icon

Ako naučiť 4,5 mesačné bábo samé zaspávať?

katkaseiner
14. jan 2013

Ahojte, chcela by som poziadat o vase nazory, mozno ste mali v minulosti podobny problem. Mala nam od zaciatku vzdy zaspavala na rukach... nekonecne chodenie, natriasanie.... Uz ma 8 kg a fakt mne aj manzelovi ide chrbat odpadnut... tak sme sa rozhodli ze s tym nieco musime urobit. Uz 3.den ju do postielky jednoducho polozime, nechame plakat.... Samozrejme doplname tekutiny, nech sa uplne nevysusi. Za asi 45 minut ju nakojim a okamzite zaspi.
Prvy den bol plac veeeelmi hlasny a silny, ale kazdy den je to trosku tichsie... Ak ste tuto metodu vyskusali, kolko trvalo kym ste babo 'naucili' zaspavat same? Napriek tomu, ze sme vytrvaly, dufam ze vydrzime.... nechceme ju trapit, ale je to aj pre jej aj nase dobro.
Dakujem za prispevky, pripadne nazory

betuska22
15. jan 2013

@schnek ale každe babo je iné, každe zaspáva iné, prvý syn zaspáva doteraz z plyšovým mackom a to od narodenia, ale musíme doteraz ležať s ním ked zaspáva, dcerka je uplne iná, od mala sme ju tlapkali po zadku, plienku davali na očká na to sa naučila ešte v pôrodnici, a ked nespí ked sme pri nej a ked odýdeme tak zaspí tak prečo nie.....čo mam ako celý den pri nej ležať aby možno po niekolkých hodinách zaspala? ved to je hovadina,,,,,, každý ma niaku inu potrebu

leporeloo
15. jan 2013

@katkaseiner ahoj, myslim si, ze tvoje dietatko je nesmierne malicke aby si od neho chcela aby zaspavalo same, to ze placka znamena, ze ta potrobuje... metodu o ktoru sa pokusate je tzv, vyplakanie ake nie velmi situaciu riesi lebo tvoje dietatko sice bude ticho a nebude nahlas plackat ale je dokazane ze taketo deti su frustrovane a stresove hormony ktore sa mu vyplavuju su rovnako vysoke ako keby plackalo len neplace lebo vie ze nikto nepride. vzdycky sa ja sama snazim na to pozriet z pohladu dietatka predstav si ze mas 4 mesiace a zrazu sa niekde v tme ocitnes celkom sama a ked sa snazis privolat mamu nikto neprichadza, ved to musi byt sialene ako sa dieta citi... skor by som ti poradila aby si si zadovazila nosik alebo babyvak tak nebudes ani citit ze dietatko nosis a spravis s nim aj plno domacich prac, pozries si telku mozes byt na kompe a tovje babo bude spokojne ze je pri tebe a pokus sa uspavat tak ze budes s babetkom a ked zaspi mozes odist spravit si nieco pre seba vecer, ked sa zobudi nakoj ho a ono zasa krasne zaspi... uvidis ze ta tvoje babo bude potrebovat coraz menej ale teraz ta este potrebuje velmi, drzim palce

schnek
15. jan 2013

@betuska22 ano, s tím souhlasím, každé dítě je jiné a má jiné potřeby. Jen když jsi popsala, že z ničeho nic vás začala vyžadovat, tak mě napadla separační úzkost. Samozřejmě těžko z pár vět můžu nebo nemůžu něco soudit 😉

betuska22
15. jan 2013

bože dávate take rady že nosiť dieťa na rukach ked sa na to naučí budete jej ho vy chodiť nosiť :???? 😠 šlak ma ide trafiť ked to čitam 😠

