icon

9 mesačný syn jednoducho cez deň nespí. Prečo je to tak a čo s tým robiť?

arcticcode
26. jún 2019

Nechcel som tu zase spamovat s tym spankovym problemom, ale uz sme obidvaja z toho na nervy a neustale vznikaju nie male hadky, nervozita a pomaly ale isto sa to blizi k nestastiu.
Mame desatmesacneho kroca, ktory za boha nebude spat. Spava dva razy cez den a nocny spanok. V noci sa budi minimalne 5 krat, opakujem minimalne, niekedy sa budi kazdu pol hodinu. Potom vacsinou hned zaspi. Co je ale problem su spanky cez den, najma poobede. Proste on nijakraz nezaspi a my sa mozme aj rozkrajat. Na kolenach nie, na prse nie, v postielke nie, na brusku nie, nijak nezaspi. Jedina moznost je zobrat ho do vajca do auta, inak je to bez sance. No a vecer uz minimalne mesiac sustavne chodime autom zaspavat a potom ci dazd ci sneh ci vichor ho proste vo vajci musim do iest domov, z toho idu ruky odpadnut. No a dneska ten isty proces, uz som si dajak na to zvykol, ale po 18 minutach sa zobudil, zena dala prso, chlapec dopapal a namiesto spania zacal kopkat nozkami a otacat sa na brusko. Teraz je hore, my sme sa brutalne pohadali a ja sa chcem najradsej zabit. Nebavi ma takyto zivot. Proste fakt v 21.storoci neexistuje ziadne kapky abo co, pre take deti, By mohli normalne spat? Uz fakt na toto nemame nervy.

elementissa
26. jún 2019

@nini1010 presne tak.. Kedysi sa všetky deti učili na režim... A teraz za pár rokov prišlo kopu hnutí, ktoré sa vkuse odvolávajú na to, ako rodičia ubližujú deťom týmto aj hentym... A zdravý rozum odcestoval na Jamajku a nikomu vlastne ani nechýba... Aj my dospelí fungujeme v režime, p co viac ho potrebuje dieťa, ktoré je úplne maličké a stratené v tom veľkom svete všelijakých podnetov, zvukov, farieb, tvarov a situácii, na ktoré nevie reagovať. Presne ako vravíš, režim je pre obe strany oslobodzujuci. Dieťa si najlepšie vytvorí bezpečnú väzbu, ak vie, čo ma očakávať a rodičia dodržujú rutinné veci, kým si ich dieťa neosvoji samé. A to ani nehovorím, aký je režim dobrý pre organizmus - ženy riešia vkuse chudnutie - odborníci, ale ti, co to majú v praxi odskúšané radia - pravidelný režim - pestrá vyvážená strava vzdy v rovnakom čase, večer už nejesť veľa, len niečo ľahké, pravidelný režim pohybu - napríklad každý deň 10000 krokov, 2x týždenne plávanie alebo iná športová aktivita, každému jak je libo. Pravidelný spánok - organizmus sa najlepšie zregeneruje, mozog lepšie funguje, všetky organy sú zdravšie, metabolizmus rýchlejší - stačí chodiť vždy spávať v rovnakom čase a spať aspoň 8 hodín. Aj v práci mame všetci režim. V školách majú deti rezim... Tak prečo im upierat to, čo my sami vyhľadávame pre naše zdravie a pre našu pohodu? Stabilný režim od narodenia? Režimove deti sú pokojnejšie a vyrovnanejsie ako tie, co robia čo chcú vtedy kedy chcú. To som sa ešte aj na výške učila 🤣🙈 neviem, prečo si niektorí myslia, že to, čo tu fungovalo 4000 rokov už zrazu po roku 2000 neplatí 🤣 asi sme sa presunuli do nejakej inej slnečnej sústavy 🤷‍♀️

evica01
26. jún 2019

V tretej risi ked v socialnych zariadeniach vyrabali cistu rasu tak nechali deti v postielkach s tabulkou s napisom: nedotykajte sa ma.
Vzdy si na to spomeniem ked citam tie veci, ze treba dieta polozit a prihovarat sa mu (napoly modremu od revu) spoza dveri aby bolo ticho a ze je vsetko ok a svet je krasny. Akoze halo.
Dieta ma mat hranice aj rezim. Som za. Ale treba aj odhadnut situaciu vsakano.

