Ako odnaučiť bábätko, že prsník nie je cumlík?
Dobrý den. Mám trošku problem maličká má mesiac a ja nič iné nerobím len kojím ale doslova niekedy aj niekoľko hodíin. Lebo pocucká a zaspí položím do postieľku je hore a takto to ide celý deň. Keby nebývame u svokrovcov a svokra je na dôchodku tak uhyniem od hladu. Som rada ak sa idem večer osprchovať a letím k malej čo sa ide až zájsť odplaču lebo nie je na prsníku aj ked pred chvíľkou jedla. ja viem, že veľa zastáva metodu kojiť na požiadanie ale ja sa nechcem stať otrokom kojenia. Iné detičku sa napapajú a spia aj dve hodiny či viac a u nás to nehrozí. skoro vôbec nespí a tým pádom nespím ani ja a už padám doslova na hubu ak spím denne tri hodiny tak to je môj rekord. a v noci inak ako na prse nezaspí. Ja viem, že je ešte maličká a chcem ma stále cítiť ale takto sa mi to zdá až cez. aj dnes boli sme na prvej návšteve a musela som celú návštevu ju mať na prse lebo revala a revala a to tam bola moja babka a krsná a ked ma príde kuknúť nejaký kamoš tak budem pred ním cicku vyťahovať lebo malá bude stále plakať??? baby pradte čo mám robiť som už na konci zo silamy, niekedy som už taká vycicaná, že musím dokrmiť lebo mi už ani mlieko neteči čo je stále na mne prisatá
@slivka5 ja sa nehadam, diskutujem.
@erikavesela
Dobra blbost,ze mlieko ma vyzivnu hodnotu len prve 4mesiace. Stale ma vyzivnu hodnotu,len postupne treba dieta privykat na beznu stravu.
Vedci v nom stale.nieco nove objavuju,UM nikdy nebude take site na mieru.
Neviem preco by som mala davat prachy za nieco,co mam v podstate zadarmo a v lepsej kvalite a priamo prisposobene potrebam mojho dietata.
V porodnici,kde som.rodila,boli vdacne za odstriekane mlieko,pekne ho vysterilizovali a podavali babatkam. Lepsie nez umele,ktore treba x-krat upravovat a doplnat umelo o vitaminy,aby ho babatka stravili a dostali potrebne latky.
Odstavili sa ti prave preto,lebo sa malo dojcili. Nas,ked presiel na prikrmy,tak sa postupne menej dojcil, az som ja schytala podliatiny,lebo logicky sa tvorilo menej mlieka a on sa snazil vela tahat v tych jeho casoch.. Tak sme to museli v 11.m.ukoncit.
To,co dokazalo tvoje dieta,dokazalo aj dojcene dieta mojej kamaratky . Takze zas to nepripisuj UM.
Ale ked ty si spokojna,bud. Aj ja som. Ze som deti dojcila a nosila ako oni potrebovali. Nebol problem ani s odstavenim.
A ano,starsie dieta dojcene na verejnosti by uz aj pre mna bol zvlastny pohlad,ale ked si niekto dojci doma take starsie dieta 2-4rocne ,nevadi mi. Ja som moju dojcila 2 roky,ale od roka a pol uz len doma,vsak uz vie vydrzat a neboli uz horucavy..
A dudle u starsich neznasam.. Nastastie moji ani nedudlovali,takze sme nemuseli oducat.. A od prsnika sa oducili vtedy,ked prosto bolo treba. Najma u malej citlivo,pomaly a nezazivala som ziadne revy a stresy.
@evittam ja som porozumela vsetko, aj to co napisane nebolo. Ja netvrdim fanaticky ze nikdy nemoze dojcenie fungovat ak dieta pozna flasu a cumel - ak to ide bez prikrmovania (naco mu potom poznat flasu), matka ma dost mlieka a dojci do prirodzeneho samoodstavenia, tak je to ok, lenze taketo pripady su ojedinele a musela by mat zrejme dlhodobu nadprodukciu aby to ustala. A to niesu moje nazory ci nepravdy, ja som to nevymyslela.
