Ako odplienkovať dieta rýchlo a natrvalo?
Ahojte, drobec bude mať o mesiac dva roky a po veľkej noci plánujeme začať s odplienkovanim. Dnes som zapla internet a z toľkých xxx článkov a xxxx metód ma rozbolela hlava 😃 takže si radšej prečítam vyskúšané rady vás maminiek, drobca by som najradšej odplienkovala aj na deň aj noc, neviem či je lepšie naraz či fazovo, budem vďačná za každú radu príspevok a motiváciu 😀😌
ja sa pridam, tiež mam v plane odplienkovat. ale zas chcela by som tak, ze nechcem mat ocurane vsetko, toho s abojim ten orvy den/dni
Dieta nato musí dozrieť samé. Môj sa odplienkoval až keď mal 3 roky. Proste nechcel, bránil sa tomu a ja som nemala nervy všetko čistiť absolútne mal hysaky z nosníka 😀
Plánovať môžeš, dieťa si aj tak urobí po svojom ... samo musí na to dozrieť ... mnohé mamy nútia deti a potom vznikajú u detí zbytočné bloky, hlavne z kakania ... dcére som ukazovala, občas ju posadila na nočník, strašnú srandu z toho mala ... čo sa týka cikania, do nočníka začala SAMA okolo dvoch rokov ... čo sa týka kakania, mala 3 a pol roka ... vždy keď prišla zo škôlky, vypýtala si plienku, vykakala sa ... nenútila som, len som hovorila, že ak by chcela, môže vyskúšať naše dospelácke wecko ... zo dňa na deň to prišlo.
@dzulli1980 presne zbytočne to siliť. A tlačiť na dieťa.
@sanny2993 a kam sa ponahlas?! cerstvo dvojrocne 🤦🏼♀️
dieta sa odplienkuje samo, ked bude pripravene, ked mu dozrie svalstvo, zvierace a ked si to v mozgu organizmus poprepaja, ze potreba cikat/velka potreba neznamena hned to pustit, ale uvedomit si to, pockat, udrzat (svaly) a dojst na wc, sadnut na neho a tam urobit potrebu
@sanny2993 ja som obe deti odplienkovala okolo 19.teho mesiaca v priebehu 2 tyzdnov. Bez násilia,vyhrážok a k tomu na jesen. Dôvod? Ako ja neznášam vložky,tiež som chcela aby sa mi deti čo najskôr zbavili parenia zadkov v plienkach, akychkolvek. Nie je nič príjemnejšie ako mať len gaťky na zadočku. Začala som ich dávať na wc,serblik pred jedlom, pred odchodom z domu, po príchode domov a vždy som vysvetlila že keď jej bude treba, nech mi povie. Neznamená,že keď dieťa nenosí plienku do 3r tak ho niekto terorizoval aby sa tým mohol chváliť 🤦
@sanny2993 ja som si tiez myslela, ze proste nedam plienku a hotovo (pravdaze slovny pokec, pekne slipky, rozpravky, knizky o tom...) No neslo to, stale sa pocikaval... A najma kakanie mu takmer nikdy nevyslo. Vzdala som to. Nechcela som ho uz trapit, lebo potom radsej necikal. Bolo to v lete.
V novembri mi syn povedal, ze uz nechce plienku. Nebola som nadsena, ze takto v zime, ale tak som povolila. Na pocudovanie to islo velmi rychlo. Prvy den sa pocikaval a potom uz nie. Za mna musi na to dieta dozriet. Potom chce a ma radosť z uspechu a ide to uz rychlo.
Ale deti su rozne, treba skusit.... Netreba vsak velmi tlacit na pílu.
Najstarsia v lete mala 2 roky aj nieco, moja mama sa nominovala do role ucitelky - sama mi povedala, ze to naozaj nema zmysel, lebo dcera nechapala, co sa deje... V decembri sme jej nedali jedno poobedie plienku, druhy den bola doobeda s plienkou v jasliach a dalsi den sa rano pokakala a rovno sucha plienka na noc. Inak v zime je to super, ziadne mlacky, lebo nohavice pekne zachytia vsetko... Mna caka teraz najmladsi a taaaak sa mi do toho nechce...
