Aké sú výhody mať jedináčika?
Ahojte...vyzerá to tak,že viac detí mať nebudem. Kôli zdravotnému problému. Už mi lezú na nervy tie otázky,kedy bude druhé...syn je z predošlého vzťahu a tak sa po svadbe od nás očakávalo,že aj my budeme mať samozrejme spoločného potomka. Aj to bolo v pláne,ale ako to už chodí,človek mieni....Sú medzi Vami aj také maminy,že máte jedináčika a viac detí nechcete? Má to podľa Vás nejaké výhody? Snažím sa na tom nájsť niečo pozitívne....ja som bola jedináčikom do 9 rokov a jediné,čo mi utkvelo v pamäti sú tie škatuľkovacie frázy,že som rozmaznaná a mám všetko,lebo som sama. Snažím sa ho vychovávať tak,aby nebol rozmaznaný,či egoistický,neviem či sa mi to darí. Niekedy som možno až zbytočne prísna a tvrdá,ale nechcem,aby z neho vyrástal typický jedináčik-maznák..
@sardinka333 hm.......neviem prečo by sme mali začať hádzať kamene.......ja som presvedčená(zatiaľ) že jednoducho jedno a dosť!
A reči druhých sú mi ľahostajné.......ak som o niečom presvedčená, iné reči ma nezaujímajú, hovorte si čo chcete.......
Nech sa páči, druhý keď chcú, nech sa množia, ja nechcem 🙂 😉
Až uznám za vhodné, šup pod perinu a idem nato 😀 žiadne argumenty, proste nič ma nepresvedčí o tom mať druhé, či desiate dieťa, pokiaľ sa ja nato necítim.
No nie?????? Takže mamičky, nech máte koľkokoľvek detičiek, prajem vám nech sú zdravé, budte šťastí takako to cítite vy a nie vaše okolie 🙂
@andrejka2424 mozno by si mohla zacat tym, ze sama sa zbavis tej optiky typicky jedinacik-maznak 😉
akoby to bolo automaticke. Ja poznam par jedinacikov a musim povedat, ze nie su o nic horsi ako ti, co pochadzaju z viacdetnych rodin. Robia rovnaku neplechu ale aj vela radosti. Mam dobru kamaratku, ktora ma len jednu dceru, viac deti mat nemohli, ale maju spolu taky krasny vztah, ze mozno pri viacerych detoch by to mozno bolo inak. A mam tetu, ktora pochadza z troch deti a je to snad ten najsebeckejsi clovek, akeho som v zivote stretla - mozno prave preto, ze mala surodencov (sama tak vravi, ze sa jej vraj nedostalo rovnako lasky, ako im; je to samozrejme vyhovorka, ale mozno stipka pravdy na tom bude).
O financnej a casovej stranke u jedinacika niet pochyb o vyhodach, ostatne su vo vasich rukach. Mna napada, ze jedinacikom byva casto smutno - takze by mu snad prospelo, keby mohol byt v castom kontakte so svojimi rovesnikmi.
@liz_lemon no ja určite nie, keďže ja si musím hľadať prácu len na dohodu, alebo skrátený úväzok, lebo manžel robí na smeny a aj víkendy a prečo by jedináčik mal mať zákonite vysoké nároky? toto nechápem, tam záleží, ako ho rodičia vedú, ak rodičia dajú všetko, čo mu na očiach vidia, tak áno, bude mať vysoké nároky
@sardinka333 ak narážaš s chorobami na to, čo som napísala ja, tak som to napísala tak preto, že v dnešnej situácií sa OČR moc nenosia a zamestnávatelia robia s tím veľké problémy, videla som to na vlastné oči a viac detí rovná sa vyšší počet chorôb, najme v škôlkarskom veku
@sardinka333 prepac, mozno sa s niektorym vecami co pises da suhlasit - ( a ver mi, ze ja sama s tym bojujem, pretoze ja osobne by som velmi chcela viac deti) ale absolutne nevhodne si to umiestnila do tejto temy - kde uz niekolkokrat zakladatelka ( a konkretne len nieco nad tvojim prispevkom) uviedla, ze chce pocut vyhody -- potrebuje povzbudit, ze ani mat jedinacika nie je zle......je to o respektovani kazdeho a nie o sudeni, posudzovani a zovseobecnovani...
