icon

Ako sa zachovať, keď vidím biť dieťa?

28. nov 2025

Ahojte, chodíme na také detské cvičenia. Chodíme dlho a vždy je iná skupinka mamičiek a deti od 1,5-2r. Stal sa taký zvláštny incident. Jedna mamička bola so synom, on sa chcel hrať veľmi s vlakom lenže začala hodina a ona tu hračku schovala. Malý jej tam strašne plakal, trénerka zobrala vláčik ukázala mu že ho musí dať na miesto a keď sa s ním pohra. Maly veľmi plakal čo chápem lebo mu to bolo vytrhnuté. Lenže tá mamička začala po ňom nech sa ukľudní, že ako sa to správa a podobné kecy. Lenže stále plakal tak mu povedala že dostane, plakal a tak dostal po zadku a následne ho potiahla za ruku a vyviedla za dvere. O chvíľku prišli a on už neplakal. Bolo to vážne čudne vidieť dostať na zadok tak malé dieťa. Ako reagovať v takejto situaci? Ja som po nich len čumela s vypulenymi očami. Žiadna mamička ani trénerka nič nepovedala. Zaujíma ma či jej niečo povedať alebo čo? Mne to nepride v pohode biť ani nie 2 ročné dieťa

Strana
z3
mullerova46
28. nov 2025
@anonym_e8fbca

Ja nechápem iba jednu vec, na čo je 1,5ročnému alebo 2-ročnému krúžok a na čo nútiť tak malé dieťa k nejakým aktivitám a lekciám… za mňa total mimo, mám tri deti a nechodili na takéto stupidity, sú vysokoškoláci momentálne a o nič nie sú sprostejší ako iní, napríklad aj tí, ktorých na takéto lekcie rodičia vodili…

@anonym_e8fbca môjho 2 ročného syna krúžok veľmi baví 🤷hra sa tam tak ako sa nehráme doma. Niektoré dieťa má rado vodu tak chodia plávať. Niektoré má rado pesničky tak chodí na hudobné aktivity a socializuje sa. Niektoré je rado len doma a aj to je v poriadku 🙂 keď ma niekto priestor a peniaze na krúžok nemyslím si že si zaslúži hate za to že pre vás vyzerá premotivovano.

anonym_7ce06b
28. nov 2025

Nikto nechodi v slapajach inej matky, cloveka.
Neospravedlnujem, len respektujem druhych a ich sposob a rozhodnutie. A drzim sa svojoch veci. Nikto nie je 100%tny. A urcite ani tebe by nebolo prijemne, kebyze ti niekto keca do tvojich veci ked ta nepozna
Dieta nebolo tyrane, cez tu plienlku to urcite ani necitil velmi a mozno to bolo len ako signal, varovanie, nie myslene, ze mu bude horiet zadok..

evcagabi
28. nov 2025

Mne nepride vhodne bit ziadne dieta preto sa so ziadnymi inymi matkami nestykam. Keby som to videla , asi by som jej jednu dobru dala

hortenziaj
28. nov 2025
@katulienkax

@maranta_leuconeura a postupne nam tu bude vyrastat generacia faganov, ktori budu terorizovat okolie, lebo vychovna je zakazana. Uz sa to deje na zapade, ze mladi su k rodicom drzi a rodicia nemozu nic. Inac svokra mi raz povedala, ze ked jej dcera povedala ze zavola socialku, ked dostane, tak jej svokra povedala, tak zavolaj ked chces do domova, bude klud 😉

@katulienkax to že sú mladí k rodičom drží nie je tým že by neboli bití,ale inými vecami...

