Ako sa zachovať, keď vidím biť dieťa?
Ahojte, chodíme na také detské cvičenia. Chodíme dlho a vždy je iná skupinka mamičiek a deti od 1,5-2r. Stal sa taký zvláštny incident. Jedna mamička bola so synom, on sa chcel hrať veľmi s vlakom lenže začala hodina a ona tu hračku schovala. Malý jej tam strašne plakal, trénerka zobrala vláčik ukázala mu že ho musí dať na miesto a keď sa s ním pohra. Maly veľmi plakal čo chápem lebo mu to bolo vytrhnuté. Lenže tá mamička začala po ňom nech sa ukľudní, že ako sa to správa a podobné kecy. Lenže stále plakal tak mu povedala že dostane, plakal a tak dostal po zadku a následne ho potiahla za ruku a vyviedla za dvere. O chvíľku prišli a on už neplakal. Bolo to vážne čudne vidieť dostať na zadok tak malé dieťa. Ako reagovať v takejto situaci? Ja som po nich len čumela s vypulenymi očami. Žiadna mamička ani trénerka nič nepovedala. Zaujíma ma či jej niečo povedať alebo čo? Mne to nepride v pohode biť ani nie 2 ročné dieťa
@anonym_autor v poriadku to nie je, v podstate neurobíš nič, pokiaľ tam nie sú viditeľné známky týrania, tak sa tým nik zaoberať v tomto štáte nebude. Jediné, čo môžeš do budúcna urobiť je, že s pokojným hlasom prehovoríš na dieťa a skúsiš s ním nadviazať komunikáciu, vtedy sa zvyčajne ukľudní aj matka.
Bula tvoje dieta? Nie. Kazdy ma svoje vychovne metody
viditelne znamky tyrania 🙈 akože ženy,... nebudeme sa tu hrať, že nikto nikdy nedal dieťatu po zadku.. Teda vlastne teraz su metody, Janko ja viem ako sa citis, máš hnev kludne ma udri ja viem chapem ťa...
Ano na verejnosti sa take veci robiť nemajú, ale...
Ty by si to ako riešila so svojím dieťaťom?
U nas na taky kruzok prisla jedna mater, ano mater, ktora svoje dieta 2 rocne fackovala, ked nechcelo tancovat do kruhu. Do dnes som na to nezabudla. Dala malemu facky, a pokricala na neho, maly dal facky jej. Takto sa tam fackovali a maly reval. No kukali sme na to viacere ako puk. No co mozes takej materi povedat... Nastastie si mater uvedomila, ze ten kruzok nie je pre jej dieta teda vhodny a viac neprisli.
viditelne znamky tyrania 🙈 akože ženy,... nebudeme sa tu hrať, že nikto nikdy nedal dieťatu po zadku.. Teda vlastne teraz su metody, Janko ja viem ako sa citis, máš hnev kludne ma udri ja viem chapem ťa...
Ano na verejnosti sa take veci robiť nemajú, ale...
@anonym_cc7ca4 takže keď ti dá facku rodinný príslušník, tak to nie je domáce násilie, len si sa nesprávala podľa očakávaní iného. A nie, dieťa nemôže udierať matku, výchova má mať hranice ale hranice sa dajú určiť aj inak ako bitkou. A ak nevieš ako, tak to je hooooodne smutné.
Vieš čo? Presne tak ako ty sa v jednom meste správali všetci ostatní, dieťa bolo odobraté rodičom, až keď sa dobité dostalo do nemocnice - aj to sa dostalo len kvôli príčetnej 16!! ročnej susedke. Takže ak sa matka takto prejaví na verejnosti, nechcem vedieť, čo robí za zavretými dverami.
Bula tvoje dieta? Nie. Kazdy ma svoje vychovne metody
@kitycat dobra sprostost. Co vsetko este schovame za “vychovne metody”? Ked muz bude mlatit na ulici zenu, tak pohodka, kazdy mame inu dynamiku vztahu, ze hej.
