Ako odnaučiť bábätko, že prsník nie je cumlík?
Dobrý den. Mám trošku problem maličká má mesiac a ja nič iné nerobím len kojím ale doslova niekedy aj niekoľko hodíin. Lebo pocucká a zaspí položím do postieľku je hore a takto to ide celý deň. Keby nebývame u svokrovcov a svokra je na dôchodku tak uhyniem od hladu. Som rada ak sa idem večer osprchovať a letím k malej čo sa ide až zájsť odplaču lebo nie je na prsníku aj ked pred chvíľkou jedla. ja viem, že veľa zastáva metodu kojiť na požiadanie ale ja sa nechcem stať otrokom kojenia. Iné detičku sa napapajú a spia aj dve hodiny či viac a u nás to nehrozí. skoro vôbec nespí a tým pádom nespím ani ja a už padám doslova na hubu ak spím denne tri hodiny tak to je môj rekord. a v noci inak ako na prse nezaspí. Ja viem, že je ešte maličká a chcem ma stále cítiť ale takto sa mi to zdá až cez. aj dnes boli sme na prvej návšteve a musela som celú návštevu ju mať na prse lebo revala a revala a to tam bola moja babka a krsná a ked ma príde kuknúť nejaký kamoš tak budem pred ním cicku vyťahovať lebo malá bude stále plakať??? baby pradte čo mám robiť som už na konci zo silamy, niekedy som už taká vycicaná, že musím dokrmiť lebo mi už ani mlieko neteči čo je stále na mne prisatá
Ahoj, je neskutocne, ake rozne nazory sa tu prezentuju, ale ked vidim gramatiku niektorych z vas, sa ani necudujem..je to na zaplakanie. Faktom ale ostava, ze cumlik je nahrada prsnika, ze matka nie je dojna krava, ze cumlik neznamena automaticky, ze dietatko nebude chciet prsnik, ze od cumlika sa oduca omnoho lahsie ako od prsnika, ze materske mlieko nema po 4. mesiaci vyzivnu hodnotu pre babo (keby to laktacne poradkyne priznali nemali by pracu), ze flaska neznamena skoncenie kojenia, ze kojit treba max. 15 -20 min. z kazdeho prsnika, lebo inak sa nema kedy tvorit mlieko, ze vecne prisate dieta nie je normalne, lebo matka si potrebuje oddychnut, aby mohla babatku ponuknut vsetko, co potrebuje, matka padajuca na nos je nepouzitelna a prave preto potrebuje oddych a nie kojit 24 hodin denne. Ja nie som v ziadnom pripade zastanca metody "neustale ponukaj prsnik", myslim si, ze pravidelnost, samozrejme prisposobena dietatu a matke, je spravna. Ja som pri oboch detoch davala jest kazde 3 hodiny, ci boli alebo uz neboli kojene. Samozrejme s tuhou stravou sa to vsetko zmenilo. Takisto som davala cumlik a starsi mi ho odmietol v 4,5 mesiaca a mladsi okolo 7. mesiaca. Napriek tomu, ze som nekojila dlho, deti sa mi same odstavili, su zdravsie ako deti okolo nas, ktore boli kojene aj do jedneho roka. Ja osobne si myslim, ze dnes uz mame naozaj tak dobre umele mlieka, ze sa matky nemusia nicoho bat. Je to komicke vidiet vacsie dieta neustale prisate na prsniku...to sa rovno mozeme premenovat z matiek na dojne kravy. Tak ako aj vidiet chodiace dieta s cumlikom v ustach. Ako som spominala, napriek kratkej dobe kojenia, obaja moji synovia sa uz v 4 mesiacoch plazili, ked mali 4,5 mesiaca uz sedeli, v piatich chodili po styroch, v 7 mesiacoch sa postavili a v 10 mesiacoch chodili, zdravi su obaja, starsi bol na antibiotikach az 3 krat v zivote a to ma 10 rokov, toen druhy ma len 10 mesiacov. A to poznam dieta kojene dva roky a antibiotika ma min. 5-6 krat do roka, pricom jeho matka je farmaceuticka. Len tolko k vyzivnemu materskemu mlieku..takych prikladov ako moje deti je viac..len sa o nich nehovori, lebo to nie je "in". "In" je kojit do zblbnutia, precenovat ucinky materskeho mlieka a pod. V porodniciach sestry tiez pouzivaju umele mlieko a navyse mlieko inej matky by som nikdy nedala, tak sa to robilo kedysi. ZAVER: Kazda z nas si musi najst tu spravnu cestu, to co vyhovuje len jej a dietatu, s prihliadnutim na normalny zivot, ved potrebujeme spat, starat sa o druhe dieta, mat vsetko pripravene, nie kazda z nas ma niekoho na pomoc.