@kamillla56 Pozri ja som napisala svoju skusenost-moje deti sa odstavili same a nie na zaklade cumla alebo flasky. To je vsetko. Ano,dcerku som musela dokrmovat- mala som menej mlieka a ver tomu,ze som si presla vsetkym moznym len aby mala aspon nejake moje mlieko. Takze rady typu,ze moje deti mohli mat MM aj nadalej ak aj nechceli ja nepotrebujem. Dostali to co potrebovali a presne tolko kolko bolo treba.
A ano dojcila som do prirodzeneho samoodstavenia.
@evittam no ked myslis... ako mozes vediet ze sa neodstavili na zaklade toho, je mi zahadou, aj to ako sa da vediet kolko presne coho potrebovali, ale ok. 👍
@kamillla56 Tak ked to ty ako matka nevies tvoj problem.
No ak dietatu stacil prsnik napr.rano a vecer....tak asi viem co im stacilo.....Pamat mam nastastie dobru....
@evittam tak veru, ja ako matka by som nevedela o kolko viac potrebneho MM by dieta vypilo, keby nepoznalo flasu, cumel, vodu, caje... mojmu prvemu dietatu stacil prsnik 1-2 krat denne - v 2 mesiacoch. Pretoze si pekne pockalo na flasu alebo bolo radsej hladne, kedze sa mu nepacil napr. znizeny tok.
@kamillla56 a ty ako mozeš vediet ze sa na zaklade toho odstavili....ale ked myslíš...
kojenie je pre dieta a nie ako je to teraz moda...ze kojenie je pre matky.
Rozumná matka hlavne ta ,,nepoznačená koníkom,, snad ma trošku aj svoju intuiciu nie? Moja dcera napr. začína odmietat ,,svoje prikrmy,,. Kedze stolujeme spolu tak potvora chce to čo ja mam na tanieri a nie tu gebuzinu čo je určena pre nu - nemastnu neslanu. Otača hlavou na znak nesuhlasu ze to ,,nekce,, a chce to naše...čiže viac solené a ochutené. Tak som jej to začala davat aby aspon teda niečo zjedla lebo ona jest chce len nie to ,svoje,, ...a toto povazujem za ,,samo odstavenie od batolacích príkrmov,,..a moja intuícia mi hovorí, ze uz mozeme pomaly prejst na našu stravu.
@matilda72 ahoj rada by som ti napisala o mojom dojceni a verim, ze aspon trosicku pomozem 🙂
Mam 2 deti - 7r a 2r.
SYNCEK - som bola v dojceni neskusena, od nikoho nedostavala rady (az na par kniziek z porodnice) a nemali sme ani internet aby som si nasla pomoc. NAJVACSIA MOJA CHYBA: SYNA SOM DOJCILA V INTERVALOCH!!! Kazde 3 hodiny. Zo zaciatku to stacilo. Najedol sa a spal az do dalsieho krmenia...
A po mesiaci som davala pomedzi dojcenia aj cumel. Lebo bol nervozni a mamicka hlupucka - sak este nema cas jedenia. A ked bol takto nervozni stale viacej, okolo 3 mesiacov, navstivili sme pediatra a cudujsasvete, syncek nepribral nic ☹. Nariadil nam prikrmovat sunarom. A tak sme dali prvykrat flasku. U svokrovcov kde sme s priatelom byvali mali pochopenie skor pre UM a tak, ked som ju raz dala, uz som s tym neprestala. Chcela som sa vyhnut blbym otazkam. Lebo uz som sa napocuvala dost, ze mam slabe mlieko a podobne...