hortenziaj
28. nov 2025

Mne je ľúto ako sa niektorí rodičia správajú k svojim detom ,aj okrem bitky ako sa s nimi rozprávajú,kričia po nich a tak. Ale nestarám sa ,lebo aj tak nič nezmôžem , keďže reakcia tej matky by bola iba obrana a hadavost. Už som raz sesre chcela naznačiť že jej frajer zle vychováva toho chlapca čo má ,že to je strašné (nie len môj názor ale aj názor mojej mamy,sestry a iných ) a iba sa urazili

yosi
28. nov 2025
@viera321

to čo ste všetky /takmer/ z inej galaxie padli? Dieťa sa nesmie biť? A to kde je napísané, kde ste takú "progresívnu metódu" zistili? Pozor, nemyslím žiadne násilnosti, ale jasne, že treba dať dieťaťu po zadku, keď neposlúcha, vidieť, že ste sami ešte deťmi a strašne by ste chceli "kráčať s modernou dobou". Veď sa zbadáte, keď ich budete mať veľké, akú chybu ste robili. A ani nemusia byť až tak veľké, za chvíľu vám prerastú cez hlavy.
Inak, to aj vidieť na dnešných deťoch, nič im nie je sväté, rozmaznané, násilné, jedovaté, lebo nikdy nedostali žiadnu výchovnú po zadku. Buchnú nohou a mama vyťahuje peňaženku a coltuje, čo jej dieťa v obchode nadiktuje. A učiteľky v škôlkach a školách ich nevedia zvládnuť, lebo im nemôžu ani po zadku dať.
Len si ich pekne takto učte, a zbadáte sa, keď už bude neskoro.
Na dieťa neplatí dohováranie, ja mám už deti veľké, ale jasne, že dostali po zadku, keď neposlúchali. Ono to známe: Ohýbaj ma mamko, pokiaľ som ja Janko, keď ja budem Jano, neohneš ma mamo! o niečom bude.
A autorke odporúčam nevyguľovať oči nad ostatnými rodičmi, ale hľadieť si svojho "dokonalého" dieťaťa, a netvárit, že ona po zadku nikdy nedostala.

@viera321 Ja som svoje deti nikdy udrieť nemusel. Jednak by ma to bolelo viac ako ich, ale hlavne ma rešpektujú aj bez násilia. Som ich otec, vedia, že sa na mňa môžu spoľahnúť v akejkoľvek situácii. To stačí aby som mal dostatočnú autoritu aj bez straty dôstojnosti. A keď už preháňajú, tak stačí zvýšiť hlas. Keď si musela mlátiť deti aby ťa rešpektovali, tak to ťa teda ľutujem. Zjavne si zlyhala ako rodič keď si si nevedela poradiť inak

qrstxyz
28. nov 2025
@maranta_leuconeura

Sme jednou z poslednych krajin EU, v ktorych si myslime, ze vychovna po zadku je v poriadku. SMUTNE!
V Česku zakázali fyzické tresty na deťoch v domácnosti. https://tvnoviny.sk/domace/clanok/999991-v-cesk...

@maranta_leuconeura miestne súdružky potrebujú usmernenie od štátu ešte aj vo výchove vlastných detí. Smutné...

larinka552
28. nov 2025

Jaaaj napisy sa furt zbytočne menia na odveci a bez pointy. A keď treba reálne zmeniť nadpis lebo tam je hrúbka čo ide vyBIŤ oči, tak zrazu nič?!?! 👀🤨😁

sisa183
29. nov 2025

@anonym_autor a prečo to riešiš ? Staraj sa o svoje dieta. Capnutie po zadku nie je tyranie pre boha. Kde to žijeme ? Je rozdiel keď je decko zanedbané , srhane , boji sa alebo dostane bitku.

iwesska
29. nov 2025

A toto je presne ukazka toho,ako to vyzera,ked matka silou mocou chce pre take male dieta organizovanu cinnost,ale tie deti na to nie su mentalne pripravene. Akoze 1,5-2r dieta sa nemoze hrat s vlacikom,lebo zacala hodina???? A co je predskolak/skolak,aby na povel prestal? A co ked by mu ho nechali,nech sa hra a matka pokracovala v cinnosti sama?? Vobec by nevnikali taketo situacie,keby sa taketo male deti mohli rozvijat podla potreby a nie preto,ze matka a lektorka chcu. Chudak dieta,dostane po riti,lebo sa nemoze hrat🤦‍♀️

iwesska
29. nov 2025
@anonym_e8fbca

Ja nechápem iba jednu vec, na čo je 1,5ročnému alebo 2-ročnému krúžok a na čo nútiť tak malé dieťa k nejakým aktivitám a lekciám… za mňa total mimo, mám tri deti a nechodili na takéto stupidity, sú vysokoškoláci momentálne a o nič nie sú sprostejší ako iní, napríklad aj tí, ktorých na takéto lekcie rodičia vodili…

