icon

Ako spraviť režim 2,5 mesačnému dieťaťu?

galaxy
4. dec 2013

"Potrebujem radu" ani inak neviem ako by som nazvala túto tému.
Dnes bola moja 2,5mesačná dcérka na sone,nakoľko som mala podozrenie na reflux. Vždy po papaní má buď štikútku, vygrcne mliečko,ale sa povracká po hodine, v noci sa na to budí aj každú pol hod.
Dnes pri sone sa to nedalo jednoznačne potvrdiť, nakoľko strašne plakala a nespolupracovala. Konečne sme si spravili ako taký režim i keď je ten režim hodinku spí, hodinku je hore. Kojím na požiadanie. Aj v noci. Doktor vidí problém skôr v tom,že papá každú hodinku a na jedno potiahnutie vypije len 70ml a to je málo, ona by mala vypiť 100- 120ml. Takže mi zapožičali váhu a musím vážiť :( A Povedali - toto neviem prekúsnuť - kojiť každé 2-3hodiny. Že jej mám spraviť režim. A toto ako mám docieliť? Nie je dojčenie aj o tom,že to je na požiadanie ?! Veď to nie je len o hlade....čo mám robiť??? To už kojiť nemusím vôbec.....
On si myslí,že keď si potiahne viac s väčším odstupom,mliečko mi nevygrcne.

siska53
4. dec 2013

@galaxy veru, to co je za doktora?? Dojcit sa ma na poziadanie. To je u babatka takeho maleho rezim. A dieta si vypije len tolko, kolko potrebuje. Skor bys om sa obavala, ze ak dostane papat az po 3hodinach, sa nahlta a skor vygrcne. A vazenie ta bude zbytocne stresovat. Ak pribera, je vazenie zbytocne.

dahra
4. dec 2013

@galaxy - no takto by som to povedala:
Pri synovi som vedela len, že chcem za každú cenu kojiť - tak som sa držala všetkých rád typu - každé 3 hodky, nie viac ako 10 minút na prsníku, apod. "múdrostí" Našťastie syn bol bezproblémový vo všetkom - papanie, spinkanie a ostatné a tento režim si osvojil, kojila som ho "dobreženie" so stopkami, na každý prsník mal 10 minút ako novorodenec, neskôr sa časový interval skracoval. Mne mlieko tieklo rýchlo, on sa rýchlo najedol, žiaden problém, ako polročný už spával každú noc od 19:30 do 6.00.

Počas jeho rastu som naďabila na mamilu a info o dojčení, tak som počula o dojčení na požiadanie, čo som pri krpcovi nepraktizovala.
Teraz mám dcéru - tiež ju dojčím, no bola som prekvapená, aká je rozdielna v jedení. Kým syn vždy pil z oboch prsníkov, ona ledva zvládla na jedenkrát jeden, rýchly tok mlieka jej až vyrážal dych, takže prvé týždne mi doslova híkala ako somárik pri dojčení, čo nevedela lapiť dych a vkuse jej zabiehalo. Takže jedla častejšie ako môj syn, lebo vytiahla pomenej. Mám váhu, zohnala som kvôli nej, no doteraz nevypije naraz viac ako 100ml a to má polroka!!!
Jej sa tiež veľa štikútalo, dokonca v porovnaní som synom som ju aj menej nechávala odgrgnúť, lebo zvislá poloha ju unavovala. Pri nej som sa naučila dojčiť ju k uspaniu aj cez deň, tak si to pýtala, tak som jej to nechala, hoci pri synovi som to nikdy nerobila.
No a sestra má teraz tiež drobca - ona ho už po dvoch mesiacov cez deň dojčila len každé 3 niekedy aj 4 hodky, nikdy nie menej, nepýtal si, vytiahol veľa naraz a prospieval, dokonca aj stále cikal, takže zavodnený bol (teraz má 6 mesiacov a 9,1kg - segra 170cm/47kg 🙂 ). On zasa vždy potrebuje odgrgnúť a často z neho mliečko aj vyletelo, aj po hodine od nadojčenia, no posledné týždne už štvornožkuje, tak sa to lepší, lebo si netlačí žalúdok rolovaním sa na zemi.