Tak som krmila z prsnika a dokrmovala flasou. A po 2 tyzdnoch islo cele dojcenie do certa ☹ !!! Syncek sa uz nechcel prisal. Navykol si na flasu. Sice ma dnes uz 7 rokov, stale su vo mne pocity, ze som ako matka zlyhala a ze som mohla SPRAVIT VIAC!!! A moje druhe dieta ma v tom len utvrdilo 🙂
DCERKA - bude mat vo februari 2 roky a stale je dojcena (sice len vecer pred spanim ale aj to sa pocita). Este v tehu som si o dojceni studovala rozne clanky. A vybrala to vhodne pre mna. Napr.: CERVENA VINEA - mozem povedat, ze mi dojcenie zachranovala niekolkokrat. S 1,5 litrovkou som dokonca isla do porodnice. Pri prepustani sme sa vazili, kolko mala vypije. Vypila 40ml na 3. den od narodenia a to bolo vraj velmi dobre. INTERVALY SME NEMALI! Prvu noc po narodeni nevedela vykakat smolku (kakala ju postupne) a kludna bola iba na prsniku. Nedbala som na sestricky ze nemoze byt stale na prsniku. Ze max. 40 minut. Na prsku bola kludna a to mi stacilo. Na druhy den som uz ani nepotrebovala dokrmovat glukozou. Mliecko stacilo 🙂...
Doma sme sa krmili po zobudeni (po leziacky alebo po sediacky), hned na to po prebaleni (po leziacky) a ked zaspala stavalo sa ze este sa zobudila ze nema didku a este som jej dala. A ano, mozem povedat, ze prvy mesiace som v podstate len kojila ale mala bola spokojna a robota predsa neujde...
Okrem toho, vzdy ked zaspala, mliecko som si aj odsavala - cca kazde 3 hodiny - aj v noci. Co vsak nebolo dobre riesenie, lebo som ho mala stale viac a potom ma priserne boleli prsia. Tak som s odsavanim prestala...
CUMEL NEVIDELA DO CCA 3 MESIACOV. potom som jej ho akosi zacala davat stale viacej, lebo este toho chcem upratat a toho spravit a podobne... a pravdepodobne aj to viedlo k tomu, ze mala mi v 5. mesiacoch zacala hnackovat, malo priberat a skoncili sme v nemocnici. Nic nezistili, hnacky ustupili a isli sme domov. Ale len na kratko. Zrazu odmietala jest. Aj z prsnika. (Neskor som zistila ze to mohlo byt aj z antibiotik, ktore dostala v nemocnici). A tak sme sa do nemocnice vratili. ☹
A tam mi "mudre" sestricky takmer "zabili" dojcenie. Nechceli vidiet ziadne uspavanie na prsniku, nariadili intervaly, vazenie pred a po krmeni. A mliecka som mala stale menej a menej. A mala si stale menej a menej vytiahla. No napriek ich snahe dostat do nej umele mlieko z flase, ona ho odmietala. Moje mudre dievcatko 😉 a ked mi tam 5 a pol mesacna plakala, tahala tricko a prosila: "MAMA HAM!" a ja som jej nemohla dat a plakala s nou... bola som odhadlana vydrzat to, ze nas pustia a bude. Lenze verdikt primarky bol, ze musi jest aspon 120ml umele ci moje, to je jedno. Skor vraj domov nepojdeme. Nedokazali pochopit, ze kazde dieta zje ine mnozstvo a ze ked sme prisli VOBEC nechcela jest.
Prvy den v nemocnici bol bez intervalov a tak hned druhy den papala viacej - viac mliecka sa mi vytvorilo. Potom prisli intervaly a uz si tahala len 70 a na stvrty den len 40. To uz ma chytili riadne nervy. Vedela som, kam to smeruje. A tak som si povedala, ze je to MOJA DCERA a nemozu mi rozkazat. Povedala som primarke, co chcem a sice sa jej to nepacilo, povedala ze je to moje dieta - moja vec. Na druhy den mala pribytok na vahe a isli sme domov...
Po prespusteni bolo mliecka mizerne a nezaberala ani dovtedy zazracna vinea. A tak som na nete narazila na RICINUS COMMUNIS! Tiez vyborna pomocka. Odporucam 😉...
Vdaka ricinusu som mala opat dostatok mliecka a dojcenie som si zachranila. A mala didku zboznuje doteraz 🙂
@kamillla56 Ty si fakt neskutocne nemozna - alebo nevies citat alebo nerozumies. Tak este raz -mojmu synovi stacilo MM rano a vecer,bez flasky......takze mal urcite dost!!!!!
