Ako naučiť zaspávať 10 mesačné dieťa samé?

luckah6
5. nov 2013

Ahojte. Od malinkata malá spí s nami v posteli. Kojím stále, malá ma 10 mesiacov. V poslednom čase som dosť vyčerpaná z neustáleho kojenia v noci, pýta si aj 3x za hodinu. Zaspáva na prsníku, ked nie tak na rukách ešte v zavinovačke. Ano, 10 mesacna v zavinovacke. Je už aj dosť ťažká a ja len chudnem a chudnem. Viac ludi mi povedalo ze by som ju mala odstavit ale ja nechcem :( Skúsala som jej davat čaj, dudel, tíšit ju tak ze si prilozim tvar na jej licko, ale nič. Proste začne tak plakať, až ručať až pokým nepovolím a nedám jej prsník. Ako to mam vyriešiť? Som z toho vazne vyčerpana.Dakujem

dejka
5. nov 2013

Ahoj, no keď je už taká veľká, tak už by mala spať maximálne v babyvaku alebo pod perinou ale určite nie v zavinovačke. Naše malé v 10 mesiacoch sa už prevaľovali až cestovali po postielke, viem to, lebo máme kameru a občas to je parádny pohľad. Druhá vec podľa mňa už by si malú mala začať dávať do postielky. Pre ňu je jednoduché len sa natiahnuť a mať. A nezabúdaj, že tak ako sa ty nevyspíš tak sa aj ona nevyspí, stačí že sa vedľa nej niečo pohne a hneď je hore, a potom sa nečudujem, že chce stále papať. No hneď to naraz nejde ale začni postupne na tom pracovať a určite sa to podarí a budete spokojné obe. Držím palce a veľa síl.

ichbinich
5. nov 2013

@luckah6 :
O co ti ide v prvom rade? Pises o samostatnom zaspavani, ale potom z tvojho prispevku ti ide skor o redukciu nocneho cuckania.
To, ze je v zavinovacke, by som sa nad tym nepozastavovala.
To caste cuckanie sa da zredukovat. Moj syn tiez pytal kazdu hodinu, nie sice 3x za hodinu, ale zhruba kazdu hodinu. A jednoducho nedat, ale tulit sa a inak pokusat uspat nepomohlo. Aj on vedel poriadne rucat...
Odnaucit od zaspavania na prsniku az do "komy" mozes podla metody Elizabeth Pantley z jej knihy The no-cry sleep solution. Je tu aj diskusia, ale nejak zaspala... ☹ Ta knizka je bohuzial iba v anglictine a nemcine (Schlafen statt Schreien).

Metoda v skratke:
Das jej normalne prsnik. Ked vidis, ze uz iba cucka, jemne jej ho vyber. Trochu sa oddtiahni (aby na prsnik hned zase nedociahla), mozes jej jemne pritlacit bradu hore (teda vlastne zatvorit usta). To sa jej podla vsetkeho nebude pozdavat, bude protestovat. Pockaj par sekund a prsnik jej zase daj, bude zase pit. A zase, ked bude iba cuckat, prsnik vyber atd. Zda sa to nekonecne, ale pomaly pochopi. Ide o to, aby sa pomaly odnaucila od toho, co je naucena od narodenia: zaspat hlboko na prsniku. Aby sa naucila inu asociaciu. Napr. ze ju drzis v naruci, hladkas, ma pustenu hudbu alebo sum mora, ma v ruke plysaka,... Nie vsetko funguje na kazde dieta a uz vonkoncom neexistuje rychle riesenie.
Syn sa to postupne naucil nezaspat. Napil sa, pustil prsnik, otocil sa a spal. Ale zaspavat sam doteaz nevie, bude mat 4 roky. Potrebuje, aby sme ho dospanku sprevadzali.
Ale moja najdolezitejsia rada: nedivaj sa na hodiny. nepocitaj, kolkokrat si bola hore, nelihaj si s mysalienkou, ze sa zase nevyspis. Ako bude, tak bude, pomaly sa to zlepsi. Ja viem, ake to je, chodit ako zombie po svete, lebo sa nevyspim. Tvoje chudnutie skus riesit pestrou stravou a najma oddychom, ked sa da. lahni si aj cez den, ked dcerka spi. Nechaj riady neumyte, oddychni si.Aj ked nezaspis, ale oddychnes si.
Vsetko dobre!

luckah6
autor
5. nov 2013

Dakujem vam velmi pekne.
Ona nie je v tej zavinovacke doslova uviazana. Ona na nej len lezi a je nou prikryta, ako keby ju chcela citit, neviem. Ona cestuje po posteli a poriadne,aj to je dovod preco chcema by zaspavala sama a vo svojej postielke lebo kolko krat ju uz chytam na konci posteli.
Ide mi teda o oboje, odnaucit od casteho krmenia v noci a o to aby zaspala sama a nie s prsnikom. Tak dakujem za rady, vyskusam to. Akurat teraz som ju bola uspat, tak pri dalsom pokusani to skusime inak. Dakujem 🙂

ichbinich
5. nov 2013

@luckah6:
Ja som pri synovi vzdy ostala, tak z jednej strany som bola ja barierou. Ked som potom odchadzala, dala som namiesto mna moj zrolovany paplon. Teda citil moju vonu z paplona, nieco sa do dotykalo, a nemohol vypadnut 😉 Z druhej strany postele bola postielka, v ktorej spal maximale cez den... Na koniec postele, kde su nohy, som zrolovala manzelov paplon. Alebo som ho ohranicila vankusom na kojenie. Obe moje deti su furt v pohybe, ulozim ich do postele normalne, a najdem ich lezat ako Pipi Dlhu Pancuchu 😀

Kym sa naucit zaspavat sama v postielke, to este potrva. Najprv skus pomalicky oducit od zaspavania do tvrda na prsniku. Potom sa ti mozno podari ju opatrne prelozit takmer spiacu z tvojho narucia do postielky.
Vsetko dobre!

luckah6
autor
5. nov 2013

Dakujem pekne za rady, vyskusam urcite a dufam ze sa mi to podari 🙂

vonicka
6. nov 2013

Mne syn tiez zaspaval len na prse. Zhruba od 15 m sa vecer nakojil v posteli a potom sa polospavy dvihol, lahol si na mna a pomaly zaspal. Takto to odvtedy robi uz pol roka. Cez obed zial zaspi len na prse, inak nehrozi. Sama neviem, co s tym urobim a to uz ma rok a tristvrte. Nocne kojenie u nas nebolo take intenzivne ako mas ty, ale tiez som to redukovala tak, ze som mu proste nedala. Chvilu plakal a potom sa na mna zvalil a zaspal. Teraz dostava uz iba raz za noc. Ak sa zobudi viackrat, ani uz nepyta, resp. skusi vypytat mliecko, ale ja mu nedam a on vobec neprotestuje. Zaspi samozrejme len so mnou. Zaspavanie osamote je utopia 🙂 Vsetko sa postupom casu lepsi, ale treba na tom aj trosku popracovat, ale ziadne extremy! 🙂