icon

Ako nájsť skytý potenciál v dieťati?

courage
13. nov 2015

Asi kazdy rodic by prijal, aby sa jeho dieta v niecom presadilo. A mohol byt na neho patricne hrdy. Preto by som ocenil, kebyze tu najdem prispevky ludi, ktori mali a maju snahu nejakym sposobom zistit v com jeho potomok vynika. Respektive v com ma predispozicie. Mozno nejake typy alebo recept k danej problematike. Aby zbytocne jeho dieta nemrhalo cas a energiu na nieco v com nema zjavnu buducnost. Rad sa nechavam inspirovat dobrymi napadmi a dufam, ze tato tema nie je bezpredmetna. Tesim sa na odpovede 😉

jolinka
13. nov 2015

@bodka70 😀 😀 😀 😀 😀 😀

zita19
13. nov 2015

@courage o 17:36 som vypla upozornenia, aj na zaklade tvojej ziadosti nereagovat. Dnes o 18:16 si ma oslovil ty. Takze si napred vyjasni sam, co chces. Lebo ked ma oslovis, tak reagujem. Ci si myslis, ze ma tu budes okydavat a ja sa ani nezapojim?

jolinka
13. nov 2015

@courage zatial nie je v diskusiach technicka moznost zakladatela ci zakladatelky temy...vypinat prispevky tych, ktorych si neprajes. Takze bude prispievat ten kto chce bezohladu na X tvojich upozorneni, ze ty to beries za nahananie ega..

Mam len jednu otazku...nemusis odpovedat ak nechces. Zaujima ta vobec tema, ktoru si nadhodil?? ...lebo na prispevky k teme velmi nereagujes.

courage
autor
13. nov 2015

@zita19 moja ziadost nereagovat bola v case 17:31 a ty si PO TEJTO ziadosti zareagovala az dva krat. Ty si nemala absolutne reagovat po case 17:31. Asi ti slovne ulohy v matematike nesli, ked si nedokazala rozlustit, aby si od casu 17:31 vobec nereagovala. Ja uz neviem ako ti to vysvetlit.

marinablue
13. nov 2015

Nevravím že najdôležitejšie, ale určite veľmi dôležité je, ako nadaní sú obaja rodičia. Genetika je sakra sviňa. 😀 Kamoška je hudobne nadaná, vyštudovala konzervatórium a je aj v živote úspešná hudobníčka. Jej deti doma od malička hrajú spolu s ňou na rôzne hudobné nástroje a keď sa jašia zahrajú aj na hrncoch a znie to dobre. Ja som synovi kúpila detský klavír, že veď teda nech tiež skúsi. O pár dní už nefungoval, kábel bol vytrhnutý a zopár klávesov som našla zastrčených do plastelíny kde slúžili ako zajačie uši. (Mimochodom na niečom čo králika ani nepripomínalo, lebo syn nemá ani výtvarný talent 🙂 ) Tým chcem povedať že deti aspoň tie maličké robia radi to čo ich rodičia. Keď rodičia presedia celý deň pred telkou, deti tiež. Ak rodič behá s loptou po ihrisku tak drobec tiež. Ak rodičia vyrazia do hôr, tak dieťa tiež.( Aj keď iba v nosiči ale predsa.) Je na rodičoch aby dieťa nenútili ale inšpirovali.

courage
autor
13. nov 2015

@jolinka ja o jednom a ty o druhom :D skus si este raz precitat tuto vetu a pomaly : Prosim nereagujte nato. A ked zareagujete, beriem to ako nabijanie ega a bodka. To bola vyzva. Ale jolinka samozrejme pise dalej so zitou19.

zuzkaanicka
13. nov 2015

@courage kedze je toto verejna tema, tak sa k nej asi moze vyjadrit kazdy, Ty to neovplyvnis ... ak chces, aby sa vyjadrili iba niektori, tak si zaloz sukromku.
A k teme: myslim, ze je uplne zbytocne meditovat nad tym, ako rozvijat imaginarne dieta ... kazde dieta je ine, rodic, pokial sa mu denne venuje, zisti aj bez prirucky, co dieta bavi a co nie ... samozrejme-treba ponukat rozne veci, nech ma dieta na vyber ... a hlavne, netlacit dieta do niecoho, co nechce, alebo inymi slovami-nehojit si na dietati svoje ambicie, lebo tym v nom vypestujes akurat odpor.

