icon

Ako naučiť dieťa na cumlík?

krpcek
17. apr 2012

Ahojte, mozte mi poradit nejaky sposob ako naucit dieta na cumlik? Uz som vyskusala finticky, co zabrali pri dcere, ale pri synovi nejako nezaberaju, stale mi ho vypluva. Chcela by som aby mal cumlik, lebo len cumlanim sa vie pekne upokojit a zaspinkat, takto stale cumle moj prsnik (co sa nie vzdy da - napr. dnes pocas jazdy autom). Len mi prosim nepiste, ze mam byt rada, ze ho nechce a ze aspon nemusim oducat neskor.
Vdaka za kazdu radu. 🙂

strapco13
28. máj 2012

@gabinocka hej..cmulanie prsta je blby zvyk...treba od toho odtiahnut pozornos a zakrocit skor ako sidieta na prst zvykne..len si myslum, ze cumel nie je zrovna to naj riesenie
a handrkovat sa chcu iba niektore..ja osobne iba diskutujem

gabinocka
28. máj 2012

@strapco13 ..ked ta kamoska sa ju snazi oducit uz velmi dlho...skusala vsetko dostupne, vsetky rady, psychloga, specialne horke laky na nechty a naozaj, ta mala potvorka to skratka vsetko pretrpela a cmuuuula veselo dalej 😀

strapco13
28. máj 2012

@gabinocka ved to...ono je lepsie a hlavne lahsie predist tomu zlozvyku ako ho potom riesit ☹
tam pomaha uz len upozornovat, upozornovat alebo odmenovat vtedy ked necmula...ide uz o vacsie dieta, cize by to mohla pochopit

mobilo
28. máj 2012

tak mne sa nepodarilo ani jedného syna naučiť na dudlík 😀 😀 😀 😀 ale som rada. Pri prvom som skúšala veľa druhov ale veľmi rýchlo sme to zabalili pri druhom som skúšala pár krát a prestali sme. Raz jedna psychol. hovorila,že dojčené deti nezvyknú mať radi dudlík na silu som ich učiť nechcela. A nemali sme problém s odúčaním neskor a majú krásne rovné zúbky 😀 😀 😀 😀 😀 😀

krpcek
autor
28. máj 2012

ani neviem, ci sa mi chce na vsetko reagovat - vidim, ze sa tu zase riesia len "hovadiny" ktore sa riesia neustale.

maleho sa mi nakoniec podarilo na cumlik zlomit, uz mesiac si dudkuje a poviem vam, odkedy ho ma je to jedno usmiate babatko - nema ho cely den, ako by si mohol niekto mysliet, nedostava ho ani pri kazdom zamrncani, dostaneho az ked ide spinkat a ked zaspi ho vypluje. 🙂 konecne mam dieta, s tkroym mozem ist von aj ked este nespinka (predtym, mi vrieskal na cele mesto a zaspal az od unavy). nie vzdy sa da kojit, ked si dieta "zapisti".
ako som pisala uz v uvodnom prispevku, dcera bola rovnaka a kojila som ju rok, maleho kojim uspesne aj nadalej a nemame ani najmensi problem, v noci mi napr. cumlik nezoberie, to si dudka mna.
niekto tu pisal, ze pozna len dve maminy, ktore kojili aj s cumlikom - tak mozes si zapisat dalsie tri. 😉
ja mam zas kamosku, ktora cumlik nedala, mala sa upokojovala len na prsniku - dnes ma 4,5 roka a stale si chodi potiahnut, co mne pride uz dost divne. mala je ustrachana, utiahnuta a veeelmi nafixovana na matku.

krpcek
autor
28. máj 2012

rok a pol je predcastne odstavenie? 😅 😀 😀 to uz mi pride smiesne . . . osobne si myslim a dufam, ze ma teraz neukamenujete, ze sa dnes okolo kojenie robi velke halo a potom maminy, ktore nekojili, sa citia ako menejcenne.