elementissa
26. jún 2019

@abbey1 ani neviem, čo ti k tomuto mam napísať, iba že by nebolo zle aj trochu vnímať metaforicku stránku reči... Ale asi si z tých, čo sa ťahajú za slovíčka, tak potom pardon za nesprávnu gramaticku štruktúru 😉🤣

abbey1
26. jún 2019

@elementissa Vidíš, a mňa na výške učili niečo iné a žije sa nám krásne i bezrežimovo. Vám režim vyhovuje, iným nie. Paušalizovať sa nedá. Niekto sa rozhodne mať dieťa, lebo si chce čas s ním užiť a vychutnať. Niekto svoje dieťa cvičí. Svet je rôznorodý.

abbey1
26. jún 2019

@elementissa Nie, tu nejde o slovíčka. Ja proste celkovo nemám blízko k vášmu spôsobu výchovy a prístupu k deťom. Aké to je vaša cesta, váš výber. Jediné, čo ma donútili napísať, je vaše paušalizovanie. Prezentujete tu názor, že iný, tzv vzťahový prístup k deťom je nesprávny. Tak to nie je. Je to len váš pohľad na vec. Keby ste vaše príspevky písali umiernenejšie, vôbec na ne nereagujem, lebo každý má právo na svoj spôsob výchovy a vnímania rodičovstva.

selest
26. jún 2019

A preco ho uspavate druhy krat v autosedacke. Ked raz nechce spat poobede tak ho nenutim. Tiez mam 10 mesacneho a uz vacsinou poobede nespi alebo len 10- 20 minut. Hlavne sa ukludnite to decko citi nervozitu a nezaspi. Inak je to dieta co ste cakali ze to bude?cvicena opica?? Kvapky si daj ty..

stanicek11
26. jún 2019

@arcticcode pche... je to velmi nepekne napisane ! dieta spi ked potrebuje ak nema určity cas prespaty myslim ze to je cca 13-15 hodin chodte k lekarovi... moj ma rok aj 3 mesiace a mam to isté som sama na neho varim pratam do toho a nespí je nervózny potom nici moje nervy ale nikdy ma nenapadlo napisat ze sa mam chut zabiť alebo mu dat niieco na spanie....Clovek ked je pripravený mat dieta že ho chcd musi počítať zo všetkým hlavné zakladne spánok.... držím palce krásny den

tigev
26. jún 2019

mne sa paci, ze to riesis.. moj muz by to neriesil :D on ked zaspi, tak mozu pri nom z dela strielat :D a milovala som, ked sa babka opytala, ako deti spali a on ze: super.. a pritom boli asi milion krat hore.. len on o nicom nevedel :DDDD
prva dcerka spavala super prva 4 mesiace potom sa zacala casto budit.. bezne sa nam stavalo, ze ja som este nestihla zaspat a ona bola uz zase hore.. takze spala malo a ja este menej.. pomohlo mne osobne, ked som si ju zobralado postele a kojila ju po leziacky.. ja som zaspala a ona sa nacucala odcucla sa 🙂 ale aj tak to bolo o drzku.. ukludnilo sa to okolo 18 mesiacov.. ked som ja sama zhanala rady (v jej 8mesiacoch, lebo som bola na prasky) mi tiez baby povedali, ze sa to v 18mesiacoch unormalni.. ten pocit ze este 10 mesiacov??? ved ja som uz vtedy bola na infarkt.. no naozaj to v roku a pol postupne sprestalo a zrazu prespala celu noc.. stastna to chvila :D
druha dcerka spi somnou od narodenia.. spi omnoho lepsie.. je to povahou, si myslim.. cez den mi velmi pomahalo hojdacie lehatko.. take co sa hojda same.. bohovsky vynalez.. vibracne nepomohlo.. a potom este kocikovanie.. ale kocik sa nesmel zastavit.. 🙂 prajem vela sil a pevne nervy.. treba si povedat, ze je to len obdobie :D nerozmyslaj nad tym, ako dlho potrva :DD ked prejde na 1 denny spanok, bude lepsie, bude viac unavene a bude lepsie spinkat