betuska22
15. jan 2013

@schnek hej ale zas po niekolkých tyždnoch znova začala sama spávať bezo mna, proste treba skušať čo zabere ja som tiež hned nevedela, napr adamko mal v brušku bacila, plakaval každy večer ked mal ca 3 mesiace hupala som ho na fit lopte aby zaspal, hojdala som v kočíku a podobne ale nikdy som neučila na ruky, ved rodič neni otrok, každý miluje svoje dieťa ale nevychováva dieťa rodiča ale rodič dieťa skus pozrieť http://supermama.joj.sk/supermama-archiv/2013-0... aj tak vravia že to je individualne, že si treba dieťa všimať aku ma potrebu, čo ho uspí, pri adamkovi sme naposledy prišli na to že ho hladkať po nose treba a tak zaspí ale ked mala ani tak ani tak a chce byť sama pokial sme pri nej tak nezaspí tak prečo bych tam mala byť ??? ked NECHCE cez den buva vonku v kočíku večer chce byť sama v postielke ok rešpektujem nenutim k ničomu ked ma bude chceť zaplače, ale ona neplače ona iba ,,zakričí,, a zabuva samozrejme že idem kuk ked nema cumlik dam jej ho do pusy a idem preč a zaspí...

schnek
15. jan 2013

@betuska22 já si nemůžu pomoct, ale půlroční dítě není vyčůránek, co chce manipulovat s rodičem. A láskou nerozmazlíš. Nebo máš dojem, že tě partner objímáním rozmazluje? představ si, že bys chtěla obejmout a on by tě odstrčil s tím, že si jedla i byla na WC, tak co ho otravuješ, že máš zalehnout a spát, když je večer. Cítila by ses milovaná? a to je podle mě to nejdůležitější, dítě by se mělo cítit milované a přijímané rodičmi takové, jaké je.

romcovaklarka
15. jan 2013

No ty brďo 😕 Já jsem asi měkká, ale tuhle "metodu" jsem v nějakém pominutí smyslů vyzkoušela na synovi někdy v 17 měsících... jednou, po obědě. Večer už jsem na to neměla žaludek 😝 Spíš mě napadlo, co místo chození s mimčem na rukách (což jsem praktikovala fakt jen někdy do 3 měsíců snad ani to ne, je to o záda) to zkusit v křesle, houpacím křesle, na míči...? Mně syn usínal do 10 měsíců na klíně u kojení, ale v pohodlí, seděla jsem si u toho, pěkně jsem si ho podložila polštářem, takže mě to až tak neomezovalo... Tak jen dávám na zvážení, co to nošení na rukách nahradit nějakým kompromisem, něčím, s čím byst mohli být spokojení vy i mimi?

V 4,5 měsících mi přijde fakt malinkaté, však i v takové té knížce Každé dítě může dobře spát" či jak se jmenuje přesně, píšou že je to od 6 měsíců nejméně a opravdu jen pro ty nejzoufalejší případy 😅

betuska22
15. jan 2013

@schnek šak dobre to by malo, ja nevravím aby za ním nešla alebo aby ho odstrčila ja som len napísala svoj názor a ako moje deti spávaju .... šak ona sama písala že ide kuk prečo plače ale na tom neni nič zle ked ho da do postielky aby buvalo..... samozrejme že babo neplače bez príčiny ale učiť na ruky? pestovať? mala si naučene deti na postovanie? vieš si predstaviť čo to je? asi nie že ??? ktorá mama by chcela že? asai žiadna....každe dieťa zaspáva inač ale učiť na takú hovadinu no nehnevaj sa..... tak nech si ku nemu nachvilu lahne dokedy sa upokojí alebo nech ho hladka ale nosiť? 😒

betuska22
15. jan 2013

@romcovaklarka maš pravdu že skušať ale je šialenstvo nosiť na rukach vieš si predstaviť uspavať napr 2 ročne dieťa na rukach lebo maminka si ho tak naučila ked bolo babo vdaka dobrým radám??? vrrr 😠 ked nie preslo tak hupaci kočík alebo fit loptu alebo na posteli ťapkať po zadočku ale nie na RUKACH

schnek
15. jan 2013

@betuska22 představ si, že měla... toho prostředního jsem chovala a chovala a chpvala...a když byl větší, sedávala jsem s ním na klíně třeba půl dne, A nemyslím si, že bych dělala něco špatnýho, naopak.

