi vravel, ze nekonam spravne. Napriek tomu mi trvalo kym som to prestala riesit. Hnevam sa na seba, ale uz s tym nic nenarobim.

No zase nechcem Ta strasit ale u nas to nebolo vzdy takto 🙂 Mala zacala mat problemy s prvou separacnou uzkostou. Dovtedy sme spali aj my v kociari - potom vyrastla vanicku a zacala prilis vsetko vnimat a v kociari mi medzi 7 a 11 mesiacom zaspala dokopy 10x. Ak neprehanam!!!! Fakt, proste unavena ako nik a nie a nie zaspat. Aj budit cez den sa zacala az vtedy. Po pol hodine bola hore, mohla som si hodiny natiahnut. A jej to nestacilo. Lebo i manzel mi vravel, ved tak nech nespi... lenze nech potom on vydrzi s nou cely den, ked je umrncana... ved som to samozrejme skusala aj tak ze vydrzime, mozno sa to po case same upravi. Tak som skusala zostat pri nej a zrazu potiahla 2 hodiny. No a teraz sa mi zacala sama odstavovat a ja chcem dojcit dalej ak sa da, lenze cez den sa nevie upokojit, dojci sa LEN pred spanim, takze s tym dojcenim pred spanim seknu nechcem... Proste je to cele prepojene...

Ja moc dufam, ze to take mat nebudete 🙂 Proste moja mala je strasne aktivna, je vnimava, ziva... nechce posediet na mieste. Postupne ako sa stava velkym cloviecikom uz to s tym zaspavanim ide tazsie a tazsie. Tiez sme sa proste tak vyvinuli. A mozno ina mamina by s tym sekla, ja som si povedala, ze je to pre mna dolezite a tak si to jedno spanie cucka a spi a ja citam a podobne. Nebude to trvat vecne a kym som na materskej mozem si to dovolit. A meni sa stale, posledny mesiac mi zacina opat zaspavat v kociku, takze ktovie, mozno opat zacala byt zima a je to tym? Mozno opat vie vypnut? Proste zmena je nas zivot 🙂

mily7
4. nov 2012

@diana_81 pekne si to napisala. a mas pravdu vo vsetkom. ked su nevyspaty su mrzuty. ked sa ti sama odstavuje tak je to v pohode, proste prisiel jej cas. najlepsie je ked to ide prirodzene. my sme na tom rovnako asi mozem povedat. ja mam tiez doma akcneho cloviecika ktory vnimal svet neviem ci nie skor ako od 3 mesiacov, lekari sa stale cudovali, ze aky je on vnimavy uz🙂) ale ma byt pokom takze si stale vravim ze mu nemam co vycitat🙂) to zaspavanie moze byt aj zimou a po druhe jasne ze sa to meni. moj maly po narodeni sestricka zahlasila ze je super dobry a nemam ho rozmaznat. spal a papal. neplakal. plakal ked mal hlad. ked som nemala mliecko prve dni dali mu zo striekacky ihned bol ticho. no a potom prisli koliky. nespanie v kociku, neskor spanie v kociku zas nespanie v kociku spanie v kociku, z tyzdna na tyzden niekedy po 2 tyzdnoch sa menil!!! neviem, tym ze sme odkazani sami na seba stale som vravela aj ked bol v brusku ze musi byt dobry a musime si navzajom pomahat lebo inak sme strateny a doposial napriek vsetkemu si myslim ze je dobry chlapcek a pekne sme to zvladli aj ked si spomeniem boli krusne chvile a kazdi na vokol ze aky je "zly" a ja som taka kludna bola v tehu, ja som nikdy nepochybovala ze je dobry lebo je, to ze ho nieco trapilo neznamenalo ze je zly. a tak dufam a vravim si ze aj zubky v pohode prezijeme a separacna uzkost nas hadam nejako tak lahucko len slahne lebo on bol straaasne na mna nalepeny uz teraz je to lepsie tak hadam sme si to uz odzili🙂) viem ze je to obdobie no ale proste dufam ze nejako bude mat istotu vo mne a tak nebude nejaky nalepeny a bude slusne zaspavat 🙂)) a verit si mozem v co chcem!🙂))) kde ste v zahranici??? ja som nechcela ist do irska zakladat rodinu, bola som vonku 2 roky ako slobodna ale dieta som chcela mat doma, lebo viem co a ako. inak brutus ze 4 mesac. do jasli:(((( chapem maminky ktore idu do prace po neviem roku a pol, dvoch ze im je dlho to v pohode proste nejaky kompromis ale 4 mesiace nutit niekoho ist do prace ked ma mimi je krute pre oboch.