courage
autor
13. nov 2015

@zuzkaanicka my sa tu bavime o niecom inom. Skus si precitat celu diskusiu a potom sa vyjadrit.

zuzkaanicka
13. nov 2015

@courage no, tak pokial viem, tak chces vediet, ako rozvijat dieta ... sice este je imaginarne, ale chces nejaky navod ... alebo som to zle pochopila? ... ak mas na mysli to, ze sa tu bavite o tom, kto ma vacsie ego, tak predpokladam, ze to nie je hlavna tema tejto debatky, ci? 😅

zita19
13. nov 2015

@courage zaloz si sukromku, pozvi si do nej koho chces, mozte si hrkutat. Mozes si v nej hrkutat aj sam, aj sam sebe honit svoje megaEGO. Lebo ako citam, tak citam, zatial reagujes len na tie, ktore sa ti opovazili oponovat. Nemusis ma oslovovat, nebudem oslovovat ja teba. Ale ked ma oslovis, tak odpoviem... A to ci budem, ako budem, kedy budem, co budem pisat zavisi iba a len na mne. Dokonca aj do tvojej temy mozem prispievat ak sa mi zachce a ako sa mi zachce. Nemas ziadnej moznosti mi v tom zabranit, kym neporusujem pravidla.

courage
autor
13. nov 2015

@zuzkaanicka Zuzka ja som tu vytvoril tuto temu, aby som dostal odpovede k danej problematike. Len nejakym zahadnym sposobom sa dve senority do mna pustili ako hyeny. Tak som napisal niekde v strede fora, ze ked budu pokracovat vo svojich prispevkoch v mojej diskusii, tak to beriem, ze si nabijaju ego. A senority pokracovali dalej. Ja som im to nezakazal, ja som len podotkol, ze ked budu pokracovat potvrdia mi, ze si na tomto fore chodia nabijat ego. A tak sa stalo. Bola to len nasadena pasca, do ktorej sa chytili.

zuzkaanicka
13. nov 2015

@courage nejako neviem, naco mi toto pises 😕 ... ja som vo svojom prvom prispevku reagovala presne na temu, ktoru si nadhodil v uvodnom prispevku a Ty si mi odpisal, ze tato tema je o inom 😅 ... teraz odpisujes znovu uplne od veci, vychadza mi z toho len jedno-Teba vobec nezaujima vychova dietata, Ty si sem prisiel akurat asi vyryvat 😝 ... tak si tu vyryvaj dalej, mna uz neoslovuj, nemam zaujem o debatu s takymto typom cloveka.

courage
autor
13. nov 2015

@zita19 aha takze tvoje slova citujem " A to ci budem, ako budem, kedy budem, co budem pisat zavisi iba a len na mne". nenasvedcuju o nicom? ved ty si posadla svojou osobou. Ty a len ty a nik iny. Asi si tu dost riesis komplexy.

courage
autor
13. nov 2015

No nic idem ja von, nemyslel som si, ze mame take zakomplexovane zenske. Aspon mi to nieco dalo. A dakujem vsetkym co napisali k teme. A Xantipy nech pokracuju v utoceni na moju osobu 🙂

piacere
13. nov 2015

Tak osobne si myslím, že dieťa sa prejaví samé, či?
Môj starší lieta s hokejkou jak ďábel od prvých istejších krokov... a odvtedy sa uňho prejavuje záľuba a aj talent k športu.
Mladší má 2 roky a dodnes nevie hokejku poriadne chytiť do ruky, ale veľmi okato inklinuje k hudbe a tancu a aj keď väčšinou svojou hatlaninou spieva pesničku.... neskutočne drží melódiu a rytmus...