@matilda72 je dost pravdepodobne ze sa snizila tvorba ak sa mala doteraz neprisavala dobre a nevytiahla dost mlieka, prsniky stali a laktacia sa utlmila... dieta vytiahne viac ako odsavacka, ale ak mas malo mlieka skus tie bylinky a vsetko co posobi na zvysenie a zial, je v case laktacnej krizy nevyhnutne caste prikladanie alebo odsavanie, aby sa zvysila tvorba cim skor. Ta skupina sa vola Laktačná poradňa
@erikavesela Pekne si to zhrnula.😀👍👏
@erikavesela Dovolim si ta poopravit, lebo presne koli takymto nazorom mamicky dopadavaju s dojcenim, ako dopadavaju. Matka nieje dojna krava, pretoze nerodi tela. Je ,,dojny" clovek, pre svoje ludske mlada a je velmi fajn, ked ho dokaze nakrmit svojim mliekom a nie mliekom dojnej kravy. Od prsnika sa nema co nasilu oducat, ked je dieta pripravene oduci sa lahko samo, prsnik nieje nejaka zavislost, ze od neho treba odnaucat. Ze materske mlieko nema po 4. mesiaci vyzivu 😀 a umele mlieko akoze ma? co myslis ze su dojcene deti po 4-tom mesiaci podvyzivene? to snad bol vtip... flaska väcinou znamena koniec dojcenia, lebo babo namiesto prsnika saje flasu, prsniky stoja, nestimulovane, tlmi sa v nich laktacia, znizuje sa tvorba, tecie z nich menej a pomalsie, dieta nasledne dava prednost flaske lebo z nej tecie rovnako/lepsie/lahsie , prisatie je ine, odmieta prsnik a kvazi sa ,,samo" odstavilo chybou matky. To iste ked saje cumel - uplne inym sposobom ako prsnik, a mlieko stojiii a dieta stimuluje gumu a ani sa nenaje. Dieta nepotrebuje cely den nieco sat, ani prsnik ani cumel. Ze nema sa kedy tvorit mlieko.. mlieko sa tvori aj pocas dojcenia, cim viac a castejsie sa dieta dojci - pije, nie dudluje, tym viac mlieka sa tvori a nie naopak. Pri normalnom dojceni matka nekoji 24 h. a dieta nieje vecne prisate. Ak to tak je, niekde je mozno chyba tak ako v tejto teme, ze dieta sa nevie k mlieku dostat. Prsnik netreba ponukat stale, ani dieta nieje stale hladne ci smädne. Interval 2 ci 3 hodiny plati pre UM. To ked ti plakalo dieta o 2 hodiny po kojeni si mu nedala pit lebo nepresli 3? Hm.. ,,Napriek tomu ze som nekojila dlho (kolko je nie dlho), deti sa same odstavili".. so spominanou flasou a cumlom ze.. to nieje samoodstavenie, ale dobre. To si len myslis ze mame dobre umele mlieka, ty vies presne co v nich je? Vies to naisto skontrolovat? Veris vyrobcom ze chcu len to najlepsie pre cudzie deti? Vies co sa dava tym kravam aby ich nonstop dojili?? Ci staci pekny obal? Nehovorim ze um je jed, ale ma sa pouzivat ako liek s vedlajsimi ucinkami, docasne a vynimocne, ale s tymto nazorom ze nie sme dojne kravy a um je super, asi tazko. Pre mna je zas, komicke ze matka ktora ma prsia a v nich ma/mala mlieko presne na mieru pre svoje dieta, krmi dieta chemicky vypracovanym mliekom z dojnej kravy. AK MA moznost dojcit a nema vazne zdravotne obmedzenia. A v 4,5 mesiacoch sediet - akoze oprete o gauc? ci myslis samostatny sed ktory vyvojovo prichadza v 7-8 m. po stvornozkovani? A prepac, ked sa koli dojceniu nevladzem starat o druhe dieta, tak si to druhe dieta hadam robim s väcsim odstupom a naplno sa venujem tomu jednemu, aby nemuselo dieta koli surodencom zaplatit svojou vyzivou, ktoru mu matka kvazi nevladze poskytnut. A co sa imunity tyka, ano nezavisi iba od dojcenia, ale pri sani sa cez sliny dietata dostavaju informacie do matky, ake mlieko ma vytvorit, s akymi protilatkami - podla aktualneho stavu dietata. A po roku je tento system este silnejsi, lebo dieta je v kontkakte s väcsim poctom bakterii. Tolko k vyzivnemu precenovanemu materskemu mlieku. Pekny den
@kamillla56 takto. Tu je problem jasne s prisatim, vysledkom je hlavne urevane dieta, co stale je na prse. Problem je riesitelny, pomerne lahko, treba laktacnou upravit prisatie. Ja som zasadne proti nazorom, ktore tu odzneli,ze toto je normalne spravanie dojceneho novorodenca, no nie je. AJ dojcene dieta, ak sa kvalitne nadojci, dokaze spat spokojne 1,5-2-3 hodiny, to uz zavisi od dietata.