diana_81
autor
5. nov 2012

@mily7

Sme v Belgicku. Ty si teda teraz v Irsku? Vsetko je to vo svete 🙂 ale tak poynas ake je to obcas narocne ked je clovek na vsetko sam... No co uz. Tym mamin i deti je mi tu luto, ale mnohe to beru ze pohoda, lebo su na to skratka zvyknute... mozno si ani nechcu priznat, za tak male dieta ma byt este pri mame... ze nevie sediet, lozit, hovorit, ze tam len lezi a jedna teta ma ž deti a len ich prebaluje zaradom a krmi a niet casu na hru, maju cumle v puse, materske mliecko odide po case skoro kazdej mamine ked nedojci... je to skoda, ale i vizitka dnesnej spolocnosti. Ja som na neplatenom volne. No co uz, nejako prezijeme 🙂)) ale aspon je zabava na kvadrat

mily7
5. nov 2012

@diana_81 nie ja som pri BA na slovensku, nechcela som mat dietatko a byt mimo. chcela som rodit tu a mat starostlivost, nakoniec tak malo byt pretoze som o prve v 11 tt prisla a tobiasko teraz moj maly bol viac sledovany hoci vsetko bolo super, ale neviem ako by to bolo mimo kde ti urobia ultrazvuk asi 2x za tehu. sme sami co je niekedy tazke ked potrebujes pomoct ale vravim si mas co si chcela, bud spokojna nikto ti do toho nekeca🙂

diana_81
autor
5. nov 2012

@mily7

Musis to mat strasne tazke, klobuk dole pred vsetkymi maminami co nemaju pomoc a na vsetko su same!!! Ano vonku to beru dost sportovo... co ma prekvapilo, ale na to slovenske ponimanie ze tehotenstvo je pomaly choroba, treba to stale sledovat, pozorovat, vysetrovat sa mi nepaci. Asi je treba zlaty stred aj tu, sledovat rizikove tehotenstva, pripadne maminky co uz mali problemy v minulosti ako aj Ty, tie potrrebuju oporu a aj odborne sledovanie skor. Ale take to stale bububu s testami, sledovanie babatka ultrazvukom a tak nie je dobre ani na psychiku maminky ani pre dietatko. Ja som najprv mala pocit, ze preco ma nesleduju viac, ale spatne si myslim, ze nebolo treba... rovnako s poradnami, my tam chodime raz za cas, aj to dobrovolne... a to sa mi zda malo, ale zase na slovensku si pomaly kazdu chvilku u lekara... pride mi to tiez divne. No ale to je na trosku inu temu 🙂))

mily7
5. nov 2012

@diana_81 samozrejme. moja lekarka viac skody ako uzitku urobila. mala som bezproblemove tehu s malym tobim a ona zo mna rizikovu robila. vies ako ma vystrasila. nastastie mam asi viac rozumu ja som taka ze ma dostane vsetko co sa srdca tyka, ale rozdychala som a potom som riesila. bum bum prask nasla si ineho lekara, dala sa vysetrit, on ze vsetko tip top pracovat mozem, ja som sa citila v poriadku a tak som robila este jeden tyzden na vyse a pracujem v materskej skolke s detmi. schody hore dole stale, makacka a sla som. jasne ze je to katastrofa na psychiku ked z komara robia somara. nastastie som si nasla aj ineho lekara potvrdil ze vsetko o.k. a docupitala som do poslednej minuty. prve kontrakcie po dohovore s krpcom a horucej sprche teda vyvolane mnou som rozchodila na prechadzkach doma s kamaratkou a odisl som po odtoku plodovej vody do nemocky. aj to sa mi nechcelo velmi. a doki ze co som neprisla skor ved kontrakcie boli pravidelne. nerozumiem naco. ja som myslela ze su nepravidelne ale aj tak ved som krasne rozdychala vonku v prirode co by som trpela v nemocnici. staci ze som tam bola 5 hodin na sale.

mily7
5. nov 2012

@diana_81 inak kde si rodila ty? v belgicku? a ako spokojna s porodom? ako bolo?

