Aké sú šance na modré oči dieťaťa?
Ahojte mamičky aká je pravdepodobnosť ze sa narodi dieta a ma modré oči a ani jeden z rodičov nemá modré?
Ja zelene muž hnede a naše dve deti modre. Obaja dedkovia maju modre
Moje obe deti maju modre oci. Ja z muzom mame hnede. Modre oci ma moj otec a svokra.
Moja neter je platinová. Blondína so svetlomodrymi ocami. Vlasy aj oči jej ostalu aj v dospelosti. Svagrovi obaja tmavé vlasy a hnedé oči. Bežne sa ich ľudia pýtali ci je to dieťa tiež ich. Jej starší brat bol ako rodiacia
Podľa foto sa ona podoba na svoju prastaré mamu z otcovej strany
@simona92101 sranda ako sa s tym genetika zahraje
@natalymindo ja mam hnedozelene, muz sivo zelene. Synovia hnede a dcera bude mat 6 rokov a stale ich ma taketo.
@mira0611 to je čo za somarina, že modrá je najrozšírenejšia, práve naopak, pozri si dačo o genetike
@katie253 to je totálna hovadina 😂 farba očí je tvorena dvoma alelami genu takže pri dvoch ľuďoch ide o 4 alely
Pre predstavu príklad :
H - hnedá alela dominantna, h - modrá alela recesivna
Takže ak sa hnedookym rodičom narodilo dieťa s modrými očami obaja rodičia majú alely Hh.
Hh + Hh= HH, Hh, Hh, hh. Výsledok 75% sanca na potomka s hnedými očami a 25% s modrými alebo zelenými či sivymi ... Do odtieňov ako takých sa zapájajú aj iné faktory či mutácie.
@walentina7 moje dieta sa narodilo s úplne tmavými očami, žiadna modeá tam nebola, skôr úplne tmavá hnedá až čierna. Modrú nemal nikdy, mal zelenú (po mne) a teraz ako 6 mesačný má tmavšiu hnedú s malym náznakom zelenej. Neviem čo tu niektorí hlúposti píšu, že kazde dieta sa narodí s modrými očami. Asi ťažko, môj syn je toho príkladom
@pehavcek výborne vysvetlené
@janette2021 Dakujem. Milovala som genetiku na SŠ 😁
@natalymindo
Svokra+svokor hnede obaja a muž má jediný z 3 súrodencov modré oči po dedovi 🙂 my máme obaja modré oči, akurát ja mám modrozelené a chalani majú zatiaľ modré.
Ja mam hnedé muž zelené, prvá dcéra takmer do 2 rokov modré oči, zmenili sa na zelené, druhá dcéra má 2 a pol a stále ma modré (dúfam ze ostanu) z mužov ej strany modré oči vôbec nemajú a u nás moji rodicia nemajú, ale moja babka mala modré. Takže je to zaujímavé ako sa to prenáša až na pravnucata
Moj brat ma prave oko zelene a lave modre. Sa mu smejeme, ze vyzera jak husky. Jeho syn to zdedil tiez a jeho zena je hnedo
Ja mam tmave hnede. Muz ma taky mix. Akoby skor seda. A tri deti maju uplne modrucke modre oči 😉
My s mužom máme hnedé oči a dcérka 14m má modré 🙂 od narodenia jej absolútne nezmenili odtieň ani trošku. Takže myslím, že už ani nezmenia.
@hrabovo ale z hnedej a modrej moze byt aj zelena, modra, zelena a siva su vsetky recesivne, ty sa nezameriavaj na farbu, ale alelu, mas to vyssie vysvetlene, tvoji rodicia maju alely Aa (ten shnedymi ocami) a druhy aa ( s modrými) a tam je 50 percentna sanca mat dieta s akýmikolvek bledymi ocami (modra, zelena, siva)
@hrabovo a tusim zelena farba oci je vlastne modra s vacsou pigmentaciou hnedej, aspon tak mi to kedysi vysvetloval kamarat oftalmolog, ale mozno som zle pochopila, kedze to bolo davno a vyvsetloval mi to po spanielsky, ale mozno @taktotedanie by to vedela tiez objasniť, dakujem
@natalymindo cca 20% tak laicky vysvetlene ak by ste mali 4 deti tak jedno z nich by teoreticky mohlo mat modre oci ale nemuselo..cize minimalna+prvy rok zivota sa farba este meni takze aj ked sa narodi dietatko s “modrymi” ci “sivymi” ocami do roka sa to moze zmenit uplne
Uprimne si myslim, ze je jedno ake ma dieta oci
Kazda matka, ktora ma v hlave usporiadane tak riesi zdravie dietata nie farbu oci , na zrak ako taky farba oci nieje podstatna
Ja mam tmavo hnede,manzel zelene
Jedna dcera ma zelene,druha ma zelene a tretia modre a vsetky su blondinky po nom, len ja som uplne tmavovlasa...do pekla to co su za geny 🤣🤣🤣
@ketrinka21 submisívne 😂
Tiež nemáme modré oči s mužom, dcéra má nebesky modré, ale máme také v génoch.
@pehavcek ja tiež 🙂

@natalymindo toto je velmi pravdepodobne, dokonca aj pra-pra-pra rodica mohol mat s modrymi ocami...geny su silne.
Minule bol v telke dokumentary serial, belochom sa narodilo cierne dieta, ale uplne, ze cierne, samozrejme, ze bola hned nevernica...dna test ukazal, ze obaja su rodicia, a zena mala medzi predchodcami 1 cernosku predkynu, ktora este pracovala na poliach ako otrokyna a teraz sa prejavili tieto geny. Inac aj tam riesili farbu, oci a modra je najrozsirenejsia. Aj v afrike sa cernosom narodi dieta s modrymi ocami sem-tam.