@anonym_e8fbca Presne toto som tiez napisala,kym som si precitala tvoj komentar. Uplne suhlasim,tie deti su organizovane castokrat uz od par mesiacov. Nemaju ani priestor byt detmi,pohrat sa ako chcu,treba im natrieskat na zadok,ked nezvladaju organizovany program.

mary174
2. dec 2025

Uprimne podla mna nemas ziadne pravo zasahovat. Toto nie he ziadne tyranie preboha ludia trosku premyslajte. Ja sice deti tiez nebijem ale pride mi ze rodicia maju pravo sa sami rozhodnut co ano a co nie. Kazdy rodic si sam zodpoveda za vychovu. Ja denne vidi na ihrisku xy mamiciek co nepekne ziapu po svojich detoch, to si myslim ze tiez nie je ok ale aj ja som parkrat nakricala uz. Vsetci sme len ludia, niekedy nervy rupnu. Nikto nie je svaty. A capnutie pozadku neni tyranie.

anonym_b3f39e
3. dec 2025
@a0

@anonym_autor v poriadku to nie je, v podstate neurobíš nič, pokiaľ tam nie sú viditeľné známky týrania, tak sa tým nik zaoberať v tomto štáte nebude. Jediné, čo môžeš do budúcna urobiť je, že s pokojným hlasom prehovoríš na dieťa a skúsiš s ním nadviazať komunikáciu, vtedy sa zvyčajne ukľudní aj matka.

@a0 viditelne znamky tyranie jezis zeny sa preberte trosku
Ze matka capne dieta po zadku a co, co ma kto zasahovat do vychovy inej matky
Dostalo? Dostalo…a co
Tyranie je vec ina ale toto? To uz fakt budeme okolo tych deti chodit ako okolo malovamyh vajec a v 15 ti poskace po hlave a posle ta do pi** , dieta sa ma vychovavat s respektom ale aj to ma mat svoje hranice!
A ano , mam male dieta a som na neho sama a ano uletela ruka aj mne raz mozno dvakrat a teraz co? Mam sa ist obesit aka som “zla matka”?
Nie
V tej chvili som to riesila ako som riesila, snazila som sa poucit a riesit veci do buducna inak a vymyslela taky system na dieta aby sme sa tomu do buducna vyvarovali

anonym_acd93a
3. dec 2025
@qrstxyz

Nestaraj sa do výchovy ostatným matkám. Dať dieťaťu na zadok nie je nič dramatické, určite sa nejedná o ublíženie na zdraví. Kvôli takýmto hysterickým ženám, ktoré si nevedia vo výchove ani hranice nastaviť, nám to vyrastá generácia rozmaznaných grázlov.

@qrstxyz v skole ma dcera vysledok takejto vychovy 9rocny posle do pi..e riaditelku aj mamicku.Ta neschopna len Jurko toto nemozes takto a bla bla,otec si ho do krvi brani,tazko s takymi ludmi.Terorizuje celu triedu.Dceru som zobrala zo skoly do inej.

anonym_d8becc
3. dec 2025

@anonym_autor také malé dieťa v záchvate hnevu ani nevie že dostalo a cez plienku to ani necitilo takže nechápem na čo toto riešiš 🙄

a0
3. dec 2025
@anonym_b3f39e

@a0 viditelne znamky tyranie jezis zeny sa preberte trosku
Ze matka capne dieta po zadku a co, co ma kto zasahovat do vychovy inej matky
Dostalo? Dostalo…a co
Tyranie je vec ina ale toto? To uz fakt budeme okolo tych deti chodit ako okolo malovamyh vajec a v 15 ti poskace po hlave a posle ta do pi** , dieta sa ma vychovavat s respektom ale aj to ma mat svoje hranice!
A ano , mam male dieta a som na neho sama a ano uletela ruka aj mne raz mozno dvakrat a teraz co? Mam sa ist obesit aka som “zla matka”?
Nie
V tej chvili som to riesila ako som riesila, snazila som sa poucit a riesit veci do buducna inak a vymyslela taky system na dieta aby sme sa tomu do buducna vyvarovali