@anonym_autor nemyslim že to je niečo hrozne čo sa stalo. Každému puknu nervy a hlavne keď proste nemáš deň a potrebuješ niečo od dieťaťa a to nie a nie počúvať. Nemám pocit že by matka v týchto časoch nepočula o tespektujucej výchove a Tom že dieťa nemá byť bite. Podľa mňa to každá oľutuje ak dieťa udrie.
je to smutne, ale nespravis s tym nic. nebudem hovorit, ze to nikdy svojmu dietatu neurobim, pretoze neviem, aka budem matka, to je este vo hviezdach, ale tak male dieta bit asi uplne spravne nie je. chuda male. zrejme ani nevie, za co to dostal a ani nechape suvislosti. 😔 🙈
@anonym_cc7ca4 takže keď ti dá facku rodinný príslušník, tak to nie je domáce násilie, len si sa nesprávala podľa očakávaní iného. A nie, dieťa nemôže udierať matku, výchova má mať hranice ale hranice sa dajú určiť aj inak ako bitkou. A ak nevieš ako, tak to je hooooodne smutné.
Vieš čo? Presne tak ako ty sa v jednom meste správali všetci ostatní, dieťa bolo odobraté rodičom, až keď sa dobité dostalo do nemocnice - aj to sa dostalo len kvôli príčetnej 16!! ročnej susedke. Takže ak sa matka takto prejaví na verejnosti, nechcem vedieť, čo robí za zavretými dverami.
@a0 splietaš uplne odveci veci, nehovorím o fackani dietata ani o bitkach na dennom poriadku 😀 uplne pritahuješ situaciu za vlasy a vraviš o tyrani a o odobratí dietata 😀
@anonym_autor nemyslim že to je niečo hrozne čo sa stalo. Každému puknu nervy a hlavne keď proste nemáš deň a potrebuješ niečo od dieťaťa a to nie a nie počúvať. Nemám pocit že by matka v týchto časoch nepočula o tespektujucej výchove a Tom že dieťa nemá byť bite. Podľa mňa to každá oľutuje ak dieťa udrie.
@mullerova46 je dospela má sa kontrolovať.
Keď vidím že dieťa to dnes nezvláda, nie je nastavené na nejaký tréning, zbalim caky-paky + dieťa a idem het
Nestaraj sa do výchovy ostatným matkám. Dať dieťaťu na zadok nie je nič dramatické, určite sa nejedná o ublíženie na zdraví. Kvôli takýmto hysterickým ženám, ktoré si nevedia vo výchove ani hranice nastaviť, nám to vyrastá generácia rozmaznaných grázlov.
@kitycat keď udrie dieťa na verejnosti, tak čo robí doma kde ju nikto nevidí ?
Poslednej vete nerozumiem
@pribinak ja napríklad nerozlisujem výchovu doma a na verejnosti. To by bolo horšie pre dieťa viac ako ak dostane sem tam po zadku. Toto bol fakt blbý dôvod na buchnutie ale neopovrhujem matkami ktoré to spravia lebo fakt nie každý vie pracovať tak dobre s emóciami aby zvládla sama seba plus dieťa ktoré má breakdown. Matka má možno problém keď je na ňu upriamena pozornosť a doma po zadku nedá lebo má priestor vyriešiť problém
@a0 splietaš uplne odveci veci, nehovorím o fackani dietata ani o bitkach na dennom poriadku 😀 uplne pritahuješ situaciu za vlasy a vraviš o tyrani a o odobratí dietata 😀
@anonym_cc7ca4 ja tiež nepíšem o fackaní dieťaťa, ani o odobratí. Úplne by stačí pár mesačný dohľad.
Píšem o tom, že keď sa matka takto správa pred publikom cudzích ľudí - čo býva jemnejšia reakcia (vedecky dokázané, môžeš googliť), tak aká je jej reakcia, keď sa nik nepozerá…
Ešte by ma ale zaujímal teda tvoj pohľad, kde je hranica týrania, kedy je ešte normálne udrieť dieťa a kedy už nie?
Sa mi “páči” táto klasika - matka šuchne 2 ročnému dieťaťu po zadku a tu sa z toho robí hneď bitie, tyranie a ako vždy vytiahnú sa priklady typu dospelý muž bijúci dospelú ženu, ešte tu chyba, zamestnávateľ bijúci zamestnanca 🙄
Nie som zástanca ani bitia detí neprimeranou silou, či dokonca remeňom/varechou atď. ale primeraná vychovná po zadku (nie iné časti tela) dieťaťu do tých cca 5 rokov, ktoré má problém s pochopením pravidiel verbálnym spôsobom robí zázraky.
