Ako podporiť submisívne dieťa, aby sa vedelo brániť?
Ahojte stala sa nam taka vec syn 3r je taky submisivnejší. Druhý chlapec mu zobral hračku s kočíka a utekal s nou preč a troška ho tak provokoval ako keby s tým, synovi to vadilo a hneď mňa že mam mu to zobrať, lenže ja som mu povedala že nech si to vybojuje že to je jeho. No naháňali sa, ale potom sa môj zľakol a schovával sa za mňa.. tak som im to zobrala a povedala nech sa idú šmýkať no to už bol ten druhý chlapček pojašený.. aj môj a pretláčali sa kto skôr pôjde na šmyklavku. Lenže malého by udupal mal o 15 kg viac ten chlapček tak som už môjho vzala že nech sa on šmykne prvý nech kašle na to nech už spolu nesúťažia. Ako mam nabuduce reagovat ? Vacsinou mu deti beru veci ale nevie sa obrániť začne ma ťahať za ruku že ja to mam poriešiť, ale to nechcem chcem aby sa vedel obrániť.
Obrani sa ked bude starsi. Mas velke naroky od 3 rocneho dietata. Si tam zatial od toho ty aby si mu pomohla. Takto mu iba pritazujes lebo jeho sebavedomie kazdym neuspechom klesa. A este od chlapca o 15 kg tazsieho, to bolo ozaj blby napad. Takto jeho sebavedomie nevybudujes, je este maly. Ked bude vacsi osmeli sa sam.
A este. Spor sa neriesi nahanamim, ale komunikaciou.
@beata_k vekovo boli rovnaký, však to sebavedomie jeho mi vŕta v hlave.
@beata_k No neviem...chapem, ze je kazde dieta ine, ten moj nema problem uzemnit starsie deti ak je treba, ale odvtedy co vie rozpravat ho vediem k tomu, aby sa nebal spytat, ci poziadat ludi o co chce. Ak mu nevyhoveli resp. neuspel, tak som ho hned pochvalila, ze wow aky bol smely a ako super sa na to spytal, ze vobec nevadi, ze neuspel. Vzdy bol na seba velmi hrdy aj v pripade neuspechu. Podla mna je lepsie od malicka viest dieta k tomu, ze zial nie vsetko konci uspechom a nebude tam vzdy niekto, kto vybavi veci za neho. Teraz ma 2,5 roka a sebavedomia ma na rozdavanie, aj ked vravim, kazde dieta je ine.
Deti nepoznaju vek...
Nutenim mu sebavedomie nevydujes. To dieta sa zatial stretava iba s neuspechom. Ty by si potom bola sebavedoma? Ja nie.
@oceanahory Ty mas dieta extrovertne. Ona ma submisivne. U tychto deti to takto nefunguje. Tiez mam jedno take. Je starsi a uz si vie presadit svoje. Ked som ho nutila, bolo to viac na skodu. Druhe mam extrovertne, ako ty. A to sa postavi aj o hlavu vyssiemu. To sa ozaj neda porovnavat.
@oceanahory ide na to úplne zle. Jej dieťa má 3 roky. Kým sa ono neubráni, má ho brániť ona.
@beata_k a tak ako mam nabuduce reagovat ? Aby sa vedelo samo obrániť... pride to vekom ?
Ano, pride to vekom. Zatial ta len bude pozorovat ako to robit spravne. Ja som vzdy vzala aj svoje dieta nech vidi ako sa to robi. Ze treba prist a povedat co a ako. Potom ked pride jeho chvila bude vediet co povedat. Tiez som sa bala, ze ho vsetci prevalcuju, ale zbytocne. Len vekom sa osmelil.
@beata_k Ano uznavan, ze povaha a temperament zohrava urcite velku rolu.
@mamamasama
Mne sa nezda, ze by ho autorka neubranila, dala mu sancu nech sa o to pokusi sam a nasledne zakrocila. Stale si myslim, ze je dobre viest dieta k samostatnosti, samozrejme tymto nemam na mysli to, aby ho do toho tlacila. Ponukla mu moznost, nech si to skusi a v pripade neuspechu rovnako podporit a nasledne zasiahnut.
Ako skusit ho posmelit mozes, nech skusi sam, ale nenut ho vyriesit si situaciu sam. Ozaj si myslim, ze je este maly
Ked boli vekovo rovnaki,nemohol mat o 15kg viac, vsak tolko nemaju ani niektore 7 rocne deti :D
Parkrat mu ukaz ako sa to robi, ked ta nevidi, ako si tu svoju vec vybojuje a ty nechas utekat niekoho prec s jeho hrackou, tak ako sa to ma naucit? ja by som chlapceka zavolaal, nech mu hracku vrati a vratila ju dietatu. Zaroven ak si to dieta zobralo hracku samo, bez opytania, by som sa spytala, ci si ju chce pozicat a opytala sa mojho dietata ci ho pozicia (resp naopak, najskor sa opytam mojej, ci pozicia a potom sa spytam druheho.. nech nie su natahovacky). A vybavene (a dve muchy jednou ranou su zabite, chlapcek sa nauci, ze cudzie veci si ma vypytat a pozicat, a tvoj sa nauci podelit). Druhykrat poviem, ved bez a vypytaj si, tvoja je to hracka...Ale neviem ci ma uz taky prejav a nauceny je na to... to moja vedela az ako skolkarka.. pride to samozrejme vekom, aj skusenostami ale niekdedy treba naozaj to detom ukazat, najma submisivnym. ja som moje musela = ked ju otlak spolujaslickar, ked jej brali veci, ked sme sa stretli so sikanou.. nerieisla som ostatne deti, ale to ako ma ona reagovat a nedat sa. A neda sa :D
Ka by som to riesila sposobom, chod mu povedat, ze je to tvoje a nech ti to vrati.
