icon

9 mesačný syn jednoducho cez deň nespí. Prečo je to tak a čo s tým robiť?

arcticcode
26. jún 2019

Nechcel som tu zase spamovat s tym spankovym problemom, ale uz sme obidvaja z toho na nervy a neustale vznikaju nie male hadky, nervozita a pomaly ale isto sa to blizi k nestastiu.
Mame desatmesacneho kroca, ktory za boha nebude spat. Spava dva razy cez den a nocny spanok. V noci sa budi minimalne 5 krat, opakujem minimalne, niekedy sa budi kazdu pol hodinu. Potom vacsinou hned zaspi. Co je ale problem su spanky cez den, najma poobede. Proste on nijakraz nezaspi a my sa mozme aj rozkrajat. Na kolenach nie, na prse nie, v postielke nie, na brusku nie, nijak nezaspi. Jedina moznost je zobrat ho do vajca do auta, inak je to bez sance. No a vecer uz minimalne mesiac sustavne chodime autom zaspavat a potom ci dazd ci sneh ci vichor ho proste vo vajci musim do iest domov, z toho idu ruky odpadnut. No a dneska ten isty proces, uz som si dajak na to zvykol, ale po 18 minutach sa zobudil, zena dala prso, chlapec dopapal a namiesto spania zacal kopkat nozkami a otacat sa na brusko. Teraz je hore, my sme sa brutalne pohadali a ja sa chcem najradsej zabit. Nebavi ma takyto zivot. Proste fakt v 21.storoci neexistuje ziadne kapky abo co, pre take deti, By mohli normalne spat? Uz fakt na toto nemame nervy.

altair
27. jún 2019

@arcticcode viem presne o com pises. aj moj manzel chodil zarasteny, hadky z nevyspatosti, nervozita, problem sa vobec dostat do sprchy. nase prve dieta bolo sakra narocne, malo spala, vkuse umrncana atd. momentalne mame druhe, spi o trochu lepsie, ale mame aj noci, ked spim max. 4 hodiny aj to nie v kuse. minule uz tak iba nepritomne pozeram, nevladzem od unavy ani dychat a moj manzel mi vravi: neboj o pol roka bude lepsie. a presne tak to je. nepomoze nic, iba vydrzat. ps. prva zacala spavat celu noc ako 2 rocna. ako 2.5 rocna zacala bojkotovat denny spanok, ale v noci spi 11 hodin vkuse.

nistika
27. jún 2019

@arcticcode veď to neber nejak osobne. ja náhodou chápem že si z toho na nervy, to je priveľa aj na ženu nie ešte keď sa muž cíti zodpovedný. ale musíte chápať, že dieťa do dvoch rokov jednoducho s tými rodičmi máva. rodičia sú tu pre ňho a on je pán vesmíru. potom sa to začne otáčať. vy nemôžte diktovať pravidlá, ktoré on aj tak nechápe. ale môžte mu pomôcť nájsť spací režim, ktorý je prijateľný aj pre vás. skúste to tak ako som ti poradila v prvej správe za skúšku nič nedáš a možno budeš milo prekvapený. inak na niektoré deti fungujú veľmi dobre zvuky spotrebičov vysávanie za dvomi dverami, vetrák... tieto zvuky sa dajú aj stiahnuť na youtube a nemusíš furt behať s vysávačom

alessia443
27. jún 2019

Nas ma skoro 3,5 roka a so spankom bojujeme od narodenia. Za cely moj zivot som nebola tak nevyspata a unavena a myslim, ze ten deficit iz nikdy nedozeniem. Pomaly, velmi pomaly sa to lepsi... Velmi vsak odporucam "lepsi spanok babatiek", my sme sa o tej pani dozvedeli neskoro, ale ma vyborne referencie, pocula som aj osobne skusenosti s nou a fakt velmi nasim znamym pomohla.

iskrickaa
27. jún 2019

@fialkadanka Od 18. mesiacov je na tri hodiny denne v skole pre nadane deti.

0hena0
27. jún 2019

@nistika deti po narodeni upokojuju zvuky s ktorymi sa stretavali este v brusku. Takze vysavac v ruke mamicky bol predpokladam pravidelne. A aj ine zvuky ktore plod vnimal.

