icon

Ako naučiť dieťa zaspať bez rodiča?

veronikasulajova
1. okt 2022

Ahojte maminy, chcem sa spytat ci ste niektore skusali metody na uspatie babatka sameho. Metoda kontrolovaneho placu, zdvihnut a polozit atd. Zabralo vam to? Naucili sa deticky spat? Ja s malou skaceme na fitlopte 4 mesiace,iny sposob uspatia nezabral. Chcem to skusit zmenit, nakolko spankova poradkyna mi odporucila po regresii kedykolvek vyskusat. Poradte vase skusenosti. Malicka spi vyhradne na mne vo dne v noci a pomaly by som ju chcela presunut do postielky...Dakujem

lienka.7
2. okt 2022

@queen_mary ja len ziram na niektore tu názory ze pokial sa absolútne nepodriadim dietatu a jeho vrtochom, tak som pomaly krkavcia matka 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Práve preto, lebo mnohé nevedia uspať deti, nevedia ich to naučiť, nevedia byt trpezlive kým si dieta zvykne a pritom vyroni par slz (teraz nemám na mysli 2 hodiny placu ako by ho z koze dali!) tak sa uchyluju k uspavaniu na prsiach, satkach, loptach, kocikovaniu v noci a inych doslova hovadinach.
Ako tu minule jedna písala ze dieta jej chyta vložku na WC... lebo ho nemoze nechať v ohradke kým sa ona vycika, lebo plače. Kks, na hlavuuuuuu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Ja pri mojej mozem vysavat a spi, lebo tak som ju to učila od batoľata. Ziadne ze absolútne ticho v byte, lebo babo spi🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
Aj dnes staršia vymyslala, ze na obed spinkať. Spustila 15 sekundovu sirenu, skusala slzicky a pod.... no asi tazko. Do pyžamka, pohladkat, pusa, objatie a pekne spinkať. Chvilku si tam nieco blabotala do 15 minút aj sama pekne zaspala. Jasne ze by vymyslala, lahnut si k nej a podobne. No v žiadnom pripade, a ona to veľmi dobre vie.
Svoje deti nevyslovne milujem, ale nehrali takú, aby som bola ich otrokom a robila to co oni chcú. To v žiadnom prípade. A to ze to tu niektoré dotiahli do takeho extrému, ze pomaly s 5 ročným deckom zaspavaju v posteli je proste nonsens. To s nim inak spia aj v skolke ci ako? Jaj, ale vsak oni do skolky nechodia, lebo to nepotrebujú a iba matka sa vie najlepšie postarat🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ omg.

zuzuliennka1
2. okt 2022

@lienka.7 no za to, ze ty si mala dieta, co si polozila a spalo… kocikovanie mi absolutne napr. nevadilo, a vedela som ze je to istota - za 20min spal. Lepsie nez lezat vedla neho, a cakat, a zbytocne sa rozculovat, lebo zaspat proste nevedel,… a zabila by som tym hodinu, mozno aj dve, dieta nervozne, ja nervozna.
Kocik bola istota. Do 20min hotovo, bez nervov, bez revu….
Niektore uspavaju v satke, niektore maju stastie, dieta polozia a spi,…. cokolvek, co funguje, ale preboha nie vyrevat!
Ja by som nemala to srdce dat ho do postielky, zavriet dvere, odist a pocuvat, ako vresti a reve a vresti, kym zaspi…..
a ano, aj ked som kocikovala, nekocikujem uz, zaspava sam, uplne. Doslova lahne a spi.

lienka.7
2. okt 2022

@zuzuliennka1 kto pise ze som ho dala do postieľky, zavrela dvere a revalo?????
Pekne bolo v postielke, pusteny hraci mickey, sedela som pri nej, hľadala, majkala aby sa upokojila... zo začiatku aj 40-50 min.to bolo. Ale naučila som ju to. Tiez ked plakala, nosila som ju na rukách, spievala jej, akonáhle mi na rukách zaspala, smer postieľka, hladkanie pustila som jej hudbu mickeho a pekne spinkala...
Ty si si vzala kocik a sla von. Chapes ten rozdiel?
To ze si to niektoré takto zlahcuju, to sa im potom iba vypomsti vo finále.
Tiez staršia, samozrejme, najskôr som spavala s nou, v objatí som ju držala. Postupne som to začala skracovať a skracovať. A ked dosla druha malinka, holt, povedala som jej, zlatko, teraz pekne spinkas sama, si už moja šikovná veľká slecna , potrebuje ma babo vedla. A tak aj bolo. Samozrejme boli slzy, protesty, skúšania placom a pod. Ale zvykla si. A o tomto to je. Vydrzat a skúšať. Nie hned skákať na lopte, lebo vtedy je dieta ticho.