romcovaklarka
15. jan 2013

@schnek Tos napsala moc pěkně, s tím objímáním 😵 To si vypůjčím.

kaja73
15. jan 2013

@betuska22 nie je pestovanie ako pestovanie-prveho syna som nosila na rukach-on bol strasny placko a prve 3m len reval a reval a aj potom do roka reval ozaj vela- na rukach zaspaval do 2 rokov-bola to zabijacka-skusala som ho oducit,ale proste ten jeho pac ma vzdy zlomil-toto bolo to "zle" nosenie. 😖 -zle v zmysle mojej chrbtice a ruk.
Potom sa narodil 2 syn-hnad som si kupila ergo nosic a maly bol noseny do roka ozaj vela,vela-a cuduj sa svete- vzdy zaspaval v postielke po lezacky nikdy nie na rukach-do 15m vedla mna a od 15m uplne samostatne -jeho som nikdy od nicoho neoducala,strasne vela nosila v nosici a predsa sam na to dozrel skor ako jeho brat,pri ktorom som sa stale snazila ho oducit a tak ho len stresovala. 😝
Inak toto je tiez zaujmave http://www.nosmesa.eu/blog_detail/9/nosenie-det...
Plus je na zamyslenie, ze vsetky narody,ktore este su spate s prirodou, deti stale nosia a nosia-ale nie na rukach-v nosicoch,satkach.......to je ozaj neporovnatelne s rukami-a nenici to chrabat,ruky su volne a da sa tak aj pracovat-robila som to tak rok,takze viem o com pisem-a nikdy ,nikdy to lutovat nebudem-skor lutujem to nasilne oducanie prveho syna-zial vtedy nosece na trhu este neboli-bolo to pred vyse 14 rokmi.

aliza
15. jan 2013

@kaja73 ja nemam rada, ked tu niekto rozdava rozumy a robi zo seba lepsiu matku ako tie druhe. To, ako to ty citis, je tvoja vec, nechaj druhe matky, nech robia, ako citia ony. To, co ty povazujes za spravne, nemusi byt spravne pre druheho. Ak chce matka ucit babo same zaspavat a nechce ho nosit 24 hodin denne, tak je to jej rozhodnutie a v ziadnom pripade nie je horsia matka ako napr. ty. A kde si prisla na to, ze taketo dieta zije bez matky 😕 😠? Urcite by som prehodnotila taketo zavery...
Ja som to zazila so svojou dcerou, bola velmi uplakane a drazdive babatko, cele dni mi revala, mala som ju v satke zavesenu od rana do vecera a trvalo to pol roka. Uz si ludia tukali na celo, co to s tym dietatom robim. A ja som bola na seba hrda, ze som 'ina', ze robim veci inak, ze to co robim, je jedine spravne, ze dieta je nonstop so mnou, ze ma citi...ale na druhej strane som dost trpela. Keby som nemala mamu, tak sa zrutim lebo doslovne som bola stale s malou. Ako je to uzasne dieta, ale urcite nie bezproblemove, so zaspavanim sme sa trapili do 4 rokov, ako vysledok toho, ze som ju to neucila a tiez som si 'vychutnavala' spolocne spanie a vyustilo to az do toho, ze mala mi este o 3 rano behala po dome a nie a nie zaspat. Takisto som sa jej musela stale venovat, bola na to zvyknuta a sama sa nevedela hrat. A v podstate jej to zostalo doteraz, stale potrebuje niekoho, kto jej tu aktivitu pripravi a podiela sa na nej. Potom prisiel syn a ja som robila od jeho narodenia vsetko inak. Ziadne celodenne nosenie sa nekonalo, spaval iba v postielke, ja som lezala pri nom, kym nezaspal, neskor som aj odchadzala z izby a zaspal sam, bez placu. Kedze som zostala sama na deti v cudzom svete (muz je stale v praci) a plus uz som mala starsiu dceru, ktoru som musela vodit do skoly a zo skoly, na kruzky, ucit sa s nou, tak na hranie s malym nebolo casu, od babatka som sa ho snazila viest k tomu, aby sa hral sam, ale vzdy som bola pri nom, prihovarala som sa mu, na chvilku k nemu sadla a potom si isla robit svoje...nikdy nebol opusteny sam a rezignovany!!!! ako tu vsetky pisete. A aky je teraz? je to to najlepsie dieta na svete, uplne bezproblemove, sam sa hra aj hodiny, je neskutocne samostatny, sikovny, vynaliezavy a pritom mame krasne puto, nebol o nic ukrateny, ani jeho dovera vo mna nijak neutrpela, on je proste skvely, kazdy to hovori. Dcera bola prva, tak som bola mudra ako radio, najmudrejsia na svete a tiez som mala tendencie druhym hovorit, ze to robia zle, ale pri druhom som pochopila, ze vela veci som robila ja zle.

