Ako riešite vaše raňajky s malým dieťaťom?
Ahojte. Mám hrozne výčitky. Ako riešite vaše raňajky,kde dáte malého, malú? Môj má 9 mesiacov v stoličke ledva posedí. Dám ho do postieľky a dám mu tam hračky ale mám normálne výčitky že je tam sám . Asi hormóny alebo čo 😀ako to riešite? Kde máte deti keď pijete kávu alebo ranankujete? Ja mám tak kuchyňu že má nevidí ale počuje a chodím ho pozerať. Len je tam sám
No moja mala vzdy ranajkovala so mnou 😄 posadila som si ju na kolena a za stolom som jedla, aj kavu pila. Alebo ked uz ma zubky, tak moze papat s tebou ze mu das ja neviem kusok mrkvy alebo jablcko nech si pochrume/rozhadze kym sa najes 😄 Kym som sla na vecko alebo do sprchy tak som jej proste pustila 5 minutovu rozpravku - ano ja viem, hodne ukamenovania 😆 Teraz ma 12m a ked idem do vane (kut nemame) tak pricupita ku mne a obzera si ma ako sa sprchujem. Jedine na wc ju nepustim, to proste musi vydrzat chvilku sama. Ale jeme stale spolu, mala ranajkuje vzdy ked ja. Obed, vecera to iste, lebo som s nou prevazne sama cely den.
Ved v kuchyni som dala na zem deku par hraciek. Nevidim problem. Deku som presuvala podla potreby- kuchyna, kupelna ked som sa sprchovala spalna- ked som zehlila ci cvicila...
niekde som citala vyjadrenie nejakeho pediatra, ci kto to bol, ze radsej dat dieta na chvilu do ohradky alebo postielky, ako keby malo byt obliate horucou kavou.
@evcagabi :D co by som dala za to byť sama na záchode :D
Riesis blbiny. Prvy bol zvyknutý, ked jem a pijem kávu on sa hra! Mali sme veľkú obývačku a tam veľkú ohradku 2 x 1,80m. Bol v nej, jedla som v obyvacke on sa hral.
Neskor keď už lozil, bol aj v detskej za rohom, tiez som v klude ranajkovala.
Druhý je cibis, ten lozi všade sa štverá. Jedávam pri nom aj kavu pijem. Ked mal 9 mesiacov, bol v ohradke vedľa v izbe a ja v klude jedla a pila kavu. Počas varenia deto. A jedli sme normalne aj spolu, on v stoličke, chleba do ruky, zul si a ja ranajkovala.
A vycitky uz nemám, ja totiž hladná muzujem na fúziu. Takže kludne nech si potlače. Keď sa najem a dám kavu, môžem sa mu venovať.
Jedla pri dietatu, snaha bola, ze spolu, ale to neslo vzdy. Ranajky sme mali vacsonou rovnake, ked uz chystas jedno, tak rovno 2-3-4 porcie, kase, chlebik s niecim . A odkedy som objavila, ze vločky cez noc a rano len ohriat, osladit, ci nejake ovocie dat, tak to bolo este lahsie, lebo teple jedlo a skoro bez roboty rano
Ja si ju polozim aj na stol ku mne, tiez nesedi este. Ale je druha, absolutne neriesim, keby bola spokojnq, necham v inej izbe. Ale ona reve jak pavian, tak musi byt pri mne. Problem je, ze mi chce kradnut jedlo
Ja som deti odmala učila s nami za stolom .Teda so mnou keď ja som jedla aj oni niečo keď uz boli trošku väčšie. Od prvých príkrmov aj menšie vždy so mnou. A ked sa nedalo ja na stojaka.To mi ostalo. Všetko za pochodu väčšinou na behu.
V takom veku mi dieta pomaly zacinalo otvarat skrinky,takze vzdy som dala do ruk nejaku varesku a misku a s tym sa bavilo🙂 a od roka som to riesila ze za stolom boli ceruzky, razitka,nalepky, postupne zacalo bavit prelievanie vody (tak ze 5 kvapiek nech z toho nie je potopa 😀) a napriklad prekladanie surovych cestovin z jednej misky do druhej 🤣
Kym je spokojne v postielke tak bud rada ze nemusis vymyslat stale nieco nove 😀
Ranajkovala som pri dieťati a ono sa tmolillo okolo mňa alebo si šlo svoje ale tak aby som ho mala na dohľad.Taktiez kávu som pila týmto štýlom.Kavu v kľude som si vypila keď spinkal.
mame kuchynu spojenu s obyvackou, ked mal 9 mesiacov bol na podlozke v obyvacke
Raňajkovala som s dieťaťom. Sedel v svojej stoličke a ja v svojej a ranajkovali sme spolu. Keď boli prítomní ostatní členovia rodiny, tak všetci za stolom. Deti sa takto stravovali odkedy vedeli sedieť. Skratka keď sme všetci doma, tak jeme všetci hlavné jedla spolu a deti s tým nikdy nemali problém, praktizujeme aj s vnučkou, tiež bez problémov. Keď dieťa dojedlo skôr ako ja, tak som mu dala nejakú hračku, ak už nechcelo sedieť a hral sa na svojom koberčeku v blízkosti stolu. Kávu/čaj/ vodu dokážem piť normálne za pochodu - dala som na kuchynskú linku, kde nedočiahol a popri varení/upratovaní/hraní som si odpijala.