Potom by som to zobrala, tak ako ty, ked neuspeje. Druha mamicka nedosla za cely ten cas?
Na tej smyklavke zalwzi kto tam bol prvy. Ono je lepsie povedat neurcito, ze pod ideme sa zahrat inac, lebo tie deti potom idu ako teliatka cez mrtvoly na smyklavku, hojdacku hocico povies 😀
Prepana, prepac,ze ti neodpovedam k veci, ale mna ta vaha zarazila. To nie je normalne mat taku vahu v takom veku. Baby vyssie ti dobre poradili ako reagovat
👍👍beata_k a mamamasama 👍👍
Pokiaľ to zoberú bezprostredne určite by som reagovala. Ináč by som požičala vysvetlila, že si chlapec môže požiadať pripadne by som malému požičala od toho chlapca štýlom, že my si požičame tiež.
@lubkovaandrejka ja som bola toez zaskočená ked dom ho dvihla za ruky 😁
Podľa mojho názoru to nebolo vyriešené dobre, 3r dieťa by som si v tejto situácii zastala hneď v tej chvíli, čo by mu zobral hračku z kočíka. Týmto modelovaním sa dieťa časom naučí reagovať aj samo
Moji su taki, nic s tym neurobim, co je to povaha, uz v skolke mi syn povedal, ze on sa branit nebude 🤦♀️...uz ma 13r, je inteligentny, ale tie vztahy riesime casto. Ale uz sa v skole zacal branit.
Podla popisu to robis dobre, hovoris mu, co ma robit a ked je uz zle, tak ako dospely zasiahnes...to je uplne ok. Nasilu to nepojde, pomaly sa bude ucit.
@euka210 ja som aj doma ho pochválila že som rada že sa dokáže ,,ozvať" lebo ja pri ňom stále nebudem. Napriklad v školke, alebo ked bude s niekym iným na ihrisku.
podla mna je to individualne a treba mat "rodicovsky cit" - vnimat svoje dieta. moj je skor introvertny, tiez nesiel do sporov a hadok. ked sa mu nieco take stalo, tak casto dokonca odisiel robit nieco ine a vobec tu vec nechcel. keby ma (ako tvoj) poziadal o pomoc, asi by som sa ho opytala, ci nechce skusit on, a keby povedal, ze nie, tak by som mu sla vzorom a slusne a pokojne by som to vybavila zanho. este ma len tri roky, treba sa oslobodit od tychto obav, ze ak ho nenaucis teraz, tak sa to sam nikdy nenauci. moj napr. vzdy vsetkych posluchal, ked vymyslali hry, a az teraz posledny rok dva sa akoby zacal rozhodovat sam za seba, ci chce nieco robit, pripadne sam vymysli nejaku hru. deti nas pozoruju a ked sa my vieme zastat seba a ich, tak to okopiruju aj oni. casom.
@sovica ale ved milion krat uz mu niekto nieco zobral co ma v ruke, zakazdym som mu ukazala ako to robit ale on akoby sa bojí preto vždy do mňa dobiedza že to mam riešiť, ukazovala som mu to aj vysvetľovala, a velmi ma to bolí ked vidim že sa zľakne ked sa nieco take stane. Preto som skusila nieco iné. Ale neviem ci som dobre urobila.
Má 3 roky. 3 roky. Ešte raz, 3 roky. Už ste to milionára ukazovala a ešte dva milióny krát budete, tak, ako aj iné veci
No, zase nepreháňajme. Predpokladám, že miliónkrát znamená v praxi párkrát. Teraz je zima a na ihriskách teda ja nevidím nikoho. Keď si chodila s malým na ihrisko často - minulý rok leto-jeseň, tak mal malý tak 2,5 roka, čo je malé dieťa a väčšina detí v tomto veku sa ešte ani nechce hrať s ostatnými deťmi - sú zväčša len pozorovateľmi a hrajú sa "pri" deťoch. On to v tom veku 2-2,5 roka takmer nevnímal, ako si ty reagovala alebo čo si hovorila iným deťom, keď mu vzali hračku. Práve teraz prichádza do veku, keď bude mať väčšiu a častejšiu interakciu s rovesníkmi. Postupne sa naučí, ako reagovať. Už chodí do škôlky? Tam sa bude učiť veľmi rýchlo (pozorovaním a opakovaním), keďže také situácie bude mať každý deň v priamom prenose.
@sovica nie nechodí som na predlzenom ale mate pravdu potrva to dlhsie kym to pochopi
A kde bola jeho mama? Ja som bola take dieta ze ked l si kamaratky odo mna nieco vypytali, niekedy ma aj postrasili tak som im to dala bez ohladu na to ako velmi sa mi ta vec pacila. Nebolo to spravne alr ja som nevedela ako reagovat.
Ty si svoje 3r dieťa hecovala aby bojoval a superil silou?
No naozaj nápad za 100bodov....
Normálne si mala tu hračku vziať späť a chlapcovi vysvetliť aby si ju pekne poprosil a na smykalke prísne zakázať sa pretlacat pre boha ved ide o bezpečnosť. Naozaj toto potrebujes počuť od druhých? Ze sa ma naučiť dieťa správať bezpecne voci sebe aj ostatným?
Na smykqlke sa šmýka, nie pretlaca

Podla mna na to ides super, ja by som to inak tiez neriesila. Vedies ho k samostatnosti, ale v pripade nutnosti si tam ty a zasiahnes.