@evica17 bez plienky.. pri prvej som nie celkom vedela ako na to,tak sa stalo 2x že sa pocikala na zem.. druhá dcéra už v pohode,maximálne jej cvrklo,vymenili sme gaťky a šlo sa ďalej. .. na spanok som dávala samozrejme ešte.. ale po pár týždňoch už mali suché aj po noci.. do 2r nenosili už ani v noci.. išli potom do škôlky 2r5m a 2r1m a ani raz sa nestalo že by sa tam pocikali.. ale nikdy som netlacila na ne a nerobila žiadnu psychickú traumu..
Vyuzijem tuto temu a opytam sa. Moj syn (tiez 23mes) ma schodiky a redukciu. Asi pred tyzdnom si sam, ako sme boli v kupelni z nicoho nic polozil redukciu na dosku, prisunul schodiky a zacal sa stverat na wc (tatino mu viackrat ukazoval ako sa cika na wecku sediac, schvalne aby odkukal). Dala som mu teda dole plienku a posadila, nabadala nech sa kludne vycika a on bez problemov v klude urobil malu potrebu. Odvtedy ho kazde rano davame cikat na wecko, uspesne. Sem tam jedenkrat v priebehu dna ked sa nebrani, vacsinou uspesne. Myslite, ze uz toto je dokaz toho ze je zrely na odplienkovanie? Kakat stale chodi tak, ze sa ide schovat. Nevadi mi to, len v nom nechcem spustit blok.
@basulaak ja by som skusila, spytat sa ho ze ci to zvladne bez plienky ked mu to uz ide tak dobre rano a cez den. a uvidis reakciu a ci mu to potom pojde. moj si na serbliku akurat tak natahuje pindu a smeje sa na tom ale potrebu neurobi. takze keby vie to co tvoj, uz by som to aspon skusila
proste nedaj plienkz prvy den som bola nonstop pri malej posadzala ju bolo 6 nehod druhy den tak isto a treti den uz sa pytala na stvrty zacala chodit sama a bolo na noc sme odplienkovali za dva mesiace potom
Podla mna 2. narodeniny su skoro, ale neviem, ake je tvoje dieta. Musi vykazovat znaky pripravenosti: musi mu vadit mokre, musi vediet hovorit: povedat ti kakat, cikat, musi vydrzat dlhsie suche, aspon 2 hod. Ber ho so sebou na WC, ukaz mu, co sa tam robi. Moje dcerky toto dosiahli vo veku 2 roky 4 mesiace. Zo dna na den som nedala plienku a nebol problem. Prvy den-dva sa pocikavali, vzdy som prezliekla, povedala nevadi, tam je nocnik, nabuduce to stihnes... prva mala kakanie uz nacvicene popri plienke, kedze kakavala vzdy rano, tak sme ju posadili, dali knizku a za produkt odmenili. Druha kakala do gati 2 tyzdne. Nechapala podla mna, ze na nocniku musi tlacit... ze to je ina technika ako cikanie. Trapilo ju to, ze to ma v gatoch, potom to pochopila. Dala som jej duplo nech sa hra a slo to
@sanny2993 Tiez som o tom vela citala, ale prax nemohla byt jednoduhsia. Bol pripraveny ked mal 2 roky ale neznasal studeny pocit z nocnika na kozi v zime a tak som musela cakat do leta.
Odsleduj si ci ma znaky pripravenosti na odplienkovanie. Zaujima sa o to co sa robi na WC, zaujima sa o svoje hovienko, schovava sa pri velkej potrebe ked ju robi do plienky, ozamuje ze urobil velku alebo malu potrebu, vadi mu ked je mokry, vadi mu prebalovanie, alebo plienky.
- Daj nocnik nech ho ma ako hracku a nech si skusa ako sa na nom sedi.
- Ber ho zo sebou na WC. Kludne nech nakukne do WC ak mas na to odvahu.
- Zoznam ho s jeho hovienkom. Ukaz mu ho v plienke. Komentujte velkost, farbu, vonu a uc ze sa to nechyta. Niektore deti maju sok ked prvy krat vidia svoje hovienko v nocniku.
