Ako rýchlo chodíte, keď máte dieťa v aute?
Ahojte maminky, chcela by som sa opýtať, ktoré chodíte s deťmi autom, alebo s manželom - šoférom a s dieťaťom. Ako najrýchlejšie idete, alebo teda vaši ,muži, ked máte v aute dieťa? Mám problém, a vždy sa hádame potom s manželom, máme 9,5 mesačného synčeka, 2x sa už manžel vybúral, takže obavy sú namieste, raz somnou ešte ked som ani nebola tehotná, raz sám ked išiel z nočnej. Teraz hocikedy ked ideme aj s malým, ide rýchlo - aspoň podla mňa, aj 100kou alebo 90.. On mi na to povie, že keby som mala vodičák a šoférujem tak by som sa na to inak pozerala, v podstate to že aj mne by sa to vtedy zdalo pomaly.. trápi ma to, lebo inak čo sa jeho týka je všetko ok, či v domácnosti alebo ohľadom malého.. prosím napíšte mi vaše skúsenosti prípadne rady.. Dakujem pekne
@anicka246 nie je mi celkom jasne, coho sa bojis, ci moznej nehody, alebo ci vysoka rychlost vplyva zle na babatko? Co sa tyka rychlosti, nemyslim si, ze 90 ma nejaky vplyv a nezda sa mi to rychlo, ale tak nie som lekar a nepoznam ziadne studie o tom. Vplyv moze mat asi skor nejake prudke brzdenie a prudke zrychlovanie.
Co sa tyka strachu z nehody, kazdy vodic musi prisposobit jazdu premavke, pocasiu, vozovke a neviem este comu vsetkemu, vratane svojich schopnosti. Je fakt, ze ked nie si vodic a vkuse na manzela kricis spomal, brzdi, pozor a pod., tak ho akurat tak vynervujes a nicomu nepomozes.
@anicka246 tak ja mam 5ti letou dcerku v aute druhe mimi v brichu a jezdim v dedine 50 pokud nejede predemnou nejaky ehm pomaly ridic... mimo dedinu podle toho jaka je cesta kdyz ji znam a je rovna bez deste jedu 90..v desti mene vzdy prizpusobim rychlost.. pres makov jsou desne zatacky tam se da 90,70,50 ale jsou useky kde jezdim 30. Po dalnici jezdim na spotrebu 103-108 😀 Ale kdyz predjizdim kamion a tlaci se mi na rit audina nebo bmw tak jedu i 125 🙂 (porad jeste pisu o dalnici) Samozrejme podle situace na ceste a pocasi. V zime nejezdim jen kdyz je sucho.. mela sem pred dvemi lety v zime nehodu a za volant kdyz je nasnezeno nesednu ani sama s malou uz vubec...
Inak, o DE si tiez myslim, ze tam vacsinou jazdia na dialnici velmi slusne, skoro vzdy sa uhnu rychlejsiemu autu a málokedy sa stane, ze by sa vyradili tesne pred predbiehajuce auto. Mozno ti agresivni, blikajuci a trubiaci su cudzinci. V Nemecku na dialnici sa podla mna jazdi perfektne, je to ako sofersky raj. Akurat kamiony su niekedy otravne.
@pragmaticka
@kaktusik007 No, ak ohrozujete iba same seba, tak je mi to uplne jedno. Ak idete po ceste same (teda nejde ine auto) a zvysite si rychlost daleko nad maximalnu povolenu, a vbehne vam napr. srna a pozabijate sa - vas problem. Ale akonahle po ceste idu dalsie auta, ci v obci alebo mimo, je to maximalne nezodpovedne voci ostatnym. Nikdy neviete, co sa udeje, moze soferovat aj opity sofer; alebo zaciatocnika, ktoreho predbiehate na poslednu chvilu vystrasite tak, ze radsej strhne volant do priekopy, lebo to co sa vam javi ako BEZPECNE, sa druhym nemusi! Ja si myslim, ze tie maximalky, to ma svoj vyznam a opodstatnenie, vo vacsine pripadov - netreba totiz zabudat ani na konstrukce vlastnosti automobilov, a nielen tych vasich, ale aj tych ostatnych na vozovke.
A uz vobec nechapem, ako sa tu mozte bez hanby chvalit tym, ze sa beztrestne vedome dopustate priestupkov - to akoze idete do supermarketu, ukradnete fidorku a este sa tym budete chvalit?
@lilitela neviem co ti napisat, pretoze evidentne si nepochopila nase prispevky.... a vyzneli sme tu v diskusii ako niekto, kto jazdy brzda - plyn, pricom my sme iba napisali, ze ked su na to vhodne podmienky tak ze ideme 120 na ceste, kde je povolena 90. Davam ti do pozornosti cast KED SU NA TO VHODNE PODMIENKY.
Ani jedna z nas nie je blazon, co ide riskovat svoj zivot, a uz vobec nie zivot svojich deti.
Zvysenie rychlosti daleko nad maximalne povolenu - to je uplne o inom.
