Ako naučiť dieťa sedieť?
Potrebujem radu či ste nejako pomáhali vašim detičkam naučiť sa sedieť. Niekto tvrdí že treba deti obkladať vankúšmi a podobne, iní zasa že si dieťa sadne samé. Ďakujem
Uplne super rada vseobecne k vyvoju dietata- nechat ho nech na tie veci pride samo. Ziadne dieta,ak je zdrave, neostane lezat na zemi. Sadne si, postavi sa,zacne chodit.
(samozrejme ze ked dieta v roku nesedi/v 1.5 roku nechodi je vhodny ist k fyzioterapeutovi ak ma zas bude chciet niekto chytat za slovicka).
Ale tvoje dieta si urcite same sadne,ak nie je v pasivnom sede robis mu fakt len dobru sluzbu na jeho zdravie a chrbat
Neučila som ju to a ak mal niekto tendenciu "učiť ju to" obkladaním vankúšov prípadne ťahaním do sedu nasilu, tak som mu rýchlo vysvetlila, že takto nie. Naučila sa to pekne sama ako 9,5 mesačná. Dieťa netreba učiť nič - naučí sa samo pretočiť na bruško, na chrbát, sedieť aj chodiť - ak je teda zdravé.
Urcite netreba dieta ucit sediet. Sediet sa nauci dieta same.
Deti sa ucili sediet naposledy v 80tych tokoch.Odvtedy doba pokrocila a vsetci vedia ze mu mozes akurat tak znicit chrbat.Dieta si sadne,ked bude dostatocne fyzicky pripravene aj bez tvojej pomoci.Spolahni sa.
naucila sa to sama, ked na to prisiel cas 🤷♀️😊
Keď je dieťa opreté o vankúš, tak nesedí... Celá generácia detí obkladaných vankúšmi dnes trpí bolesťami chrbtami a rôznymi inými odchýlkami pohybového aparátu. Podporovať môžeš pohyblivosť s fyzioterapeutom, na skupinových detských aktivitách a podobne. Telo sa musí vyvinúť a dospieť, aby bolo dosť silné na sed a následne aj na ďalšie kroky vo vývoji.
Sedieť sa dieťa učí samo, nie s našou pomocou. Moja sa prvý x posadila keď mala 1 rok a 3 dni. Cvičili sme s ňou denne Vojtovku, juj toľko nevyziadanych rad, čo sme dostávali (typu - oblož ju vankúšmi, vytiahni ju za ruky, daj ju sedieť v kočíku, ved musí niečo vidieť a iné skvosty).
@mima172 presne!!!! Nič iné nepočúvam len tie nevyžiadané rady o tom ako ju dávať sedieť nasilu
Och, len to nie😱, žiadne obkladanie vankúšmi, dieťa netreba učiť sedieť, ono sa to naučí samé, keď bude mať dostatočne pevné chrbtové svalstvo. Je dobré dávať dieťatko na bruško, aby posilovalo chrbátik. Nie je sa kam ponáhľať, moja dcéra sa naučila sama sedieť, keď mala 10 mesiacov, syn sedel až v roku. Obe deti sú zdravé a nič im nechýba 🙂
Ešte doplním, syn lozil po štyroch od tých cca 9 - 10 mesiacov, ale sedieť nevedel 🙂
Nie, nepomahali sme. Dieta sa to nauci same. Odporucaju to detski fyzio lekari aj terapeuti.
Kto tvrdí, že dieťa treba obkladat vankúšmi?? Daj aspoň jeden hodnoverny zdroj, nie suseda, babka, jedna tetka povedala... Dieťa sa sedieť naučí samo!! Až bude mať dostatočne vyvinuté svalstvo, chrbticu a všetko okolo tohto. Obkladanie vankúšmi, podopieranim a pasívnym sedením nasilu mu akurát tak privodis problém.
Autorka, tak na tie rady kašli 🙂 Ja vždy na podobné rady odpoviem niečo ako "ďakujem za názor" a ďalej neriešim 🙂
Dcéru neposádzaj, sadne si sama ❤️
Preboha kto tvrdi ze dieta treba obkladat vankusmi?? Ved sa riadim radami odbornikov, nie starej mamy 😵💫 pokial chces (a ze by si mala chciet) vediet ako ma vyzerat a ako spravne podporovat zdravy vyvoj dietata, tak si najdi odborne zdroje (ktore su tak lahko dostupne ako nikdy) a citaj.