Tým som chcela povedať, že každé dieťa je iné, inak potrebuje jesť, niekto veľké sústa chvatom, niekto si to vychutnáva. Dojči tak, ako je to vám obom najvyhovujúcejšie. Váženie tiež nie je smerodajné, množstvo vypitého materského mlieka sa nedá porovnávať s množstvom umelého na jeden šup. Ak nájdem článok, čo som už dávno čítala presne o tomto, hodím link.

mira_ba
4. dec 2013

nedá mi sa nepridať a nepodporiť ťa na základe vlastných skúseností: malú som kojila na požiadanie - ako často a dlho bolo potreba. Často i pol hodinu napr. Po papaní som ju dávala odrgrnúť - skúšala som na to rôzne polohy, no tiež nie vždy. Občas sa mi to ale vypomstlo - mala reflux na ktorý sa budila (chraptanie ako pri ucpanom nose). Kŕmila som ju vždy v mierne šikmej polohe, teda nie ležmo. Spala vo vyvýšemej polohe - odporúčaných 30 stupňov (knihy pod matracom). Negrckávala vôbec, ale mliečko sa jej vracalo iste (občas prehĺtala naprázdno tváriac sa znechutene).
S bradavkami sa mi doteraz nič negatívne nedeje.

Prvý týžden bol totálny chaos v jej spánku - i ja som sa musela veľa o ňom učiť.
Od 2hého týždňa som kojila trikrát v noci zas vcelku dlho. Od niečo po druhom mesiaci nám prespí celú noc.
Aký taký režim by bol určite fajn, pretože sa obe potrebujete prespať, nabrať v spánku síl (i na satie a daľší vývoj), ale sposob ako ho dosiahnuť nevidím v tom, že dieťaťu nedáš prsník, keď sa najbližšie zobudí. To by som skôr malé skúsila počas dňa zabaviť, aby vydržalo v pokoji dlhšie hore (tie 2 hodinky) a potom ho uspať a napr kočikovať na čerstvom vzduchu, takto pomaly prejsť na tie 3 denné spánky.

Za experta sa samozrejme nepokladám, každé dietko je iné 🙂

jul11
4. dec 2013

@galaxy odporucam mamila stranku a laktacnu poradkynu. A aj kuk knizku Harvey Karp Nejstast ejsi miminko v okoli.drzim palce.odporucam nevazit kazdy den;kojit na poziadanie,kojila som hodinu kazde dve hodiny,nie 10minut

salome_82
5. dec 2013

@galaxy Nečítala som všetky príspevky, ale teda nechápem, čo za radu ti dal ten doktor. Naša dcérka mala reflux a tiež sa dojčila často a po troške. Aj lekár mi vravel, že nikdy nesmiem dopustiť, aby sa prepapala, že radšej častejšie a menej, veď je to aj logické. Nerob žiaden režim, pekne dojči na požiadanie, bábätko si cucne koľko bude mať chuť. Gastrotuss sme používali, ale asi len týždeň, dcérka z neho grckala viac... To druhé nepoznám.

seemani
5. dec 2013

@katieg85 mne prespí malý od 8 večera do 5 rána, potom sa naje a ešte spí do pol 8. Takže to vôbec nemusí byť, že sa budia každú hodinu.. A tiež mi pýtal často papať, ale teraz sa to už upravilo a papá asi 4-5x za deň, v noci raz alebo vôbec.
@katka1981 našťastie nemá, ale mali sme podozrenie, možno aj mal, pretože od 2hého mesiaca mi denne plakával, pri kojení sa nervačil, vystrieral sa do pravítka a stále sa mi odťahoval. Zvyklo mu aj vyjsť mliečko naspeť, ale nie veľa.. Tak som podávala espimusan a biopron a kojila kadžú chvílku, a odgrgávala. A predstav si, ekď som ho odgrgla, mliečko sa mu nevrátilo.. A tým, že papal často a málo, tak nemal naládovanbý žalúdok a bol spokojnejší. potom to po 3ťom mesiaci nejak utíchloa je všetko ok..

galaxy
autor
5. dec 2013

@1ivanka1 moja u Košíka

galaxy
autor
5. dec 2013

@mira_ba Ďakujem za príspevok, určite vyskúšam,a myslíš,že takým spôsobom sa to zlepší aj večer?? že keď sa naučí cez deň vydržať, vydrží aj v noci?

