Ako naučiť 2 ročnú dcérku samú zaspávať?
V septembri budeme mať 2 roky a nezaspíme bez kolísania, alebo bez prsníka..keďže chcem prestať kojiť tak potrebujem malú naučiť aby zaspávala sama....poraďte nejaké osvedčené metódy,,,ďakujem
je to drastická metóda, pre silné mamičky, no čím skôr to urobíš tým lepšie pre teba a manžela.
Nechať ju vyplakať , odísť a prísť po 3 minútach.
Miško mi pravidelne každý deň zaspával v kočiari na dvore aj to len zo mnou. Tak som jedného dňa povedala dosť! Kúpila som si knihu Každé dieťa môže dobré spať. Predtým uspávanie na dvore trvalo aj hodinu a nič. Pomocou tejto knihy uz na 4 deň zaspal sám v postielke po 10 minútach.
Podla mna nechavat dieta vyplakat sa je strasne a urcite nejde o silne mamy, ktore to vydrzia. Vsak si predstavte na sebe, ze zaspite preto, lebo ste uz unavene z placu. Dieta ma mat v utlom detstve naplnenu potrebu bezpecia a istoty, a mamu mat pri sebe, ked to potrebuje. Pride mi to tiez uplne prirodzena potreba dietata a okrem toho su to predsa i pekne okamihy so svojim dietatom (chapem ale, ze ak to trva dlho, tak to matke mozno take pekne nepripada). Tiez sa da prestat s kojenim, ale stale byt s dietatom, ked zaspava. V kazdom pride ja by som dieta vyplakavat sa nikdy nenechala....
@angelbue metóda, o ktorej tu baby píšu, nie je vhodná pre každé dieťa a sám autor sa od nej po nejakom čase dištancoval,ak potrebuješ odstaviť od kojenia, odíď na jednu noc k babke,nech malá zaspí s niekým iným,uvidíš,ako raz dva to pôjde, viaceré moje známe to takto vyriešili a bolo samé prekvapené,ako ľahko to šlo. lebo keď ju budeš uspávať ty,prso bude stále poruke...
@angelblue Riesenie tvojej situacie neviem, ale mozem sa podelit o svoju skusenost. My sme starsieho syna uspavali na rukach (na prsniku nejako nezaspaval a ani mladsi teraz) cca. do 5 mesiacov vo vodorovnej polohe v naruci sme s nim chodili po izbe. Vtedy som bola operovana a s tou ranou som sa toho bala lebo uz mal 8 kil takze som si sadla na sedacku a zobrala som si ho na plecia v zvislej polohe a jemne buchala po zadocku. Takto sme ho potom uspavali az do roka. Vtedy som uz ale bola vo 4. mesiaci 😎 a v tejto polohe mi dost neprijemne tlacil na maternicu, tak som si s nim lahla na tu sedacku a nechala nech sa vyvaluje poskakuje vyrozprava kym sa uplne neunavi a ked zaspal (zvycajne skoncil na mojom hrudniku) tak sme ho prelozili do postielky. Neskor sme sa prestahovali, kupili sme si velku manzelsku postel, jeho postielku sme si k nej pritiahli a dali dole mriezku z tej strany. On ale v postielke zvycajne zaspavat nechcel, zaspaval rovnakym sposobom na nasej posteli. Sem-tam ho ale nieco chytilo a vtedy sa dobrovolne presunul na svoje miesto, ale nestavalo sa to bezne. No asi pred mesiacom vyrastol svoj spaci vak a nepodarilo sa mi kupit vacsiu velkost... tak som mu pekne dala do postielky paplonik a vankusik a cuduj sa svete 😅 on si tam bez slova lahne, vyhodi vankus 😀 prituli si plysak, ja ho zakryjem, pohladkam a on pekne zaspi. 😉 Ak mozem, lahnem si k nemu, niekedy sa este trochu rozpravame, modlime sa spolu, hladkam ho za chrbatik. Ked som ale sama a musim zaroven aj maleho uspavat, tak so svojim babatkom v naruci chodim hore-dole po izbe a on len pekne lezi pod tym paplonikom a v pohode zaspi. Pre mna je to zazrak, fakt som si nevedela predstavit ako sa k tomu dostaneme a kedy... potom to tak planujeme, ze ked nam aj maly trocha odrastie, tak ich spolu presunieme do detskej izby aby sami neboli a raz sa mozno naucia zaspavat aj spolu, bez mojej pritomnosti ale s tym asi tiez pockam na spontanny priebeh.
@angelbue ja som tiez pocula o tej metode ze odist prec uplne z domu a tatik si poradi ...
