Ako sa venovať najstaršiemu synovi osobitne, keď máme ešte 2 mladšie deti?

jankabodka
26. okt 2016

Ahojte, chcem sa opýtať ako riešite osobitné (výlučné - len s 1 dieťatkom) trávanie času s jednotlivými deťmi, ak máte takú situáciu ako my - že máte viac detí. Syn má 6 rokov, dcéra 2 a potom máme 3mesačné bábätko. Od narodenia tej najmladšej zápasím o to, aby som sa synovi a dcére venovala aj osobitne, aby vnímali, že ich mám rada - ich konkrétne. Dcérka je so mnou doma - takže doobeda sa to dá, že som len s ňou (aspoň 10 minút). Oveľa ťažšie je to so synom, ktorý chodí do školy. Ten čas tak rýchlo letí - kojenie, prebaľovanie, domáce úlohy, von, nákup... a do toho úplne (ešte) nepravidelné spánky bábätka, uspávanie... Manžel chodí domov až okolo 18:00, čiže som na deti sama. Skrátka - je mi ľúto, že sa dcére, no hlavne synovi, nestíham venovať osobitne. A niekedy ak aj začnem, tak sa do toho bábätko zobudí, ale dvojročná dcérka sa mieša..
A ešte 1 otázka - od narodenia bábätka (bolesti bruška, uspávane bábätka, celkovo menej času..) sa tá 2ročná dcéra akoby upla na staršieho brata. On si tu užíva, ale aj zneužíva a učí ju lotroviny, niekedy aj hucká proti mne. Vidím, že už nie je také moje malé mojkadlo, že na mne tak nelipne a - bolí ma srdce z toho.. A keď vidím, ako sa po ňom zle správa.., tak je ešte horšie. Zažili ste to tiež? Nechať to jej naviazanie na neho tak alebo s tým dačo robiť? Snažím sa s ňou hrať viac, viac sa jej celkovo venovať.., ale to už idem na hranice svojich psychických síl a časových možností. Ďakujem vopred za postrehy a nápady 🙂.

zuzitko74
26. okt 2016

Povedz si, že keď neprší, aspoň kvapká, skladaj ten čas s deťmi minútku po minútke, tak ako sa to len dá. Ideálne okolnosti neexistujú.
Čo sa týka vzťahu bračeka so sestričkou, tak tomu by som nechala voľný priebeh, len by som ich oboch výchovne usmerňovala v prípade, že robia lotroviny.

liz_lemon
26. okt 2016

a cez vikend? muz nech sa venuje tej 2-rocnej, a ty zober syna aj s babom niekam na prechadzku, babo si pospi v kociku, a ty sa s nim mozes porozpravat, ako sa mu dari v skole a tak

sardinka336
26. okt 2016

@jankabodka venovat sa individuálne deťom kazdy den ak nemas pomoci je naozaj tažka uloha, deti vnimaju to, ze ich ,,osobne miluješ,, roznymi sposobmi. Zakladom je poznat čo ma dieta konkretne rado. Moj syn rad so mnou varí...ked ma chut, naladu..bavi ho vážiť, miešať a to robime spolu. Dcera zase rada ,,kaderníkuje,, tak sa nechám vymalovat ako kraslica lebo viem, ze tým jej spravim radost. A pri tom všetkom ak nie je doma manzel tak mam ešte aj batola....proste je pri nas,nemam ju kam odlozit. A nemam pocit ze staršie deti sa citia odstrčene ved robím s nimi to, čo maju radi oni, hlavnú pozornost sustredim na nich. Casto večer muz uspva bábätko a ja som so staršími v izbe a kecame .kazdemu davam otazky čo bolo v škole, čo kamarati a oni stale ,,pytaj sa,, a tak potvory natahuju čas na spanie. Občas ak je muz doma, tak si spravíme ,,babsku jazdu,, a ideme len my dve s dcerou niekde von ,,akože na kávičku,,. So synom sme boli len my dvaja v kine...vela zavisi aj od toho čo ktore dieta bavi podla toho treba tie aktivity volit. A hlavne nebrat to tak otrocky...proste ked je moznost tak je a ked nie je tak sa nezblaznim, robím čo mozem.