zita19
13. nov 2015

@courage a ty preco sem pises? Preco mas nutkavu potrebu riesit mna a @jolinka? Vsak ries svoje potencionalne genialne dieta. Daj nejake napady, skus sem dat nejeka linky, pocitame na nete, zhodnotime... Ja som hned na prvej strane napisala aj k tomu hladaniu potencialu, lenze to sa ti nehodilo do kramu, moj nazor na to neriesis, riesis stale dookole moju osobu.
Neriesis ani jeden nazor z tych, ktore sa k tomu hladaniu potencialu vyjadrili. Tak si precitaj diskusiu este raz (nie je toho vela. len 3 strany), preskakuj vsetky komenty, kotre sa tykaju mna a diskutuj o tychto nazoroch.
Ale zrejme si ocakaval len navod v 10 bodoch:
1. v piatich mesiacoch zistime ci dieta ma hudobny sluch. Ked sa zacne dzavotanim zapajat do pesniciek, budeme podporovat jeho muzikansky potencial
2. v 18 mesiacoch zacneme testovat, ci sa u neho neprejavi velky pohybovy talent. Ak dokaze z kocika vyhodit dudel na vzdialenost vacsiu ako 3 metre, zacneme podporovat jeho vrhacsky potencial, na hudobnu sa vykasleme
.....
10. na 5 narodeniny mu kupime Zbierku uloh z vyssej matematiky a nechame ho riesit sustavy liearnych rovnic.

zuska2001
13. nov 2015

Myslím, že je zbytočné si sľubovať a tlačiť na dieťa, aby sa v niečom presadilo. Takýto tlak na výkon vyvoláva v dieťati len stres, a uzkosti z nenaplnenia rodičovských ambícii. Dôležité je vychovať ho tak, aby bolo šťastné, schopné si zarobiť, osamostatniť sa, založiť si rodinu a nájsť priateľov. Pochybujem, že rodičia Einsteina, a podobných geniov vrátana Sagana tlačili na decko, aby silou - mocou dačo dosiahlo. Dôležitejšie ako talent su Vôlové vlastnosti - sebadisciplína - ako sa hovorí 1% uspechu je talent a 99% tvrdá drina.

katka1981
13. nov 2015

@courage, osobne som nenasla v sebe ziadny potencial a netusim na co ma nadanie moje dieta,a le asi kreslenie, lebo kresli od roka a vydrzi velmi dlho a rada kresli. My jej davame priestor, aby si mohla vyskusat to, o co ma zaujem, resp. mali plavecky v ksolke tak bola 2x, mali korculovanie, tak sla na kurz, nech si vyskusa a uvidi sa. Do nicoho nu nenutim, myslim teda veci tipu, hra na klavar, lebo to bol moj sen, ani nic podobne. Davame tomu volny priebeh.

katka1981
13. nov 2015

Ospravedlnujem sa za mnozstvo preklepov

edita56
Odpoveď bola odstránená
zuzkaanicka
13. nov 2015

@edita56 😀 😀 😀

katy31
13. nov 2015

@edita56 no to je tá začínajúca schizofrénia, rozpoltená osobnosť, ktorá figuruje na dvoch nickoch a furt tvrdí jedno a to isté v každej téme.... asi si zas niečo tresol a teraz má tie úchvatne stavy a tak nevie, čo činí... písal, že chce byť kryštál... tak sa tu robíja, nabíja, čistí a neviem, čo ešte... 😀

jolinka
13. nov 2015

@katy31 aaaa bodka . 😀 😀 😀 😀 😀

cecilia68
13. nov 2015

@fotoarch Prepáč, ale nepostrehla som žiaden citát 🙂

libka1
14. nov 2015

Chlapce, najprv uprac seba. Ty ides hladat skryty potencial v neexistujucom dietati a pritom aby si nasiel ten svoj si potrebujes slahnut? 😅 🙄

edita56
Autor odpoveď zmazal
courage
autor
14. nov 2015

@katka1981 moj otec bol napriklad maliar. Zial zomrel v mojich 13tich. Ale vztah ku malovaniu som nenabudol, skor ku kresleniu ktore mi vsak nevydrzalo. Paradoxne je, ze zalubu som si nasiel v upravovani obrazkov vo photoshope. Ale verim, kebyze ma otec zasvätil do malovania a hecoval by ma k dobrym vykonom tak by som snad v sebe nasiel skryty potencial. Asi aj preto som otvoril tuto temu. Dakujem ti za nazor Katka.

courage
autor
14. nov 2015

Tu je napriklad nieco z mojej tvorby. Popradske namestie trosku inak 🙂

katka1981
14. nov 2015

@courage, kazdy talent sa musi rozvijat. Cisty samorast nevesti nic dobre. Dieta musi byt vedene tym spravnym smerom a treba skusat, co ho bavi, venovat sa tomu. Najhorsie je, ked dieta nic nebavi, ale bo ho bavi a nema podporu od rodicov.

courage
autor
14. nov 2015

@katka1981 stotoznujem sa s tvojim nazorom 😉