queen_mary
2. okt 2022

@zuzuliennka1 ale chapes, ze naucit dieta spat v postielke same neznamena, ze ho nechas vyrevat, ano? 😀 to dieta sa moze chvilku vrtiet, prides, pohladkas. Moze mu vypadnut cumlik, prides, vratis, pohladkas. Moze zaplakat, prides, das mu upit cajika, pohladkas, odides. Tak to vacsinou je. A deti si na to rychlo zvyknu. Tak, ako si tvoje rychlo zvyklo na kocik 🙂

A v noci som teda este nikoho nevidela kocikovat, to si netukali na hlavu len tvoje kamosky, ale zrejme aj manzel a rodina 😅 pre mna je toto presne ten priklad, ze si to nezvladla, ked si v noci musela kocikovat, aby ti dieta zaspalo.

zuzuliennka1
2. okt 2022

@lienka.7 a co sa prosim ta vypomstilo? 😁 mne to absolutne nevadilo, perfektne som si vzdy vycistila hlavu kratkou prechadzkou, dieta spalo, vecer, vsade ticho…. tak u nas nefungovalo dat do postielky a cakat, proste syn v nechcel “len tak” lezat, kym doslova nezaspaval postojacky, v postielke byt nechcel. Co som ho tam mala priputat? Proste nie kazde dieta lahne a vydrzi, zaspava,… to ze lahne a zaspi - je az teraz, bez slz, bez protestov

zuzuliennka1
2. okt 2022

@queen_mary ale moj syn sa nevrtel🤣 on proste odmietal “len tak” lezat, a cakat kym zaspi, a je to tak doteraz, on si doslova lahne az ked je uz fakt unaveny a to zaspi, v sekunde.
a co som akoze nezvladla? proste sme si nasli iny sposob uspavania, styl “lahnes si, pridem ta stokrat pocicikat a zaspis” u nas nefungoval, syn bezcielne odmietal lezat a “cakat” kym zaspi. Tiez mozem napisat, ze si to nezvladala, lebo nezaspalo ti dieta hned, boli protesty, aj mrncanie,… Zaspaval v pohybe, vzdy rad spal v aute, dali sme s nim napr. v pohode 2x dovolenku autom, tiez mozem pisat, ze ine matky to nezvladli, ked im deti odmietali sediet v klude v sedackach a nemohli ist autom ani do vedl. obchodu, my sme dali 2x chorvatsko tam a spat….. a o to ide - su deti a deti a je milion sposobov, ako uspat, ale v ziadnom pripade pre mna neexistuje, ako sa autorka pyta, kontrolovany plac, inak povedane zufaly rev

veronikasulajova
autor
3. okt 2022

@elizabet173 tieto vsetky metody som skusala asi 2 mesiace a nezabralo...cize to je zbytocne.. Tak preto chcem vediet skusenosti ci do toho ist alebo neist. 🙆‍♀️

veronikasulajova
autor
3. okt 2022

@kuriatkocervene och tak toto by som chcela zazit 😊len malicka je bohuzial taka ze sa nevie sama ukludnit no akonahle ju polozim v posteli/postielke ci uz vedla na mne to je jedno tak place..😏

veronikasulajova
autor
3. okt 2022

@beata_k ahoj a co ked som tieto veci uz skusala a nezabralo..? 😏Proste je problem ju vobec polozit, ked ma spinkat potrebuje pohyb.. Napr 2 h skacem na fitlopte a ak spi uplne tvrdo akonahle ju polozim zobudi sa.. Mam aj taky pocit ze cim je vacsia cim viac vnima tym sa zobudi skor.. Viem ze ma potrebuje, snazim sa teda ale tieto "jemne sposoby" ukludnenia ako spievanie atd nezabera..

stanislavicenka
3. okt 2022

@veronikasulajova este ma napadlo, ze zalezi aj kedy ju polozis. Po zaspati tak 10-15 minut maximalne. Lebo potom je uz neskoro. Mam pocit, ze som to dokonca aj niekde citala

angel993
3. okt 2022

@lienka.7 dať dieťaťu toľko prítomnosti a pozornosti koľko potrebuje neznamená že sa podriaďujem jeho vrtochom. Dieťa bolo 9 mesiacov nosené v bezpečí u mamy a zrazu má spať samé, s hračkou, maximálne tak mama sedí pri ňom, ale nezoberie ho do náručia lebo by ho rozmaznala. Dieťa sa dostatkom lásky nedá rozmaznávať.