diana_81
autor
5. nov 2012

@mily7

teraz nestiham, ale rada odpoviem neskor do posty, sem na nastenku to nepatri k teme ;)

matinkam
21. feb 2013

@pele
@diana_81
Ahojte dievcata, co mate nove s vasimi dcerkami?
Som si so zaujmom citala vase prispevky, a teda nasla som sa v nich so svojou dcerkou, teda scasti. Moja Miska ma 4 mesiaciky a teda ako u Pele je to moje druhe dieta a mozem tiez skonstatovat, ze je uplne ina ako jej brat Simon, ten ma uz 3 a pol roka, je to proste uz hotovy cloviecik. Miska je od narodenia o dost narocnejsie babo ako Simi, riesila som s nou plynatost, grckanie, tazke casy s vecernou nervozitou (od zaciatku 2 mesiaca do konca 3 mesiaca) a teda teraz prisli narad problemy pri zaspavani a polhodinove spanky. A to som pred troma tyzdnami pisala do dennicka, ze jupi, uz neplaceme pri zaspavani a teraz teda robi cirkus poriadny. A to zaspavame na fitlopte, alebo nejako horko-tazko v kociku, ked jej uz nic ine nezostava a vyberieme sa s nou von a drndame s nou. Este pouzivam aj satku, ta vzdy zaberie, alebo manzel Manducu, tam mu tiez dost rychlo zaspi. Vecer zaspava tiez na prsku, ale s tym akosi vnutorne nebojujem, bo aj jej brat Simon tak zaspaval a nebol s tym problem neskor. Od roka spaval sam v izbicke a v 16 mesiacoch sme sa odstavili. Aj ked ... teda, pisem, ze su ini, mozno to nebude take lahke, ale urcite to nejako vyriesime. Skor je pre mna teda narocne to uspavanie a tie kratke spanky, aj ked teda zvycajne jeden z tych troch, ci styroch mava dlhsi, keby nemala, tak je teda riadne mrzuta a uplakana. Modlim sa vzdy, nech tie kriticke minuty prejdu, je uplne ideal, ist s nou teraz von a v kociku s nou jemne chodit, a ked to uz na nu ide, trocha jemnejsie do bokov kocikovat. Aj ked nie vzdy to zaberie. Problem nastava, ked je Simi chory a nechodi do skolky, ako teraz. S dvoma detmi doma, a teda jednym, co je chore a druhym, co ma takyto problem, to uz nie je taka sranda. Napiste, co mate nove, rada si pocitam, pri vecernom kojeni 😀 Miska sa koji a ja citam, a surfujem popritom na Ipode na nete, to je sucasny obraz matky, xixi. Najma ma zaujima, ci ste sa zbavili tych kratkych spankov, aj ked casom to urcite prejde, len ci ratat s tyzdnami, bo mesiacmi.