@michaelamilan toto mi bolo inak hneď jasné,že polovica odpovedí bude úpne na inú tému,ale to je taká "koníkovská norma" 😀 Ako ale fakt,keď sa zamyslím,koľko výhod by malo,keby bol môj manžel napríklad jedináčik a nemala by som skvelú švagrinú,ktorá z východu slovenska by najradšej komandovala celú rodinu a pchala svoj nos totálne všade..ach,škoda snívať 😀 . So sestrou mám ja naopak krásny vzťah,s bratom si blízki nie sme-kôli 13 ročnému rozdielu a rozdielnym záujmom a názorom. To,že bude môj syn jedináčikom ma skôr trápi preto,aby z neho fakt nejaký egoista nevyrástol. to,že sa nebude s nikým musieť naťahovať pre majetok beriem ako plus a súrodenec sa dá nahradiť blízkym priateľom-s tými si mimochodom človek bežne viac rozumie,ako s pokrvnými príbuznými 🙂
@hradnapani topresne hovoril aj môj spolužiak na ZŠ že mu bolo smutno........preto sa snažím s malým ako píšeš chodiť viacej medzi rovesníkom.......Jar/leto/jeseň sme nonstop celé dni na ihrisku, výletoch, a ak je zlé počasie, sme v detskom kútiku, materskom centre apd........
@andrejka2424 Presne aj nas postoj ako u @moni244 😉 tiež sme planovali a mame len jedno dieta,trojročnu dcerku a aj ked ju milujeme viac ako naš život a aj by sme za nu dychali keby to šlo,tak po druhom dietati netužime a ak by sme ho mali museli by sme dosť ubrat aj dcerke,chodime kazdy rok na dovolenky k moru a berieme aj obe babičky,chodime na predlzene vikendy ,dcerka chodila cele tri roky na plavanie,co je 150 eur mesačne a chodi na tanečnu aj angličtinu,miluje okolo nej ruch a všetky aktivity,po kazdom kružku sa pyta kedy pojdeme nabuduce a žial to všetko by sme jej s druhym dietatom dopriat nemohli ,ja nastupujem do prace a určite sa na dalšiu matersku nechystam 😉 A reči že sme sebeckí a materialni nepocuvam..jednym uchom druh a druhym von 😉manžel je tiež jedinačik a vobec s tym netrpel,ma priatelov s ktorymi ma lepsie vztahy ako poniektorí surodenci ktorych poznam a hlavne žijem svoj život ako si ho predstavujem ja a nie aku predstavu o nom maju druhí
@m.i.r.i @moni244 @michaelamilan neviem, ci som si to vsimla len ja, ale ten provokacny prispevok sa az zahadne podoba na trolí štyl pisania, nehovoriac o tom dnesnom datume registracie 😀
@andrejka2424 pekne napísané!!!!!!! Asi ťa sklamem ale ako sama vidíš, tu asi neuspeješ :-/
Najdôležitejšie je aby si mala v hlave "upratané" a všetko ostatné príde samo........Už len to, že sa teraz zaujímaš o to aký malý môže v budúcnosti byť, je že si dobrá mama!
Určite vychováš dobrého syna, zaujímaš sa, nieje ti ľahostajné čo s ním v budúcnosti bude........
Hlavu hore, aj jedináčikovia sú super!
@andrejka2424 to veru je tak na MK...ludia asi necitaju otazku -- tu inak je viac tem o jedinacikoch, konkretne aj take, ci je dobre mat jedinacika ci nie...ci je dobre mat surodencov..keby si preluskala..sme si tam viacere o tom uz pisali..a ked sa polozi otazka - je dobre mat jedinacika? tak nech je diskusia na temu ci ano ci nie..nech ludia pisu za a proti..ale ked sa niekto vyslovene pyta na vyhody - tak nechapem niektore prispevky 🙂 Ale tak vieme...Otazka : Ake UM je najlepsie? a kopec odpovedi, ze najlepsie je dojcenie a hadka hned o sebeckych matkach co nedojcia.....Otazka: Mam narok na RP ked pojdem pracovat po 1 roku na materskej? zas hadka na temu sebeckej matky co nie je doma s dietatkom 3 roky...a tak je to stale 🙂 takze pri zakladani tem asi treba aj s tymto..zial..