deedol
27. jún 2019

@nistika dufam, ze tvoja prva veta je vtip, lebo ak nie, tak teda nic trapnejsie o muzoch na materskej som asi este necitala. ale k veci:
nas maly tiez zle spava. pomohlo to, co pisu baby - z dvoch spankov cez den sme presli na jeden. vstaval cca o 6-7 a uz o 9 sa tvaril, ze chce spat, tak som ho ukladala. a potom to nevychadzalo. no ked som ho nechala hore do 11, tak kupodivu vydrzal a vsetko v pohode. pomohlo, ze sme sli von a dala som ho na travu, nech lozi. teraz chodi spat 12-12.30 a vecer o 20. spi do rana do 6-7 stale (s vynimkou tychto teplych dni).
druha vec co pomohla - vzali sme mu cumel. bol chory, nevedel s nim dychat. tri dni sa v noci zobudil a ani nie ze plakal, ale bol nepokojny a knucal asi 30 min. boli sme cely cas pri nom a tisili sme ho, az kym nezaspal. odvtedy spi celu noc s tym, ze nad ranom si pyta mlieko, ktore mu zatial davam, lebo potom potiahne dlhsie (nechce sa mi vstavat 5.30). skus a uvidis.

nistika
27. jún 2019

@deedol dnes sa vsade tlaci "rovnocennosť" ale verím že určité veci zvládajú lepšie ženy sú trpezlivejšie, majú materinský inštinkt. a potom sú veci ktoré lepšie zvládajú muži, ako je betónovanie chodníka. nemusíš to prijať ale prírodu neoklameš. tým netvrdím že sa má prestať autor starať o svoje dieťa, ale niektoré povinnosti (denný spánok) by lepšie pripadli žene. vôbec nerozumiem prečo to rieši on, on by mal byť nápomocný akože popestovať pomôcť dať pozor áno ale zobrať na seba celú zodpovednosť za jeho spánok nie.

deedol
27. jún 2019

@nistika este ze pises, ze "veris", lebo to nie su vobec fakty, ale len vselijake viery a povery o rozdeleni roli. ziadna "priroda", ale spolocensky konstrukt. poznam baby, ktore by vybetonovali chodnik lepsie ako moj muz, a muzov, ktori su citlivejsi rodicia ako zeny. ale je to mimo tejto debaty o spanku, takze to nemusime rozvijat. pokojne "ver", comu chces.
ja som praveze rada, ze to riesi autor ako chlap, je mi to nesmierne sympaticke.

deedol
27. jún 2019

a btw nejde o rovnocennost v zmysle, ze vsetci vieme vsetko rovnako dobre, to netvrdim. ale tvrdenie, ze VSETKY zeny sveta vedia uspavat dieta lepsie ako VSETCI muzi sveta, je podla mna skratka nepravdive.

lucia147852
27. jún 2019

Nečítala som celú diskusiu ale väčšina detí má problém spať. To co hovoria ľudia sú bludy. Ja poznám x rodín s deťmi a normálne spali z nich asi 2. Moja dobre spi a spala ale uspavanie je horor. Teraz ma 2,5 a stále si treba k nej ľahnúť a uspať ju. V lete deti správajú ešte horšie. My sme dali do izby namontovať natemnovacie rolety. Ale aj tak už dlho poobede nespi. A naco mu nechávate dva spanky? Je už dosť veľký na jeden. Potom sa mu nechce spať večer. Zaujať, odpútať od jedného spánku. Nechať co najviac hýbať sa a odkvecne jak hnila hruška. A hlavne sa nestresovat a nenervacit. To dieťa to cíti a potom na just nebude spat.

nistika
27. jún 2019

@deedol toto ale trochu preháňaš s tými "všetkými ženami" jasne že sú tu aj ženy ktoré by deti nemali mať, ale ja hovorím o normalite, nie o zmužatelých feministkách ktoré pokladajú materstvo za otroctvo, ani o zženštelých chlapoch ktorí si stále nevybrali čo ich vlastne priťahuje. avšak máš pravdu nechajme tému venovanú spánku

uhnakova
27. jún 2019

Obmedzte spanok cez den, 10 mesacny je uz velky, postaci mu jeden spanok v dlzke 1-2 hodin a ukladat vzdy v rovnaky cas. Aj vecer treba ukladat v rovnaky cas a neodchylit sa ani o pol hodinku, inak sa vam to zase pokazi. Dcerku som az do dvoch rokov cez den davala spat do kocika a bolo treba vacsinu casu aktivne hrkat, inak nespala. Dvojrocna cez den dospala uplne, syn tiez podobne dva a pol rocny uz sa nedal nijak cez den uspat.

deedol
27. jún 2019

@nistika normalita ma tiez pobavila, ale uz si nemusime pisat, skratka mas iny nazor a povazovala som za potrebne, aby v tejto debate zaznel aj ten druhy. u teba vidim iba kopec predsudkov, vid vyjadrenia o zmuzatelych a zzenstelych LUDOCH, ktori nesplnaju tvoju predstavu o "norme".

nistika
27. jún 2019

@deedol zjavne máš potrebu prekrúcať vyjadrenia iných. nech sa páči. je to verejné ľudia si prečítajú a pochopia myšlienku.

