icon

Ako nazývate u malých deti cikanie?

alianan
10. jan 2023

Ahojte mamičky, chcela by som sa spýtať, s rodinkou sme sa presťahovali za rodinou na východ SR do KE, detičky 4 a 6 nastúpili do škôlky a my si s manželom nemôžeme zvyknúť používaný výraz v škôlke "piškať" - u nás doma používame čúrať alebo cikať a podľa mňa mi nepríde OK zo strany učiteliek v materskej škôlke, aby používali takýto výraz. Bojujem aj s tým, že deti namiesto "prosím?" (ktoré donedávna bežne doma používali) ... teraz povedia "čo?". Ešte ďalšia perlička je, keď mi učiteľka povie, aby som na nejaký aktivitu prispela - slovami: dva pätdesiat.... uši mi to neskutočne reže to DVA. Riešili by ste to nejako prosím? Čo robiť? Dcéra nastúpi o chvíľu do školy, ale syn ešte do tejto škôlky by mal nejakú dobu chodiť, tak si to neviem predstaviť. Ďakujem za všetky názory a príspevky 🙂

borabalazova
10. jan 2023

@alianan Pišať je z madarciny, nie je to vobec vychodniarsky dialekt, je to alternativa k cikať.

alianan
autor
10. jan 2023

@yanni Ani my sme v predchadzajucej skolke telku nemali, preto som z toho prekvapená, ked povedia, že pozerali rozpravky. Dcera vela vyrabala, lepila a teraz iba kreslia resp. vyfarbujú obrázky ale nič kreativne podľa mna.

galganka
10. jan 2023

Ja pišám uz 32 rokov... 🤣 ...môžeš ich pripadne naučiť, čo ma naučili kolegyne v práci... vzdy sme išli "hodiť moč".... ...lepšie? 🤣🤣🤣

alianan
autor
10. jan 2023

@tani777 Tak k nám chodí iba mladá učitelka na tanečnú a angličtinu, inak su učitelky staršie a stále hľadajú nové... :(

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
matabb73
10. jan 2023

@alianan dúfam, že sa detí doma nepýtaš či sa už vykakali, ale či už mali stolicu. Keď už sme pri spisovnom vyjadrovaní.

zuzana76
10. jan 2023

@alianan
@alianan čúrať a pišať su uplne rovnake nespisovne slova, stazuj sa na lamparni

zuzana76
10. jan 2023

@alianan chudere ucitelky, fakt ich lutujem

nafka0483
10. jan 2023

Omg, pisat je z madarciny, nie je to zalezitost Kosic.
Ine veci z inych regionov ti netrhaju usi? Chceme ist pri more a podobne "lahodky"?

petulda333
10. jan 2023

@elizabet173 u nas tiez tak. Aj syn chodil do super skolky a dcera teraz tiez. Tvoria vela,spievaju,tancuju,chodia na prechadzky. No obcas aj ta rozpravka ide. Nevidim na tom nic zle

opica_skorica
10. jan 2023

@zuzinka888 by som chcela vediet, ako hovorovo hovorite tym organom? 😳😳

alianan
autor
10. jan 2023

@elizabet173 Tiež by som to neriešila keby to tak je aj dnes tak ako to bolo predtým. Ale mrzí ma to, ked som sa spýtala a to bolo v jeseni či boli vonku po obede a odpoveď učiteľky je - viete čo je to učesať 14 dievčat a všetky majú dlhé vlasy. Tak toto je odpoveď na moju otázku či boli po obede vonku niekedy v októbri. Ano, učiteľky boli druhé maminy, ale ak sa dieťa stále pýta na paní učiteľku Nikolku alebo Dadu, ktorá krásne hrala na klavír... a na tieto paní učitelky spomínajú až im žiaria očka a to sme im posielali aj vianočný pozdrav. A tu je to iné, no čo už...

nikaeli
10. jan 2023

@alianan .... a možno sa našla mamička, ktorej zas vadilo, že jej princezná nie je učesaná alebo má len obyčajný cop. Keď sa každá z 20 mamičiek sťažuje na nejakú prkotinu ako ty, potom je to fakt o držku 😢🤷🏻‍♀️
Kedy chodíš pre deti? veď po obede idú spinkať, potom je olovrant a už chodia rodičia. My sa v teplé dni dostaneme poobede von najskôr o pol štvrtej....

sense
10. jan 2023

@alianan ak nie si spokojna so skolkou, mozes im najst taku kde budu deti čúrať a nie piškať a robut veci ktore ty povazujes za dobre.Mne zas reze v usiach ked v Púchove vravia je mi horko miesto teplo.

