Ako prespať celú noc a odučiť od prsníka?

tobiakvet
20. sep 2014

Ahojte maminky, prosim vas ako ste oducili vaše bábätká od prsnika a ako ste ich naucili spat aspon takmer celu noc? Moja malinka ma 9mes a stale ju kojim, umele mlieka nechce ziadne. Papa uz takmer vsetko a vecer sa aj naje dostatocne, zje celeho milacika alebo krupicnu kasu a vypije aj oba prsniky. Okolo pol noci sa zobudi a potom sa budi kazde dve hodiny. Riesim to zatial tak, ze jej dam cajik ale po tretom raze jej to uz nestaci a vynuti si tie prsniky. Rada by som ju uz asi aj od nich odstavila, ale neviem aku alternativu zvolit ked umele odmieta. Skusim este kravske, dufam ze aspon to jej zachuti. Vopred vam dakujem za vsetky odpovede a rady 😀

sharlotta
20. sep 2014

Ona nechce cajik, nechce umeliny, nechce jest, chce teba, svoju mamu. Prsnik si "vynucuje", lebo ma pri jeho sati od prirody vstepeny pocit bezpecia. Je az tak strasne nenormalne, ze tak male dieta chce citit svoju mamu? A ked aj napriek tomu chces radu, ako oducit od prsnika, tak je len jedina. Nedat a nechat revat, po par nociach to vzda. To je cele.

aduuus
20. sep 2014

Moja bude mat 10mes a v noci vstavame takisto. Pije len mm aj cez den a nijako to neriesim. Az na to bude pripravena,odstavi sa sama a hlavne prirodzene 🙂

barb06
20. sep 2014

Moja mala ma 15 atiez sa prave odstavujeme, tato noc bude tretia bez kojenia, tak uvidime, ale mam pocit, ze druha bola o nieco menej zla ako prva 🙂 ale viem, ze inak to proste nejde, tak to musime vydrzat 🙂 drzim palce aj ostatnym 🙂

kofoluska
20. sep 2014

V prvom rade milacik nie je vecera. Je to presladena umelina, navyse tvarohova - a to nema co 9mesacne dieta jest. Nic v zlom.
V druhom rade - prsnik nie je len o jedeni/piti mlieka. Tvoje dieta sa potrebuje ubezpecit, ze si pri nom, ze je v bezpeci a moze pokojne spinkat. Je to uplne prirodzene a bezne, nechapem, preco to xces nasilu menit. Nepoznam nijakeho pubertiaka, ktory by zaspaval mamke na ciciku, kazde dietatko sa samo prirodzene odstavi, ked je na to jeho cas a ked uz ani taketo ubezpecovaky nepotrebuje.

Kojila som len par dni, potom to neslo. A poviem Ti,dala by som cokolvek za ten pocit z prvych dni po porode, ked mi na prsniku zaspaval. Dnes sa musim "uspokojit" len s tym, ze zaspava tak, ze ma objime a tuli sa ku mne. A ze v noci, ked sa nahodou preberie, zasmatra rukou a ked ma zaciti, spinka dalej. Pokojne by som mu ten prsnik davala aj kazdu hodinu......Vaz si co mas a nerozmyslaj nad tym, ako dieta nasilu odstavovat.

meluela
20. sep 2014

@tobiakvet
no neviem ci je velka vyhra chodit kazde dve hodiny do chladnicky po kravske mlieko resp. zarabat umele... ja som mala taku skusenost, ze caste nocne kojenie bolo vzdy pred chorobou, pocas rastu zubkov alebo ine prechodne obdobie, ktore do 2-3 tyzdnov preslo. Mne sa najviac osvedcilo dat babo spat vedla mna do postie a neriesit. Ked sa ma niekto pytal ci spi celu noc alebo si pyta mliecko, nikdy som presne nevedela ci sa mi to snivalo alebo naozaj pytal mliecko 😀 Boli aj vyslovene zle noci, ked ani mliecko nepomahalo a stale ho pytal, ale to som uz vzdy vedela ze rano bude sopel a bolave hrdielko.