pele
22. feb 2013

@matinkam ahoj, vitaj v klube🙂
U nas je to zaspavanie stale trosku tazke...myslim, ze to uz tak bude navzdy, to ta asi nepotesim, ale zase je to lepsie, ako ked bola Matka babatko. Isto je to aj tym, ze uz spi len dvakrat denne, cize aj u vas sa to pomaly zlepsi, ked bude ubudat spankov🙂 Aj je kvazi viac 'zvyknuta na zivot', uz nie len mama a jej vona, uz pozna aj hlasy, postielku, hudbu, atd...je to lahsie urcite ako rastie.
My sme museli uspavat na prsku kazde spanie, v zaciatkoch fitlopta, alebo potom nosit v satke na mne. Inak sa mi ju uspavat nedarilo. Citala som knizku KAzde dieta vie spat, alebo nejak tak od Prekopovej. Ona pise, ze babo potrebuje istotu miesta (stale tu istu postel), istotu vztahu (ze mama pride) tesny priestor (zavinovanie) a rytmus (hojdanie, alebo sanie - to je vraj tiez rytmus). A tak sa mi zda, ze moja ma tu potrebu rytmu velku, najvacsiu mala asi po narodeni a postupne to ustupuje, ale stale viac ako napr. prva dcerka. Mozno je to aj u vas a nejakym sposobom jej ten rytmus musis vytvorit. Ked funguje aj kocik ,tak to je uz prva vyhra🙂 Ja som velmi na nic neprisla, vekom sa to zlepsilo, okolo 8 mesiacov uz aj kocik akceptovala, ked ju v nom hojdame, tak zaspi, tak to robime cez den. V noci zase kvazi zavinujem, teda tak tesne ju objimem, aby sa moc nehybala, ale musim povedat, ze sa to neobislo bez placov, na zaciatku velkych...mrzi ma to, ale bohuzial, inak som nevedela, co dalej...u nas sa uspavanie na prsniku zmenilo na celonocne drzanie prska, ja som uz nevedela tak existovat, lebo sa mi stale zasekaval chrbat...ale to je uz asi ina tema.
Este som ti chcela povedat, ze ak kratke spanky stacia, potom je to mozno take dietatko...moja sa lahko prebudi, uz ju poznam, kolko ma spat a kedy sa to nevydari, staci, ze je napr. chora a ma upchatejsi nos, sama sa zobudi, tak ja ju uz neviem uspat a je mrzuta az do dalsieho spanku...tak ak mate aj tento problem, to je tazke...niekedy sa podari najst nejake finty na dieta, ale myslim, ze je to indi vindi...ja napr. vedla mojej mozem lezat, to je nic, ale ked ma prsnik, tak to je hned o inom, tak isto ked ju hojdam kvazi na chrbte, tak reve a ked si ju dam vertikalne, hned je ticho...no mala zmena a uplne ine dieta...takze asi musis len ty skusat a hladat...drzim palce, ze tych placov sa zbavite coskoro🙂 je to ale velmi stresujuce a narocne, hlavne, ked je este aj druhy drobec. Viem ake su to krusne chvilky! No ja fakt citim ulavu uz asi dva tri mesiace, takze aj ciastocne z toho dietatko vyrastie🙂

diana_81
autor
25. feb 2013

@matinkam

Dobry vecer sa praje 🙂

Hlasim sa po hodinovom uspavani... takze ako vidis aj u nas problemy este pretrvavaju. Skor som sa zmenila ja a prijala som mnohe veci ako sucast mojho uzasneho materstva a kym som na materskej dovolenke (aj ked vlastne nie som, no ale som doma) a nemam viac deti tak s tym nebojujem uz. Chapem, ze ine maminy ak uz nastupili do prace a potrebuju sa vyspat a pripadne v situaciach ako pises Ty, ked mas obe deti doma a neda sa prisposobovat len jednemu - to uz si vyzaduje opat inu strategiu.

Moja skusenost je, ze kazde dieta je ine. Ja som ako je tato diskusia toho dokazom skusala viac veci a spatne sme si asi mohli trosku placu usetrit. Moja mala je jedno uzasne slniecko, zvedave, pokojne, objavujuce svet... ale na zaspavanie sama nie je zrela a potrebuje ma mat pri sebe. Potrebuje prsnik, potrebuje dobre naladenu mamu a potrebuje jednoducho cas vypnut. Niekedy to trva 15 minut, inokedy hodinu, ale nijako sa to neda urychlit u nas. Ja si myslim, ze ona sama vie, ze treba spinkat a vlastne aj chce, len to proste nejde podla hodin.

Najnovsie je, ze zalahneme a ona po pol hodine vyhlasi, ze "A-a-a", co znamena kakat 🙂 tak sa ide opat na nocnik a ona sa skutocne vykaka. Problemy nam okrem toho sposobuje prechod z dvoch spankov na jeden... dva su privela a jeden nestaci a tym padom sa cele nacasovanie komplikuje, ale verim tomu, ze ked sa toto prekona uz na tom budeme celkom dobre. Z kratkych spankov co spominas Ty vyrastla casom. Ked trvali tak som to riesila tak, ze som si aspon raz lahla s nou a kym mala prsnik na blizku spala dlhsie. Tak som ju aspon raz nechala riadne vyspat a ostatne razy prespala v kociku ci Manduce. NIKDY NIC nefungovalo u nas dlhodobo. Ziaden den (a to neprehanam) nie je ako ten predtym, to co zarucene pomohlo v pondelok a utorok a stredu mi ked som sa snazila ten uzasny zazracny postup opakovat vo stvrtok zlyhalo na plnej ciare. Pol roka nezaspala v kociku, zrazu (inak bolo to nastupom studeneho pocasia tak mozno v zime sa jej vonku spi lepsie) a zrazu opat fungoval... teraz zase nie... proste zivot je zmena 🙂 Spi teraz okolo obeda nieco v rozpati 1,5 - 3 hodin a zaspava pri mne s tym, ze sa nasledne vytratim a necham ju lezat u nas na posteli. Ked sa zacne preberat, vacsinou staci prist a opat jej dat prsko a ona ak este je ospala tak sa ucicika spat. Takto uz spi len raz a ja si vacsinou oddychnem s nou. Vecer ju po zaspani na prsniku prelozim do jej postielky, aby si neublizila ak by sme nestihli pribehnut a na noc potom ide k nam do manzelskej.