romcovaklarka
15. jan 2013

@betuska22 Ano, však píšu, nosit po bytě - to se nedá. S tím jsem přestala, když měl malej tak 6 kilo. Dnes to dělám výjimečně, třeba při nemoci.

Ale jak dál píšu, uspávala jsem ho do 10 měsíců v křesle na klíně - u kojení.

Pak si zcela sám od sebe usmyslel, že už takto usínat nechce - ale protože to jinak neuměl, byl to pár dní trochu boj, zkoušela jsem i chovat, ale brečel i u toho - nakonec jsme se ustálili na tom, že on ležel v postýlce (ze začátku teda spíš řádil v postýlce) a já jsem ležele vedle postýlky na matraci a dělala, že spím. Nejprve mu trvalo třeba hodinu, než usnul, ale postupně se to zkrátilo třeba i na pár minut.

V roce a půl se pak opět sám od sebe rozhodl, že už nepotřebuje ani to, a usíná sám poté, co mu přečtu pohádku a odejdu z pokojíčku.

Co tím chci sdělit? Na střední škole už určitě nebude potřebovat uspávat 😀 a dokud to potřebuje, tak od čeho už by byla máma? Najíst, přebalit, to zvládnou sestřičky nebo "tety" v kojeňáku. Ale pomazlit, přitulit, povídat, zpívat, uspávat, zahánět noční děsy, to je "práce" mámy. Nechávat 4,5 měsíční miminko vyřvat 3/4 hodiny mi přijde šílený. Jak říkám, já to psychicky nedala ani když měl malej skoro rok a půl, ne ještě u miminka 😕

romcovaklarka
15. jan 2013

@kaja73 Nosítka a šátky jsou super, já nedám dopustit na to, když byl prcek vzhůru a chtěl se chovat nebo se prostě nudil, šli jsme tak na procházku anebo jsem s ním vařila, poklízela... Ale co s ním absolutně nešlo, bylo si s tím šátkem nebo nosítkem sednout 😀 I když jsem ho v tom uspala, tak jsem sedla ke kompu a do minuty byl vzhůru, potvůrka 🙂 Takže taky to může fungovat, jak u koho.

aliza
15. jan 2013

ale k teme, tak male babo by som vyplakavat nenechala, to je fakt velmi skoro. NAmiesto nosenia na rukach by som ho ucila na postielku, bocnicu dole, prirazit k svojej a lezat pri nom, kym nezaspi.