Osobne si myslim tiez, ze aj k radam laktacnych treba pristupovat s rozumom, pocula som uz aj radu, okupat sa s dietatom, zena v sestonedeli...no neviem. Takisto aj rada dieta koza na kozu, spite spolu v posteli, kludne nechaj dieta aj po kojeni dudlovat, lezat pri tom s dietatom, uplne milujem radu, ako ams prsnikom pomahat dietatu do dalsej fazy spanku....juj to si na taky pruser zarabas, ze dovidopo etc, poprve nie su samospasne, nie kazda zena je na to stavana a ma na to cas zena s jednym dietatom, alebo velkym casovym rozostupom. Dost sa ma dotkla tvoja veta, ze si zena ma urobit taky rozostup, medzi detmi, aby zvladala dojcit, no vies, kazda sme v inej situacii, ja mam uz 34, dieta jedno, druhe na ceste, tretie v plane. Ja nemam cas na nejake 5 rocne vekove rozostupy kvoli dojceniu, samoodstaveniu a podobne, deti mam takto, nie kvoli tomu, ze som karieristicka mrcha, ale kvoli tomu, ze mi trochu trvalo, nez som stretla pre ne skutocne skveleho otca a pre mna manzela.
Ja vedome dojcim deti 6 mesiacov, s prvymi prikrmamy prechadzam na UM, na oplatku som s detmi plne tri roky doma, nestrkam ich do jasli,ani opatrovatelkam, zdravo varim,vedome im robim program, maju doma kludnu vyrovnanu matku.
Zakladatelke: to, ze nic neodsajes nic neznamena, dieta saje inak, vytiahne si viac ako odsavacka, kldune ak mas rucnu odsavacku tie su nanic casto, cize by som z toho nemala stres.
@alby2014 samozrejme som nemyslela taketo pripady ako je to u teba. Tvoja situacia je pochopitelna, ze tam ten odstup nie je mozny. Ale ak mas dostatok mlieka, je velka skoda prejst na UM. Dojcenie ak sa dari, je ovela jednoduchsie a lepsie. A v takom veku dietata uz nie take frekventovane. Tiez poznam mamicky co maju 3-4 deti s nie velkym odstupom a podarilo sa dojcit bez stresu a prikrmovania um, ale je na kazdom, ako si zariadi.. kazdopadne polrok je urcite lepsie ako nic.
Ježišku na križku...interval 2-3 hodiny neplati ani pre UM...je to individuálne podla dietata. Myslím si ze vyrobcovia detskej vyživy ako Nestle, Hipp si daju jo sakra pozor ako budu mlieka vyrabat...
ale pri sani sa cez sliny dietata dostavaju informacie do matky, ake mlieko ma vytvorit, s akymi protilatkami - podla aktualneho stavu dietata. To prosím ta tvrdia na Mamile???
Mlieko je take aku ma matka stravu...alebo poprosím zdroj ktory to tvrdi, nie Mamilu ...keby to tak bola pravda tak dojčene deti nemaju nedostatok zeleza ani vitaminu D....ze...