A nie jedno slabé pacnutie po zadku 2 ročnému nie je to isté ako zmlatenie remeňom a nie je to isté ako facka manželovi/manželke či iný extrém ktorý sa tu ešte určite vytiahne
@pribinak ja napríklad nerozlisujem výchovu doma a na verejnosti. To by bolo horšie pre dieťa viac ako ak dostane sem tam po zadku. Toto bol fakt blbý dôvod na buchnutie ale neopovrhujem matkami ktoré to spravia lebo fakt nie každý vie pracovať tak dobre s emóciami aby zvládla sama seba plus dieťa ktoré má breakdown. Matka má možno problém keď je na ňu upriamena pozornosť a doma po zadku nedá lebo má priestor vyriešiť problém
@mullerova46 aj predavačku v obchode by si dovolila buchnúť? Alwbo nejakého iného dospelého?
Silne o tom pochybujem, ale že fakt silne
@mullerova46 aj predavačku v obchode by si dovolila buchnúť? Alwbo nejakého iného dospelého?
Silne o tom pochybujem, ale že fakt silne
@pribinak to sa ako sa porovnať ? To je neporovnateľný vzťah. To je strašná hlúposť týmto sa oháňať.
@pribinak to sa ako sa porovnať ? To je neporovnateľný vzťah. To je strašná hlúposť týmto sa oháňať.
A to sa aj dieťaťom takto hadas a svojej pravde ako túto na internete ? Ani stromček namaľovaný nemôže byť červený lebo sa to takto nemaluje? Pýtala si sa tak som povedala svoj názor a na teba som neutocila
@mullerova46 nie je to hlúposť ….je to presne to iste. Dieťa udrie, lebo je slabšie a nedokáže sa brániť, ale dospelý človek by jej to vrátil spat a možno aj pridal
@mullerova46 nie je to hlúposť ….je to presne to iste. Dieťa udrie, lebo je slabšie a nedokáže sa brániť, ale dospelý človek by jej to vrátil spat a možno aj pridal
@pribinak ak by mi dala predavačka facku tak by som jej to z mojej povahy nevrátila ale iné povahy určite áno .. ani zďaleka sa nedá porovnať vzťah ty a dieťa a ty a predavačka. Predavačka ťa takto nefrustruje, nesmejte sa ti do tváre a naschvál nehodí tanier o zem a nespôsobuje ti bezsenné noci. Je to neporovnateľne
Videla som to viac krat na roznych kruzkoch ako male dieta dostalo po zadku alebo po ruke. Mne to nepride spravne ale nestarala som sa do toho. Nemyslim si, ze ide o tyranie ale o nestastne zvolenu vychovu. Ak mas ty s tym osobne problem @anonymny_autor tak sa nabuduce ozvi.
@pribinak ak by mi dala predavačka facku tak by som jej to z mojej povahy nevrátila ale iné povahy určite áno .. ani zďaleka sa nedá porovnať vzťah ty a dieťa a ty a predavačka. Predavačka ťa takto nefrustruje, nesmejte sa ti do tváre a naschvál nehodí tanier o zem a nespôsobuje ti bezsenné noci. Je to neporovnateľne
@mullerova46 nie, využila svoju fyzickú a psychickú prevahu
Čo naučila dieťa? Mam nervy? Nezvládam to? Tak niekoho udriem !
@mullerova46 nie, využila svoju fyzickú a psychickú prevahu
Čo naučila dieťa? Mam nervy? Nezvládam to? Tak niekoho udriem !
@pribinak jaj ale človek sa nevie ovládať stále na 100%. Je hlavne to potom dieťaťu vysvetlit a ospravedlniť sa. Proste možno vybuchla a to keď ho zobrala von za dvere možno to len vykomunikovala. Nemusíte si domýšľať že ho vyšľahala a preto bol ticho...
@pribinak jaj ale človek sa nevie ovládať stále na 100%. Je hlavne to potom dieťaťu vysvetlit a ospravedlniť sa. Proste možno vybuchla a to keď ho zobrala von za dvere možno to len vykomunikovala. Nemusíte si domýšľať že ho vyšľahala a preto bol ticho...
@mullerova46 vykomunikovala s 1,5-2 ročným dieťaťom 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ to určite
Prepáč miláčik, tvoja matka emočne mentálne a ľudsky zlyhala. Využila som vekovú fyzickú a mentálnu prevahu. Zlyhal ľudsky faktor je to smutne, ale to budúcna budem určite viac kontrolovať svoj stav
Jasneeeee

Mala zasiahnuť najmä trenerka. Evidentne nemala na to gule