Ake mená nesú vaše starké a prastarké?
Ahojte 🙂 V poslednej dobe ked prichadza trend zahranicnych mien som ja, prave naopak, coraz viac unesena krasnymi povodnymi slovenskymi menami.
Aj nasa dcera ma meno rovnake ako jej prapra starka a to Paulína. Ale v nasej rodine sa vyskytuju aj dalsie krasne mena ako Emília, Irena, Amália, Anna, Mária,.. Ako je to u Vas. Inspirujte ma 🙂
U nás Božena a Jozefa, dedkovia Jozef a Justín 🙂
Staré mamy boli Justína a Jolana. Starí otcovia Štefan a Jozef.
Babky a dedkovia : Mária, Karolína, Barbora a Gizela,Matúš, Štefan, Jakub, Ernest.
Z mužovej strany mali Justína, Rozália, Vojtech, Ján. A mali aj manželov Emanuel a Amália.
@jonia Paulínku mám dcérku🙂Jedna starka sa volá Alžbeta-volaju ju Ela,neboha starká sa volala Emilia-volali ju Milka.Dcera čo má starķú volá sa Valéria-volaju ju Valika🙂Máme na našom Slovensku krásne Slovenské mená pre dievčatá i chlalcov🙂
Práve na cintorínoch majú tie staré hroby tak zvláštne mena , nezvyčajné...potom ten ,,mladší ročník, Mária, Ľudmila, Anežka, Božena...
Moja babka bola jedna Veronika a druha Pavlína (ja som veronika aj moja dcéra-rozhodovola som sa pri týchto dvoch menách)
Prababka bola Františka a druhu neviem 🤷♀️
babky - Maria a Matilda
prababky - Anna a Jozefina
Magdaléna, Emilia, Mária, Alžbeta
Starká je Hedviga, jej sestra Matilda a druhá starká bola Helenka (Ilonka)
U nás babky Danka a Magdaléna, prababky Žofia a Veronika ďalej neviem.. Dedkovia Peter a Waldemar, pradedovia Jozef, Milan
U nás ; Anna, Mária, Zuzana, Terézia, Kristína, Pavol, Dušan, Marek, Cyril, Martin.
Každé z tých mien si viem predstaviť, minimalne Anna, Mária a Martin a Cyril boli u nás aj v užšom výbere, možno v druhom kole niektoré z nich dáme.
Svetozár, Ľudovít, Gabriel, Vincent, Andrej, Milan a
Ľudmila, Alena, Božena, Dana, Mária, Viera, Katarína
@mirola tamara bude nasa dcers
Po otcovej strane:stará mama Marta jej matka moja prastará mama Anežka,
moja prapra stará mama gizela
Mojho starého otca mama ....prastarka Božena
Po mojej mame :stará mama Helena jej matka moja prastará mama viera
Mama môjho starého otca Anna
Moja pra pra stará mama zuzana
Mária-Robert, Paulína-Štefan, Jolana a Magdaléna (matka a dcéra, manželov, som nepoznala), Eva-Štefan, Katarína-Anton, Helena a Viliam
Agnesa, Leokádia, Ludvika, Mária, Margita.. a muži z maminej strany všetci Jaromír a u otca najstarší vždy Ladislav, ostatné mená Bartolomej, Filip, Ján a Jozef
U nás sú to babky Jarmila a Helena. Prababky Helena, Mária, Veronika. Keby sme mali dievča, bola by to Veronika. Mame chlapca a dali sme meno Marek. To v rodine ešte nebolo. Dedkovia sú Vladimír a Štefan, pradedkovia Ján a Štefanovia a Jozef. Moja praprababka bola Kornélia.
@jeliz59 my sme kúpili dom od pani, ktorá sa volala Vlasta a všetci ju volali Magda 🤷♀️
@som_ponorka paráda haha takže je viacej takýchto ľudí...počula som už aj ja o viac takýchto prípadoch....je to zaujímavé 😊
Magdaléna Valéria Mária Viera
@veronika4495 Nahodou, krasne mena. Inak, vsetky tieto babkovske/dedkovske mena su krajsie ako to, co sa dava detom teraz.
Ja mam napr. starsiu dceru, predstav si, to skarede meno, Antonia. Volala sa tak moja prababka, cize dcerina pra pra babka. Malaysia dcera je Aurelia. Nepoznam ani jednu. Ci uz mladu, ci staru. Ja mam dve krsne mena. Druhe po mojej babke, Maria. Poznam niekolko Marii este malice dievcatiek, a neskutocne sa im to meno hodi. Nedala by som mena svojim dceram anis po jednej babke (aj ked ich jedno ma starsia ako tretie krstne meno a po druhej ma mladsia ako tretie-tradicia v muzovej rodine). Jedna je Sybille a druha Ruzena. Ja mam rada zvucne mena, tieto su nie nejak skarede ale pre mna terde a nelahodia mojmu uchu.
@som_ponorka inak toto je bezne. Moji rodicia maju kamosku, volakedy to bola nasa sussed ona je Blazena (pre nas bola stale teta Blazka) ale ona sama sa vsetkym predstavuje ako Jana grrrrr
Anna, Maria, Jolana, Zuzana a starki Juraj,Jan, Alojz
Maria a Barbora
Julius a štefan
Magdaléna, Anna, Margita, Júlia, Alexander, Vojtech, Štefan

Ja som z maďarskej dediny babky - Lýdia a Šára (nie Sára) a dedkovia Elemír (pošta mu chodila aj ako Jozefovi 🤷) a Vendelín (volali ho všetci Vendy).