Ako pomôcť 14-mesačnému dieťaťu prekonať strach z chodenia?
ahojte idem si sem po radu skusenejsich maly ma 14 mesiacov prve krôcky urobil na 13 mesiacov lenze problem je ten ze my sme sa za mesiac nikam nepohli ine deti behom mesiaca uz idu same bez problemov stale si Pyta ruku-prst takto bezi o zivot chodi pekne ci vonku alebo doma bez problemov ako nahle mu ruku nedam prejde od stola kumne bez pomoci par krokov hodi sa namna to je vsetko velmi sa boji pustit sam bez pomoci uz mi to trosku robi starosti lebo keby som vedela ze chodit nevie tak to je ine ale on ide pekne ked mu ten palec dam raz spadol na hlavicku nastastie mu nic nieje od tej doby mam pocit ako keby sa bal natolko ze sa dalej zdokonalovat v tomto nechce iba ked mu dam prst aby si bol isty ze nespadne
pred tym padom bol odvaznejsi
nejake skusenosti ? som uz z toho nestastna ako ho motivovat skusala som ze mu nedam
ruku nech ide sam tak pojde po styroch alebo prejde par krocikov aby sa niekam dostal ale to je vsetko.
Netlac na dietatko, toro je uplne bezne. Ak sa neosmeli v 18 mesiacoch, vtedy by som sa zacala radit s lekarkou. Nejako sa rozsiril mytus, ze dieta ma chodit v roku :(
Ma obavu z dalsieho padu. Netreba to silit, on sa pozabudne a rozchodi.
Ja by som ruku davala co najmenej.
Takto sa bude spoliehat na teba a moze to potrvat kym sa pusti sam.
Súhlasím s ostatnými babmi, len dodám, že vôbec nevadí, ak sa presúva ešte po štvornožky, je to zdravý pohyb 🙂 časom príde na to, že po dvoch je to efektívnejšie. Za ruku ho nevoď, ak to nie je nevyhnutné. Ešte potrebuje trošku dozrieť a bude behať ako nič.
kocky mozno to zle vyznelo nejde mi o to aby behal lebo uz ma rok chodil sam lebo uz ma rok stvornozkovat zacal tesne pred 11 mesiacom a nic mu neuslo bolo to Myslene tak ze keby nevie chodit a nechodil lepsie ako teraz neriesim ale ked zacal presiel cely byt pekne pomaly teraz ledva par krokov lebo je vystraseny staci ze potiahne hracku z policky a neciti sa stabilne uz sada vidim ze sa boji a nieje odvazny ako predtym ked si presiel pekne aj cely byt bez problemov zial ten pad to bola sekunda ked som otocila hlavu a on ako si chcel zobrat hracku sa mu vysmykla z ruk a on spadol na koberec nastastie a udrel si hlavu velmi sme sa zlakli no ale on zrejme este viac co ma velmi mrzi len mi povedzte ako potom ostatne deti davaju pady? ine deti nepadaju? neudreli si hlavu kolienko celo? ja tomu nechapem 🥲 mozno to vyznie vsetko hlupo len som trosku sklamana ze vidim ze by velmi chcel len sa boji snazim sa davat co Najmenej ruku no nie vzdy sa to da velmi chce taha ma za tu ruku nech s nim idem kam on chce
myslite si ze sa s tym neda nic robit len cakat kym on sam sa nato bude zase citit ?
Moje dieťa vždy robilo jednu vec dlhší čas a potom prešlo na druhú... Príklad - otáčať sa začal v 2m, mesiac sa otacal len z chrbta na bruško a o mesiac sa začal aj z bruška na chrbát.... V 6m si šikmo sadol. O mesiac na to začal sedieť. Prvé kroky urobil asi v 12m a až v 13m začal chodiť viac ako 5-6 krokov... Normálne chodiť začal ako 14m... Zato kamoskina mala išla ako strela. Jeden týždeň šikmý sed, o pár dní na to sed... Zrazu sa postavila, urobila par krokov a od vtedy je nezastaviteľna a chodí ako vychor...kazde dieťa je iné, ma svoje tempo. Ja som môjmu malému Dal čas, nikam som ho nenahlila, nechala som to na ňom. Nijak som mu nepomáhala aby sa rozchodil.
Moja dcéra bola na tom tak isto ako tvoj malý. Ako sa sama pustila behať sme ju nestihli zachytiť spadla a zľakla sa. Od vtedy sme jej vždy museli dať ruku. Vedela dobre chodiť, ale sa sama bála. Jej trvalo 6 mesiacov, než začala chodiť bez našej pomoci.
Aj naša dcéra dlhšie zbierala odvahu a nám poradila fyzio dať jej do ruky niečo ľahké (ponožku, ľahkú hračku, hrkálku, hocičo) a dieťa má potom pocit, že sa niečoho drží a pustí sa. U nás fungovalo, resp skúšala som viackrát a pustila sa odvážnejšie. Skús a uvidíš, možno pomôže.
je to tym padom, dostal strach, musi to prejst a zase sa osmelit
Striedaj chvíle kedy ho vedieš za ruku a on sa bude tešiť z tej chôdze za pomoci tvojho prsta. A potom ho zas nechaj samého nejaký čas nech si sedí alebo chodí popri stenách a hlavne ho nijako nekomentuj ani slovom ani grimasami ani neverbálne. Keď už chodil tak chodiť bude na 110%. Z hlavy mu to nevypadlo. Pád mu privodil opatrnosť čo možno aj nie je na škodu. To nie je strach. On sa sám rozchodí. Ty mu len občas umožní chodiť s tvojou pomocou aby bol motivovaný. Deti veľmi rady chodia. Zväčšuje sa ich sloboda a svet.
Za prvé má ešte naozaj dosť času to by som sa netrápila a za druhé najlepšie ho motivuješ keď mu ten prst nedáš už vôbec a necháš to na ňom on sa osmelí aj to keď prejde od stola ku tebe je super.. môj syn takto pomaličky chodil dlho a potom sa zrazu úplne pustil a už to išlo ale nemal žiadne pomôcky ako ruku a pod.
Ešte k tým pádom to je aj povaha.. mám syna čo sa už veľa krát kadejako doudieral a výsledok je taký že sa aspoň padať na zadok naučil ale to je tak všetko no nie je nejak extra opatrný
Bojí sa pádu. Moja keď začala chodiť tiež raz spadla a potom sa "zasekla" na dva mesiace a chodila len popri stene alebo stvornozky ...
Chodit mu staci do 18 mesiacov. Netlac nanho.

Ved ma len 14 mesiacov, nemusi behat ako vietor. Daj mu cas. Niektore deti, ked sa zlaknu, sa dokonca vratia ku stvornozkovaniu komplet... do skolky liezt nebude, neboj... motivuj ho prejst aj len tie dva tri kroky k tebe a vzdy ho pekne pochval a nie, az prsty ho nevod... on dozreje sam, a opakujem, chodit a lietat ako vietor este nemusi... v nicom nezaostava... a urcite nemusis byt "nestastna"