kaja73
15. jan 2013

@aliza ja som sa s nikym neporovnala-to robis teraz ty-mna porovnavas s inymi a mimo ineho sama seba vyzdvihujes aka si super tolerantna a chapava voci maminkam co 4m dieta nechaju vyrevuvat 😕
Toto ja osobne nikdy nepochopim-som asi nechapava 😉 ,ale nikde nepisem, ze som lepsia ako ty ci ina.
A je to verejne forum ,mozem sem tak ako ty napisat aj moj postoj a nazor 😉
tak zas neutoc ty na mna za moj nazor-ja ti ten tvoj neberiem.

romcovaklarka
15. jan 2013

@aliza Ono to chce asi všeho s mírou a řídit se instinktem, toho, jak pozoruješ a poznáváš to dítě. Já jsem si u malého taky vysnívala společné spaní, ale záhy jsem pochopila, že on na to prostě není - jak spal s námi v posteli, tak jsme se nevyspali nikdo, budil se, budil mě, večer dlouho blbnul a nechtěl usnout - prostě je postýlkovej, má rád svůj klid na spaní. To samý, když jsme se od něj odstěhovali z pokojíčku do vedlejší ložnice. Manžel na mě naléhal už od 6 měsíců, ať se přestěhujem, já že ne, že je malinkej a kdesi cosi. V 7 měsících jsem "podlehla" - a malej hned tu noc prospal celou v kuse, na rozdíl od toho, jak se obvykle budíval tak 3x za noc 😀 Takže fakt jako není dobrý "násilím" dítě učit spát samo, hrát si samo nebo být "nezávislé", tak na druhou stranu se mu nedá vnutit ani šátkování, společné spaní nebo co já vím třeba kojení do tří let 😀

aliza
15. jan 2013

@kaja73 ja som nikde nepisala, ze suhlasim s tym, aby sa nechavalo 4 mesacne dieta vyrevuvat! reagovala som na tvoj prispevok, tak si este raz precitaj, co si pisala a mozno pochopis. Ak nie, tak nie, nemienim sa tu dohadovat.

kaja73
15. jan 2013

@aliza tak si asi ty este raz precitaj moj prispevok-kde pisem ze chceme od par mesacnych deti aby spali same,hrali sa sami,boli same-a ze ich tak UCIME v par mesiacoch ako byt bez nas-nie ze su bez nas. 😉
a bolo to na margo tych albumov s bruskami,albumov s vecickami pre este nenarodene babo.........bolo to len POROVNANIE nasich pocitov pred a po nardeni babena-a zas sa to netyka vsetych.
Nemusis sa v tom hned hladat. 🙂 a vztahovat to na seba.

aliza
15. jan 2013

@romcovaklarka ved ja nehovorim o nasilnom uceni. Ale postupnom. Bola to reakcia na prispevky, ze dieta sa ma nosit a nosit, dokedy samo chce, aj do roka a pod. Co ja osobne neschvalujem. Samozrejme, novorodenec je ine, tam sa to ani neda, ze nenosit, ale niekolkomesacne dieta sa da pekne pomalicky zvykat. Ono to nejde zo dna na den, ale postupne. Ja nie som zastancom nechat dieta vyplakat. Ale uspavat dieta rok na rukach je dalsi extrem.

cawes
15. jan 2013

@schnek moj maly nebol babätko ktore by take bolo ze jednoducho vydrzi sam. Prve mesiace nechcel byt sam ani sekundu chodila a nosila som ho vsade zo sebou aj na wc! Mal silne koliky takze cez den zaspaval len na mne! Urcite sa mojkame a stiskame a aj ho nosime len vsetko z mierou a postupne ako koliky prechadzali sme ho ucili toho ze je cas ked je s nami a je cas kedy potrebujem nieco urobit a musi jednoducho vydrzat sam. A vecer sme ho naucili na rezim, kupiel, masaz, mojkanie, papanie, grcnutie postielka. Nemyslim si ze by som si ho uzivala menej ako ine matky,jednoducho musi byt skor samostatny ja nemam RD 3 roky ale len 8 mesiacov.