Nic si ale z toho nerob-aj mne sa stane,ze niekedy nepochopim - ale jasne pisany text pochopim vzdy. A koncim s tebou diskusiu o tom v com sa nezhodneme a v com si len ty myslis,ze mas pravdu. Najdi si zase iny objekt na poucovanie a dokazovanie svojej pravdy.
@kamillla56 A posledna vec-preco by dieta nemalo poznat vodu,caj?!
Ach jaaaaj......
A moje deti "si na nic nepockali" vzdy mali najskor prsnik,ale ak bolo treba a boli hladne tak som im neponukala asi prazdny prsnik ale dala som im jest....Ach "ja zla a krkavcia mater", lebo som mojim detom fala pit,jest a dudel...😁😁😁
Ale ako vidno "dojcomatka" sa prezradila ako si jej deti pockali na flasu....A to bolo TVOJE dieta,nie moje alebo ine!!! Sa konecne zobud,to ze tvoje dieta bolo lenive tahat z prsnika a cakalo radsej na flasu neznamena,ze to robili aj moje deti,jasne?! Dufam,ze uplne. A ak nie-nevadi.....
Hmmm,ze ja a tisice dalsich matiek bolo tehotnych,porodili a aj dojcili bez MK,internetu a podobne. No normalne prestavam tomu verit. Ma po..r. Este sa aj vyhovarat,ze nedojcila som lebo som nemala internet.....😁😁😁
pocity ze som zlyhala lebo som nedojčila...tak teraz budem dojčiť aj do zakladnej školy...
ach boze moj....a potom ze to matky nerobia koli sebe.
@evittam Tie ?!! si odpusti. A preco by ich poznat min. do pol roka malo. Ak ich pozna, tak lyzickou ale nie flasou ktora ako citas moze vsetko pokazit, ak tebe podla teba nepokazila nic, tak fajn. Zrejme si mala dostatok mlieka a nie prazdne prsniky, ze. Voda a caj nedava ziadne ziviny narozdiel od mlieka, ktore je v prvom rade hlavne od smädu, kedze je to tekutina. Pit a jest by mali min. do pol roka z prsnika - to nie je moj nazor a moja pravda, ak pomimo toho dostava dieta vodu caj ci um, tak jasne ze mu mm staci rano a vecer, tvorba sa postupne znizi a mlieko zmizne. Ja som sa neprezradila, vsak ja sa svojimi chybami netajim. Lenive deti niesu, ale su mudre a vedia odkial sa najedia rychlejsie a lahsie, obzvlast ak je prsnik poloprazdny so slabym tokom. A skor ci neskor pride strajk, ktory vedie k odstaveniu, ci uz v 2. alebo 10tich mesiacoch. Skoncila som tiez.
@sardinka336 to ako myslis je im prijemne tak sa s tym trapit, ze to robia koli sebe? Hadam to robia pre svoje deti, kedze si uvedomuju ze su schopne ich nakrmit, ked zabojuju. Kazda matka, aj na um, krmi dieta potom koli sebe, aby mala pocit ze ho nakrmila a nieje hladne.
@kamillla56 robia to koli spoločenskemu tlaku a pocitu viny, ktorýc na ne kladie dnešny trend v amterstve a to, ze si myslia že neurobili viac..pritom mnohé uz išli aj za hranicu psychických a fyzických síl....
A ved čo to treba tak trapi kedy sa kto odstavi? Sak ty im ten sunar neplatíš...tak čo?
Hlavne aby decko cucalo poloprazdne prsniky ...nevadi ze je hladne, len nech sa dojčí.....
@evittam tak bud rada, ze si vedela dojcit bez rad. Ja keby si pomoc nezhanam, nevyslo by mi to. A neviem preco odsudzujes internet. Je normalne hladat pomoc, kde sa da. Nemala som nikoho okolo seba komu by dojcenie vyslo od koho by som si pytala radu...
Mama kojila 3-5m (3 deti) a svokra 8m (prve dieta, ostatne menej) - a samozrejme, presadzovala UM!
