icon

Ako riešiť konflikt detí na ihrisku?

1. júl 2024

Mamičky. Musím napísať dnešnú moju skúsenosť na ihrisku. Snažím sa viesť moje dieťa (2,5r) k tomu aby z neho bol dobrý človek. Samozrejme je to dieťa - aj on sa naťahuje o hračky aj on nechce pustiť na hojdačku ak on trha z ruky cudzie veci - je to normálne ale vždy sa otom vieme pekne porozprávať a vysvetliť si to. Dnes sa syn na ihrisku naťahoval o jednu loptičku s jednym dievčatkom a to ho počas toho veľi škaredo pohrýzlo. Malý bol najprv v šoku a potom obrovský rev. Vzala som ho na ruky a on plakal že ho dievča pohrýzlo. Reakcia matky dievčaťa - nič ani pol slova - svojmu dieťatu nič nepovedala úplne to odignorovala. Ja som synovi začala vysvetľovať aké to je škaredé že to sa nerobí že neubližujeme nikomu a dievčatko spravilo zlú vec - reakcia matky? Skoro ma tam prepichla očami ako si dovoľujem nakladať na jej dcéru. Teda! Môj syn kebyže niečo také spraví okamžite mu dohováram a šiel by sa aj ospravedlniť - naťahovať sa o hračku je jedna vec ale vedome ublížiť a nechať to tak druhá. Akože čo chce ta matka vychovať z toho dieťaťa. Ja som z toho naozaj veľmi znechutená.

Strana
z3
mary174
3. júl 2024

@shee11 jasne ze stane, aj on urobi nieco zle druhemu ale od toho som tu ja aby som situaciu riesila aspon do veku kym dieta nevie samo za seba riesit situacie . Autorka vobec nie je precitlivena, keby moje dieta niekto pohryzie si to s tou ignorantskou matkou vysvetlim. Mimochodom pohryznutim sa prenasa vselico (aj hiv, hepatitida v najhorsom) nepozname zazemie cudzich deti

mamutka
3. júl 2024

Keby mi malé dieťa niekto pohrýzol, tak som v dobrom šoku a v tejto situácii by som matke myslím povedala svoje. “Ona normálne hryzie!” A keby chcela byt matka drzá a doťahovať sa miesto ospravedlnenia, tak jej splechnem že keď vie že hryzie, ma si ju držať na krátko. Milujem tie buchty čo sa rozvalia s mobilom na lavičku a decko nech sa zabavi. Tak keď viem že ma blbe obdobie, tak sledujem situáciu a v prípade potreby zasiahnem alebo sa ospravedlním potom ….
Jedna vec je drgnut, sotit a druha vec poriadne uhryznúť, to už nie je normálne, tam už hrozí prenos chorôb pripadne.

mary174
3. júl 2024

@mamutka presne moja rec. Podla vacsiny matiek tu v diskusii mam pocit ze je v poriadku kaslat na vychovu , ved deti asi ulica nauci.

candii
3. júl 2024

@mamutka presne.

pukina
3. júl 2024

my presne kvoli takymto debilnym rodicom, co nevedia povedat ani bu ani mu na verejne ihriska nechodime

deniseee
3. júl 2024

Ja som bola vcera svedkom inej situacie a tiez som nerozumela, ako to mohla matka dietata dovolit. Stali sme v rade, kde stal aj slepy muz s vodiacim psom. Za nim bola mamicka s chlapcom (priblizne 4 roky mohol mat), potom ja. Dietatu sa zachcelo psa provokovat. Najprv muza so psom dookola obchadzal, potom maval psovi pred papulou rukami a robil na neho opicky, potom mu tvar daval tesne k nufaku, potom zase okolo neho tancoval. Pes bol dobre cviceny, nereagoval. Iba ked sa postavil, aby svojho pana v rade zase posunul blizsie, bolo vidiet stiahnuty chvost. To, ze sa pes postavil, dieta okamzite vyuzilo a tentoraz do neho zacalo pichat prstami, aj do zadku ho pichol. Pes opat nereagoval, potom so svojim panom odisli. Matka sa na to vsetko prizerala, svojho syna jediny raz neupozornila, nic mu nepovedala. Keby to nebol specialne cviceny pes, neviem ako by to dopadlo. Kazdopadne nechat dieta takto provokoval slepeckeho psa, to bola pre mna silna kava.

shee11
3. júl 2024

@mary174 pozri, aj mne sa to stalo.. poškrabaný do krvi, v skôlke ho hryzli, zle robili. tých situácií bolo... a bude.. ale časom už autorka nebude mať potrebu chodiť sa vyventilovať na mk, lebo zistí, že pohryznutie na ihrisku je malina oproti šrámom, čo schytá v škole, v puberte a pod.

mary174
3. júl 2024

@shee11 neviem ja som nic neschytala nejak extra, raz po mne strielal spoluziak gulickovou pistolou a rodicia to poriesili, dany spoluziak sa ku mne spraval uz len milo, ospravedlnil.Treba si zastat svoje deti, a ked robia zle oni inym im zasa dohovorit, to je podstatou vychovy, dnes sa na to dost kasle a je to vidno v tej spolocnosti, to je moj nazor. Myslim ze autorka si moze prispevat na mk cim chce, ked ti to vadi nereaguj

shee11
3. júl 2024

@mary174 ja rozumiem, ze to cloveka rozčúli. trebalo to vyriešiť tam na tom ihrisku. proste stalo sa. ja iba hovorím, že všetko v živote nás môže niečo naučiť a ze v tomto období to ešte môžme výrazne ovplyvniť, dieťa ochrániť a je to naozaj nič oproti tomu aké nástrahy čakajú neskôr. V ČR šikanovali žiaka, natáčali ho na wecku a neviem kde kade, posielali si to v skupinach na whatup. Dlhodobo. CHlapec spáchal samovraždu. Naše deti musia čeliť obrovským nástrahám. Doba je mimoriadne zložitá a kým sú takéto maličké je to pod našou kontrolou. Potom to bude už iba horšie a ťažšie. Za 10 rokov si autorka povie - staré dobré časy.

