Aké to je starať sa o dve malé deti?
Ahojte baby, mám otázočku hlavne pre mladé mamičky, ale samozrejme zapojiť sa môžu všetky :P sú tú baby ktoré rodili v skoršom veku a už majú aj viac detí pretože nechceli medzi deťmi veľké vekové rozdiely ? Prvé dieťatko som porodila keď som mala čerstvých 20 rokov, momentálne má 8 mesiacov a s manželom plánujeme ďalšie už tento rok, pretože nechceme veľké vekové rozdiely, malý by mal okolo 2 rokov v tom čase keď by sa mu narodil druhý súrodenec. Zvládate to ? Lebo vôbec si to neviem predstaviť aké to je starať sa o 2 malé detičky, keď už ten môj prvý drobec si vyžaduje dosť pozornosti 🙂 niekedy mám obavy či ísť do toho už tento rok, ale myslím že čím skôr, tým lepšie, aj deti sa spolu viac vyhrajú a aj ja to budem mať skôr za sebou 🙂 ďakujem za vaše názory a skúsenosti ;)
@kuriatkomm trocha nechapem to s tym prezentovanim sa na socialnyc sietach - to zato ze je vystavena, nemoze byt stastna a dat si na web fotku svojej rodiny? Ma si tam dat nejaku po tazkej noci, ci ako?
Kazdy ma dobre a zle dni, aj ta mama ktora tak kludne reagovala na chlapcov v centre, ziadna nie je lepsia..
Ja mam medzi detmi 5 a neviem si vynachvalit. Neviem si predstavit mensi vekovy rozdiel. Venovala som sa obom kolko v utlom veku potrebovali a nemusela som brat ohlady na to, ze mam dalsie malinke dieta. Kazdy je iny, niekto to zvlada v pohode, niekto je na prasky. Este je dolezite, ci mas nejaku pomoc, je ine ked ti zoberu aspon pokocikovat stari rodicia a ty mas chvilu cas pre druhe dieta, alebo si si nimi 24/7.
@akronop
neviem ti povedať..z logického hladiska mi to tak vychádza že 2r dieťa prechádza a velkú postel tak či tak,lebo je velké a aj tak bude postielku preskakovať,alebo mu bude na dlžku už nepohodlná..
čiže kúpim dalšiu malú postielku a to staršie ešte 2-3 mesiace ostane v malej a príde tak či tak čas,kúpiť mu velkú...čiže mám dve postielky na 3 mesiace..?
@1radka9 ja som mala medzi deťmi prvými 16 mesačný rozdiel , prvé mesiace to bolo náročné v tom zmysle , že mali ešte každý iný režim , potom to bola brnkačka , fungovali totiž ako dvojičky a zahrali sa spolu, spolu sa uložili ....... bolo to jednoduchšie, ako keď som mala potom neskôr s odstupom dcérku ešte , tá mi dala zabrať omnoho viac. Poviem, ale narovinu, že dobre spávali aj papali, takže v tomto ohľade som sa nenatrápila , iba také bežné veci , aj chorí bývali dosť aj koliky nás chvíľku trápili, ale dalo sa to zvládnuť úplne v pohode...
Mne sa prva narodila tiez ako cerstvej 20tke a druha o 4roky neskor a za mna super 🙂 starsia je aj v skolke takze mam casu na obidve kolko treba. Myslim, ze pri mladsich to je o drzku, ale da sa to isto zvladnut 🙂
My sme mlada rodina, ja mam 23, malu som rodila v 22 a ked sa narodi druhe tak bude rozdiel 17 mesiacov. Aj my sme chceli aby nebol velky vekovy rozdiel no urcite zaciatky budu tazsie, ale myslim ze sa to da zvladnut. Navyse sme daleko od rodiny, cize som na nich takpovediac sama. Kazdy kto ma medzi surodencami viac ako 3rocny rozdiel mi potvrdil, ze keby si mohli vybrat, maju urcite skor.