zdenus11
20. sep 2014

Môj syn vstával každú hodinu na dojčenie, keď mal 18 mesiacov odstavil sa sám a po pár dňoch prespal 1x celú noc. Dcéra spala od narodenia celú noc, odstavila sa sama takisto na 18 mesiacov. Nechaj to na dcérku, ona len jednoducho chce mamku, nechce papať, chce len vedieť, že si tam. Jedine čo ti môžem poradiť je vydržať. Veď preto si maminkou.

adka31
20. sep 2014

Ahoj, aj ja mam 7apol mesacne babatko, kojime sa stale, dokonca ani prikrmy moc nechce, ale mne to nevadi, hlavne ze je spokojny. Strasne si vazim ze mozem bez problemov dojcit, lebo prve dve - to bola katastrofa. V noci tak zo dvakrat, ale vobec mi to nevadi, radim ti, nesil to ani ty, viem ze sa nevyspis a isto si unavena, no este je malicka a potrebuje to. Potrebuje Ta. Prajem vela trpezlivosti a sily 😀😀😀

darty13
20. sep 2014

presne toto som zazivala presne pred mesiacom ja s mojim Filipkom. Mal 10 mes. a okrem mm nic nejedol a ani nepil....tym ze som ho kojila na poziadanie som z neho urobila zavyslaka na prsniku....v noci sa budil aj kazdych 30 min....cez den tiez stale len na cici....Zacala som s nocnym odstavovanim....a bolo to v pohode , samozrejme bez placu to nejde....len ty musis byt presvedcena a nepovolit....po 3 nociach spinkame pekne.Jasne ze sa stane ze sa obcas zobudi...ale pomojkam a spinka. Vodu ani caj nedavam...zbytocne naucis na nieco ine, dietatko ma spat nie pit. Po tyzdni som maleho odstavila aj od denneho kojenia, pretoze uplne odmietal akekolvek jedlo. Mlieko bechcel ziadne ani umele, ani kravske. Teraz je to mesiac co nekojime a pijeme rano aj vecer flasu kravskeho mliecka. Predtym o flasy nechcel ani pocut.🙂 takze myslim ze v tomto veku sa deticky este lahko oducia

zuzka1008
20. sep 2014

Ja som kojila do 2,5r pretože som chcela a vyhovovalo nám to 😉
Ak už nechceš tak jej prso nedaj a hotovo, pár noci bude plakať potom pochopí..
Metoda samostatného odstavenia u nás vstala 6mes.

poly2406
20. sep 2014

Môj malý má 27 mesiacov a "cicá" stále. Síce v noci ma to už nikdy zlostí, keď ma zo štyri - päť krát zobudí, ale zatiaľ na to ešte nie sme pripravený ani jeden z nás. Nedá mi to, keď si pýta aspoň ovoňať 🙂 alebo keď príde zo škôlky a povie, že chce cicunku za odmenu, že bol dobrý 🙂
A ja sama vidím, že je to na lásku, aj bolesť, na upokojenie a bezpečie...

siska53
20. sep 2014

Toto sice nepoznam,lebo moje dojcene deti sa takmer nebudili,maximalne raz,ak vobec.
Ale..viem,ze ked mala bola chora a aj vzdy po ockovani,tak som si ju nechala v posteli. To boli jedine situacie,kedy sa budila castejsie,lenze tym,ze som ju mala vedla seba,tak som jej v polospanku dala didu,ona si mozno cuckala,neviem,lebo som vlastne hned zaspala. Len matne si spominam,ze sa cosi dialo..
Ona ta jednoducho chce este citit,viem,ze je to unavne,neviem,ci spite spolu,ak nie,vyskusaj..neviem ani,co znamena,ze sa budi..zacne nariekat? Ak ano,to je ine.ak len mrnka,nechaj ju,nech sa sama utisi. Ja som to tak vlastne od narodenia robila (a pred rokom som sa docitala v knihe A dost!, ze tak to robia Francuzi...