v_alika12
27. jún 2019

@uhnakova to sa neda takto pausalizovat. Nas 10 mes spi 2 spanky, spolu 5 hodin. Plus v noci 9-10 hod.

uhnakova
27. jún 2019

@v_alika12 tak ale vy nemate problem so spankom, nie? Tuto otec je zufaly, ze dieta nevie zaspat.

uhnakova
27. jún 2019

A ja som mala dvoch nespavcov, tak mam skusenosti.

evica01
27. jún 2019

@diana20 so mnou chodil aj pes.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
jarnajar
27. jún 2019

@elementissa @nini1010
Ale veď režim má v podstate každé dieťa, akurát nad tým niektorí rodičia toľko neuvažujú a niekto to má na minútu, iný +- nejaký časový úsek. Nie ste jediné, výnimkou sú skôr totálne nesystematickí rodičia (ani nepoznám). Dieťa si to obvykle aj samé pýta, takže prirodzene sa veci dejú v podobnom čase. Akurát, že niektoré dieťa to upokojí dokonale, iné priemerne a iné je aj tak náročné.

@arcticcode zisti, akí ste boli vy dvaja. My sme obaja boli s mužom nespaví, aj naša dcéra je dosť aktívna. Akurát, že moja mama vždy spomínala aké som bola veselé, milé dieťa a až teraz pri mojej dcére si mama spomenula, že som mala aj ja svoje muchy a vedela som byť dosť náročná, keď sa o tom bavíme. Môj muž bol podľa všetkého dosť podobný a svokra naňho spomína ako na "protivné decko". Fakty, situácie podobné, rozdiel v interpretácii. Nemusím ani hovoriť, že tie dve osoby sa dosť odlišujú prístupom k životu, láskavosťou.

pleja
27. jún 2019

davat ho spat castejsie, deti do 1 roak by nemali byt hore dlhsie ako 2-2,5 hodiny, pretoze potom su take unavene, ze nevedia zaspat. Teda ak sa zobudi o sietej o 8-8:30 skusit spanok. 1cyklus spanku trva cca 30 min okolo tohto casu treba byt v strehu a napr. pohojdat ak sa zacne budit, potom by uz amal spat hodinu az hodinu a pol. ja som tento rezim dodrziavala a det spali dobre. Co sa tyka noci, deti spia inak ako dospeli, medzi cyklami spanku sa mrvia a rodicom sa to moze zdat ako budenie a zybtocne zasahuju. Spanok je dolezity pre vyvin mozgu a celkovu pohodu ditetata. radsej obetovat poriadok, varenie, a zaluby, ale spanok dati nie, to plati aj úpre skolakov. Napr. aj vela priznakov poruchy spravania a pozornosti prameni z nedostatku spanku...

fialkadanka
27. jún 2019

@iskrickaa uff tak to je teda potom náročné určite, to neberú na celý deň v takých škôlkach?

elian
27. jún 2019

@arcticcode u nás zabral "biely šum" syn pravidelne cez deň spával pri zapnutom digestore v pohode dal aj 2 hodky ..... keď ho nemal po 10 min. sa budil ...... tiež fungoval aj vysávač, v lete ventilátor ...... Takto sme frčali do jeho dvoch rokov potom sa spánok upravil ☺

dorotik
27. jún 2019

@elementissa Pocuj a povedal tu vobec niekto, ze ma problem s rezimom? Lebo zenam sa tu nepacili vyoplakavacie metody, no o rezime tu nepisal nik.