ja som mala 18 ,ked som mala prve, 20 druhe, 22 tretie, okrem toho manželoveho starkeho, ktoreho som opatrovala, kopu domacich zvieratiek, 2 role, manžel, ako družstevnik v tom čase, od rana do večera v praci, iba ked pršalo bol doma. Pomohli svokrovci, ale skor v tom, že mi dali pozor na deti, ked osm šla k starkemu, alebo robiť na pole so svokrou. Kurili sme uhlim a drevom, nemala som pampersky, ani automaticku pračku dokonca ani vodu, lebo nám vysychala studna, takže voda iba na pitie, umyvanie a pralo sa na obyčajnej pračke, plakať som chodila do susedovej studne, v zime na potok s manželom. Vždy sme pri tom zažili kopec srandy, ked nám utiekli veci popod lad. Moje deti zažili kopec srandy, elbo som bola s nimi stal,e , všade ak sa dalo išli so mnou. V sobotu sme si vždy našli čas na opekačku, ale aj na navštevy. Bolo to už davno, ale Dnes si na to spominame a hodnotime, čo nám to všetkým ako rodine dalo. Je toho veľa, ked sa che da sa zvladnuť všetko.
Ahoj, ja som mama dvoch malych deti, ked mal syncek presne 1 rok, otehotnela som s mladsim🙂. Jednoducho je to ako mat dvojicky, len jedno ti uz beha a ma iny rezim, potreby.Predstavovala som si to tazsie, ale tazke to urcite je, aj financne, fyzicky, psychicky. S jednym dietatom sa lahsie odbehne na poradnu, na kontrolu na gyn., uspavanie, nakupovanie, vsetko sa muselo prisposobit uz dvom, kojenie je zaberak, starsie dieta, ak samozrejme nebudes kojit aj to, bude pravdepodobne ziarlit a tahanie za nohu, skakanie po posteli a stuchanie do surodenca bude chvilu naj aktivita🙂 Prosto ziadne prekvapko, za den vymenim tak 12/15 plienok, ale uz skusame samozrejme odplienkovanie.
Ako moj manzel vravi, ze co robil s volnym casom, ked mal len jedno;D. V kazdom pripade, mat surodenca je velka uzasna vec a kazdemu, kto chce druhe babatko drzim palce, rodina je zaklad, detstvo bez surodencov si neviem predstavit, mala som dvoch bratov, aj ked v dospelosti sa vztahy skomplikuju a kazdy z nas ma svoje rodiny a zvyky, vzdy si pomozeme. Mamka sa s nami nikdy nenudila, medzi mnou a bratom je 15 mesiacov a nestazovala si🙂
My mame sice len jedneho chlapca 28mes. ale ja osobne by som druhe este nechcela.Syn je strasne hyperaktivny,aktivny takze neviem ci by som pri nom zvladla druhe.na zaciatku som chcela mat dve deticky ale mm ma zrusil ze z jednym si nevies dat rady a ty chces druhe a mal pravdu.ked tak ked pojde maly do skoly tak potom mozno zapracujeme na druhom.Ja berem aj to ze budem mat 28 takze hodiny mi zatial netikaju.🙂
Aké to je? No ťažké, zaberák, chaos, krik, stres, únava. Náročné fyzicky, finančne, a hlavne psychicky. Niekedy depka ako zlyhávam ako matka a mala by som byť lepšia, zábavnejšia, viac sa venovať, viac vymýšľať pre nich, viac stíhať, mať viac chute do toho. A potom láska, láska, láska, najviac lásky, fučí mi z uší 🙂 Som unavená a asi ani nemám moc život (ale áno, občas mám 😉 ) ale nikdy by som nemenila a som asi najšaťstnejšia, aká som kedy bola. Nepotrebujem skoro nič, alkohol vôbec nepijem, nefajčím, akurát sladké si občas dám aby mi bolo lepšie 😀 Som šťastná a milujem ich až tak, že sme sa rozhodli pre tretie, takže budem mať doma deti s rozdielom rok a pol a potom 2 roky, teda starší teraz v máji bude mať 3 a pol,mladší dva, a narodí sa tretí. Pri druhom som sa nenormálne bála ako to zvlánem a bol to pre mňa neuveriteľný stres a začiatky som bola asi dosť smutná a nervózna, lebo bol neplánovaný. No okolo 10mes. sa to ustálilo a ja som si uvedomila, že to ide a pôjde. Vždy. Lepšie, horšie, ale pôjde. Každý robí chyby a má blbé momenty, aj s jedným (mám pocit, že s jedným to bolo ťažšie ako s dvoma), tak prečo nie s dvoma, troma... 