elementissa
26. jún 2019

@abbey1 ja iba popisujem, čo vidím okolo seba. A sú rodiny, čo sa im podarilo vychovať super dieťa a sú také, ktoré nie. A tie, co nie boli z mojej skúsenosti a môjho pozorovania presne tie, co nechali deti robiť všetko ako sa im zapáčilo, nedali dieťaťu žiadny režim, žiadne hranice, vkuse ich obletovali atď. To co som písala vyššie. A je to fenomén niekoľkých rokov dozadu. Ako vravím - keby sa takto vychovávali deti, keď bolo prežitie náročnejšie ako dnes (lebo dnes žijeme v dobe, keď je všetko mega zjednodušene), tak by ľudstvo neprežilo. Moderný trend výchovy je len skákať okolo dieťaťa a nič iné nerobiť. Ale to nie je výchova do života. Ja zastávam výchovu, akú dali moji rodičia mne a moji svokrovci môjmu mužovi. Lebo vďaka tomu sa z nás stali silné, odolné a presadeniaschopne osobnosti, ktoré aj vedia, čo chcú, aj ako sa k tomu dostať. A máme to z toho, že ti nasi "zlí rodičia" nám nastavili aj režim, aj pravidlá, aj jednu po papuli, keď sme boli drzi, naučili nas zodpovednosti, starostlivosti, pracovitosti atď.... Príliš čičikane deti sú akurat tak zvyknuté na to, že rodičia za nich všetko spravia a ešte ich za to aj pochvália, ako to super sami zvládli. A je to všeobecný trend výchovy v tejto dobe (posledných par rokov), preto "pausalizujem", lebo naozaj neviem presne percento rodičov, ktorí tento trend razia a tých, ktorí nie. Netuším, či sa na to robilo celosvetové zrátanie ľudu a vyšiel na to nejaký graf. Ale valí sa to z kazdej strany, takže je to očividne vacsinova preferencia.. A na to mi stačí jednoduchá dedukcia. A vo všetkých príspevkoch píšem - NIEKTORÍ rodičia, aby sa nikto neurazal, že som zase niekde napísala, že VŠETCI. A to, že niektorí to robia je nevyvratitelny fakt a na tých narážam a ten, koho sa to netýka a takýto nezdravý prístup k svojim detom nemá - super pre neho aj pre deti, nech sa teší. Ci tu sa vždy nájde niekto, kto je obranca práv sektarov (aj keď sám sektar nie je) a hoci jeho výchovný štýl je úplne iný, musí sa ich chudáčikov zastat? Tak si nemylme niektorí a všetci a nikto sa ani nemusí stotožniť s mojim pohľadom, lebo ja len píšem to, čo vidím a zažívam ja. Mojou optikou. Keď niekto iný žije na ružovom oblaciku, kde je všetko super a nemá pocit, že ľudstvo je už pekne v keli.... Super preňho, má krásny a bezstarostný zivot. Ja na ňom nežijem a vidím celkom realne, aké sú dopady helikopterovej výchovy, lebo to vidím veľmi zblízka. A o takých 20-30 rokov sa ešte len ukáže, čo bolo prospešnejsie.
Ja som zástanca režimovej výchovy. Keď je niekto bez režimu, ok, však keď mu to tak vyhovuje.... Ale keď je niekto bez režimu, helikoptéra a ešte ma aj ujacaneho drzeho fagana, tak to mne osobne dosť vadí, lebo to už zasahuje aj ostatných ľudí, ktorí to potom musia trpieť.
A nehovorím, že vzťahova výchova je zlo. Ale s mierou. Nie vlacit dieťa na rukách 24/7 a kojiť ho do jeho 5 rokov... Však trochu aj zdravý rozum treba zapojiť.
A len tak btw - lepšie sa dá budovať s dieťaťom skutočne hlboký vzťah, ak sú vo výchove režim a hranice. To len toľko pre zástancov vzťahovej výchovy, čo to berú tak, že dieťa ani matka nemajú nárok na vlastny priestor a už musia byť doživotne zrasteni... No to nie je vzťah, ale väzenie. Nech si každý vychováva podľa najlepšieho svedomia a vedomia, o niekoľko rokov sa každému dostaví výsledok jeho práce