Opili vodici zial ohrozuju inych a nie samych seba, rovnako zaciatocnici - stretat ich na ceste je fakt nebezpecne... A ver mi, ze to, ze niekto krcovito drzi volant, je vidno na pohyboch toho auta a ani ho obiehat nemusim.
Inak, ja jazdim tak, ze bezne ratam ze ked mam zelenu ze tie auta vedla to nevedia a idem cez krizovatku opatrne - a uz asi 5x mi to zachranilo zivot, co si nejaky blb isiel na cervenu.... Alebo ked je krizovatka - bezne sa mi stava, ze mi ludia nedavaju prednost, aj ked som na hlavnej -- takze si fakt myslim, ze jazdim naozaj bezpecne a potom, aj fakt, ze za 200 tisic km som nikoho nenatukla a ani som nikym nebola natuknuta tiez hovori o niecom - a to teda situacii na cestach bolo viac, ktore som potom rozdychavala a kludne mohli skoncit mojim exitusom - pozdravujem vodicov kamionov a to ich nepozeranie sa do spatneho zrkadla, ked sa radia do vedlajsich suvislych pruhov..... Ale ono to robia aj ostatni soferi, akurat ked sedis v osobaku, fatalne nasledky to vie mat ked mas koliziu s nakladnym....
@kaktusik007 Ja tiez neviem, co ti napisat, a som rada, ze si napisala viac, iba mi to potvrdilo, aky zly odhad mas a nie si jedina. Tak ako manzel autorky temy - jemu sa to zda pomaly. Kto chce zavodit, nech ide na slovakiaring a nie na cestu.
@lilitela, mam vodicak vyse 20 rokov a najazdenych za kazdy rok cca 40000 km po celej Europe. Takze sofer zaciatocnik rozhodne nie som. Jazdim podobne ako @kaktusik007 ci @pragmaticka a v zivote som nemala ani len tukes. Najhorsie skusenosti mam s vodicmi, co idu "pre istotu" cez mesto 20, mimo mesta 50 a po dialnici zurivou 100. nepozeraju napravo ani nalavo a este su na seba hrdi, ako jazdia predpisovo. Cez mesto pojdem aj 30, ked je plno ludi na cestach, uzke chodniky a riziko, ze mi ktosi vbehne do cesty, povolena moze byt aj stovka. Ale plazit sa 80 po stvorprudovej dialnici, kde nie su chodci ani domy mi pripada prastene a kludne tam pojdem 100 (ked sa da, pochopitelne)
@kaktusik007 fakt, ze za 200 tis. km si nemala ziadny tukes hovori o jedinom. A to ze si len mala doteraz STASTIE. Nic ine len stastie, ktore ta moze jedneho dna opustit. Neber to v zlom, nic take ti neprajem. To len taky moj postreh. Nemusis zazmatkovat ty, staci, ze to urobi ten druhy, potom sa ti tazko bude vysvetlovat, ze ved bolo krasne pocasie a rovna cesta tak som isla na 90-ke 120... a to iste si myslim aj o @pragmaticka
Moj muz hovori o takych soferoch co sa ponahlaju, ze sa ponahlaju, aby boli co najskor v hrobe 😒
Ale pravdupovediac, mna do nepricetna vytacaju vodici, ktory idu bezdovodne o 15km pomalsie ako je povoleny limit. Nepozeraju v lavo, v pravo a drindaju si a drindaju....
@qwerty81 ver tomu, ze takych vodicov, co isli cez semafory ked ja som mala zelenu a oni cervenu, mi prislo do ruk viac ako mam prstov... A vzdy som to ustala - prave preto, ze soferujem ako soferujem. Takze ti druhi nenaburali prave preto, ze som stihla vzdy spravne zareagovat. Ale beriem - tazko sa to chape, najma ludom, co doveru v svoje schopnosti a reflexy nemaju.
@kaktusik007 😀 tak teraz som sa kvalitne pobavila, nazyvajme to ako chceme, stastie, reflexy, dovera v svoje schopnosti... to je uplne jedno... nic to ale nemeni na tom, ze to moze byt len docasne. Takych majstrov sveta tu uz boloooo... 😵
Ani tak nejde o rýchlosť, ako o štýl jazdy. Ak má niekto športový a agresívny štýl jazdy, tak to na posádku v aute pôsobí dosť nepríjemne. Neustále pridávanie a brzdenie vyvoláva nepríjemné pocity. Ja jazdím veľmi veľa - služobne aj súkromne, na SK aj mimo republiky a vidím veľa bezohľadných vodičov, alebo takých, ktorí dobrzďujú na poslednú chvíľu. Keď je cesta suchá a bezpečná, dá sa ísť aj rýchlejšie, vždy sa však treba snažiť predvídať a myslieť aj za ostatných. Avšak auto riadi ten, kto šoféruje a tak ostatní sa musia len prispôsobiť.

@katinka71 hej, to je pravda, v rakusku ano🙂) robia to aj auta s rakuskou ci nemeckou SPZ v Bratislave.....