krpcek
autor
28. máj 2012

@mobilo aj moja mala ma krasne rovne zubky a cumlik mala. s oducanim sme tiez problem nemali. 🙂

mobilo
28. máj 2012

@krpcek veď jasne záleži od toho koľko ho má 😉 😉 😉 😉 a teraz už vyrábajú aj také čoby nemali deformovať. Ja si myslím, že to je na každej matke ako to cíti ako každé dieťatko je iné aj každá matka cíti inak. a Nikde nieje napísané, že to alebo ono je správne 😉 😉 😉 😉 určite ani ja nerobím všetko na 100 pro a podľa mňa žiadna mamina. Ja som len písala, že mne sa to nepodarilo a ja som zase počúvala ako to je zle, že som si ho nenaučila na dudlík a koľko krát som sa už opýtala,že či mu ho mám prilepiť 😅 😅 😅 lebo ako som mu ho dala vypľul mo ho cez pol izby 😅 😅 😅 😅

gabinocka
28. máj 2012

@krpcek ..neukamenujeme, mas nazor /dobry/ a za to ta nikto NEMA pravo kritizovat....

elinka27
28. máj 2012

@krpcek budes sa cudovat, ale podla prieskumov a statistik je rok a pol predcasne odstavenie 😉 existuju o tom studie, a ak si vyselektujes aj ine info, okrem tych co chces ty citat tak si to najdes. 😝 a teraz ma ukamenujte do toho!

mobilo
28. máj 2012

s kojením to je podľa mňa vec ktorá záleži čisto od matky a dieťaťa. Podľa mňa matka cíti, či už je ten správny čas. veď sme ľudia nie stroje aj veľa detí sa samých odstaví v roku a pol. Aj prvého syna som tak odstavila bol závislak ale zvládli sme to bezproblémov a druhého som tiež chcela len ten mi dáva najavo, že pre neho nieje ešte správny čas 😀 😀 😀 😀 treba počúvať srdce 😉 😉 😉

krpcek
autor
28. máj 2012

@elinka27 budes sa cudovat, ale info mam dost - vela som o dojceni citala, este pri dcere, ale nemyslim si, ze dva a pol rocne dieta by sa este malo kojit. tomi uz zavana zavislostou. a prosim ta, nepis mi IP - kludne to napis sem.

mobilo
28. máj 2012

podľa psychol. sa dudlík a kojenie stávajú závislosťou po roku a pol ako si die´ta začína uvedomovať svoje ja . Vraj potom je žažšie ho odstaviť. a zase som čítala ,že po dva a pol roku sa dieťa odstaví samé. Uvidíme ako dopadneme my 😀 😀 😀

gabinocka
28. máj 2012

ach tie vase studie, tabulky, prieskumy.......kazda matka ma srdce a rozum, cize kazda sa zariadi po svojom v ramci svojich moznosti a presvedcenia 😉

krpcek
autor
28. máj 2012

@mobilo hlavne treba odstavovat postupne - nie zo dna na den . . . my sme sa odstavovali dva mesiace, postupne, pomalicky, som jej rusila dudkanie, potom sme jedno kojenie vynechali a ked bola pripravena sama sa pustila.

mobilo
28. máj 2012

@krpcek my tiež ja som syna asi dva týždne odstavovala...teraz druhého sa snažím od denného celkom mi to ide len pred spinkaním sem tam, ešte pýta.

krpcek
autor
28. máj 2012

@mobilo no my sme tiez tak zacali - najprv sme zrusili denne, potom nocne, a najtazsie bolo vecerne, lebo to sa ukludnovala, ale zvladli sme aj to. 🙂

mobilo
28. máj 2012

@krpcek ja mám fitku tam miesto didi ho uhojdávam niekedy to ide niekedy nie. nie som za to nechať dieťa plakať pred spánkom. ale mne to v podstate nevadí aj prvého sme tak hojdali a vobec nebol na tom závisly alebo tak....