selest
26. jún 2019

Inak ja mam tiez narocne decko. Cez den ho nechame vyskakat sa ale vecer najneskor o osmej ide spat. To uz od pol roka tak robime. Muz ho vezme na ruky a nosi ho kym nezaspi, nemoze skakat behat ani sa neudrie v postielke. Ale kym sa ukludni ide mu vyskocit z ruk. Muz mu hmka alebo nieco potichu monotonne rozprava. Nakoniec z tolkeho nosenia zaspi. Ked nieje doma muz nosim ho ja ale ja zas az tolko nevladzem tak si ho dam na manzelsku postel a tam mu tisko spievam a hladkam ho. On skace ako opica a snazi sa ujst. Po case sa ukludni. Striedavo ho este vezmem na par minut na ruky a tancujem s nim. Nakoniec do pol hodiny vzdy zaspi. Tiez sme mali to co vy ked bol mensi. Uz pol rocny skusal chodit a iba skakal spat ani bohovi. V noci sa zobudil a skakal ako opicka. Uspavali sme na striedacku hodiny s muzom. Hlavne treba klud, pohodu. Nesmie mu byt teplo, zima, dat mu vodu aby nebol smadny alebo hladny, prejedeny atd. Pozor na to co papa, poobede uz nedavam ani ovocie. Ked zacnem uspavat uz sa mu neprihovaram, nekricim nanho nehovorim mu "spi" proste nic take co by ho mohlo vyrusit s uspavania. Nenervacim a urcite sa nehadam s muzom. To iste v noci ked sa zobudi. Ma 10 mesiacov uz musite zhruba vediet co ho ukludni a co ho preberie. U nas funguje aj cestovna postielka. Ked som sama a fakt si neviem rady dam ho tam lahnem si k nemu vedla na gauc a necham ho nech sa hra. Samozrejme pokial neplace lebo to sa este viac preberie a vynervaci a to by som s nim bola hore do polnoci.
Hlavne si musite pomahat so zenou a nie sa este aj vy hadat. My sme si x krat uz na pokraji sil povedali klud, hlavne ze mame krasne zdrave dieta, potrebuje nas tak sme tu pre neho. Aj tvoja mama nespala ked si bol maly..

abbey1
26. jún 2019

@elementissa Rovnako ja píšem zo svojich skúseností. Každá asi vidíme, čo vidieť chceme. Ja vidím a stretávam drzych faganov aj z tých prísnych rezimovych rodín, kde sa vychováva i fyzickými trestami. Rovnako vidím i dobré výsledky vzťahovej výchovy a výchovy bez fyzických trestov. Proste neexistujú len 2 roviny výchovy. Vždy je to mix. Preto si paušalizovať nedovolím. Nežijem na žiadnom ružovom oblačiku a nevidím svet ružovo. Len som proste osobnými skúsenosťami zistila, že viem a chcem vychovávať bez fyzických trestov, bez cvičenia deti, bez zbytočného plaču, stresu. Takto nám to vyhovuje oveľa viac a vidím i pri svojej práci oveľa viac spokojných, vyrovnaných mladých ľudí, ktorí sú pre spoločnosť prínosom, práve z takejto výchovy. Drzosť, nevychovanosť, aroganciu, sebeckosť produkujú úplne iné typy rodičov. Rodičia, ktorí sa nezaujímajú, nemajú čas a chuť tráviť čas so svojimi deťmi. Rodičia, ktorí si myslia, že stačí rozkazat, zakázať, jednu strhnúť, prípadne strčiť slušný finančný obnos. Výchova, kde rodičia budú vzťah založený na vzájomnej úcte a ohľaduplnosti väčšinou nezlyhava. Určite etapy detstva, dospievania môžu základmi zatriasť, ale tým si asi prejde každý.
Čo sa týka zkazeneho ľudstva, s tým bojuje každá generácia, každá jedna má pocit, že tá nová je oveľa horšia, neschopnejšia.
Už ma len zaujalo, o akých sektaroch to píšeš.