@sarinka2012 my obaja s manželom máme súrodencov, môj brat sa ozve len vtedy, keď príde do BA naša mama, sestra to isté, manželovi súrodenci sú ešte stále okolo maminej sukne doma a tiež sa ozvú, len keď niečo chcú, čiže ja to vidím aj z tej opačnej stránky, že nie vždy mať súrodenca je úplne ideálne, nevravím že máme zlé vzťahy, len proste ja som odišla z domu v 19, brat so sestrou sa zomkli a ja som ostala mimo, to isté môj manžel, bratia ostali doma, on odišiel z domu za prácou a tak isto sa odcudzili
@tomiholjubavi noooo, je to podozrivé.....asi sa zasa niekto nudí! 😎 Koníkovské NCIS sa dopátra ku všetkému 😀 😝
@sarinka2012 Vieš čo, začína mi pomaly dochádzať,že sa ani tak možno nebojím,že bude môj syn maznák a egoista,ako sa skôr bojím,že druhí ho z tohoto dôvodu za tekého budú automaticky považovať. Takže asi by som mala v prvom rade skutočne zmeniť svoje zmýšľanie a vytvoriť si trochu hrošej kože v takom štýle,ako opisuješ. nech si hovorí kto chce,čo chce....nedávať toľko na reči ľudí. Rodiny,či cudzích. Riadiť sa asi viac tým,čo vyhovuje mne..
Moj nazor je, ze ak nie su na to zdravotne alebo vazne financne dovody, je od rodicov strasne sebecke chciet iba jedno dieta.
@michaelamilan Moj manžel je tiež jedinacik a nikdy si to nevedel vynachvaliť 😀 ma kopu priatelov bližšich ako rodinu a okrem toho kolko poznam surodencov co maju vlažne vztahy alebo sa dokonca vobec nebavia,takže argument ze bude sama je pre mna irelevantny ,okrem toho mam mlade tety,dcerka mam teraz bratrancov a sesternice (dokopi 6) vo veku 2 až 11 rokov a su si blizky ako surodenci 😀 a to ani nepocitam kolko ma kamaratov,ked sme robili detsku narodeninovu oslavu tak som musela skresat jej nadiktovany počet na polovicu 😀
@fuska mne príde sebecké že si svoju profilovku nechávaš len pre seba!
@sarinka2012 presne tak......ale tu sú jednoducho matky ktoré sú "zaškatuľkované" a mať 2deti je normálne, viac ako 3nenormálne, jedno sebecké....... 😀
No nato by som sa pozrela aby mi niekto diktoval ako mám žiť a koľko mám mať detí!
@liz_lemon presne som takuto odpoved od teba ocakavala. ano, teraz to pozenieme do extremu, lebo vsetko je len o prachoch, som materialna a sebecka. no a kde zijes ty prosim ta? skus sa aspon trosku zamysliet ze co v nasom zivote o nich nie je? Ako ja zijem vo velkomeste a vidim ako funguju (alebo skor nefunguju ludia naokolo). Mozno ty zijes niekde v tichej dedinke v udoli, vsade mier a laska, cela rodina v generacnom dome, ziadne hypo, decka chodia do statnych skoliek a skol, na vysoku asi nepojdu, tak potom sa ti ani necudujem. A ze to vidim cierne? To som este nenapisala, ze kedykolvek niekto z rodicov moze prist o pracu alebo nedajboze o zivot, alebo sa jednoducho rozvediete. Ja viem, ze nemoze kazdy ratat s najhorsou moznostou co sa mu moze stat, lebo to by si fakt ten zivot neuzil, ale zas take prostoduche videnie situacie niektorych zien, to ma normalne zaraza. Uz teraz zijeme v dlhoch ale urobme si 2,3 .., kolko pan boh da deti a ved nejako bolo, nejako bude, tak to sa mi zda dost nezodpovedne. Potom su ich plne relacie. Takze ja len hovorim, ze nech si kazdy zodpovedne zvazi kolko chce mat deti a nech sa neriadi cudzimi ludmi a sablonami spolocnosti.
@iuno NESKUTOCNE dobrá odpoveď......... nemám čo dodať......