Dojčenie je možnost nie povinnost!!! Mam x kamaratiek čo dojčia a deti maju aj cumlik...a vše ok..nečitaju koniky.
Ja by som k sebe domov laktačnú ,,poradkyňu" z Mamily ani nepustila, keď na tom portáli uvádzajú, že môžem piť, fajčiť, fetovať, brať antidepresíva, hlavne, že dojčím? Preboha by letela cez zavreté dvere
To uz som tu davnejšie čítala taku fantasmagoriu....ako matka dojčí naraz neviem 2 ročne dieta a novorodenca, tak z kazdeho prsa ide ,,ine mlieko,, z jedneho podla potrieb novorodenca a z druheho podla potrieb 2 ročneho dietata nie? ..ach zeny čomu uveríte...
@sardinka336 nieee 😂😂😂 to je ako obedové menu A a B 😂 Každé si vyberie aké chce 😂😂😂
@kamillla56
Nie, mylis sa, moje deti sa odstavili same, jedneho dna moje mlieko nechceli..takze to neboli odstavenie kvoli flaske...vkladas medzi moje slova to, co poznas a nenapadlo ta, ze moze existovat aj nieco ine a navyse v porodnici to umele mlieko, ktorym deti prikrmuju si myslis, ze ako davaju detom?...tebe nakazu cez injekcnu striekacku a oni dokrmuju cez flasku, kupuju na to specialne male flasticky s uz hotovym mliekom, ktore len ohreju a nasadia cumel...a robia to preto, ze injekcne striekacky su lacnejsie ako dudle na flasi, tie maju iba na interne pouzitie...vyrok sestry z nemocnice, kde som rodila na sk..takze dojcenie a flaska dokopy idu, ale to zase v knizke nepisu...
Moje deti v 4,5 mesiaci sedeli same, nie som matka, ktora nieco urychluje, zase si si tam vlozila nieco, co poznas a ine neakceptujes, to, ze median deti sedi v 7-8 mesiacoch mas zase len z knizky...predstav si, aj ine deti existuju...nie kazde dieta vie stvornozkovat az po sede...moje deti z lozenia presli na sedenie v polosede na boku a tak prisli k sedenie samotnemu, bez pomoci, nikdy by som dieta neopierala o vankus, len aby som povedala, ze sedi...vies v knizkach nie je navod na zivot, to ze to vacsina deti tak robi, je fakt, ale aj to ako to bolo u mojich deti
A co sa tyka umeleho mlieka a materskeho...umele mlieko je cistene, je tam zarucena urcita kvalita, ale v jedle, ktore matka zje tu kvalitu nevidim, iste existuju aj matky, ktore si nechaju navarit kvalitne jedlo, ale povedzme si na rovinu, vacsina matiek si navari hocico, lebo na ine nema cas...takze ani ja nie som presvedcena, ze zelenina, ktoru kupujeme v obchodoch je bez pesticidov a inych chemickych latok...
@kamillla56 no odsávam sa aj teraz som sa odsávala cca po dvoch hodinách a dosala som ledva 40 ml tak to je dosť málo. ale budem pokračovať, prikladať a odsávať a dosávať 😀 už popíjam aj mušt relaxujem a jem tie bylinky tak verím, že sa to čoskoro napraví, malá je teraz kľudnejšia a ja mám viac času si oddýchnuť tak verím, že sa to spraví a ak nie no tak moje mliečko bude pre malú ako dezert lepšie ako nič 😀 😀
@kamillla56 hm tak to vyzerá tak, že som ani netušila že malá zle sala a bola na prse ako na cumlíku to čo jej natieklo jej do teraz stačilo ale ako rastie tak je jej málo a bola preto podráždená. no a mne sa preto vždý na konci týždna objavila horúčka a tvrdé prsia a mlieko sa prestalo tak tvoriť. tak teraz ked sa budem odsávať a budem malú prikladať tak sa tvorba obnoví??? inak čo máme tu flašku čo má podporovať prirodzené kojenie tak mám pocit, že malá sa lepšie prisaje a ozaj krásne saje len je jej to stále málo ale tak hádam sa to spraví. lebo tá flaška je ozaj fajn lebo dieťatu priamo netečie mlieko ale musí si ho vysať inak nemá nič 😀 joj keby som vedala skôr že zle papá ale ako ju prinútiť aby sala správne??? lebo ozaj dvorec má celý v puse pekne je pricucnutá bradičkou o prso ale nesaje len dudká a ozaj do pôrodnice nechce cumel ani flašku nemala a zle sala má to od narodenia. žeby nemala taký sací reflex??? je mi to záhada
@malasandrika
@sardinka336 A este ako ta matka vie,ze ktore je ktore......Fakt ked niekedy citam niektore vyplody tak neverim,ze to tie zeny myslia vazne a ze su naozaj o tom presvedcene......