arcticcode
autor
27. jún 2019

6:05 vstal... Akoby sa nechumelilo

arcticcode
autor
27. jún 2019

A ešte takto - tu vobec nejde o to, či spi, alebo nespi. Keby bol schopny byť ticho počas toho ako je hore a neudrieť sa, povedzme, že by mal tri roky, tak proste nech je hore, nech sa hraje aj do rana, ak nechce spať, to mi je jedno. Ide o to, že on keď nespi, tak mrnči, alebo si niečo spravi. Preto treba byť furt pri ňom. A to je na tom celom najviac nahovno.

sonicka96
27. jún 2019

@arcticcode čo je do pekla nahovno na tom že chce po zobudení vašu pozornosť?!

selest
27. jún 2019

@arcticcode je to malicke dieta, treba byt furt pri nom to je normalne. Potrebuje niekoho kto ho ukludni a uspi a na to ma rodicov.

meesha
27. jún 2019

@arcticcode ty jo, tebe mit doma

sonicka96
27. jún 2019

@selest myslím že takto sa rodičia nesprávajú a nevyjadrujú o svojom dieťati :(

arcticcode
autor
27. jún 2019

@sonicka96 Nielen po zobudení, ale furt. Ako som písal vyššie, nemám sa kedy ani vyšťať a to vôbec nepreháňam. Chodím zarastený jak posledný houmlesak, lebo sa nemám kedy ani oholiť.

selest
27. jún 2019

@sonicka96 tiez si myslim 😕

malasandrika
27. jún 2019

@arcticcode nerozumiem jednej veci, Ty si doma s dieťaťom či manželka?

meesha
27. jún 2019

@selest Normalne se mi z toho udelalo soufl. Kamarade, ty nemas dite na h..., ty jsi otec na h....., nezodpovedny, nevyzraly ucho, chudak zena 😱 chudak dite 😱 jestli na nej budes aplikovat svuj pristup.

bianka532
27. jún 2019

no preco este nespi? zeby za to mohol psychosomaticky vyvoj dietata? a prekvapim ta, o dieta sa treba starat cely zivot, pockaj ked zacne chodit do skoly, aky frmol doma bude.. najlepsie by bolo dat dieta do skatulky, vybrat baterky, odlozit a vybrat opat ked sa nam to hodi...

evica01
27. jún 2019

Teba nech hreje myslienka, ze tvoje dieta z tohto raz vyrastie a ty si to len zapises do smiesnej kroniky.
Ale co taki rodicia, ktori maju chore dieta, ktore uz nikdy v zivote nebude ok? Nikdy sa nepostavi v postielke, nikdy sa rodicia v klude nenajedia lebo bude treba byt stale pri nom.
Mna toto vzdy nakoplo.
A dam ti radu skusenej matere. Never kamosom, ze ich dieta v klude spi, ze zjedlo cely banan, ze v 6 mesiacoch uz sedi, v 2 rokoch si same postiela, prip. ze v 5 rokoch navari komplet nedelny obed.
Su to bludy.
Vy mate krasne zdrave zive dieta, ktore sa vyvija. Je ine ako kamosov syn a aj ty si iny ako kamos. Kazdy clovek je jedinec. Tvojmu synovi pojde v skole lepsie matika a kamosovmu tanec.
Treba sa vam dvom rodicom ukludnit, zosuladit. Toto je vasa skuska. O rok uz ani nebudes vediet 😊👍
Pri tretom to uz ani nrbudes vnimat 🤪😏😁