@andrejka2424 Presne tak,moja dcerka je jedinacik a ako jedna z mala dokaze požicať bezproblemov veci,hracky a dokaze sa podelit,nie je sebecka ani rozmaznana a vedieme ju k samostatnosti,ked prijdeme do kutika,hernicky alebo kamkolvek tak ma za 5 minut tri kamaratky a behaju spolu....všetko je o vychove,postoji a tvojej "praci" s dieťaťom 😉 nikdy som sa nestarala do toho ci ma niekto jedno dieta,ci ich ma pat alebo nechce mat ziadne,prijde mi to zbytočne a bez zmyslu zasahovat do života druhych a diktovat im moj nazor do toho co sa ma vlastne netyka ,ale žial takych ludi stretneš vela,ja nikomu netvrdim ze raz nebudem mat aj desať deti ,nikdy nehovor nikdy,ale teraz momentalne po dietati netužim a nemyslim si ze je spravne mat dieta len preto,ze to očakava okolie ,to je uplne smiešne 😉
@andrejka2424 No ja som vyrastala ako jedináčik bola som sama a tak ak to aj ostalo niet sa o koho oprieť nieje nik kto pomôže , postráži syna či moju maminu ktorá je už len jediná moja rodina , viem že sú súrodenci ktorí sa aj nenávidia medzi sebou majú zle vzťahy no ja som vždy snívala o súrodencoch a chcem aby aj náš syn mal ešte inú blízku osobu / osoby okrem nás rodičov . My máme malého osvojeného tiež pre zdrav. ťažkosti a chceme si osvojiť ešte aspoň jedno no musíme počkať kým príde lepšia finančná situácia a teda nastúpim na plný úväzok do práce a s mm niečo usporíme inak to nejde z lásky sa nenajeme 😝
@michaelamilan A ešte najlepsie chlapca aj dievča lebo ked mas nahodou dve detičky rovnakeho pohlavia tak na teba sucitne ludia pozeraju že neboj ved skuste tretie a bude chlapec/dievča 😀 😀 spoločnosti nevyhovies,ideal je mat dve s maximalne trojročnym rozdielom a opačne pohlavia,ak sa v čo i len jednom bode vymykaš zo štandardu tak sa najdu ludia co k tomu maju čo to povedať 😀
@michaelamilan Tvoj nazor respektujem. Respektuj aj ty moj. 😉
@medyna Presne. Nech si kazdy zije ako chce. Ja som vyjadrila svoj pohlad na vec a nebudem nikoho nutit plodit surodencov.
@moni244 nepovedala som, ze jedinacik musi mat vysoke naroky, ale ze sa to moze stat
sama neznasam to spojenie, ze jedinacik je rozmaznany, jedinacik ma skor problem sa delit s inymi, a to si nesie aj do dospelosti, napr. ja som taka, ze mam problem sa prisposobit inym, myslim ze keby som mala surodenca, tak by som bola ochotnejsia robit kompromisy
@fuska nikto ti tvoj názor neberie........
Tak by si mala zača-ť rešpektovať mamičky, ktoré chcú len jedno dieťa.......
Keď si prečítaš moje príspevky zistíš o čom píšem...... Najprv matky jedného dieťaťa zaškatulkuješ za sebecké a potom napíšeš že rešpektuješ.....troška od veci ale nevadí.......
@fuska hm... ja osobne som vzdy chcela mat viac deti - cize si ich sebecky robime🙂 zaujala ma tvoja poznamka...
co je strasne sebecke natom rozhodnut sa mat 1 dieta ? v com je to viac sebecke ako nemat ziadne dieta? a viac ako mat 2 deti? a viac ako mat 10 deti?
uplne divny mi pride tvoj nazor - rozhodnutie mat ci nemat deti je vzdy sebecke - nikto to nerobi kvoli statu, zabezpeceniu na dochodku, ci obsluhe v domacnosti ... kazdy len preto lebo deti chce alebo nechce...
vyhody jedinacika? nemusi sa delit, dedi iba on po rodicoch, rodicia mu davaju vsetku lasku..... no a potom ked sa rodicia pominu ostane uplne sam, aj ked ma svoju rodinu ale brat a sestra su na nezaplatenie. aspon podla mna

@andrejka2424 rozumiem, všetko má aj výhody aj nevýhody nič nieje len biele alebo len cierne .Držím palce abyste to dotiahli do spokojnosti všetkých 🙂