Tak co som mala radsej napisat? Ze som okolo seba mala same spiny? Ktore namiesto rad povedali daj flasu? Alebo aj tak nebudes kojit viac ako 6 mesiacov lebo nikto z rodiny tolko nevydrzal? Mohla som to vzdat, ale ja som CHCELA BOJOVAT. A nie kvoli sebe, to mi ver
@sardinka336 asi si nepostrehla ze v nemocnici som tak takmer vzdala. Ale MOJA DCERA mi dala najavo CO CHCE! Tym ze odmietala flasu a povedala "mama ham" - prvykrat v zivote. Dovtedy tak max. "mama".
A bez urazky ale skor matky ktore daju UM mlieko to robia kvoli sebe! Lebo - nechcem mat ovisnute prsia, potrebujem co najskor schudnut, a predsa to najdolezitejsie flasu moze dat ktorykolvek pribuzny a ja mam pokoj 😂👏
Ja proti UM mliecku nemam nic, ked sa neda kojit, tak sa neda. Ale je smutne, ze sme jediny cicavec, ktory dava svojim detom nahrady. Ved v minulosti UM mlieka neboli. Ak dieta nemohlo byt dojcene, zohnala sa dojka...
A nie, nemam potrebu kojit az do zakladnej. Tiez by som s tym uz najradsej prestala - chcela by som si dat do poriadku prsia atd. Ale nebudem brat dcere, to co miluje. Tesi sa ako blazon ked vidi ze si davam dole podprsenku a vtedy viem, ze to robim pre nu!
Milujem názory, že fľašku nikdy. A pozrela by som si tie matky, ktoré sa od svojho dieťaťa nepohnú 24/7 počas celého trvania dojčenia. Lebo veď fľašku nikdy. Moje dieťa má aj otca a ja nebudem celý čas sedieť doma, keďže malá je dosť pažravá. Materská a rodičovská je o ulahčovaní si vecí, cumle, fľašky, UM, boli vyrobené práve pre tento účel.
@sardinka336 Aj moja mladsia odmietala mixovane prikrmy. Ale nebudem rakemu krpcovi davat solene ci korenene. Tak som si to vyriesila -ona dostala to iste,len nekorene a nesolene a nam som dosolila a dokorenila neskor. A ona bola spokojna. Nastaqtie my mastne a vyprazane nejeme.redp.malokedy,tak v tych casoch som take nerobievala
@meganjuly .....jasne koli prsiam a tomu aby babka nakrmila som dala flašku...take extremy tu uz boli...natrapila som sa s kojením dost, dakujem neprosim ...tretie dieta išlo rovno na flašu a je mi jedno kto si čo myslí. Dcera je na mne navesena non stop a nemozem od nej odist ani wecko aby nerevala kde som. Takze sebecka iste nie som, keby som bola tak ju necham revat s babkou, sak si zvykne nie? Robím čo sa dá, ale mám svoje limity.
A ake dojky prosím ta boli? Ano, vrchnost si najimala dojky lebo šlachtičné a paničky nedojčili...nebolo to vhodné pre ich spoločensky staus. Ale nejaka chudobná sedliačka ak nemala mlieko tak davala riedene kravske, chleba vo vode namačany....preto aj umrtnost na rozne črevne katary bola vysoká. Ono si to ludia predstavuju ako Hurvinek valku...ze sak neboli UM tak boli dojky....no to víš...umrtnost detí do roka ,,šialená,,.
@sardinka336 ja som písala všeobecne, nie na teba... písala som, ako som to vnímala ja a ako som sa rozhodla z vlastného presvedčenia... je v prvom rade na matke ako sa rozhodne...