😉 A je pravda, že po čase si už človek nepredstaví, ako by sa ten starší hral, ako by bol sám, keby nie toho ďalšieho. A čo by sa stalo s tou nesmiernou láskou a šťastím, ktoré cítim zakaždým, čo mi povedia maminka (nie mama, maminka). Uberieš jednému možno z tvojej absolútnej pozornosti, ale dáš mu zasa iné veci, naučíš ho deliť sa (aspoň v rámci možností), dáš mu "spoluvinníka" na darebáctva a niekoho, na koho ich môže hodiť 😂 Už sa teším na tretieho, potom môžem dať vedieť, nie aké je to mať doma 2 malé deti, ale rovno 3, nesmierne aktívne, živé chlapčiská plné energie, ktorú nechápem kde berú 🙂
Inak nečítala som tu všetko, kadoopádne starší spal do cca troch r. v malej postieľke, teraz nedávno prešiel na veľkú. A to je z tých väčších. Neml nijaký problém. Menší je v malej a bude tam, kým sa bude dať, ale máme už väčšiu má kam ísť, ale do tých 3 je také optimum, plus mínus.
@akronop záleží na dieťatku, niektoré už v 2 rokoch v malej spať nechcú, je to rozne, ale do 3 rokov sa tam určite v pohode zmestia
@akronop
vieš dieťa meria cca 100cm ale hlavu má cca v 1/3 matraca,kedže dlžka postelky je 120cm,čiže nohy má už pomaly von cez mriežku 😀
nehovoriac o navrstvenom paplone..
ak dieťa neuteká z postielky tak to môže spať aj na velkej posteli..
ale toto sa bavíme už teoreticky...prakticky ti každá druhá povie že hladá velkú posteľ od 2r.
@dominika6 no ked mu uz nozky trcia, tak asi by bolo lepsie, keby mu kupite vacsiu postel, leb sa mu bude urcite aj zle spinkat a dalsia vec je aby sa mu nezasekla v postelke nozka ak mas tu mriezkovitu
@grandzero9 to mne nepíš..🙂
🙂 som si myslela, ze aj ty mas s tym problem, prepac🙂no ale je to tak,nie? segra malej kupovala az v troch rokoch vacsiu postel🙂jej dcerke nozicky trcali az v tretom roku
@grandzero9
nie ja nemám malé deti,len som dala príspevok v úvode,že ked plánuje druhé bábo tak to prvé by už malo byť ako tak samostatné a tým sme načali tému že aj na velkej posteli aby nemusela mať dve postielky..
@jana_eyre je rozdiel medzi "vyšťavenosťou" a tým, keď sa človek úplne zmení na negatívnu osobu. Keď celé dni kričí po deťoch, ja si totiž nespomeniem na deň,keď by na ne nekričala a vkuse sa nesťažovala,aké je to hrozné mať..zdravé decká,živé. A večer na fb fotka,citátik, koľko jej dávajú energie atď. No nedávajú. Možno lajky jej dávajú energiu.
@1radka9
Nech sa nikto nenahneva, ale tieto plany "kedy je najlepsie mat dalsie dieta", len sa usmievam. Dieta pride vtedy, ked sa rozhodnete ho mat. Neexistuje idealny vekovy rozdiel, neexistuje jednoznacne ANO a jednoznacne NIE kedy mat dalsie. Mat dve male deti naraz je... ake? No u kazdeho ine. Niekto ma deti ukazkove, spia ked maju, jedia ked maju a hraju sa ked sa maju hrat. Iny ma prve dieta narocne, druhe cely den preplace a ten si veru nepovie, je to v pohode.