Asi ked budem mat dve budem sa snazit ten velky spanok starsieho zosuladit s mladsim, nech aspon to akosi pospia spolu a v ostatnom sa bude musiet krpec prisposobit kocikovo-nosicovo. Uspavanie v mojej pritomnosti beriem ako fakt, ako i to, ze to musim byt ja (ani tata kedze nema prska skratka nema sancu) a verim ze to casom prejde. Zacinam si to praveze strasne uzivat, lebo krpata ma vtedy take rekapitulacne chvilky, nieco si rozprava, ukazuje co sa nove naucila, postupne sa upokojuje... a ten moment ked zaspinka a uplne sa tomu ododvzda ma v sebe nieco magickeho.

diana_81
autor
25. feb 2013

@mily7

Inak pozeram ze sme uz potom nezostali v kontakte, co je skoda 🙂 Ako sa dari vam? Ako so spinkanim a dojcenim a vsetkym? Ak mas chut ozvi sa, budem sa tesit.

matinkam
25. feb 2013

@diana_81 Tak tiez sa hlasim po hodinovom uspavani. Akoze vobec sa nevedela ulozit, furt tu jednu rucicku vytahovala spod paplona. Mam ju v spacom vaku, prikrytu paplonikom, a teda neviem, ci ju radsej fakt nedavat do zavinovacky, bo coho, bo furt tou rukou bastrnguje.

Kolko mesiacikov vlastne mate teraz? Je mi len takto luto, ze ja si to takto moc neuzivam, ked mam byt uprimna. Resp. ked je hore, je to vysmiate slniecko, teda prvu hodinu, tu druhu uz ju treba nosit, bo dost zabavat. Akoze ze budem stale cakat, kym dovrsi nejaky mesiac a my sa zbavime nejakych tazkosti, to sa mi ani vo sne nesnivalo ☹ Vobec si napriklad neviem predstavit ako pojdeme starkym, ved ju teraz nejde ani uspat v kociku, proste ju musim nakojit, a potom pockat, kym tak zaspi a prelozit do kocika, bo ju este udrndat na fitlopte. A nadovazok stojime na vahe, to ma zacina tiez celkom trapit. Simi bol podobny, tiez mi potom pred prikrmami nepriberal, zacala som ho prikrmovat po ukoncenom piatom, co asi zacnem aj u Misky.

No ako pisem, ani vo sne by sa mi nesnivalo, ze taketo budem riesit. Ukrateny je Simonko, preto sa vzdy snazim kazdu volnu chvilku venovat jemu, ak teda zrovna nepozera rozpravku bo nie je na tablete 🙂 Manzel mi teraz velmi pomaha, ze na ten posledny spanok ju berie von v Manduce. Napr. dnes ani sa poriadne nevyzul z prace a hned s nou musel utekat von, bo uz bol jej cas. Tak za toto som mu velmi vdacna, bo to som sama so Simikom a aspon takto si ho mozem uzit. Je to to najlepsie co sa mi v zivote stalo, proste laska mojho zivota 🙂

diana_81
autor
25. feb 2013

@matinkam

to je fantasticke, ze si takto pomahate. Aj ja mam uzasneho manzela a je to to najkrajsie co spolu mame = masa rodina 🙂 to co davate prvorodenemu - ten cas len pre neho je dolezity a uzasny. Netrap sa, robite to najlepsie ako sa da. Obcas sa treba postazovat, to verim ale vlastne to robite uplne genialne a raz na to budete spominat s usmevom.