angel993
3. okt 2022

@veronikasulajova dieťatko je ešte malicke, nevie sa same ukľudniť. Nervový systém mu postupne dozrieva, a ten ktorý je zodpovedný za ukľudnenie sa vyvinie až po roku. Robíš pre svoje dieťa naozaj to najlepšie keď ho uspavaš v náručí.

angel993
3. okt 2022

@queen_mary dať dieťaťu dostatok lásky, pozornosť a prítomnosť kedy ju potrebuje neznamená že som jeho otorok.

queen_mary
3. okt 2022

@angel993 ved dobre. Odo mna ma tiez lasky az az, a mam kazdy vecer od 8 volno - na cvicenie, kino, veceru, film, kamosky, muza 🙂 a neuspavam ani cez obed, zaspi sam 🙂 ako pisem, kto si ako spravi, tak ma 🙂

beata_k
3. okt 2022

@veronikasulajova Ja ti rozumiem. Aj mne dieta spi jak drevo v nosici. Jemne odopnem, polozim a o 2 minuty hore. Vzdala som to. Vyrevat ho nenecham 🙂

stanislavicenka
3. okt 2022

@queen_mary ty hovoris o dietati ako o psovi. Ze kto si ako nauci, tak ma. To vazne?🤦
Oni to tak nie je. A aj ten, kto kocikuje o 1nej hodine rano nie je otrok. Bavime sa o babatku, co ine potrebuje, ak nie blizkost a asociaciu, ktora mu pomaha. Kontrolovany plac nie je, to nie je metoda. A su deti a deti, a ak si mala stastie, a mas take, ktore zaspi a zaspalo same bez problemov, nedavaj tuto sprostu "radu", ze ako si naucis, tak mas, inym rodicom. Toto mozes hovorit o tinedzerovi, ktory doma upratuje. Nie o dietati, ktoreho zivot je zavisly na niekom inom

queen_mary
3. okt 2022

@stanislavicenka skludni hormon 😀 mame v rodine 6 deti, z ktorych kazde jedno zaspavalo odmalicka samo. Lebo sme si ich tak naucili 🙂 a ano, ak niekto musi kocikovat o 1 v noci, tak nieco nie je v poriadku 🙂

lienka.7
3. okt 2022

@angel993 a do kolko rokov mam toto podla teba praktizovať? Mozes ma prosím ta poučiť?
Teraz ho mam akoze 24/7 drzat v náručí alebo ako? Aby citilo akoze lásku? A druhej mam co povedať? Ze holt, ty uz mas teraz smolu?
Prosim ta prestan...
Je úplne normálne ze dieta spi samo v postielke.
Aj teraz obe pekne spinkaju same, jedna v postielke, druha v posteli. Boli pomajkane, pusa, pohladenie. No problém. Ci co mam teraz robiť? Nosit ju zaspať na rukách?
Konečne mam čas aj na seba a trosku si oddýchnuť.

angel993
3. okt 2022

@queen_mary to je super, že máš čas na seba, ale preto že iná mamička ešte vtedy uspava dieťa na rukách nie je jeho otrok

angel993
3. okt 2022

@lienka.7 dovtedy dokiaľ to dieťa potrebuje. Nenapísala som že nie je normálne aby dieťa zaspávalo samé v postieľke, ale to že dieťa potrebuje prítomnosť alebo náruč svojich rodičov nie je jeho vrtoch. Zaspávajú ti deti samé? Super, ale teda poviem ti jednu vec, nie všetky deti sú rovnaké. Niektoré potrebujú viac blízkosti aj v noci. Tak buď chápava a rešpektuj iné mamičky, lebo na toto žiadna tabuľka neexistuje. Je normálne ak dieťa zaspáva na rukách, v nosiči, v postieľke, v kočíku. Každá maminka sa zariadi ako jej aj dieťatku vyhovuje. Nemusíš byť hneď vzťahovačná.

lienka.7
3. okt 2022

@angel993 ja vôbec nie som vztahovacna...mylis sa 😊
A nie, nie je normálne ucit dieta zaspávať na rukách, nosiči, fitlopte a kociku. Pis si co len chceš, ale nie je. Ty to dieta tak naučíš, a ono si to potom iba vyzaduje. To dieta same nevie ako vlastne sa ma/da spať. Ty mu to "ukazes".
Ty spis inak kde? V posteli ci hojdacej sieti (napr.)? Je to iba o tom nebyt pohodlná... ale jasne, radšej dam dieta do nosiča nech je ticho za 5 minút, ako by som s nim strávila hodinu v spálni, co? Ale ano, aj to je cesta, mas pravdu.
V každom prípade, ano, každá matka nech si robi podla seba ale vieš, potom nech tu nebedaka ze nemoze hento a toto. Ze je dieta na nej zavesené nonstop a ona nemôže ísť s prepáčením sa ani 💩 aby nechytilo nervy a záchvat plaču ze je zrazu opustene ....
A tiez nech matka nezvaluje svoju "vinu" a svoje zlyhanie a neschopnosť na dieta. Dieta robi iba to, naco si ho naučíš. Nic viac, nič menej...ono same nevie co je správne a čo nie. To mu ukážeš jedine ty. Pekny den ti prajem😊