a nechápem, prečo sa tu vlastne do mňa navážaš, keďže ja som chcela len pomôcť autorke a nie počúvať tu múdre rady a vadiť sa cez internet... pri 2 deťoch na také niečo fakt nemám čas 😅
@meganjuly no len ja som už začala prikrmovať tak čo teraz stým???? už akože nebude sať ??? ako ju prinútiť??? stále mi na prse spí a to trvá už od pôrodnice už som zúfalá o to nejde že doma nič nespravím ale ja som sa nemala ani kedy najesť ani spať lebo malá vôbec nespala a tak ani ja cez den mi spala tak dve hodiny a v noci 4 a to v lepšom prípade. bola som ako živí mrtvola a už som bola nervozna lebo len plakala a plakala a to že zle alebo slabo sala tak to už v nemocnic len aj som nevedela že je to zle, že ju nepočujem prehltať a len si tak dudle myslela som že pije a ona nepila. a teraz ked jej nedám umelé tak sa ozaj z postele ani nepostavím .... ozaj neviem čo mám robiť???? už som na prášku, nedať UM a mať mrzuté dieťa a stále kojiť. alebo prestať a ostať na UM??? ach jáj
@matilda72 zavolaj si laktacnu, sama si so zlym prisatim neporadis, to ze si dala flasu nie je koniec sveta, ak chces to kojenie sa da zachranit. Urcite sa ti oplati zabojovat, ak ta to vsak vycerpava, ja nie som zastanca kojenia cez mrtvoli a nasledne sa hrdenim ako som o kojenie zabojovala a ako na tom stoji moje ego. Boze, je to len jedlo. Tak si zvaz pre a proti, daj UM a NIKDY NEMAJ VYCITKY.
@matilda72 keď budeš mať čas, odsávaj prikladaj - čím viac mliečka ti cez deň odíde, tým viacej sa vytvorí... a určite by som skúsila ten ricinus comunis alebo červenú vineu - mne to zabralo hned a na druhý deň som mala mliečka až-až 🙂
Hlavne jej skús vždy najprv ponúknuť prsník a až potom umelé mliečko... a hlavne daj na vnútorný pocit... niektoré detičky sú lenivé ťahať z prsníka, aj moja neterka bola tak... tam iné nepomohlo len UM...
Ja ťa nenahováram ani prestať, ani pokračovať... nič... je to na tebe... ale ak to ešte chceš skúsiť, vyskúšaj ten ricinus - nestojí to veľa, okolo 3 eurá... a majú to v každej lekárni... držím palčeky a hlavne sa riaď podľa malinkej 🙂 najdôležitejšie je, aby bola spokojná... či na MM alebo na UM... 😉
@kamillla56 Ok - posledné, tak keď je to MM do pol roka hlavne tekutina a od smädu tak od čoho to dieťa potom priberá a je živené keď je to MM "len" od smädu. Ach jáááj žena, nehnevaj sa, ale ten tvoj fanatizmus za dojčenie ti asi dočista vymyl hlavu.
Ja som svojim deťom normálne dávala aj čaj aj vodu od narodenia - od smädu. A nedávala som im prsník každých 10 minút. Stačilo ich dojčiť každé 2-3 hodiny - do cca 3.mesiaca....
Si predstav, že existujú pediatričky - a nie je ich málo - stále to okolo seba v poslednej dobe počúvam od známych, že ak im bábo moc priberá tak im odporučia - "oklamte dieťatko čajíkom"....čo mi príde scestné - takže tu máš tie tvoje podložené štúdie.....
@meganjuly Veď ja nikde neodcudzujem internet a som za dojčenie - ale nie za takýto fanatizmus ako tu niektoré ženy predvádzajú - to je všetko. Si zober, že aj ja som hľadala pomoc pri dcérke - áno pri druhom dieťati lebo som mala menej mliečka a naozaj som urobila všetko preto aby som ho mala aj keď som musela dokrmovať a bojovala som tak isto o moje mlieko....Pri prvom dieťati som dojčila normálne bez problémov od začiatku....ale nemienim tu čítať niektoré bludy....to je všetko.
@meganjuly Ale veď ti to nikto neberie - mne je úprimne jedno kto koľko dojčí a do kedy, ale nech mi tu fanatičky netvrdia, že ak sa mi dieťa samé odstavilo kedy sa odstavilo, že to nie je možné a som na vine ja a urobila som to pre seba a podobné kraviny ...., že som pre svoje dieťa neurobila dostatočne veľa a to isté ako ony, ak som napríklad nebodaj nechodila celý deň po byte nahá, neležala som s ním v posteli a nemalo celý deň natisnutý prsník v ústach.😉

@evittam sakuz toho nechajtee 🙂