Ja som myslela podľa nadpisu, že riešiš to, aby vydržal aspoň na päť minút sam. 😅 Ja neviem, pretože som riešila práve opačný problém, ako docieliť, nech sa aspoň na chvíľu zahrá samé 🫣
Ja som pri prvom raňajkovala poobede. Spať nechcel, z ohrádky sa dostal von a vypadol, z postielky všetko vyhadzal a bála som sa kedy vyhodí aj seba. Keď sa dalo, šli sme von a tam som niečo uzobavala. Ale od 8mes už sme raňajkovali spolu🙂
Posledné čo riešim pri 👶 je kedy raňajkujem a pijem kávu. Možno som divná, ale riešiť takého veci 🤦♀️. Bez raňajok sa vydržať dá (aj keď vždy je čas si zahryznúť do chlebíka) a kávu popíjam popri hraní s malým od kedy vstane až kým nejde zase pred obedom spat. Treba si uvedomiť že kľudné raňajky a teplá káva tak skoro nebudú.
Môj 9m má teraz takú separačnú úzkosť, že vrieska nonstop, keď ho pustím z rúk (nie plače, ale vrieska ako by ho z kože drali). Takže raňajky sú to čo zvládnem jednou rukou počas neustáleho hojdania sa zprava doľava, wc len v spoločnosti aj to za sprievodu vresku samozrejme… lebo ho nedržím na rukách, ale dovolila som si ho položiť ku chodidlám 🙄 káva mi už ani nechutí, keď viem, že si ju absolútne nestihnem v klude vychutnať 🙈
V obyvacke som mala.cestovnu postieľku mala sa tam hrávala ja som si v kľude kávu dala, upratala a mala sa zahrala
Mas prve dieta, je normalne, ze to takto riesis. Ked budes mat 3 a viac, tak to dieta tam nechas aj ked bude revat a tu kavu si proste urobis aby si prezila 😁. Ja som sa minule na tom rehotala s kamoskou. Obe mame 3deti a presne to prve, jaj nech sa nic nestane, nebuchne, neni traumatizovane. Pribudajucim poctom deti sa to podstatne viac uvolnuje, dolezite je prezit, dieta aj matka 🤣.
Vzdy s oboma detmi sme jedli spolu.. Normalne ranajky ja aj deti. V 9m dietatko normalne ranajkuje, vzdy boli v jedalenskej stolicke pri stole spolocne so mnou. Od babatiek malinkych (aj ked este nejedli oni sami) aby sa budoval zvyk. Treba to zaviest uplne od babatka, potom to bude automaticke. Jeme doteraz vzdy spolu a to su deti uz velke..teda "velke" 🤗 ale ani som nikdy netuzila po tom jest kdesi uchytkom sama potajomky narychlo kym sa dieta hra. Spolocny cas pri stole je pre mna aj teraz priorita.
Ja som mala cestovnu postielku v kuchyni a bolo to namiesto ohradky 🙂
Musis ho nechavat sameho, lebo potom dieta nevie vydrzat ani sekundu ked je vacsie a to uz nie je sranda🫢 Potom v poradniach pisu maminy, ze nemozu ani obed navararit a pod, ze maju psycho depky z toho...urcite nechavaj od mala same, mas pravo sa najest sama. a pod. 🥰 Ja som urobila tu chybu pri prvom dietati- bola som nonstop s nim, ale tak si navyklo to dieťa ze je mojim stalym stredobodom pozornosti....ze neskor som bola zúfalá, lebo nedalo sa varit, daco kupit v obchode a ked doslo druhe tehu,som sa osalila skoro ( revala a vyzadovala si pozornosť 12 hod denne)...druhe som od narodenia nechavala sama a uzasne dieta 😘 Nema traumy, je samostatnejsie, viac premysla, vydrzi hrat sa samo, lubi ma asi aj viac 😃...lebo nie je citovo taky nevyrovnany,lebo necivim na neho nonstop 😂 To je potom parada byt mama ♥️
Podla nadpisu som myslela ze dieta ti neda najest, lebo sa od neho nemozes ani na sekundu pohnut a ono je to naopak. Dieta ta v klude necha najest a ty si to nedoprajes.
Nam mamam niet pomoci.😀
Moje dieta nevie byt same. Jedla som ked spal a kavu pila ked bol s muzom a neskor som pila kavu s dietatom. Nie je to kava, ale taka cokolada.
ked je spokojny a pekne sa hra, je na mieste, kde si nemoze ublizit tak bez problemov ho chvilocku nez sa najes nechaj. Ak by si to vsak nevedela zvladat, tak mu priprav miesto na hranie napr. v obyvacke a kluldne sa najedz tam 🙂 - uvidis ho ako sa hra a ty si v klude sadnes, vypijes kavu a najes sa.