hope87
27. jún 2019

Oooch ako ta ja chapem, ze si / ste na nervy...moj maly nespaval do 2r9m...myslim v noci. Ja som nespala ani 1h vkuse-kazdu noc od jeho asi 5mesiacov. Ked mal 10mesiacov spaval cez den max. 2x 30minut! Obedny spanok sa mu zlepsil neskor mozno okolo roka...to pospal aj 2,5h. Ale ten nocny spanok bol dlho boj. A to som bola na neho v podstate sama a v noci som k nemu vyhradne vstavala ja. Ja preto nechapem, ze ste doma dvaja a nemate na nic cas? Ved predsa nemusite pri nom stat obaja, aby sa neudrel alebo nespadol. Kazde dieta prechadza tymto obdobim, ze sa uci postavit, potom chodit a jasne, ze deti padaju...aj moj padal ale vycurat som sa teda mohla ist...a ked chcel byt pri mne, hybaj napr. do vajca so mnou do zachodu...do kupelne, ked som sa potrebovala osprchovat. Ja uuplne chapem tvoju frustraciu. Ja som bola v podstate rovnaka, ked som nespavala v noci skoro nic...bolo mi jedno, co mi kto hovori, ze to prejde, boli to pre mna len prazdne slova a chytali ma este vacsie nervy. Ale fakt je, ze toto naozaj nebude donekonecna. Ak mas homeoffice a potrebujes robit chodnik, tak predsa starat by sa v tom case mala manzelka no nie? Lebo pride mi prehnane, aby sa okolo 10mesacneho dietata museli CELY den krutit dvaja dospelí ludia. Skuste si zaobstarat tu velku ohradku napr.do obyvacky na zem. To aj ked sa postavi a chyti zabradlia a pusti sa dozadu, neudrie si hlavicku o prilahlu stranu. Len mu tam dajte nejaku žinenku alebo tie makke puzzle a je to. On sa tiez musi naucit padat. Moj na to prisiel velmi rychlo a vacsinou potom padol najskor na zadok...on ked vas vnima ako "zachranny mantinel", ktory tam je furt a zabrani padu, nema dovod sa naucit padat...
Co sa tyka toho spanku a zaspavania, to musite len pretrpiet alebo to skusit nejako postupne zmenit...to myslim hlavne to zaspavanie...ale v kazdom pripade, pokial mate pocit, ze mate velmi narocne dieta, treba si s manzelkou rozdelit ulohy tak, aby ste neboli az tak frustrovaní a nehadali sa.
Je to predsa vase dieta, ktore milujete nadovsetko. Ver mi, ze sa na tomto obdobi budete raz smiat sami na sebe, aki ste boli na prasky. Ja to poznam na sebe, ked teraz spi ako poleno 😀 a nic ho nezobudi a ja sa na neho s laskou pozeram a s usmevom myslim na to obdobe "nespanku"...ale teda osedivela som pri nom statocne 😂😂😉

iskrickaa
27. jún 2019

@fialkadanka To nie je skolka, ale skola. Nespi sa tam a deti az ked maju 5 rokov tam ostavaju 7 hodin. Bez spanku. Vie uz citat, uci sa pisat, dostava prednasky z prirodovedy, pozna vsetky kontinenty, pracuje s mapami, na klaviri zahra medvedku daj labku, krasne spieva, vcera sa ma spytal, ci aj starsie zeny mozu mat babatka 😮 a vytesuje sa z toho, ze ma chlpky na nozkach pomaly ako tati. Ked s nim chce clovek konverzovat, musi mat vcelku dobry vseobecny prehlad. Do dvoch rokov sa tam unavil, ale teraz sa potrebuje fyzicky vybit, lezie po horolezeckych stenach, splha po tyci a na bicykli bez pomocnych koliesok je ako drak. Je to narocne.

matilda72
27. jún 2019

@arcticcode dlho uvazujem co napisat...tiez sme si presli vsetkym u starsej, fitlopta, satka, kocik, prso flaska....a kebyze mam vsetko pisat tak je to na knihu 😊 ale zakladne veci...stres z hadky a noohody rodicou zle.vlyva na dieta, zuby, brusko, preunava, spankova regresia....vsetko zle vlyva na spanok dieta a dokaze ho.dost rozhadzat a.este aj ale.spankove navyky....dieta potrebuje lasku, pohodu a pevny rezim a zasada.c. jeden ziadne tv, tablet, mobil pred spanim a hlavme v takom malom veku moze robit sarapatu....vo vasom pripade by som skusila mrknut sa na stranku lepsi spanok babatiek a nevychova...jasne nemusite sa riadit vsetkym na 100% ale zobrar si nieco z toho, pochopit spanok a rezim ako taky...a urcite by som zvazovala spankovy trening...lebo vy ste uz v total strese a hadate sa a to niebje dobre, malu je uz tak unaveny ze nevie spat a plus k.tomu nema rezim a zle spankove navyky ako.krtko pred spanim a vozenie v aute....ono sa.dieta nauci spat sama aj bez vyplakania len je to narocne a zuzka zo spanok babetiek je super uzastna zienka a hlavne odbornicka vo svojej profesii a vela rodinam pomohla a vratila pokoj do.rodiny..skoda ze som o nej nevedela u starsej usetrili by sme.si dlhe mesiace ucenia sa spat, pri mladsej urcite idem do toho...drzim vam palce nech sa.to cim skor utrasie a budete v pohode

eliska13
27. jún 2019

@iskrickaa uzasne dieta🙂musi s nim byt zabava

iskrickaa
27. jún 2019

@eliska13 Moja, 2 a pol hodiny behal po ihrisku, aj tak nechce spat. Ja uz neviem, co robit. Potrebujem pauzu. Vecer sice zaspi o siestej, ale o polnoci ma uz vola, zoberiem ho ku nam a potom hodinu a pol nemozem zaspat a on spi nalepeny na mne do piatej. Nema dobry spanok v noci, ked na obed nespi. Muz si berie tyzden volna, vysportuje ho a potom mu bude spat.