icon

Ake mená nesú vaše starké a prastarké?

jonia
11. sep 2019

Ahojte 🙂 V poslednej dobe ked prichadza trend zahranicnych mien som ja, prave naopak, coraz viac unesena krasnymi povodnymi slovenskymi menami.
Aj nasa dcera ma meno rovnake ako jej prapra starka a to Paulína. Ale v nasej rodine sa vyskytuju aj dalsie krasne mena ako Emília, Irena, Amália, Anna, Mária,.. Ako je to u Vas. Inspirujte ma 🙂

ladybug6
11. sep 2019

Ja som z maďarskej dediny babky - Lýdia a Šára (nie Sára) a dedkovia Elemír (pošta mu chodila aj ako Jozefovi 🤷) a Vendelín (volali ho všetci Vendy).

0hena0
11. sep 2019

@jonia Hildegarda/Hilduška/

lucynecka
11. sep 2019

U nás Božena a Jozefa, dedkovia Jozef a Justín 🙂

markaterka
11. sep 2019

Staré mamy boli Justína a Jolana. Starí otcovia Štefan a Jozef.
Babky a dedkovia : Mária, Karolína, Barbora a Gizela,Matúš, Štefan, Jakub, Ernest.
Z mužovej strany mali Justína, Rozália, Vojtech, Ján. A mali aj manželov Emanuel a Amália.

eliska1986
11. sep 2019

@jonia Paulínku mám dcérku🙂Jedna starka sa volá Alžbeta-volaju ju Ela,neboha starká sa volala Emilia-volali ju Milka.Dcera čo má starķú volá sa Valéria-volaju ju Valika🙂Máme na našom Slovensku krásne Slovenské mená pre dievčatá i chlalcov🙂

galioska
11. sep 2019

Práve na cintorínoch majú tie staré hroby tak zvláštne mena , nezvyčajné...potom ten ,,mladší ročník, Mária, Ľudmila, Anežka, Božena...

lili235111
11. sep 2019

Moja babka bola jedna Veronika a druha Pavlína (ja som veronika aj moja dcéra-rozhodovola som sa pri týchto dvoch menách)
Prababka bola Františka a druhu neviem 🤷‍♀️

komplikovana
11. sep 2019

babky - Maria a Matilda
prababky - Anna a Jozefina

evkamotka
11. sep 2019

Magdaléna, Emilia, Mária, Alžbeta

anicka0618
11. sep 2019

Starká je Hedviga, jej sestra Matilda a druhá starká bola Helenka (Ilonka)

pantherine
11. sep 2019

U nás babky Danka a Magdaléna, prababky Žofia a Veronika ďalej neviem.. Dedkovia Peter a Waldemar, pradedovia Jozef, Milan

sweetdreams
11. sep 2019

U nás ; Anna, Mária, Zuzana, Terézia, Kristína, Pavol, Dušan, Marek, Cyril, Martin.
Každé z tých mien si viem predstaviť, minimalne Anna, Mária a Martin a Cyril boli u nás aj v užšom výbere, možno v druhom kole niektoré z nich dáme.

dankavass
11. sep 2019

Svetozár, Ľudovít, Gabriel, Vincent, Andrej, Milan a
Ľudmila, Alena, Božena, Dana, Mária, Viera, Katarína

koaly119
11. sep 2019

@jonia u nas su to Ľudmila, Mária s Božena a Rúžena🥰

alex_zalez
11. sep 2019

@mirola tamara bude nasa dcers

jeliz59
11. sep 2019

Po otcovej strane:stará mama Marta jej matka moja prastará mama Anežka,
moja prapra stará mama gizela
Mojho starého otca mama ....prastarka Božena

Po mojej mame :stará mama Helena jej matka moja prastará mama viera
Mama môjho starého otca Anna
Moja pra pra stará mama zuzana

catrina_s
11. sep 2019

Mária-Robert, Paulína-Štefan, Jolana a Magdaléna (matka a dcéra, manželov, som nepoznala), Eva-Štefan, Katarína-Anton, Helena a Viliam

julia2018
11. sep 2019

Agnesa, Leokádia, Ludvika, Mária, Margita.. a muži z maminej strany všetci Jaromír a u otca najstarší vždy Ladislav, ostatné mená Bartolomej, Filip, Ján a Jozef

tomcimka
11. sep 2019

@magdus214 moje top mena 😁.Mne sa veľmi páči meno Ferdinand, aj by som dala synovi no odhováraju má od toho 🤔. Dcére chcem dať Anežka no už teraz si robia posmech či bude ostrihaná na ježka 😖.

jeliz59
11. sep 2019

@jeliz59 mimochodom prastará mama Anežka mala prezývku hana zvláštne že krstné meno Anežka a prezývka Hana nejde mi to dokopy...🤷

tomcimka
11. sep 2019

@jeliz59 viem, že Anežku volajú Ana, Anička tak možno od toho odvodenina Hana.

som_ponorka
11. sep 2019

U nás sú to babky Jarmila a Helena. Prababky Helena, Mária, Veronika. Keby sme mali dievča, bola by to Veronika. Mame chlapca a dali sme meno Marek. To v rodine ešte nebolo. Dedkovia sú Vladimír a Štefan, pradedkovia Ján a Štefanovia a Jozef. Moja praprababka bola Kornélia.

som_ponorka
11. sep 2019

@jeliz59 my sme kúpili dom od pani, ktorá sa volala Vlasta a všetci ju volali Magda 🤷‍♀️

jeliz59
11. sep 2019

@som_ponorka paráda haha takže je viacej takýchto ľudí...počula som už aj ja o viac takýchto prípadoch....je to zaujímavé 😊

candies
11. sep 2019

Magdaléna Valéria Mária Viera

yanni
11. sep 2019

@veronika4495 Nahodou, krasne mena. Inak, vsetky tieto babkovske/dedkovske mena su krajsie ako to, co sa dava detom teraz.
Ja mam napr. starsiu dceru, predstav si, to skarede meno, Antonia. Volala sa tak moja prababka, cize dcerina pra pra babka. Malaysia dcera je Aurelia. Nepoznam ani jednu. Ci uz mladu, ci staru. Ja mam dve krsne mena. Druhe po mojej babke, Maria. Poznam niekolko Marii este malice dievcatiek, a neskutocne sa im to meno hodi. Nedala by som mena svojim dceram anis po jednej babke (aj ked ich jedno ma starsia ako tretie krstne meno a po druhej ma mladsia ako tretie-tradicia v muzovej rodine). Jedna je Sybille a druha Ruzena. Ja mam rada zvucne mena, tieto su nie nejak skarede ale pre mna terde a nelahodia mojmu uchu.

yanni
11. sep 2019

@som_ponorka inak toto je bezne. Moji rodicia maju kamosku, volakedy to bola nasa sussed ona je Blazena (pre nas bola stale teta Blazka) ale ona sama sa vsetkym predstavuje ako Jana grrrrr

petulda333
11. sep 2019

Anna, Maria, Jolana, Zuzana a starki Juraj,Jan, Alojz

pusinka263
11. sep 2019

Maria a Barbora
Julius a štefan

alexandraalexandrova
11. sep 2019

Magdaléna, Anna, Margita, Júlia, Alexander, Vojtech, Štefan