Milacik nie je este pre nu vhodny..
A dopraj jej radsej svoje mliecko,nez to kravske...moja sa naucila take mlieka pit az skoro 2rocna. Az potom som si ju dovolila odstavit. (aj by som ju dlhsie,no uz som byvala tak casto chora,ze az..a ona zas bola denny zavislak,tak to som jej v 20.m.obmedzila na rano a vecer).

Moje deti,ked sa vo vyssom veku aj zobudili (zobudia),su len presunute ku mne do postele a spi sa dalej. Robim to bez reci,svetla,tak,ze to nenarusa spanok nikoho z nas. Aj to je len vynimka..zato ja chodim na wc dakedy aj 3xza noc. A aj sa idem napit..mozno je tvoja malaaj smadnejsia,najma po tej kasi..okrem toho,ze ta potrebuje citit..

kvet79
20. sep 2014

My sme sa cuduj sa svete odstavili úplne bez problémov a placu,z večera do rana bez problémov a teraz ma ukamenujte ale zajtra mame štyri mesiace a jeme všetko od pribinacka cez ryby a kase a pijeme kravské mlieko a mame pokojne dni aj noci a usmiate babo!

katarina644
20. sep 2014

ahoj, poviem ti takto. ked si tak dlho kojila, nebude ti chciet ziadne ine mlieko, ak hej, tak to bude zazrak. moje dieta, ktore som kojila nechcelo nic ine. mala som ten isty problem. az som z toho bola unavena. odstavila som ju v sedemnastich mesiacoch a postupne. bila ma, ale vydrzali sme... asi budete musiet zniest v noci aj plac, ked ju budes chciet odstavit, ale myslim, ze do jedneho roka je super maminkine mliecko. ale je to na tebe.

lorela
22. sep 2014

No vidíš, bolo ti to treba?! 😉

Zlietli sa tu na teba všetky dojčiace fanatičky (áno, fanatičky, citujem: "Fanatizmus je krajný stupeň oddanosti nejakej myšlienke alebo veci, založený na slepej viere v správnosť svojich názorov a činov. Sprevádza ho neznášanlivosť voči inému presvedčeniu a názorom, neschopnosť zaujať kritický postoj k sebe a svojim skutkom". Koniec citácie.
Česť dojčiacim mamičkám - výnimkám!

V každom prípade dojčenie je významný a prirodzený spôsob prijímania potravy pre bábätká. Prvých 6 mesiacov (ak tomu vážne okolnosti nebránia) je to povinnosť matky, a ako už odznelo v predchádzajúcom príspevku, približne do 1 roku až 1,5 veku dieťatka.
(Našťastie, existuje ešte veľa odborných, relevantných zdrojov - informácií, v ktorých odborníci neodporúčajú dojčenie dlhšie ako 1 - 1,5 roka. Dôvody nebudem rozpisovať - kto chce, ten si ich nájde.).

A k tvojej otázke: Odporúčala by som ti ešte niekoľko mesiacov vydržať. Áno, tvoje dieťatko sa chce dojčiť. A práve o tých pár mesiacov sa môže situácia zmeniť. Potom môžeš vyskúšať aj inú značku UM, prípadne iné mlieko - kozie, ak by ste mali spoľahlivý zdroj.
A toho miláčika naozaj nedávaj - je to len inak zabalená sladkosť. Vhodnejšie sú rôzne kaše, vyskúšaj z jemných ovsených vločiek, kukuričné, pohánkové, ryžové. Ako sladidlo je najlepšie použiť niečo zdravé - javorový sirup, neskôr med. Ak chceš dávať zdravé mliečne výrobky, tak skús čisté biele jogurty. Chuťovo, pokiaľ nie je dieťatko na ne naučené, asi nezaujmú, preto ich môžeš trošku dosladiť javorovým sirupom alebo medom, lyžička ovsených vločiek alebo čerstvého ovocia tiež urobí dobrú službu 😉.