Cize sa tu dozvies len a jedine pribehy jednotlivych mamin, ale to ti odpoved na tvoju otazku neda.
Ja ti poviem takto: ak chcete dalsie dieta, tak ho majte. Nikto ti vopred nepovie, ako sa bude vyvijat tvoje uz narodene. A nikto ti vopred nepovie, ako sa bude vyvijat to, ktore este ani pocate nie je. Jedine, co by som vzala do uvahy je, ako je to v pripade PRIPADNEHO rizikoveho tehotenstva. Ja som rada pripravena na najhorsie alternativy a potom ma to nezaskoci. Takze vzdy ked sme sa rozhodovali pre dalsie dieta, tak som mala osetrenu aj tuto moznost (nastastie ju nebolo treba). Ostatne sa riesilo za pochodu a podla potreby. Tak ako cele rodicovstvo. Nenaplanujes nic.
Viem ti povedat, ako je to u nas, ale naco? Moje deti su jedinecne a tvoje deti budu tiez jedinecne. Vseobecne sa rata s tym, ze vacsi vekovy rozdiel je lepsi pre mamu, mensi pre deti. Ale pravidlo to teda vobec nie je. Ziarlit moze aj 10rocne dieta a podla mna sa to zvlada ovela tazsie. V mojom pripade to bolo tak, ze cim viac mam deti, tym lepsia organizacia a tym viac pocitovo mam casu pre seba. Netusim, ako je to mozne 😀
Cize zaverom - urob si po svojom a rataj s najhorsim, aby si nebola prekvapena. Ak budes mat to zivotne stastie, budes mat niekolko zdravych deti a na nicom inom nezalezi. Ber to ako dar, zazrak, a potom sa k tomu clovek uplne inak stavia. Pokora pomaha 🙂
Vela stastia!
Ja napr.nepoznam to co niektore mamicky ze dieta cele noci hore ani jeden ani mala noci nebuntosili a nebuntosi proste vedeli ze je noc tak ju prespali aj mala ta sa mi zobudi pomaly az o 9 rano a to chodim a pocuvam ci uz je hore.riesime aj hasterenie riesime aj choroby ale neriesim to len ja ale ja a moj muz.ja ako matka 4 deti musim povedat ze ja som vzdy bola aj som vyskerena ako slnko .neviem si predstavit chodit ako take zlo a vsade sa len stazovat ake je to tazke mat 4deti.nie nie je to tazke mat 4 deti.je to krasne uzasne a ked su rodicia ktory sa miluju miluju deti pomahaju si s nimi riesia vsetko spolocne.je zivot nadherny uzasny a ja vzdy hovorim zijem si svoj raj na zemi.