Nepotrebuješ ho učiť si sadnúť. Dieťa si sadne samé, keď príde jeho pravý čas.
Naša malá sa naučila sedieť keď sme začali s prikrmamy. Vždy som ju polohovala že chrbátik trosku nižšie na stoličke, nie klasické sedenie a ona sa tam začala prisúvat k pultíku stoličky do klasického sedu, tak už po dvoch týždňoch som jej nebránila, a sedela normálne pri kŕmení. Ale sama bez opory do šikmého sedu si sadla až cca 2 mesiace neskôr
Samo si sadne keď bude pripravené .
Aké staré je dieťa? A nie, so sedením určite nepomáhať, radšej podporiť na brušku a neskôr štvornožkovanie na posilnenie chrbátika a dieťatko si samo sadne keď na to bude pripravené a tak isto aj s chodením. Postaví sa, ale pustí až keď bude pripravené na to.
Len žiadne obkladanie vankúšmi, prosím 🙏🏻 kto ti toto poradí, ihneď mu odporuč množstvo článkov, ktoré sú dostupné na webe a vysvetľujú to. Ani vodenie za ruku pri učení chôdze, ani rôzne choditka. Dieťa potrebuje samé prísť na to ako sa hýbať, keď jeho svalstvo a telo budú pripravené.
Moji synovia si sadli zo štvornožkovania.
Dieta si sadne same. To sa neuci. To sa uz vie. Ak ma nejake zdr problemy...doktor...fyzio...a pod
To dakto v dnešnej dobe este robi? Ja by som nerada aby deti mali problémy s chrbticou, tak to nerobím. Moja 7mesacna je uz na 4roch ale sedieť este nevie, aj ked by uz velmi chcela. Naučí sa same dieťa.
Zdravo sa vyvíjajúce dieťa netreba NIČ učiť, ani s ničím mu pomáhať! Pre zdravý vývoj dieťaťa a vzťahu k nemu odporúčam nepočúvať rady rodičov a starých rodičov, ale že v ničom! Ja si nepamätám jedinú dobrú radu od mamy či svokry, či starej mamy. Nech mi to odpustia, ľúbim ich, ale nemôžeme sa riadiť odporúčaniami spred 30 a viac rokov! ☺️ Pýtať sa pediatra.
Zrdave dieťa to ma automaticky naprogramované v sebe. Naučí sa samé. Najlepšie je nechať ho, nech sa ,,ťahá samé” a nijako nevstupovat do jeho motorkeho vývoja.
Nie!! Neuc, ziadne vankuse! Dieta sa nauci sediet samo, ked je pripravene!
@sasanka605 cudovala by si sa, kolke matky "ucia" deti sediet... lebo im tak radia ich mamy. a kedze nemaju sajmu, ze taketo veci sa daju dohladat na internete, tak sa riadia tymi radami. lebo "aj vas sme tak a tu ste, nic vam nie je"... plati aj pri jedle, nocniku,...
dokonca viem o 2 pediatroch, ktori odporucaju "trenovat" sedenie - tahat za ruky do sedu🤦
nijak🤦🏼♀️ pockaj. kym si sadne samo
(a nikto sudny nemoze odporucat obkladat vankusmi, fakt nie🙈 to nie je sedenie, to je podopieranie maleho telicka, ktore nema vyvinute a este prirodzene spevnene svalstvo)
Možnosť č.2
U nas to tiez tak bolo, kazdy ho tahal v rodine do sedu, ja uz nervy, ze takto nie, v ziadnom pripade pasivny sed! A zrazu zacalo dieta v priebehu mesiaca stvornozkovat, sediet a dokonca aj chodit popri nabytku. Treba to nechat na dieta. Vsetko pride, ked bude pripravene. A nevyziadane rady pustat jednym uchom dnu, druhym von. Tvoje dieta, tvoja starostlivost, tvoja zodpovednost.

Ak nechceš aby malo dieťa zdravotné problémy, tak ho nedávaj pasívne sedieť.
Sadnut si ma z polohy na 4.
A teda podporuj druhé vzpriamenie, pivotovanie, pretáčanie, sikmy sed...
A nedávaj dieťa do vertikálnej polohy počas manipulácie pri noseni