Ako odnaučiť 3-ročné dieťa, aby nebilo pästičkou svojích blízkych?
Prosím poraďte, ako odnaučiť 3 ročné dieťa, aby bilo pätičkou svojích blízkych
@marienka56 vyrobte si spolu na to vankúš. Ak bude mať potrebu si buchnúť, môže do vankúša.
@marienka56 capla by som ho po ruke vzdy, ked to spravi. Trojrocne uz nie je take male, aby nerozumelo, ze to boli, ked mu to vysvetlujes.
@angel993 nie, ide o to, že ak ho buchneš naspäť, pochopí, že to bolí...
@michellemary a ked nepochopí ?
@sasitimi17 ...môjho syna pre rokmi jedno dievčatko v škôlke niekoľko krát uhryzlo, dohováranie nepomáhalo, ani jej, ani rodičom, tak som povedala malému, že ak ho ešte raz uhryzne nech jej to vráti, ver, že už ho od vtedy nikdy neuhryzlo...
@michellemary ale pochopí aj to že keď bude silnejší môže on buchnúť slabšieho
Jednoducho chytiť ruky a povedať veľmi dôrazne NIE.
Žiadne dlhé táraniny a zbytočne reči ktoré dieťa aj tak nepočúva, treba proste chytiť ruky aj za cenu jeho jedovania sa a nepustiť
Ak už udrie, treba ho potrestát, nie božím, ale napr stat v kúte a samozrejme musí sa ospravedlniť
3 ročne dieťa dávno dobre vie, že keď udrie, že to toho druhého boli, preto to robí. Treba dieťaťu dať hranice čo je ok a čo nie
@sasitimi17 mám podobnú skúsenosť, ako
@misinka20. Pred pár rokmi kamarátova trojročná dcéra chcela stále chytať zapálené sviečky, dohováranie nepomáhalo, tak ju nechali, nech sa popáli. Odvtedy bola opatrná, aj rodičov viac počúvala, keď jej niečo hovorili...
Má tri roky, tak si neviem dobre predstaviť ako bije dospelých. To si od neho necháte? Veď je to slabé malé dieťa. Chytím ruky, vysvetlím. Ak vysvetlenie nepomáha a zasa sa bije, chytím ruky, odnesiem ho do jeho izby s tým, že takto sa správať nebude a môže prísť za ostatnými až bude dobrý. Ak nepomôže, vezmem obľúbenú hračku, alebo prestaneme chodiť na zmrzlinu. Ak ešte nemá dostatočne vyvinutú empatiu a zvládanie emócií na to, aby dobrovoľne nechcel iným spôsobovať bolesť, musí vidieť, že bitka je niečo, čo škodí jemu samému a čo vy rodičia neakceptujete (to nedosiahneš tými úžasnými radami, ako že ho udri späť).
Je mi smutno z tychto rad. Az sa mi nechce verit ze zijeme v roku 2023... Kto chce si nastuduje ako taketo situacie riesit. Da sa to aj s citom ale dosledne
@vikusjk Úplne presne takto si to spojí. Ako inak by malo? Akú inú logiku v tom má vidieť? Dieťa je od prírody (ako väčšina iných živočíchov) naprogramované na to, aby sa učilo napodobňovaním ostatných, najmä rodičov. Rodičom sa nepáči moje správanie, tak ma udrú. Mne sa nepáči niekoho správanie? Tak udriem, lebo rodičia ma to presne takto naučili. A potom už je to len čistá divočina založená na prežití najsilnejšieho - nechcem biť silnejšieho, lebo mi to vráti, ale môžem ubližovať slabším.
@veroonr A mne je smutno z toho ako "s citom" vychovávajú novodobé matky svoje deti a správajú sa k ním ako k maľovanému vajcu. Potom pozriem na mileniálov a nižšie ročníky a žasnem nad tým čo si decká dovolia k rodičom, učiteľom a k okoliu. Nie som a nikdy som nebola za fyzické tresty ale keď vidím ako mamička dohovárá svojmu Janíčkovi na ihrisku po tom ako niekomu ublížil, miláčik môj to nesmieš, to sa nerobenká, to je eené a decko ešte kopne aj ju, tak by som najskôr priťala jej a potom decku a hneď by pochopili obaja. V živote, a to som dospelá žena som nikdy ale nikdy nevyskočila do svojích rodičov a oni ma nikdy nebili, ale autoritu mali. Moje deti by si v živote nedovolili niekoho udrieť, či škaredo hovoriť , a to nepotrebovali ani dostať pozadku. Teraz sa deťom behá okolo zadkov a oni si robia čo chcú... vyrastá nám generácia narcisov, sebcov a arogantných romaznacov...
Nám vždy mama hovorila: ,,Nezačínaj bitku, ale keď ťa niekto bije, bráň sa." Takto by sa to dalo vysvetliť aj tomu trojročnému. ,,Miláčik, v našej rodine sa nebijeme a ani teba nechceme biť, ale ak si do nás budeš začínať, budeme sa brániť. Nie sme tvoje otĺkance, na ktorých si vybíjaš zlosť."
@veroonr Kde tu vidíš silový postoj? Ide o autoritu, ktorá sa z roka na rok vytráca a tá je úzko spätá s úctou. Dnešné deti sa nevedia zmestiť do kože, a to hlavne z toho dôvodu, že ich benevolentné matky nijak neusmerňujú ale im dávajú voľné pole pôsobnosti, v preklade nech im skáču po hlave. Deti nerešpektujú nikoho a nič, lebo sú to malí polobohovia, na ktorých keď sa niekto len škaredo pozrie pribehne stíhačková matka ochrankyňa a ešte ich podporí. Áno zbohom naša spoločnosť lebo to čo teraz vyrastá je katastrofa...
@veroonr Toto je len ,,prvá pomoc", ktorá má odstrániť nežiadúce správanie. Pracovať s hnevom a emóciami je beh na dlhú trať, rozumný človek neočakáva okamžité výsledky. V tomto veku dieťa najmä potrebuje uistenie, že ho dospelý nenechá emóciám ,,napospas" a v prípade, že sa nevie dostať pod kontrolu samé, tak je tam rozumný dospelý, ktorý sa z jeho záchvatov zlosti emocionálne nezloží a vezme ho pod kontrolu on sám. V skratke povedané, rodič má situáciu stále pod kontrolou.
Panenka skakava....to zas bude debata🙄
@veroonr Ale však diskutujme, o tom diskusia je, o vypočutí a prijatí aj iných názorov. Ja sa rada dozviem pohľad niekoho iného... a ešte raz opakujem u mňa nejde o výchovu silou ale o výchovu kde je rešpekt a úcta, kde dieťa nie je v pozícií rodiča a rodič len tíško šúcha nohami kým si dieťa stanovuje podmienky, ja som za jasné a spravodlivé pravidlá. Dieťa nie je môj kamarát, pozícia rodič a dieťa musí byť zachovaná a jasná...
@vikusjk toto je nazor. Ano. Bime deti. Nevedia sa branit. A potom sa cudujme, ze deti biju inych. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@veroonr suhlasim. To su co za rady? Jedna decko bije po rukach, druha ho zavrie do izby. Boze moj, zeny. 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤷🏻♀️

@marienka56 porozmýšľaj a určite ti napadne to co teraz mne.