kokorunecka
28. máj 2012

😀 😀
Ja len po tom všetkom čo tu už je...
Ja som mala cumeľ, dokonca mi ho mama od narodenia máčala v mede..
Nemám krivé zuby, nekazia sa mi, nemala som, ani nemám zápal stredného ucha, nemám problémy s imunitou a dokonca nie som ani alergik 😀 😀
Moja dcérka má cumeľ tiež 🙂 A je spokojná.. Keď zaspí jej ho vyberiem, alebo ho vypľuje.. A ústočká krásne zatvorí, takže bez problémov 🙂
A kojiť-nekojím, tak k tomu sa neviem vyjadriť 😀

marcela.m
28. máj 2012

@krpcek Dieťatku cumeľ do úst nepatrí, a keď je kojené, ani sa nečudujem, že ho nechce. Ja svoju kojím kedy chce a kde chce... a to isté bolo pri prvej dcérke. Všetko sa dá, len treba chcieť... a nájsť si spôsob. Prvá nechcela tiež cumeľ a pri druhej po absolvovaní kurzu pre poradkyne pri dojčení som jej ani nedávala a ani fľaše s cumľom. Aj keď priznám sa, mala som pokušenie, keď som už bola unavená zo všetkého - lebo som aj končila Bc. štúdium, a stále musela kojiť, uspávať na prsníku... ale zvládli sme to a nie je pre mňa krajší pocit, ako keď kojím. Prajem ti veľa trpezlivosti 😉

marcela.m
28. máj 2012

Čiže som chcela povedať, že som prvú dcérku nenútila na cumeľ, keď ho stále vypľúvala. Ona sa s ním skôr hrala ako cmúľala 🙂

krpcek
autor
28. máj 2012

@marcela.m ja ho tiez kojim kdekolvek a aj kedykolvek, ale sama uznas, ze na dialnici, sa to neda, ked som sofer.

kokorunecka
28. máj 2012

@krpcek 😀 😀 Toto si pekne napísala 😀 😀
Nedá mi to,tak to napíšem, lebo ma to páli v prstoch..
Predpokladám, že istí ľudia môžu napísať, že treba nájsť najbližšie odpočívadlo a dieťa nadojčiť 😀

vonicka
28. máj 2012

Ja pridam svoj nazor, som z tych ktora sa tesi, ze som prave naucila mojho maleho na cumel. Ak niekto tvrdi, ze kojene deti nepotrebuju cumel, je to uplna blbost. Kazde dieta je ine, tak neviem, ci sa niekto citi ako vsevedko, aby mohol takto zovseobecnovat. Ak niekto tvrdi, ze davam cumel, aby som sa dietata zbavila, alebo mu nechcela dat najest, trochu sa ma to dotyka, lebo pre kojenie mojho maleho som urobila maximum - po tyzdni UM, ktore mu bez mojho vedomia zacali podavat vo flaske v Baby friendly hospital a ked mi uz vsetci hovorili, ze na kojenie mam zabudnut, som ho po navrate z nemocnice zacala normalne kojit a odvtedy ziadne UM nemal. A este dodam, kojim si svoje dieta VZDY ked to chce. Rovnako ho aj nosim v satke, alebo ergonomickom nosici, nosim ho na rukach a spievam mu, spi so mnou v posteli a podobne. Takze reci o tom, ze kaslem na moje dieta si nechajte. Je to moje prve dieta, velmi som ho chcela, venujem sa mu nonstop cely den. Nie som proti laktacnym poradkyniam, sama som si jednu domov zavolala na konzultaciu. Cumel som zvolila preto, ze moj maly si stale cmulal palec, a aj ked je este malicky a mozno by sa toho sam od seba zbavil, nechcem riskovat, ze budem riesit tento zlozvyk este v jeho 5 rokoch. To je jediny moj dovod. Nech si kazdy mysli, co chce. Bola to moja volba. Myslim, ze kazdy zubar povie radsej cumel ako palec. Inak ako strapco pisala, ze ked dudel vypadne, dietatu ostanu otvorene usta, tak moj maly ich po vypadnuti dudla zavrie, praveze ked si nechaval palec v ustach pocas spanku, vtedy mal stale otvorene usta. V kazdom priprade nejdem bagatelizovat dovody proti dudlu a jeho rizika, dufam, ze sa nam vyhnu a ja samozrejme malemu nebudem podsuvat dudel stale. Bude ho mat na zaspavanie. Kazdemu prajem to najlepsie vo vychove svojho babatka 🙂