@maxik24 čo znamena, že 9 mesacny normalne ranajkuje? Moji vsetci traja v takom veku nechceli byt v jedalenskej stolicke, bud sa tahali von alebo dokonca nám na kolena a do taniera liezli alebo ak aj sedeli a snažili sa pekne jest, tak po 5 minutach, keď ja som ešte nedojedla ich už bolo treba umyvat, prezliekat, lebo mali kasu na tricku alebo pokakanu plienky a podobne. To tvoje fakt sedeli 20-30 minut a nevymyslali? O jednom takom babatku som tu citala, ale tam pisala mamicka, že ona ho krmi, ze ho nenechava sameho jest, kym nevie jest cisto. To tiez celkom neviem, ako sa ma naucit bez treningu.
@elzena2 normalne ranajkuje myslim tak, ze ma pravo na ranajky 🤣 ze ranajkuje. Nasi v tom veku kusok chlebika s maslom, alebo husty biely jogurt. Ano, vydrzali 20min, ale treningom, neviem si predstavit len tak vziat nezvyknute dieta a dat ho sediet. Neexistuje. Ako pisem, nasi boli pocas mojho/nasho jedenia pri stole vzdy, uplne vzdy, aj ked mali 5m a nepapali este, ale za mna je klucovy nacvik "sedenia" v jedalenskej stolicke, za stolom. Ak teda zrovna nemali denny spanok. V 5 ci 7m nemali este ranajky, ak boli hore, sup do stolicky a odtial sledovali, ako si chystam jest, varim kavu, vsetko som komentovala, podavala sosacikovu flasku s vodou, hracku, a podobne. Proste som ich naucila byt v stolicke a to je klucove. Od babatka. Mala som polohovaciu, takze lezali, nesedeli, pasivny sed za mna neexistoval.
Cize ked mali 9m, mali absolutne zafixovane, ze pri priprave jedla a jedenia samotneho sa sedi. Mali uz 4mesiace skusenosti 😉😉
Nikdy som ich nemala na zemi kym som jedla a podobne, bolo pre mna klucove aby vnimali, ze za stolom sa je. U nas sa teda je vyhradne IBA pri stole, tu naozaj plati, ako si ich od babatka naucime, tak mame. Cize v 9m si obe deti brblali svoj na kocky nakrajany chlebik alebo co, podavala som do pusinky ja, brblali oni, sedeli, ja som zatial jedla.
Nie, vazne to tak nefunguje, ze vezmeme 9m nezvyknute dieta, resp deti, ktore pocas jedenia mamy sa motkaju po podlozkach, ohradkach, kresielkach, a zrazu maju stolovat.
Nic tak nefunguje, vsetko sa buduje dlhodobo.
@elzena2 a umyvat a prezliekat, to je jasne, to si uzijeme kazda. No nevidim dovod vstat od jedla a ist dieta umyvat v polke mojich ranajok. Ved zjem aj ja, popritom sa rozpravam s dietatom, motivujem ho papat dalej, ked uz nechce, nechce, ok, mltivujem ho sledovat, ako jem ci pijem ja, rozpravam sa s nim. Dojem, vezmem dieta, umyjem, dam na podlozku, upracem spust po nom aj po mne 🤣 a do vecera este 4x rovnako.
U seba vidim ako vyhodu, ze som milovala a milujem stolovat s detmi. Nepotrebujem riesit najskor ich, aby som potom mohla sama jest s mobilom v ruke, napriklad.
Čo ak by si nastúpila po MD a zostala na homo fise so 7 mes. dieťaťm? Budíček o 5.00, všetko pripraviť na deň, rýchlo postaviť obed, naraňajkovať sa a dieťa je už hore. Naučilo sa hrať samo najprv v ohrádke a od 9 mes., keď už samo chodilo, na koberci v herni, odkiaľ dovidelo aj na mamu a potom v celom dome . Naučené bolo, že mamu nesmie rušiť, kým ona sama sa mu nezačne venovať. Keď som tam minule došla a v chodbe zakričala Ahojte, malá pribehla ku mne (11 mes.) Dala prštek na pery a povedala "pst, mimi pí", čo znamenalo ticho, lebo mama robí na počítači, ktorý volá pí. keďže často pípa. Je samostatná, kľudná, nevyžaduje si neustálu prítomnosť dospelého. Hrá sa s kočíkom, bábikami, kuchynkou,autičkami, interaktívnymi hračkami,.... čoho má plnú herňu... a práce má až, až. Nerada je rušená počas hier. Aj to sa dá

Akoze vadi ti ze je sam a zaroven on je akoze pri tom v pohode, ci place? Lebo ak je v pohode, nechapem co riesis. Keby sa bal byt sam, tak ti to da urcite najavo. Len ho pekne nechavaj nech sa sam zabavi, nepotrebuje mat od teba furt nejake stimuly, ked bude o kusok vacsi, budes za to vdacna.