@anonym_b3f39e ako som sa aj predtým pýtala, kde je teda hranica medzi tým, keď dieťa udrieš kvôli “výchove” a kde je to už týranie? Za mňa nie je v poriadku udrieť dieťa, prečo je to normalizované? Lebo sa nevie brániť? Hranice sa dajú jasne zadať aj bez bitky. Nehovoriac o tom, že to dieťa len prejavilo emóciu - plač, lebo muselo odložiť hračku, čo naozaj nie je dôvod dieťa udrieť. Aj by som to pochopila, keby dieťa vybehne na cestu, kde sú autá, okey to je vyhrotená stresová situácia aj adrenalín, jedno s druhým. Ale za to, že sa chcelo hrať? Fakt no go. Nehovoriac o tom, že sa matka určite miernila, keďže mala obecenstvo… a viac to tu vysvetľovať nejdem. Ku tomu, keď dieťa udrieš si vieš nájsť rôzne štúdie, k tomu ako sa mení naše správanie, keď nás vidia cudzí, tiež.

anonym_b3f39e
3. dec 2025
@a0

@anonym_b3f39e ako som sa aj predtým pýtala, kde je teda hranica medzi tým, keď dieťa udrieš kvôli “výchove” a kde je to už týranie? Za mňa nie je v poriadku udrieť dieťa, prečo je to normalizované? Lebo sa nevie brániť? Hranice sa dajú jasne zadať aj bez bitky. Nehovoriac o tom, že to dieťa len prejavilo emóciu - plač, lebo muselo odložiť hračku, čo naozaj nie je dôvod dieťa udrieť. Aj by som to pochopila, keby dieťa vybehne na cestu, kde sú autá, okey to je vyhrotená stresová situácia aj adrenalín, jedno s druhým. Ale za to, že sa chcelo hrať? Fakt no go. Nehovoriac o tom, že sa matka určite miernila, keďže mala obecenstvo… a viac to tu vysvetľovať nejdem. Ku tomu, keď dieťa udrieš si vieš nájsť rôzne štúdie, k tomu ako sa mení naše správanie, keď nás vidia cudzí, tiež.

@a0 bla bla bla
Trosku sedliackeho rozumu a nie tie dristy o respektujucej vychove, potom ti to decko naserie v 15 na hlavu a bude z neho nezvladnutelne dieta
Ale ano budeme si ich cicikat ako porcelanovu babiku nununu vdaka nie chcem vychovat dieta za ktore sa nebudem musiet hanbit

a0
3. dec 2025
@anonym_b3f39e

@a0 bla bla bla
Trosku sedliackeho rozumu a nie tie dristy o respektujucej vychove, potom ti to decko naserie v 15 na hlavu a bude z neho nezvladnutelne dieta
Ale ano budeme si ich cicikat ako porcelanovu babiku nununu vdaka nie chcem vychovat dieta za ktore sa nebudem musiet hanbit

@anonym_b3f39e aj tebe mali rodiča dopriať trošku rešpektu v detstve, možno by si sa potom slušnejšie vyjadrovala 🙂. Pekný deň.

anonym_c20e84
3. dec 2025
@kitycat

Bula tvoje dieta? Nie. Kazdy ma svoje vychovne metody

@kitycat @anonym_b3f39e a presne pre takéto názory to na svete vyzerá tak ako to vyzerá. Ty chápeš že ide o ročné batoľa??? A je v podstate úplne jedno o aký vek ide, aj keď v tomto je akékoľvek fyzické násilie každému normálnemu človeku úplne nepredstaviteľné. Niekto bije malinké dieťa, manželku, starkého v domove dôchodcov, počujeme násilie z vedľajšieho bytu, vidíme na ulici ... , hlavne odvrátiť zrak a pohybujme sa len na svojom bezpečnom a príjemnom piesočku, nás do toho nič nie je.

Strana
z3