anjelicek26
26. okt 2016

Co ti poviem je to narocne, ale plan je vsetko... my sa drzime presnej schemy, vtedy sa obeduje, vtedy sa robia ulohy, vtedy sa hrame a vtedy sa upratuje atp... mame plan na stene a drzime sa toho, ktore dieta ma kedy mama time... ale co chcem hlavne povedat... nesnaz sa byt dokonala nestranna vsetko stihajuca matka, lebo to proste nefunguje. Ked ma clovek viac deti proste sa zmieruje s tym, ze sa nebude venovat vsetkym rovnako. Lebo sa to neda uprimne. Teda mozno da, ale ty na konci ostanes ako pozuta unavena vypluta neexistujuca osoba... uc deti robit veci s tebou... a na druhej strane samostatnosti... a to ze sestra lipne na bratovi je fajn...len brata podporovat v tom ucit ju skor dobre veci ako tie lotroviny. O rok uz bude lepsie... ked babatko bude mat rezim a starsi samostatnejsi v ulohach. Oni vnimaju, ze ich mas rada! Len obcas im pripomen, ze si tiez len clovek a den ma len 24h...

evkosca
26. okt 2016

@anjelicek26 ahoj... prosim ta nemohla by si mi odfotit ako vyzera ten plan? zaujal ma mama time... vdaka

anjelicek26
26. okt 2016

@evkosca no potme moc neuvidis rano mozem... su to hodiny denne... medzi 15-18tou kedy vzdy 1 dieta (plati pre starsich troch, malicka ma ma doobeda tak ci tak sama) rozhoduje co budeme robit, s ktorymi hrackami sa hrat, co budeme tvorit... a vikend tak ci tak si deti s muzom zasadne delime a toto sa robi s mamou a toto s tatom a potom prestriedat... nie stale vo velkej svorke 😉

evkosca
26. okt 2016

@anjelicek26 aha, mno tiez mame narocne babatko, cakam, kedy sa to upokoji, ale este stale nic... popri tom muz odbieha na stavbu plus deti maju kruzky.... ale sa mi paci, ze mate urceny cas... ze len mama. Bolo to realne aj ked boli mensi?

anjelicek26
26. okt 2016

@evkosca bolo, lebo mala bola a je neskutocne dobre babo.. dieta.. pri Benjim to bol vacsi chaos teda... strasne zavisi od povahy toho najmensieho clena rodiny 😀 Mama time je dolezity a je hlavne totalne jedno, ze co to je a kedy to je... proste len mama... s malou chodime soboty skoro rano na trh, zo synom citavame kazdy vecer tak ci tak, s Benjim a Rosie na samostatne prechadzky bez starsich, kde mi keca o sto tristo... proste mat moznost ze ma niekto pocuva naplno... hlavne mama musi byt v pohodeeee a blbe pradlo, podlaha, vysavac, vsetko pocka... deti nie... neznasam ked im musim povedat, ze na toto teraz nemame cas... ja upratujem po nociach aj ked muz si obcas klopka na celo, ked o polnoci vysavam, ale pssst 😅

jankabodka
autor
26. okt 2016

@evkosca Aj ja by som rada vidiet ten mamaplan.

jankabodka
autor
26. okt 2016

@anjelicek26 🙂 Po nociach vysavas? A este prezrad, ze na akej znacke baterike ficis 😉? Tie Duracell? Mali taku reklamu, ze su dake nekonecne dlhe. A kedy oddychujes? Ja vecer, ked deti spia, je napr. moj. Konec, vypinam. Ale asi aj preto, lebo ma caka nocna (kojacia) sichta. Ono je (aj bude, dufam!) to asi ine, ked uz nie je doma babatko, ale aspon batola. Teraz sa nasa mala ratolest aj lahko pretazi podnetmi, ach jo.

jankabodka
autor
26. okt 2016

@sardinka336 Zaujalo ma, ze tvoj muz uspava babatko. A ako? Hej, zaujima ma, ako konkretne - nech dam navod tomu mojmu. Ja vecer som rada s detmi, ale to vzdy 1 uchom pocuvam, ci babatko neplace a ked place, tak utekam..

