icon

Ako riešiť konflikty detí v herni?

16. jan 2025

Ahojte, chodievame do jediného detskeho centra/hernicky v meste kde je vždy plno, moja mala ma 20 mesiacov a vždy sa tam veľmi teší, doteraz sa vedela zahrať aj sama s tým že som ju iba sledovala. No nedávno tam bol chlapec, neviem, možno 5, 6 ročný a malej začal všetko brat z ruky, zobrala si autíčko, on jej ho vytrhol že to je moje atd. až som mu tie hračky začala trhať z rúk ja a vracať dcére naspäť, neviem či bol autista ale bol zvláštny. Na čo mi manžel povedal, že som to mala nechať tak (?!) No odvtedy sa dcéra boji iných deti, keď ide pre hračku tak sa viac krat uistí, že sa s ňou iné dieťa nehrá a obzerá sa či jej ju niekto nepríde vziať, celkovo je taká utiahnutejsia až mi jej je ľúto. Myslite že sme s manželom mali reagovať ráznejšie vtedy alebo odísť odtiaľ?

Strana
z3
penelope2066
19. jan 2025

@helenbozka 👏👏👏 konečne správny názor ... Keď si rodic nevie poradiť so svojím deckom tak si s ním poradím ja.Nenecham ubližovať svojmu dieťaťu

maciatkolulu
19. jan 2025

@penelope2066 áno a dúfam,že presne tou spomínanou vztahovou výchovou a vysvetľovaním,ako na vlastné decko,tak aj na cudzie,či? A tak isto by to mali robiť aj učiteľky,keď si rodič doma nevie poradiť😂.

mooonika1975
19. jan 2025

Mala si odísť, nemala si dcéru, ktorá nechápe ešte tomuto, konfrontovať s takouto situáciou, že si mu ju vzala bolo ok, ale nie sa s ním tam doťahovať.

penelope2066
19. jan 2025

@maciatkolulu tvoj komentár je úplne od veci 🤦

ikuska27
19. jan 2025

Podľa mňa si nejednala správne a ani do budúcna sa nechystáš jednať správne...tvoja dcéra z teba žiaľ dobrý príklad mať nebude....asi by som skôr porozmýšľala nad sebou samou ako sa správne správať a možno by to potom aj šlo....

maciatkolulu
19. jan 2025

@penelope2066 ako? Veď keď na vlastné dieťa treba ísť príkladom,tak snáď aj na druhé,či? Tam sa dá ukázať aj iný vzorec? Tam si to dieťa nepreberie,že aha,silnejší môže?? Zaujímavé. A učiteľky v škôlke? Veď keď vidia,že výchova nezvládnutý,decko drzé,robí zle iným,neposlúcha,tak?

candii
Autor odpoveď zmazal
0_0
19. jan 2025

Bežne sa nám deje, že sa deti preťahujú o hračky. Aj moje dieťa to niekedy robí. Pokiaľ na seba neútočia, tak to neriešim a nechám ich nech si to medzi sebou vybavia. Keď sa mi nepáči spôsob hry, tak nemám problém upozorniť cudzie dieťa ako sa má hrať, samozrejme len v tom pripade, ak sa do týka toho môjho. Sú rodičia, ktorí tam deti len odložia a nekontrolujú ich ani pohľadom. V detských kútikoch sú často deti, ktorým ani nevysvetlili ako sa tam treba správať. Ja by som to nejako špeciálne neprežívala, ale driapať hračky deťom z rúk je rovnako nevhodné ako keď to robia oni. Možno feedback to nie je zlý pre dieťa, že môže dopadnúť rovnako, ale od Teba ako dospelej osoby by sa skôr očakával príklad ako to robiť a nie nerobiť.

candii
19. jan 2025

No a teraz si predstav, že na toho chlapca navrieskala, tak ako si chcela a vynadas mu do faganov .. čo ocakavas od tejto tvojej reakcie? Deti sa zľaknú, začnú plakať, predpokladám že určite dobehne jeho matka alebo otec a začne späť po tebe kričať. Začnete sa hádať. Deti sa budú báť , budú plakat a všetci budú po Vás pozerať. Čo z toho budes mať ty, tvoje dieťa a to druhé dieťa? Nič. Možno ešte väčšiu traumu 😁 možno keby si slušne povedala chlapčekovi, nech tie hračky tvojej dcére nechá lebo sa s nimi ešte stále hrá malo by to lepší efekt ako mu ich vytrhavat späť. Momentálne si sa dostala na úroveň tých detí.