@erikavesela To mas zbytocne aj mne tu prednedavnom jedna fanaticka pisala a poucovala ma ako nie je mozne aby sa moje obe deti same odstavili v 10.mesiacoch.....No proste nonsens- ona lepsie vedela vsetko a aj lepsie moje deti poznala. 😁 No, asi som mala naha "nahanat" dieta po byte a pchat mu na silu prsnik....😁😉
@evittam to bol špurt...či štrajk...si mala ponukat a skusať...matka chce kojit a basta...čo tam po dietati ze nechce...podla WHO či kieho frasa...sa do 2 rokov dieta same neodstavi a bodka...Tak snad WHO to vie lepšie nie? 😍👶
@sardinka336 Tak,tak. Aj zo mi bolo napisane. "Vivat" WHO a nesmieme zabudnut na mamilu.😝
@evittam
Ahoj, mas pravdu, pochopila som a pani dotycna je asi najmamana na svete...ja tu na niektore diskutujuce nazaj nemam slov...ved to tu je hotova pakaren. Pekny den ti prajem😊
@sardinka336 mas to v kazdej odbornej knihe, ktoru nepisu len tak ludia z ulice... a mamila tam ma zdroje uvedene. Tie kamaratky ti asi nebudu opisovat ci ich bolia baradavky, ako maju menej mlieka a podobne problemy ktore cumel moze sposobit, ako dlho dojcili je tiez otazne. Nedostatok vitaminu D by dojcene deti nemali, keby nebola doba taka aka je a netrcali by väcsinou mimo od slnka, ale to nema nic s tymi protilatkami. Si myslis ze priroda nijak nepomohla a nechala deti napospas bakteriam od narodenia? A ano s tym strajkom presne tak, keby sa dieta neoducilo od prsnika, netrebalo by ho nim potom nahanat. Ale kto pochopit nechce, ten nepochopi aj ked to je cierne na bielom 10-ty krat.
@kamillla56
Prosim ta, nevnucuj tvoj nazor inym...ty si o niecom presvedcena a nic na svete tvoj obmedzeny nazor nezmeni a potom sa cudujes, ze ho nechcu zmenit ine zeny...
@kamillla56 podla prieskumov z Mamily, kazde tretie dieta s cumlom ma problem s prisatim, ked to podas tak, konec, Ale ono sa da podat aj tak, ze LEN kazde 3 dieta, cize vacsina no problem. Ide o to, ako vyskum podas.
Osobna skusenost je sice rpe vedu irelevantna, ale mna sa strasne paci jedna story zo zivota mojej sestry. Ich prvorodena bola straaaaaaasne urevane dieta, tiez vecne na prse, cumel ani za nic. Na stedry den, ked mala 4 mesiace, konecne cumel vzala. Segra to opisuje nasledovne. Mala cumlala a my sme sa normalne najdedli a potom zaspala a normalne spala skoro celu noc, v rodien to dodnes volame vianoceny zazrak 🙂 Segra kojila dalej do malej 18 emsiacov bez problemov. KOjenie a veci s tmy spojene su strasne individualne.
Zakladatelke: Kludne po kojeni odsaj, alebo aj medzi kojenim...telo si bude myslit, ze babo pyta viac a zacne tvorit viac mlieka, ale nerob to dlho, aby si si neurobila nadprodukciu, inak na mlieko je dobra ovocna stava, viem ze normalne v kauflande mali vola sa Matysak a je to 100% hroznova stava, ono sa kvoli tomu dakedypila vinea, ale dnes by si vo vinei hrozno hladala marne. Mne eeste fakt pomohla ten benedikt a senovka.