marcela.m
28. máj 2012

@vonicka Nepovedala som, že kašleš na dieťa, keď mu dávaš cumeľ alebo niekto iný. Ja mám skúsenosť, že tiež staršia nechcela cumeľ a prestala som jej ho vnucovať. Druhá si chvíľku tiež dávala pršteky do pusy, ale našťastie prestala. Je to na každom, sú to vaše deti, môj názor je nedávať a hlavne nevnucovať cumeľ nasilu. Hovorím len svoj názor a nikoho neodcudzujem za iný. Veľa šťastia a radosti z detičiek prajem. 🙂

marcela.m
28. máj 2012

@krpcek Chápem 🙂 A keď bábu dávaš cumeľ a ono nechce, neplače ešte viac? Lebo mne to robila a vzdala som to, stále skákať a jej ho strkať 🙂 Drž sa.

vonicka
28. máj 2012

On ho dlho nechcel, tak som mu ho nevnucovala. Jeden vecer som mu ho skusila dat a zrazu sa nan prisal a odvtedy ho neodmieta. Samozrejme, ze neplace,ked mu ho davam 🙂 Ja by som ho nechcela stresovat predsa

deniskateniska
28. máj 2012

@krpcek ahoj asi je neskoro reagovat ale teraz citam tvoj posledny prispevok, moj prvy syncek nechcel dudku, len jeden druh ktory sme dostali takze sme ho mali nahodne iny nechcel.. potom sa prestal vyrabat ked mal neviem presne ale viac ako polroka isto tak sme si mysleli ze ked ho nikde nemozme zohnat tak sa oddudkujeme, ale ked sa sam hral v hrackach tak chytil prvy cumel co videl dal do ust a bolo.. tak som si trosku aj vydychla 😀 😀 kojili sme sa do 10 mesiacov ale koli zdr. problemom sme museli prestat a ked som dobrala lieky tak chytit po 3 dnoch uz cicku nechcel ale tak 10 mesiacov v nasej rodine som kojila najdlhsie zo vsetkych... uvidime ako bude druhy 😀 no a to som chcela ze z flasky nepijeme od roka, cumel mal od 11 mesiacov len na spinkanie a ked mal asi 20 mesiacov tak raz si zabudol dat dudku na spanie a bolo.. na cumel si ani nespomenie a ked ma mladsi syncek cumel len povie bubu a nic ... a ani druhy - adamko nechcel cumlik a ja mam taky trik ze klopkam na cumlik a on si ho akosi potom chyti 😉 a moj nazor je ze dudka pokial nie je davana nonstop - ako moje kamosky ze dieta do 3 rokov cumel z ust nevybralo - a tie mamy radi ze je dieta ticho tak to za toto nie som ale tak s mierou preco nie 😉

krpcek
autor
28. máj 2012

@marcela.m nie neplakal este viac, plakal rovnako intenzivne, len pomedzi to este stihal aj jazykom vytlacat cumel z pusinky. 😀 ale uz ho mame a ako som uz viackrat napisala, odkedy ho ma, je uplne spokojne babatko, ktore krasne zaspinka same. 🙂

krpcek
autor
28. máj 2012

@deniskateniska presne tak, tiez mu ho nedavam aby som ho "umlcala", ma ho len na zaspavanie. nepaci sa mi, ked babo sedi v kociku a dudula cez celu tvaricku a uz vobec nie, pri dietati starsie ako rok.