Vidis ale asi i sama, ze zatial co Simi mal celkom ine potreby, druhe babatko vychovavas s rovnakou laskou a trpezlivostou a predsa potrebuje uplne iny pristup :-/ je to tazke neriesit to, ale mne sa teda potvrdilo, ze nech som riesila kolkokolvek nic velke som nedocielila. Aj som sa za take tie nase navyky hanbila. Ako pises, vravela som si ako pojdem k svokrovcom? To akoze kazdy den u nich zalahnem na 2 hodiny a vecer zmiznem na hodinu do izby? Lenze aj tak som si nepomohla... alebo ma naopak mala prekvapila a za 10 minut spala. Nemala som to pod kontrolou, to je iste. A prestala som riesit, ci sa jej v manduce spi pohodlne, lebo inak by som sa z domu nepohla keby spala len v posteli 🙂

diana_81
autor
25. feb 2013

@matinkam

este som sa s tym stagnovanim chcela spytat, ci mas dost mliecka, resp ci mala na prsku riadne pije? Vies si to sledovat? Nemate laktacnu krizu alebo tak? Ono to nemusi byt, ja sa len pytam kedze my sme urcite problemy mali a ked je vylucne dojcena tak ma napadlo, ci to nemoze mat suvislost??

mily7
26. feb 2013

ahojte kocky. @diana_81 ahoj di som rada, ze si si na mna spomenula, mile prekvapenie, napisem ti. @martinkam mati neviem ci si matka, no dost toho, ze vidis, muzik pomaha, tak ma byt, to je super a s tymi svokrovcami a vyletmi chod so vsetkymi vasimi navykmi!!! aj my sme tak chodili!!! moje dieta nebolo knizne ukazkove. zaspaval u svokry v kociku, ked mal taky cas, raz vonku, raz dnu, jeden cas v manduce, jeden cas len na rukach!!! vecer som ho ulozila do manz. postele a 20x dosla za nim, lebo plakal mal desive sny asi, lebo tak sa zobudzal, take obdobie mal. Doma v lete 2,5 3 mesacne dieta bolo uspate na prsniku a vlozene do kocika v izbe, otvorene okno, vysielacka a my za oknom opekali. a to mi nespal, ze 2 hodky a tak. Bol hore, plakal, hned za nim, prso, spal a ja von. V zime na Silvestra maly v posteli v jednej izbe, za dverami v druhej sme sa nakoniec vsetci zgrupli potichucky aby sme spolu boli, kukali telku, chalani si vypili, otec a muzik a bracho, mamina pokecala a bolo super🙂) proste neda sa, aby sa ti malicky prisposobili nam uplne, alebo hned vo velkom ale v malom sa da a da sa prisposobit my im, ved tak to chodi, ked mas dieta🙂)) a mimo domu prides na ine myslienky, odychnes niekedy podla toho ci chces ist k tym svokrovcom alebo nie🙂) a tuto zimu sme mali aj take, ze malemu sli zubky, to som nevedela, prve dve a plakal ako najaty na ceste. stali sme na kazdej!!! benzinke zhruba 3 a na 4tej som ho na rukach vonku uspala, vlozila do autosedacky a sli sme k babke!!! To ti pise osoba ktorej dieta nespavalo v hlbokom kociku, spavalo vonku v autosedacke, aby vsetko videl, v manduce, na rukach uspavane, na prsniku, takze som profik🙂))

mily7
26. feb 2013

@martinkam myslela som matka ako martinka, nie ze matka ako mama.