0hena0
27. jún 2019

@bianka532 zufalstvo ma rozne tvare. Kazdy sa vysporiadava po svojom, niekto lepsie, niekto horsie. Prisli si tu po radu a nie kopance. Mam uz 23 rocnu dceru ale nehanbim sa priznat, ze nikdy nezabudnem na tu bezmocnost, rodicovsku vycerpanost a snahu spravit vsetko preto, aby to moje dievcatko neplakalo. Bola prvym dietatom a prve skusenosti na vlastnej kozi. Verim, ze dennodenne riesia otazky, rady a premienaju ich do reality. Kazde dieta je ine. Este aj u svojho psa som 3 roky riesila, co moze jest aby nezvracal zakazdym jedlom. Teraz ma 9 rokov a je v pohode. Neprirovnavam ale je to zivy tvor a bola snaha porozumiet rovnako ako dietatu vlastnemu, tak aj psovi. Takze, mile mamicky, vseobecne, miernejsiu kritiku a viac rad do zivota. Kritika a rady su prospesne ale len v urcitej miere! Pekny den prajem.

bianka532
27. jún 2019

@0hena0 ano ale to je nastavenie v hlave, ja som bola 10 krat v noci hore a tu som. dnes budem cely den pri dietati. este sama som na vsetko kedze som v zahranici partner nula pomoc a este jeho obskakujem robim mu sluzku
a co by sa stalo keby sme mali dvojicky alebo 5 deti? tie zeny to musia zvladat a my tu mrncime pri 1 dietati ktore sa stavia na nohy a nemoze spat... cize chapem ale su aj horsie veci. alebo keby dieta bolo postihnute? a vyzaduje 24 hodinovu starostlivost dajme tomu stale cely zivot? su fakt horsie veci.

eliska13
27. jún 2019

@nini1010 vydudlala si dieru do dasna z nervozity
Ako ja nie som za nejake hojdania, nosenia, natriasanie, ale ani za chladnu vychovu, aby niekto mesacne babatko ucil spat same to potom treba babiku kupit.Ak moj syn do 15_20 min nezaspal isli sme von z postele.

arcticcode
autor
27. jún 2019

@malasandrika manzelka je na materskej, ja robim homeoffice

simca06022011
27. jún 2019

@arcticcode no ako ste si naucili tak mate. To s tym autom ma uplne dostalo a nie ste prvy co maju skusenost, ze dieta vozili po sidlisku len aby spalo:D ak ma problem v noci spavat, nedavajte ho cez den 2x spat... Vies, on je unaveny z toho, ze celu noc nespi riadne, jasne ze ked vstane a pozabava sa a naje sa, tak je o 3 hodiny unaveny. Postupne treba posuvat tento cas, aj ked je maly a deti su rozne, cize moze byt, ze jemu to takto vyhovujte plus tieto horucavy... ja by som obedny spanok dala striktne napr. do 14tej-maj 15tej, A potom hajde von, pripadne sa okupat s nim, unavit ho a vecer klud, vyvetrat a spinkat. On ked sa cez den vyspi, nastaveny je na to, ze v noci si pospava trosku a budi sa... ale to moj nazor 🙂 moje dieta spalo celu noc, inu sancu nemala slecinka, uz v 10m urcite, vecer dostavala miesto mlieka goodnight kasu nech nie je hladna asi aj do 6-7mesiaca :DD sice som na to mala kupelovo-vecerovy-zaspavaci ritual a otecko bol vypadnuty v tramtarii nech nezabava, tak aj to mohlo pomoct :D nervy tu nepomozu. Sranda zacala, ked slecna chodila, a aj rozumu mala viac a uz v tej posteli neostala len tak vecer, to este bolo... ale tam tiez nervy nepomohli len si s nou lahnut, zahrabat ju do periny, aby samu seba nebudila stale ako sa trepala a hladkat jej celo.. zaspala hned 🙂))