Ahoj, presne nad týmto práve uvažujem takže si založila diskusiu za mňa 🙂 No ja som chcela ísť do práce a druhé dieťa neskôr ale kedy neskôr? Už keď budem zabehaná v práci,tak z nej nechcem odísť. Ďalšia vec je, že kým by som mala druhú možno by som aj zabudla ako to s ním funguje, už teraz mi hocikedy vypadne čo a ako sme robili keď mala dcérka pol roka. Dcérka ma 2,5roka, rozmýšľala som nad druhým dieťaťom skôr ale to by som dcérku nemohla nosiť na rukách a ozaj si neviem predstaviť ako by som ju naháňala s brušiskom a ešte v čase keď som ju začala odplienkovávať. Najlepšie výhody sú ako tu už aj spomínali:
1. keď je bez plienok, ako ozaj pohodička keď zahlási, že jej treba cikať a sama si ide po nočník paráda 🙂
2. vychádzajú jej posledné zuby takže v noci bude jačať už len bábätko
3. spí sama na vlastnej posteli vo vlastnej izbe
4. vie sama jesť
5. pomáha, a to stačia aj také drobnosti ako napr. odnesie smeti do koša, zavrie za sebou dvere, donesie mi po čo ju pošlem
6. už ju vôbec nenosím na rukách
7. o pol roka ide do škôlky a ja spokojne môžem do poobedia poletovať okolo bábätka
No a ďalšia výhoda je , že teraz tu máme všetko cez odrážadlo kočík malý detský nábytok vecičky....ako ozaj by to bola zbytočná práca hľadať miesto kde to odložiť a po rokoch to zase všetko podonášať...No a aj (aspoň dúfam) sa spolu budú aj hrať. Odporúčam urobiť si jedno za druhým , aj ja idem na to 🙂 ale s takým vekovým rozdielom aby si si aj to prvé užila a neskolabovala 🙂
@emilia25 No áno, len to si ty, ty si tie deti chcela a si tak šťastná. Ja by som ti povedala iný príbeh, žena, ktorá má 4 deti, z toho 3 neplánovane, posledné ťažko postihnuté a tá zrovna šťastím nežiari. Má hrozného manžela, nepomáha jej vobec, má to skrátka ťažké. Ale može si za to z veľkej časti sama. Ale ani nechci vedieť, čo tá hovorí. 🤐
@1radka9 ja mám takýto pohľad.. máš prácu do ktorej sa môžeš vrátiť? Je to práca ktorá ti bude pri dvoch deťoch vyhovovať,pracovný čas,dochádzanie,ocr ??? Lebo ja sa snažím vysvetliť vždy babám čo si po prvom spravia hneď druhé aby nemuseli ísť do práce ,že zamestnať sa pri jednom je vždy ľahšie ako pri dvoch, skúsiť si chodiť do práce popri dieťati je ľahšie pri jednom ako pri dvoch a už úplne že pri malých, ktoré sú obe podchvíľou na striedačku choré... Máš niekoho kto deti postráži počas choroby??? Lebo zvládnuť dve malé deti keď si doma zvládneš, aj tri zvládneš.... Ale ak začneš pracovať s jedným trojročným , a bude podchvíľou choré,nejako to s mužom otočíte ,dovolenka, voľno,sem-tam ocr... Najhorší je prvý skolkarsky rok, podchvíľou dieťa choré, keď nadobudne ako takú imunitu, ostaneš tehotná , a keď sa narodí druhé bude najhoršie za vami... A ty budeš mať prácu kam sa môžeš vrátiť, keď pôjde druhé do škôlky , prvé už nebude tak veľmi choré a tak budes riešiť v práci chorobnosť druhého...( Podľa mňa naj rozdiel 4-5 rokov)..Ale ak budeš mať dve po sebe a rozdiel 1,5 roka napr. Tak budeš riešiť chorobnosť oboch a to ti poviem je na slučku, práve som doma so synom ,ktorý bol minulý rok chorý každý mesiac- 2 týždne doma, čo bol v škôlke... V práci boli naozaj radi, pri predstave že mám druhé dieťa ktoré z pravidla bude choré hneď ako prvé vyzdravie...A pre mňa úplne najhorší rozdiel je 3 roky... Prvé dieťa ide prvý rok do škôlky a druhé sa narodí.... Vlastné si doma s dvomi chorými deťmi súčasne ;)
@nikomutonepoviem jo a ďalšia vec, nikdy nevieš čo sa môže stať, niekto to zvládne vpohode niekto skončí na rizikovom, no a si predstav, že doma take malé dieťatko a tebe v 6mes doktor zahlási no mamička musíte ležať až do konca tehu....ako fakt život vie byť niekedy ozaj na prd keď nemusíš nesťažuj si ho 🙂 no a keď to menšie budeš učiť chodiť s bruchom brávať na ruky ozaj ti to môže uškodiť

@akronop no kedže staršie dieťa bude mať 2r neviem či ešte spáva v malej postielke a druhá vec,načo by mali mať dve malé postielky?