nela82
19. jan 2025

Matka roka.Nikdy som si nedovolila k druhým deťom takýto pristup-skor naopak.Tiez sú to deti...Stačí ľudský prístup q zapojiť do hry,ťažké??Pre teba zjavne áno.

nela82
19. jan 2025

@terezkaarthuramax traumu určite nemá a ak by aj malo tak jedine z vlastnej matky.

luciella
19. jan 2025

@anickabasnicka Povinnosť to nie je, ale táto žena to povedala bez úsmevu, s chladným výrazom a dalo sa to povedať aj inak. Napríklad " Teraz sa s ňou hra chlapček. A nie že Nedám ti.... .Nepovedalo to dieťa, ale matka. My sme šli.len okolo, nebolo to na ihrisku. Takže sa sa to povedať aj inak.

cukroska
19. jan 2025

Tak určite ste to nemali riešiť takto. V podstate ste reagovali presne rovnako ako dotyčný chlapec. Myslím si,že vy už nie ste na úrovni toho chlapca .Namiesto toho ste mu mali pekne milo vysvetliť celú situáciu. A vaše dieťa si musí zvyknúť,že sj s takým sa v živote stretne. A vy sre ste boli sama toho len príkladom. Takže nabudúce v kľude a vysvetliť to dieťaťu.

cukroska
19. jan 2025

@hederamonstera Zachovala sa vlastne úplne rovnako o 5-6 ročné dieťa. Tak co vlastne môžme čakať od deti...😏

cukroska
19. jan 2025

Proste prístup úplne detinský ...

terezkaarthuramax
19. jan 2025

@nela82 toto myslim. ,,No odvtedy sa dcéra boji iných deti, keď ide pre hračku tak sa viac krat uistí, že sa s ňou iné dieťa nehrá a obzerá sa či jej ju niekto nepríde vziať, celkovo je taká utiahnutejsia"

yasina
21. jan 2025

vytrhavat autistovi, asi, hracky z ruk a vrieskat nanho? no ty si dobre mimo,
asi je to fejk tema na uputamie pozornosti na mk, kaslat na to.
ten chlapec asi nebol normalny,a le nejak postihnuty, kedze to robil a bol velky, na to si empaticky nemyslela?
ja by som vzala dieta prec a bez hradok a kriku a bez vytrhavania hraciek, doma ma hraciek dost.....alebo by som slusne chlapcovi povedala, ze to sa nerobi 🙂 lebo mala je malinka...

yasina
21. jan 2025

@nela82 zapojit sa do hry o hracky zjavne autorka nema zaujem a ani ukludnit situaciu, prave naopak :D najlepsie je vsetko riesit krikom:D

7lenka11
21. jan 2025

Vôbec sa nezastávam mamičky. Ale zapojiť 5-6rocneho do hry s ročným dievcatkom? Veď to je nereálne. Sama mam 2r dievca a žiadny 6r chlapec v kútiku sa k nám nikdy nepridal..

diaszoky
21. jan 2025

Preto do takych “centier” nechodime

cervenaruza123
21. jan 2025

Ja som to pri takom vekovom rozdiele robila tak, ze som bola vkuse s dcerou. Dcera ako mladsia sa este branit nevie, aj ked ucit sa to vie. A chalan uz v tom veku vie byt drzy, ale este tiez nemaju deti v takom veku uplne rozum. Tiez sa mnohe veci musia ucit, od nas, dospelych. Takze ak sme stretli na ihrisku drze dieta, bola som stale pri dcere, aby som jej ukazala, ako sa moze branit. Lebo 6-rocne dieta vytrhne malemu dietatu hracku z ruky, ale dospelej zene malokedy. Akonahle som bola vkuse pri nej, vedela som hned reagovat a predvidat aj bez zbytocne velkych konfliktov. Inak ak pri takychto detoch rodic nie je, velmi casto vznikne konflikt, lebo male este nevie ze si ma dat na hracky pozor. A velke si uz uvedomuje svoju silu

Strana
z3