mily7
26. feb 2013

@diana_81 di mame sa sssssssssssuper🙂) maly bude mat 11 mesiacov v marci, chodili sme na rehaby, lebo nedvihal hlavku presne na cas, potom nesadal lebo nestvornozkoval. stale nestvornozkuje ale je obratny, sikovny dokina ze ona vedela ze to nepotrebuje cvicenie len chcela skusit ci nezacne stvornozkovat. no a on sa mi uz postavil pekne tabulkovo a ide si popri gauci drziac sa ruckami. na srdiecku ma selest ktory je sledovany na kardio a zrasta sa ta dierka, selest nepocut takze som neeeskutocne stastna a vdacna, ze mam zdrave dieta. Tesim sa z neho kazdym dnom. spava 2x denne teraz zaspavajuc na prsniku co dlllllho nerobil. Vecer zaspava na prsniku a celu noc spi s nami v manzelskej posteli a je kojeny. Velka zmena nastala v mojej hlavne, prijala som svojho milacika takeho aky je a je nam super🙂)) Ked sa nekoji 200x na noc tak som stastna, on ked ma vidi tak krici mama, mamaaaa ked mu je zle tak tiez, ked vidi tata tak sa rehoce od radosti, je krasny, sikovny, plazi ako drak, hracky ho nebavia, vsetka elektronika ano, je citlivy po mame, zvedavy tiez, takze mu nic nemozem vycitat🙂) takze asi tak. Neviem prosto som si povedala, ze kazde dieta je ine!! na kazde zabera nieco ine a moj tobiasko je prosto citlivy a potrebuje k zivotu mamu a ja uz teraz baby normalne si uzivam cmukam a lutujem ze ten rok tak siaaalene zbehol a tesim sa na druhe ked neskor bude. Niekedy mi je do placu ako rychlo vyrastol a za chvilu mi ujde. Takze asi tak. Zaspat zaspava na prsniku, niiekedy mame maly boj v kociku, ze on si srandy robi, nie a nie sa upokojit, uz si tam sadne a tak a ja znova lahnut, ale to mu dam na vyber, ides spat alebo sa hrat. ak sa nechce hrat ze place ze je unaveny skusim prso lebo viem, ze chce spat len sa nevie ulozit a zaspi. Je to urcite tisic a jedno ale hlavne som sa ja ukludnila a to je rozdiel. Prestala som porovnavat a ocakavat od mojho ziveho striebra citliveho, ze bude spat celu noc a sam.🙂

mily7
26. feb 2013

p.s. zienky aj my sme presli 30 minutovymi spankami, u nas to bolo v 8mom? mesiaci neviem, neskor 40 min a teraz spava 1 hodku!!!!!! 2x na den🙂)))))))))) vydrzaaaaaaaaat🙂)) a spat s nimi ak spia cez obed dlhsie!!!

diana_81
autor
27. feb 2013

@mily7

TESIM SA ZE SA MATE TAK FANTASTICKY 🙂 🙂 🙂

Vidim, ze si si i riadne vytrpela a tesim sa, ze sa vsetko na dobre obratilo. Mne sa potvrdzuje stale viac, ze vo vacsine pripadov treba len cas a lasku a deticky sa rozhybu kazde svojim tempom. Niektore lezu, ine nie, niektore su pohodovy spaci od zaciatku, inym to trva 🙂 U nas sa vsetko tiez zlepsuje a poviem Ti uprimne tie momenty pred zaspavanim su niekedy tie, kedy ju spoznavam najviac, lebo je pohoda, hrame sa s rukami, obcas sa rozosmievame a postupne na nas prichadza unava... nevedela by som ju po tom, co som cely den pri nej nechat samu. A ako pises, sialene to uteka... Katka ma 15 mesiacov prec, beha po okoli ako sirkan, vsetko s nadsenim spoznava, oci otvorene dokoran. Je vyrovnana, spokojna, obcas samozrejme robi cirkus ale spoznavame sa a ucime navzajom ake su pravidla 🙂 My sme mali problemy i s papanim a posledne 2-3 tyzdne len ochutnava a skusa, na vsetko ma chut... proste nadhera. A dnes sme si schrupli skoro tri hodiny, takze mama i dieta oddychnute a navarit i upratat sa nam zacina darit spolocne.

Planuejete druhe babatko? Aj ja sa nad tym zamyslam 🙂

mily7
28. feb 2013

@diana_81 Ahoj, nam vysiel 3. zub a 4.5.6. na ceste🙂)))) jasne, planujem aj druhe, tak ked bude maly mat 2 roky a svet bude fungovat nejako v pohode dalej tak ano🙂) moj milacik dnes som bola u kadernicky hodku hned tu byva a on zostal s tatikom mal ist spat. Tak vraj len co som zatvorila dvere hlava hore a neskor sa tahal k dveram, tatik mu dal hracku ze za hrackou a on nie na dvere, tak ma siel hladat do spalne ci tam nespim, uz sa usmieval na dverach a ovoril a mna tam nebolo tak bol smutny. az mi srdce pukalo ked som to pocula, ze ja taka spokojna na hodku vypadla ku kadernicke a on chudak takto trpel. ani nespal len ma hladal cely cas cakal.joooj. di viem, ze ina tema ved mozes napisat na postu ako ockujes? mmr si davala, davas? mam strach.