- Nacvicte si stahovanie a natahovanie nohavic.
- Rano daj nocnik na wecko a vysvetli dietatu ze odteraz bude robit pipi a pupu do nocnika. Ze nebude mat pienku a ked zaciti ze ide pipi, nech uteka sem, stiahne nohavice, sadne a urobi pipi a nech ta zavola. Musis vysvetlit kazdy jeden krok, lebo deti si sadnu na nocnik v nohaviciach a tak urobia pipi.
- Oblec bavlnene teplaky ktore nemaju zips, snurku, alebo nic co treba rozopinat. Iba stahnut dole. Nedavaj trenky, lebo na zaciatok to musi byt velmi rychle a nekomplikovane.
- Vela mamiciek necha deti hole, ale tie teplaky su podla mna lepsie, lebo jednak udrzia vela neporiadku a netreba tolko utierat a zaroven mokre nohavice dieta motivuju aby sa nepocikal, lebo je to neprijemne.
- Nepytaj sa ci mu treba a neposadzaj v pravidelnych intervaloch. Dieta sa musi naucit sledovat svoj vlastny mechur a pocit ze mu treba. Ak budes pravidelne posadzat, nikdy nebude mat plny mechur a bude len cakat na to kedy ho posadis.
- Ked sa pocika, bez emocii prezlec, a povedz ze nevadi a ze nabuduce urcite dobehne na nocnik.
- Ked dobehne na nocnik, urob Oslavu. Velke standing ovation. A odmena. U nas bolo najvacsou odmenou, ze si to on mohol vyliat do zachoda, splachnut a nasprayovat vonu.
- Ak sa pocikava po tyzdni bez plienky, daj plienku naspat a skus zase o 2-4 mesiace.
- Nehody po odplienkovani su bezne... 1-3x do tyzdna vobec neries. Deti si trenuju ako dlho este vydrzia oddialovat ten moment kedy uz musia ist, alebo su prilis zaujate hrou, alebo im zvuk tecucej vody pri umyvani ruk sposobi ze musia cikat.
- Na noc nechaj plienku dovtedy kym nie je rano sucha aspon 5 dni po sebe.
Ako povedane vyssie, musi doziet. Na pozadit o znamena, ze nervova sustava musi vediet autonomne kontrolovat zvierace a tento krok nastane u kazdeho dietata inokedy - tak ako chodenie, rozpravanie. A ak to vyvinute nie, mozes sa aj rozkrajat a mozes skoncit s blokom u dietata a to vobec nie je sranda. My sme robili to iste u oboch deti a dcera bola pred 2 rokom hotovo a syn az skoro v troch.
Ahoj.necitala som komentáre,ale moja ma tesne pred 2.5r.a vidim,ze je na to pripravena sama od seba.davala som par krat dolu plienku, ona teraz rano vstane,da sama dole plienku a ide sa vypisat.nocnik ma na ociach,takze aj pri hre si spomenie sama od seba.ked vidim ,ze dlho nepisa tak sa spytam ci netreba.(samozrejme bez nehod nie sme) s kakanim ma vacsi problem,to sa asi boji,takze nic nesilim..len pripominam ci netreba.ked bude na to dieta pripravene,tak to pojde lahsie🙂.na spanie davame plienku stale.najlepsie na tom,ze den predtym ako sa chcela "odplienkovat" som kupila cely balik😂
Ja som tiež začala dcérku mesiac pred druhým rokom a za 3 dní bola odplienkovana😉
Ale ona už nočník poznala od roka tam chodila kakavat,...takže vedela a nebála sa toho
@andreatytler dakujem za skvelý manuál 🙂🙂
Aj vám @vsetkym čo ste mi odpovedali, skúsim dať vedieť ako to ide 😀

@sanny2993 normálne nedaj plienku. A potom už len budeš čakať, kedy mu to docvakne 😄. Samozrejme, uľahčenie pre teba je, dávať ho/ju v istých intervaloch cikať, ináč budeš mať mláčky. Ale to je tak všetko, čo môžeš ty pre to spraviť. To "rýchlo" totiž nezávisí od teba, ale od neho/nej 😁.