mary174
3. júl 2024

@shee11 mas naozaj zvlastny nazor. Neriesit malickosti ved existuje sikana, nasilie, vrazdy. Ono to totiz takto zacina nevinne na ihrisku ked rodic nereaguje, potom z toho dieta vyrastie nasilnik. My sme vzor pre deti, my ich mame usmernovat, oni to dokazu az ovela neskor. To co vidia doma robia inym, lebo maju pocit ze je to normalne a mozu si to dovolit.

mary174
3. júl 2024

@shee11 chapem co chces povedat ale nemyslim si ze je to ok. Autorka sa to snazila riesit na ihrisku. Ide o ten nezaujem matiek ktorych je fakt vela. Tiez som kazdy den na ihrisku a ti dospeli sa casto spravaju horsie ako deti, tak co potom vyrastie z tych 2 rocnych deti, asi to iste. Deti nemozu za nase spravanie

shee11
3. júl 2024

@mary174 ja suhlasim, treba riesit, vychovavať, ved kazdy normalny tak robí. ale inych ludi nezmenis. vyriesis jedno, pride druhe. to ze jej vynada na ihrusku, tu matku nezmeni, rovnako ako nespravdlivosti, ktore bude jej dieta v buducnosti zazivat . proste nezmeni. nas syn ma pomaly depku z toho aky je svet nespravodlivy, vidi to vsade.

mary174
3. júl 2024

@shee11 to s tebou suhlasim, ludi nezmenis, ale svojimi reakciami ukazujes dietatu co je spravne a ucis ho. Rodicovstvo je narocne a vzdy bude, vzdy budeme nieco riesit. Aj ked deti uz budu mat svoj zivot. Male deti male starosti, velke deti velke starosti.

mary174
3. júl 2024

@mary174 ja nepotrebujem zmenit inu matku a cudzie dieta, chcem aby z toho mojho vyrastol slusny clovek

gab1sol
3. júl 2024

@mary174 ja nikde nepíšem o bitke. Ja píšem, že pri naťahovaní o hračku môže dôjsť k ublíženiu - ak napríklad jedno dieťa drží hračku v zovretí, druhé chce nasilu otvoriť ruku, tak môže nechtiac ubližiť, čo mohlo vyústiť do kusnutia… A kým jedna mamička vidí ubližené svoje dieťa, druhá to môže vidieť inak. Preto je chyba na oboch stranách, že to nechali zájsť až tak ďaleko.

mary174
3. júl 2024

@gab1sol autorka nikde nepisala ze podporuje svoje dieta v hastereni. Ja mam tiez male dieta a hoci mu stale vsetko vysvetlujem dietatu trva kym to pochopi, vysvetlujem dalej, urcite sa nehasterili dlhe minuty. Pokusanie je podla mna vazna vec ktoru treba dietatu tiez vysvetlit

gab1sol
3. júl 2024

@mary174 a čo ak autorkino dieťa ubližilo tomu druhému a to sa bránilo uhryznutím? Určite to nebolo tak, že to kusnutie prišlo z čista jasna… Určite tam bol nejaký fyzický kontakt predtým. Alebo ak sa o hračku doťahovali, tak sa pri tom hladkali?

papver12
3. júl 2024

Wau, žasnem aké sú tu matky. Ja ani matka nie som, ale stretávať vás a vaše nevychované deti, to by som mala dosť. Za prvé - ani neviete čítať. Zakladateľke vadilo to pohryznutie a ignorácia matky. Ani sa nedivím, že všetci berú modrykoník ako vtip.

mary174
3. júl 2024

@gab1sol tomu ver ze 2 rocne dieta kludne kusme bez priciny. Neviem ja som denne na ihrisku a casto sa chvilu deti potahuju o hracku ale nikto nikoho nesaca, nehryzie, nebije, matky vacsinou vadia aj primerane reagovat a deti usmernit

gab1sol
3. júl 2024

@mary174 ale tu to nebolo bez príčiny, však sa doťahovali… A áno, našťastie, aj ja stretávam väčsinu matiek, ktoré zasiahnu a deti usmernia. Aj ja tak robím. Neviem, nikdy som nesledovala svoje deti, ktoré sa doťahujú o (cudzie) hračky s druhými. Zasiahnem skôr ako k niečomu dôjde…

mary174
3. júl 2024

@gab1sol aha takze asi aj ten chlapec mal pohryzt to dievcatko ak to spravne chapem, ved mal dovod. A myslim ze sa nedotahovali nejak extra dlho. Ja som teda pri svojom dietati vzdy pritomna a kedze tych deti je na ihrisku mrte moj tiez casto zacne brat hracku inemu dietatu, jasne ze idem co najrychlejsie zasiahnut a riesit si dieta, nepacilo by sa mi teda keby ho to druhe dieta hned dokuse dokope alebo hocico ved malo dovod.

katrin21
3. júl 2024

@cyberk som sokovana z tvojho prispevku aj z 18ludi, co ti ho lajklo...

gab1sol
3. júl 2024

@mary174 kde som napísala, že ho mal tiež kusnúť? A vidíš, aj ty ideš hneď zasiahnuť, tu prišiel zásah dospelého až po kusnutí… A keď už, nemalo to skončiť “zlé, zlé cudzie dievča”, ale konfrontáciou mamičky.

lubica2310
3. júl 2024

@cyberk ako vieš koho bola loptička?

Strana
z3