queen_mary
3. okt 2022

@lienka.7 milujem 😀 amen 🙌

lienka.7
3. okt 2022
angel993
3. okt 2022

@lienka.7 naučiť dieťa na ruky, je ako naučiť rybu na vodu.

Dieťa sa neučí zaspávať v náručí, to je pre neho prirodzené. Dieťa sa učí zaspávať samé, a je len na rodičovi či ho to bude učiť, alebo mu poskytne náruč, nosič a dieťa je kľudne. A nebude v tom nosiči do 18. Poznám veľa mamičiek čo uspavali v náručí a každé z tých detí to po urcitom čase prestalo vyžadovať a chcelo zaspávať v postieľke či posteli. Spánok detí sa mení, rovnako aj jeho potreby pri zaspávani. Je úplne prirodzené že keď si dieťa naplní svoju potrebu blízkosti tak bude zaspávať samé. Bavíme sa tu o bábätkách. A nie, nezlyhali sme ani nie sme neschopné matky, len rešpektujeme potreby dieťaťa lebo ono najlepšie vie čo potrebuje. My sa snažíme prísť na to čo potrebuje a nie naučiť ho čo si my myslíme že potrebuje.
Takže rešpektuj a budeš rešpektovaná 😉

queen_mary
3. okt 2022

@angel993 ved ty sa tu hadas 😀 my sme spokojne s tym, co mame, to ty sa potrebujes obhajovat 😀

angel993
3. okt 2022

@queen_mary kde sa hádam? Veď ak si spokojná to je super, užívaj si pekný deň 🙂

zuzuliennka1
3. okt 2022

@lienka.7 ty si si “naucila” POHODLNE dat dieta do postele a spalo.
Po prve o tom pochybujem, po druhe, ak by aj, mala si sakra stastie. My ostatne sme hladali tisic nepohodlnych! sposobov, jednej fungoval nosic, inej satka, dalsej fitlopta, mne napr. tie prechadzky, inak ja som ich milovala a neskor mi to aj chybalo - cas v tichu, osamote, vonku, dieta spalo, prechadzka - perfektne sa spalo aj mne samej. Tak co tu splietas o pohodlnosti?? A teda ja som mohla ist sama na zachod, dokonca som za prvy rok precitala snad najviac knih za cely svoj doterajsi zivot, kedze teda syn miloval kocik, davala som denne prechadzky s kamoskami, kavicky, pocuvala podcasty,… strasne nepohodlny zivot som mala, s dietatom s ktorym sa dalo v kociku prejst aj 15km denne a sediet s kamoskami na kave a obede aj 3 hodiny🤣🤣🤣🤣🤣 fakt som si tym uspavanim spravila so syna “mega zavisle” dieta odomna, co mi v kociku prespalo pol dna 🤣🤣🤣🤦🏼‍♀️😁 hned by som to obdobie vratila spat

queen_mary
3. okt 2022

@zuzuliennka1 chapes, ze to, co si opisala o tom obede, zaziva takmer kazda matka. Ale kocikovacky o druhej v noci, to tak jedna z miliona 😅 ozaj, dieta mi uz zaspalo, same v posteli, uz som upratala, mam masku na tvari a chystam sa na Rod draka. Ty co, kocik? 😜

zuzuliennka1
3. okt 2022

@queen_mary jedna z miliona tazko, lebo len ja osobne poznam dalsie 3 matky, ktore to tak robili chvilu tiez.
a asi mas evidentny problem s citanim s porozumenim, nakolko pisem, ze syn ma 4r🤣 a posledny rok a pol zaspava uplne sam, bez akejkolvek asistencie, a cca rok predtym stacilo vedla neho chvilu lezat a zaspal. Neuspavam v kociku uz dobre davno🤣, kocik je davno fuc, darovany.
Mne dieta same zaspalo uz o pol 7, cakam na pukance a ideme s muzom pozerat druhy film

queen_mary
3. okt 2022

@zuzuliennka1 4 rocny o pol 7? Fu, congrats 😀