evittam
22. sep 2014

Ahojky. Moja dcérka má 9 mesiacov a ešte ju kojím, ale len raz za deň. Inak už papá všetko a postupne už nejdem ani variť pre ňu samostatne - už je veľká dosť. A pribináčik raz za čas neuškodí. Tak isto som postupovala aj pri synovi a bol tiež kojený do 10 mesiacov. Zdieľam názor @lorela a nech ma aj ukameňujú tie čo si myslia opak ale kojiť do 3-4 rokov je u mňa zbytočné, či už z výživového hľadiska a aj to ostatné, veď cítiť moju blízkosť cíti aj bez prsníka-veď ju "pučím" stále 🙂. A nie som prudérna ani nič podobné,ale aby vonku ku mne pribehlo také veľké dieťa a strčilo hlavu pod tričko....No ale sto ľudí sto chutí. Toľko môj názor. A inak moja spí celú noc cca od 4 mesiaca-kojená+prikrmovaná 🙂.

ikula2
22. sep 2014

Mne sa osvedcilo a aj deticky boli pripravene tesne pred 1.rokom obe som vtedy odstavila, resp. oni sa sami odstavili. Spanok ide ruka v ruke s kojenim 🙂, takze ked prestanes kojit zacne spinkat, u nas to tak bolo u oboch. Ak ti nechce ine mlieko skus iba v noci dat UM a skus Hami to mi prislo take prijemnejsie na chut, v noci sa skor deti daju nahovorit 🙂) treba aj viac krat skusat a ono to pride a ak nie no tak po roku skusis kravske alebo poznam aj take deti co vobec nepiju mlieko 🙂)

bimba01
22. sep 2014

Ahoj. Nastastie je toto otazka a tym padom to nema sancu strhnut sa na hadku medzi dojciacimi fanatickami a zdravo rozmyslajucimi matkami (dojciace aj nedojciace). 9 mesacne babo by malo prespat uz skoro celu noc. Nie je to dobre ani pre teba ani pre neho ze sa budi kazde dve hodiny a pyta prsnik. Neoddychnes si ty, babo, ani jeho zaludok. Je pravda ze prsnik nie je len o piti, ale je to aj ista forma uistenia sa a bezpecia, ale to sa da navodit aj inak. Co maju robit napr matky co im nebolo dopriate kojit? Citia sa snad ich deti v ohrozeni? Staci pomojkat, chytit za rucku.
Z prsnika sa podla mojho nazoru stava ista forma obsesie. Moze to kludne skoncit ako jedna moja znama, kde je 2 a pol rocnemu dietatu bola diagnostikovana zavislost na prse. Budilo sa 15!!!x za noc. Len si cuclo a spalo dalej. Cez den- doma, na ulici, na navsteve na oslavach- bolo to jedno, vsade, kazdych 30min si pytalo prsko. Toto nie je tvoj pripad. Len som tym chcela naznacit aj babam, co pridali prispevky vyssie, ze vsetkeho s mierou 🙂
A tebe co mozem poradit, skus kojit viac cez den. Mozno si svoj pridel naplni a v noci by spalo lepsie. Alebo ked sa zobudi v noci, nedavat hned prsnik ale vziat do narucia, skusit znovu uspat v nosici, dat si k sebe do postele a hladkat, drzat za rucku. Babo zaspi. Verim ze bez placu.
Drzim palce!

egiginka
6. okt 2014

fuu nic v zlom.. ale to su rady:((((((... jedna lepsia nez druha... cest vynimkam.. asi maminky necitali a nidy sa nezaujimalo o UM. ( samozrejme ked neni materske, tak 6m je nevyhnutne)... ach... a vswtko riesit odstavenim. a um.. no na nic mudrejsie sa neda prist asi ?. ach

wewe22
6. okt 2014

@tobiakvet mozno ma ukamenuju ale nemyslim si ze odstavit 9mes dieta v noci je nieco zle ja som odstavila v noci okolo 6mes a cez den som dalej kojila, nebolo ani treba zavadzat UM dieta v tomto veku nepotrebuje v noci ani jest ani pit len ta pouziva na upokojenie, tiez sa upokoji aj tym ze si zvykne spat bes prsa
odporucam precitat knizku kazde dieta sa vie naucit spat, dalsia kontroverzna tema, poznamka ucila som tak zaspavat svoju prvorodenu resp. ona to ucila mna netreba nechat dieta donemoty vrieskat
drzim palec