anjelicek26
26. okt 2016

@jankabodka mala spi rano do pol desiatej haha Ja sice o siestej vstanem a pomaham muzovi drobcov obliect a tak, ale vozi ich on.. o siedmej uz zasa sladko spim.. trosku posunuty, ale funkcny rezim xixi

anjelicek26
26. okt 2016

@jankabodka napr Rosalie aj chlapci v noci napriek kojeniu sa budievali len 1-2x... Rosalie spi celu noc od neceleho roka.. sa mi smeje s takym pokladikom doma xixixi Len teraz jej idu zubky tak v noci mrncala vcera ze nezvyk xixi Ale uz zub 15+16 na ceste, za chvilu to mame zvladnute

sardinka336
26. okt 2016

@jankabodka ja malu osprchujem on si medzi tým nachystá pyžamo, plienku, krem a malu oblečie , my krmime z flaše takze pokračuje tým, ze krmi - flašku si tiez sam nachysta a potom ide dat do postielky a ked mala mrnčí tak tam chodi (aj) on alebo viac chodi on ako ja, zoberie na ruky, počičika a zase naspäť do postielky a tak dokola kym nezaspi.
To iste aj po praci...ved detom sa musi venovat aj otec - večer ,,porieši,, aj staršie deti, v zime je to naročnejšie ale od jari do jesene chodi on so synom na bicykel, alebo na hokej, do sauny alebo zoberie aj všetkých von a ja si zatial porobím čo treba.

evkosca
26. okt 2016

@anjelicek26 dakujem, si ma povzbudila

bonaquaba
26. okt 2016

Ja som toto nikdy neriesila venovat Sa osobitne detom, s dievcatami spolu kuchtime v kuchyni kazde popoludnie a niekedy Sa prida aj synator, ale osobitny cas pre deti a mna nevyhradzujem, akurat ked he drahy doma tak vsetkych zoberie vona trochuma odbremeni

keira111
27. okt 2016

@anjelicek26 ja o polnoci vesiam oprate pradlo! 🙂

adeli79
27. okt 2016

ja som tiez vcera v noci vesala pradlo, spratavala riad a este som pracovala na PC. my mnohopocetne matky musime byt multifunkcne.

anjelicek26
27. okt 2016

Lepsie mi to asi nevyfoti tento tyzden to Saska tak blbo nalepila xixixi

syrik
27. okt 2016

Ja osobne si myslím,že by sme nemali prestať myslieť aj na seba a nájsť si chvíľu čas aj samé pre seba, keď deti zaspia večer a oddýchli si a nie po nociach upratovať a variť. Ja som chvíľu podobne fungovala a takmer som skolabovala. Veď predsa varíme aj pre deti, nie pre seba, takisto perieme, upratujeme - mala by sa do toho zapájať celá rodina, pomaly tie deti učiť pomáhať doma, veď aj to je spolocne strávený čas. Patrí to k životu a mali by byť toho súčasťou. V opačnom prípade, keď dospeju, budú zvyknuté na to, že veď mamička to urobí, v prípade manželstva partner / ka. A deti sa musia vedieť aj samé zabaviť,nie im stále behať okolo zadku a robiť program. Proste mamy nie sú stroje, ani kusy bielej techniky.

anjelicek26
27. okt 2016

@syrik ale ved to sa nevylucuje... moji velkaci pomahaju a dost... vynasaju smeti, nakladaju a vykladaju umyvacku, ponosit veci na stol a spratat, vyvesaju pradlo, staraju sa o svoje zvery, upracu si izbu... ale fakt vysavat, drhnut dlazky, kupelku ci okna a spratavat po veceroch kuchynu fakt robim a budem robit ja 😀 Ved to zaberie vecer denne tu hodinu (a nie tri s "rocnym pomocnikom" za patami)...

evkosca
27. okt 2016

@anjelicek26 dakujem... neviem po nemecky...ale to tam mas aj jedlo?

anjelicek26
27. okt 2016

@evkosca jasne tyzdenny planer toto xixixi