alianan
autor
10. jan 2023

@nikaeli No tak schválne, ak idu detičky v školke spať davajú sa dole všetky gumičky a sponky... napr. toto som predtým nezažila. Ako som ju učesala rano, po spaní v školke som si deti vyzdvihla na záhradke v školke. Fakt vlasy by som neriešila. A v tejto školke mi syn povie, že vonku nemohol íst pozdraviť sestričku, ktorá je v inej triede a bola na opačnej strane záhradky lebo ich trieda mala miesto iba pri pieskovisku, že mu zakazali íst dalej a pre toto sa mi rozplakal. Cop je banalita.... U nás deti chodia spinkať o 12tej, čo som bola v šoku, 11:30 je obed.

viestta
10. jan 2023

@alianan co je take neprijatelne na piškaní? Fakt ma to zaujima. Ako volate velku potrebu?

terezia323
10. jan 2023

@alianan mala si vynaložiť viac energie do výberu škôlky

alianan
autor
10. jan 2023

@viestta nepoužívame to, manžel to nepozná a ja som roky toto nepočula, ak si v inom kraji tak toto nepoužívaš....

januska12323
10. jan 2023

@viestta raz mi trojročná s vážnou tvárou hovorí: hovno sa nehovorí to je škaredé, ale môžem povedať hovníčko 😁 ako hovorila malej potrebe som sa po záchvate smiechu už nestihla dozvedieť

alianan
autor
10. jan 2023

@terezia323 ak sa človek stahuje do iného mesta v ktorom nežil 15 rokov je to ťažke, holt moja chyba ...

opica_skorica
10. jan 2023

@viestta to sa nedozvieme.
Na velku potrebu nemaju slovo. Možno chodia kakať, ale nehovoria o tom🙈 možno kadiť, či ešte horšie. Viem však, že kolega musel doma žene sľúbiť, že nebude používať slovo čúrať, lebo nechcel byť starý čúrák.
Používal spojenie, že sa ide vyčvirikať. Dospelý chlap 60+

terezia323
10. jan 2023

@alianan aj my sme sa sťahovali do Košíc zo stredného Slovenska, ale vygooglit škôlky sa dá odvšadiaľ

zuzinka888
10. jan 2023

@opica_skorica dievcata maju " ciku" takze cikaju..... chlapci maju čurka- čuraju. Tu sa slovicka ako pipik nepouzivaju🤣. Ked som to od manzelover rodiny pocula 1.× strasne mi to bolo smiesne. No čo iny kraj- iny mrav.

bessie12
10. jan 2023

@alianan som z Kosic a ked som bola dieta, tak mama mi bezne hovorila, ze sa mam ist "vypiškať". Teraz zijem v NL a hovorim bud "vysikat" alebo "do toalety" 😀

viestta
10. jan 2023

@alianan vidis, ja som asi jazykovo zdatnejsia, lebo u nas sa pouziva aj cikat, aj pišať, aj počural sa. Kakame hovienka, aspon kym sme deti. Keby pouzivali vyštať sa, to uz by som povazovala za pejorativum nevhodne do skolky.
A upozornim ta, ze pouziva sa aj drozdie aj kvasnice, v ktorom regione ako.
A mna napriklad skruca ked niekto kupi keksE alebo kratasE. Ale to uz je neznalost sklonovania, co je horsie ako piškať.

alianan
autor
10. jan 2023

@terezia323 komentáre boli pekne a každý školku chvalil, až teraz nam aj iné mamičky povedia, ktorú školku zvažovali a ich nezobrali lebo nie je spádova

akvi
10. jan 2023

@alianan nic ine ti neostava, len si zvyknut, obe slova aj to vase su na rovnakej urovni, obe sa nachadzaju aj v narecovom slovniku, resp. cikat sa uvadza ako detske slovo. Takze tvoja ziadost, aby ucitelky hovorili spisovne, no tak som zvedava, kolko deti bude vediet, co znamena močiť.. Pre mna vychodniarske narecie a zapadniarske je "prašť jak uhoď", obe mi rezu usi a co..nezblaznim sa z toho snad.. To este bud rada, ze ste skoncili len v Kosiciach, ak byste sa prestahovali niekde ku Svidniku, alebo do nejakej razovitej dediny, to by ta este len trafilo z tych slov.. 🙂

nikaeli
10. jan 2023

@alianan ja mojim dievčatkám dávam dole všetky gumky a sponky 😉
podľa tvojich reakcií - jednoducho s tou MŠ nie si spokojná a evidentne čakáš, že s tebou budeme všetky súhlasiť. Hľadaj teda inú škôlku 🙃

opica_skorica
10. jan 2023

@zuzinka888 pipik😳 to je sranda😁
@viestta niečo na odľahčenie tejto “ťažkej” témy dňa:

https://www.youtube.com/watch?v=Rt70gZgVGtc
alianan
autor
10. jan 2023

@nikaeli Každá školka ma iné zaužívané zvyky, ja som iba chcela vediet ako to je v iných školkach. V predchadzajúcej školke sa gumičky dole nedávali. Nepotrebujem, aby niekto so mnou súhlasil, každý ma možnosť slobodného prejavu svojho názoru. Rešpektujem rozne názory....