zuzanockamt
15. jan 2013

@betuska22 dieta sa nenauci na nosenie na rukach ... je to pre neho prirodzene ... a casom sa od toho prirodzene odputa ... a nemusi ho predsa nosit na rukach - su ergo nosice, babysatky, babyvaky a ruky ma volne, moze si robit bezne domace prace alebo oddychovat

aliza
15. jan 2013

@kaja73 no a na to som ti napisala, ze teba do toho nic, co druhe matky od svojich deti chcu...pisala si to odsudzujuco, aj to s tymi vecickami..... Akoze im najprv nakupujeme len to naj naj a potom ich 'opustime' , rozumej nechavame ich same. Ale to je jedno. Myslim, ze tu nase dotahovacky nikoho nezaujimaju. Bude lepsie v tom nepokracovat. Ja uz nemam k tomu co dodat. A v com sa prosim ta hladam? citala si vobec ten moj prvy prispevok? strielas uplne vedla....asi dosli argumenty, ze?

kalifa28
15. jan 2013

Podla mna je zakladatelka odrovnaná na cisto 😝 ale nevadi, tak jej treba... nechat plakat male babo je vrchol bezcitnosti, priam debility 😝 😝 😝 ☹ ☹ ☹

aliza
15. jan 2013

@cawes no presne to som myslela, ze postupne ucit na samostatnost, samozrejme bez placu a nenasilne. A neznamena to, ze su taketo deti o nieco ukratene, ako tu bolo pisane.

aliza
15. jan 2013

@zuzanockamt ale nauci, mas len jedno dieta, ktore bolo nosene, nemas to s cim porovnat, ale ak by si mala dieta, ktore to nevyzaduje, ver tomu, ze by si hovorila inak. Ja som mala rovnaky nazor pri prvej dcere, ako ty. prisiel maly, uplne ine dieta a nazor sa zmenil. A inak, je rozdiel mat jedno dieta a mat dve. To, co si mozes dovolit pri jednom, uz pri dvoch nejde. Ak treba starsie vozit autom do skolky/skoly, potom na kruzky, tak tazko budes soferovat s babom v satke, ze? pri jednom sa da vsetko zariadit, da sa mu prisposobovat, ale pri dvoch sa uz musi to druhe dieta prisposobovat ostatnym clenom rodiny. Ale laska je ta ista 😉.

zuzanockamt
15. jan 2013

@aliza ja mam len jedno dieta a keby som mala dalsie, tak by som ho nosila tiez, ale dalsie neplanujem, takze neriesim, ze co by bolo keby

romcovaklarka
15. jan 2013

@aliza To jasně. Učit bez pláče a nenásilně je super. To je de facto to, o čem já píšu, že "syn na to došel sám", že se to "naučil sám od sebe". Jasně, že v 10 měsících nedošel, nezatahal mě za rukáv a neřekl: "Hele, mami, tak já už budu spávat bez toho prsa, jo?" 😀 Prostě jsem to zkusila a šlo to bez breku a už jsme u toho zůstali 🙂

Problém nastává, když "to máma zkusí" a ono to bez toho breku nejde. Vytrvat, že se to za pár dní zlomí, nebo se vrátit k nmetodě, kterou jsem původně chtěla odnaučit? A v tom je ten rozdíl. Podle mě nikdo neodsuzuje (nebo se nediví, nebo jak bych to správně řekla) matku, která nechá své dítě usínat samo, pokud to dítě je při tom spokojené, nepláče. Tak přece ho nebude tahat z postýlky a schválně ho nosit po bytě, jen aby nebylo samo. Ale pokud to dítě se tomu brání, pláče, volá mámu - zkrátka evidentně nejeví žádnou velkou touhu se naučit to, o co zrovna maminka usiluje, tak už je to na vážkách, záleží jak dlouho pláče, v jakém věku atd. Ale už to není tak jednoznačné.

aliza
15. jan 2013

@zuzanockamt ved v poriadku, ja len, ze clovek mieni a zivot meni 😉