@erikavesela Ja som vobec teba nemyslela,ale nevadi.....😁😁😁
S tebou si vobec nepamatam nejaku diskusiu.
@kamillla56 Mamila je len "dojcoweb" a ich zdroje su irelevantne.....A ich rady -to radsej ani nekomentujem.
Ja som svoje deti od nicoho neoducala-proste uz nechceli-bodka.....Tebe,predpokladam,tiez nikto do krku nic netlaci ak zo nechces. A mozno neuveris-mali aj cumel-obaja lrn na spanie,na chvilu-syn do 4.mesiaca,dcera cca 8. Aj flasku poznali-napr.s cajom,vodou,neskor dokrmovanie.😉 A na dojcenie nic z toho nemalo ziadny vplyv.😉
@erikavesela Prepac,nejak zle som to pochopila....Ten koment si nevsimaj.😁😉
@kamillla56 kamaratka mi nebude opisovat ako ju bolia bradavky? je to dobra kamaratka ktorej nemam problem povedat ani o kramoch...v mojom okolí do roka dojčí 90% zien, švagrina ma 4 dieta a dojčí ho a ma cumlik...cumlik nesposobil ziadne problémy, lebo ho nema dieta v puse non stop. Kamošky davali cumlik prave koli tomu ze dieta by mali na prse non stop a kedze mali aj staršie deti tak si to samozrejme nemozu dovolit len sa kojit hoci dietatko maju na rukách alebo vedla seba. Z cumla nič neteče a dieta to vie nie je hlupe...takze sa mu nema čo pokazit...
A ano priroda nechala deti na pospas bakteriam...do roka umierala väčšina detí...lebo tie bakterie ich zabijali kedze neboli atb...
@sardinka336 nie nenechala inak by pomrelo pol ludstva a zakladom je predsa prezit, vymyslela nato dojcenie. Umierali tak mozno deti ktore nemali moznost plne dojcene byt. Kamaratky dojcia do roka, plne ci s prikrmovanim UM?.. dieta nepotrebuje byt na prse nonstop, normalne sa nadojci - naje/napije a robi ine veci. Ak aj potrebuje castejsie prve mesiace, ma nato pravo tak ako kazde mlada a je smutne ked nato matka nema cas ci chut. Dieta ale nie je ani take mudre, rozlisovat co ma prave v ustach a aky typ sania ma zvolit a bud si zvykne na jedno alebo na druhe, preco asi deti treba na cumel ucit a vypluvaju ho, je to proti normalnemu saniu.
@evittam no ak nazyvas ziadnym vplyvom znizenu tvorbu mlieka, potrebu dokrmovat UM, odmietnutie prsnikov v 10. mesiaci a uplne prejdenie na UM, tak ok. Otazne je ci by nechceli, keby flasu a cumel nepoznali 😉
@kamillla56 Tvoj fanatizmus a nazor ti neberiem. S tebou je rozumna debata o nicom. Bohuzial. Moje dve deti dostsli to co potrebovali a do kedy to potrebovali. To je vsetko....Cumel poznali len ako som napisala-nauc sa citat s porozumenim.....A co ked mali flasu s vodou,cajom?! Si neskutocne netolerantna k inym nazorom a skusenostiam. Ale aj pre takych slnko svieti. Len tu prosim nepis nepravdy.
@kamillla56 Syna si m napriklad pri prejdeni na prikrmy len dojcila -rano,na obed (ak chcel) a vecer- to mu stacilo. Ci som ho mala v noci budit,ak spokojne spal?!

@matilda72
inak ja som mala mlieka dost, ale spustilo sa iba ked pila mala, odstriekat alebo tak, to neslo. Takze aj hormony su dolezite, cim viac mat malu pri sebe, spinkat spolu telo na telo, to pomaha tvorbe mlieka aspon tak ako bylinky.
Inak ja som pri oboch detoch bojovala s dojcenim, pri kazdom bol iny problem, ale teraz som velmi stastna a priznam sa aj hrda, ze som to nevzdala, lebo to bol zo zaciatku tiez boj. Mozno som pre niekoho kojaca maniacka, ale ked vidim, co to dava mojim detom, tak nech si kazdy mysli co chce. 🙂 Ide o deti a mamkine mliecko je to naj. Preto by som sa aj tomu cumliku vyhla, aby sa ti mlieko uplne nestratilo.