My sme sa museli prestat kojit uz po 3,5 mesiaci (nahle umrtie v rodine a stres mi sposobili stratu mliecka) takze neporadim co s tym ked kojis. Kazdopadne, nasa od cca 5 mesiacov zaspava sama, nebolo to nic drasticke, proste som ju napapanu odgrgnutu polozila do postielky. Zo zaciatku plackala ale nie nejak moc, prisla som par krat k nej ppohladkala ale uz nevyberala z postielky. Teraz zaspava uplne sama, mame 14 mesiacov. Moja skusenost je ze cim skor to dieta naucis tym lepsie. Asi to bude teraz drasticke trosku pre nu ale ja by som to riesila tak, ze isla z domu prec a nechala dietatko s ockom alebo s niekym kto znesie plac. Potom aplikovat to ze polozit do postielky a nechat tak... Zo zaciatku tazke ale ucinne a rychle. Po tyzdni deturence zvyknu spinkat bez problemov... Vela odhodlania a pevne nervy prajem 🙂
dobra vec je korytnacka co svieti na stenu ako nocna obloha+ uspavanky k tomu ak toto nepomoze tak skus malu nechavat samu jeden den 5 min druhy 10... a uvidíš 🙂
U nas zabralo toto: dceru som polozila do postielky a povedala som jej, ze uz ju nemozem zobrat na ruky, pretoze ma strasne boli chrbat. Prvy krat plakala 15min. a kricala, ze chce ist von z postielky, druhy krat 10 min. a potom uz nie. Celkom rychlo pochopila, co sa deje, po nejakom case uz zacala sama hovorit, ze ju nevyberiem z postielky, lebo ma boli chrbat. 😀
Ja som to tiez dlho odkladala (dcera mala tiez takmer 2 roky, ked som sa na to odhodlala), pretoze som bola presvedcena, ze mi tam bude plakat aj 2 hodiny (ona je schopna) a bola som milo prekvapena.
ALE, bola som stale pri nej, kym nezaspala a este stale som tam s nou, kym nezaspi (ja som mala pocit, ze by bola sokovana z toho, ze jeden den je uspavana na rukach, a dalsi den ju polozim do postielky a zmiznem). Zatial nam to takto vyhovuje.
Jasne, ze su dni, ked si vymysla, ale takto zaspava rychlejsie ako predtym a kludnejsie spi.
Drzim palce!
nasa zaspava sama v bunkri s oblubenymi zvoeratkami - plysakmi...potom sa prenesie - vecer, poobede zaspava sama v posteli...
U nás naopak. Do roka a pol v podstate som malú položila do postielky a aj ked niekedy s plačom, pekne sama zaspala. Potom ako sme sa prestahovali, vyžadovala si moju prítomnosť. Zaspáva síce sama v postielke, ale musím ležat vedla. Teraz dokonca opica chce, aby som jej spievala, škrabkala nožičku, ručičku.... Niekedy vymýšla a chce z postielky von, ale na to som tvrdá a nepovolím. Má svoje miesto na spanie a bodka. O rok ju chcem dat spat do detskej izby, tak už teraz premýšlam, ako ju naučiť spinkat úplne samú.
No a na rukách ako ty by som už v tomto veku veru dieťa určite neuspávala. Ved to je na chrbticu asi hrozne náročné. Musíš položit do postielky, kolísanie vymen napríklad za hladkanie po chrbátiku. Nemusíš od nej odísť, ale určite ju nemaj nalepenú na sebe. Plače budú, dieťa si bude vyžadovať svoje, to na čo bolo zvyknuté aj predtým.
já jsem malou kojila 2roky a 2mesice a uspavam ju stale. Když sem ji chtela prestat kojit tak jsem ji to vysvetlila a pak vydrzela a nedala a dneska ma tri roky stale se uspavame 🙂 je to milaček neumim si predstavit ze bych ji nesla uspat 🙂 ja osobne jsem absolutne proti vyplakani, dite strácí duveru k rodici ☹ a to neni dobře..
Nam velmi pomohla tato knizka, nasa mala nevedela zaspat sama, no my sme to riesili az v 9mesiacoch. skus si ju precitat mozno pomoze 🙂 http://www.gleissnerova.cz/o_spanku.pdf knizka uz pomohla nejednej maminke verim ze aj tebe 🙂

a prečo si neprečítaš už založené témy,tam je rád neúrekom 🙂
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/riadit-sa-knihou-kazde-dieta-sa-vie-naucit-spat/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/ako-naucit-2-rocne-dieta-zaspavat-same/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/7-mesacne-dieta-a-zaspavanie/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/problem-s-dennym-spinkanim/
https://www.modrykonik.sk/forum/staram-sa-o-dietatko/ako-naucit-dieta-same-zaspavat/
.
.
.
....nájdi si nejaké ďalšie v celkovom prehľade fóra Zdravie dieťaťa a tam tému Spánok 😉