1ivanka1
5. dec 2013

@galaxy som prekvapena z toho co ti povedal,skoda ze ste nic nezistili,kedy mate ist na kontrolu? Inak mala kedze bola na um, a jedla kazde 3hod, tak dokazala aj po 3 hod,pred dalsim papanim stale zvracat...takze aj kedcasovy odstup bol,nic to nemenilo na tom kolko grcala...a ked mala 3mes namiesto 120ml kazde 3hodiny,pila len 50-60ml,,,neurologicke sa to vobec nepacilo,ale co som mala robit ked viac nechcela...kolko ti mala vazi?

galaxy
autor
5. dec 2013

@567silvinka lekár zhodnotil,že priberá málo. že by mala aspoň150g za týždeň a ona priberie za týždeň 100g, niekedy 120g. tak neviem. Ale je mi divné,že by to moja pediatrička neriešila...

quaxi
5. dec 2013

ten lekar si mysli, ze dieta po vypiti 130ml bude grcat MENEJ ako po vypiti 70ml??? skoncil on vobec zakaldnu skolu s takou logikou? 😅

galaxy
autor
5. dec 2013

@1ivanka1 Napíšem ti ako sme važili zhruba od oktobra, podľa neho priberá málo.
29.10 - 3860g
12.11. (to je 2tt. asi) 4100g - pribrala 240 g
02.12 ( to je 3ttasi) 4410g - pribrala 310g
Myslíš,že keby to bolo fakt tak málo,že by to Palkovičová neriešila?? Teraz v pondelok mala tých 4410g.
A dokonca mi dal váhu. Musím mu písať koľko spapala ml,ako často a koľko pribrala :(

1ivanka1
5. dec 2013

@galaxy no ako poznam nasu dr,riesit to nebude ☹ to ti garantujem...

1ivanka1
5. dec 2013

@galaxy kedy sa narodila presne?a vaha a vyska?

galaxy
autor
5. dec 2013

@quaxi on chce, aby spapal 120ml každé 2-3hod. Nepáči sa mu že ona spapá každú hodinu 50-60ml. že z toho jej je ťažko,lebo papá často a je prejedená.

galaxy
autor
5. dec 2013

@1ivanka1 13.9.2013 o 9:27, 2800g a 50cm - prečo?

galaxy
autor
5. dec 2013

@1ivanka1 to fakt????? :( ja som myslela,že hej :(

1ivanka1
5. dec 2013

@galaxy nie nebude, moja mala zle je od narodenia, kazdu poradnu jej to prizvukujem a nic..vzdy mi povie ale ved pribrala, ale ona pribera uplne minimalne..takze tvoja ma teraz 2mes a 3tyzdne hej..takze doteraz ti pribrala 1,610g

galaxy
autor
5. dec 2013

@1ivanka1 áno. Je to málo?

siska53
5. dec 2013

@galaxy chuda moje! Si vymyslel dobru kravinu! On,vobec nerozlisuje kojene a nekojene deti. Moja mala tiez zle papala,malo sa,mi zdalo,aj,som,chcela vzdat dojcenie,ale dr.povedala,ze ak,pribera,netreba to riesit.dojcime sa doteraz. Papala ako chcela,aj kazdu hodinu,aj,kazde 4,podla toho,ako sa jej buvalo,v noci vstavala len raz.
maly reflux mal diagnostikovany az ako polrocny,tiez papal ako,chxel,cez den aj kazdu hodinu-dve,v nkci za nebudil. Ani neviem,kolko si vytiahol. Len viem,ze raz som mu odsala,270ml,nakojila,odisla,on,to po dskej hodke cele vydrulal a po navrate,co bolo asi,dve hodiny od jeho papania, sme sa kojili,zas.ale to mal,4 mesiace.

luba41
5. dec 2013

@galaxy nie je to málo...ved priberá,síce menej, ale priberá..moje obe dcéry priberali takto pomenej a nikto to neriešil, ani ja ani doktorka...obe grckali, nešla som s nimi na vyšetrenie nikam, ani som nedávala žiadne lieky/ jedna mal v roku 9 kg, druhá 7,5 kg.a obe baby boli a sú zdravé/...bolo to trochu náročnejšie obdobie, ale zvládli sme to a po 5. mes. to postupne odoznelo.....len prosím nepočúvaj také rady doktora..dávaj malinkej kedykolkvek si zažiada vo dne aj v noci..zavolaj si radšej laktačnú poradkynu / tak ako Ti radia/ a daj si skontrolovať techniku dojčenia-ona vysvetlí, poradí aj napr. ohladom nosenia, ukludní ťa.. 😉

mira_ba
5. dec 2013

@galaxy Ked som mala na začiatku v mnohom chaos, tak som vzdy pri kojeni hľadala na nete odborné články i skúsenosti žien na fórach na to či ono a ohľadom nočného spánku ma práve zaujala jedna veta (žial nepamatam si kde, ale viem, že to písal nejaký lekár), že nočný spánok závisí dosť od kvality toho denného. ....ále, pokusim sa ti to nájsť.....aha, ani to nebolo ťažké: http://www.koliska.sk/Tazkosti_s_dojcenim\nocne... Pozri si krok 4, tam to píše.
Dieťa pre kvalitný nočný spánok musí byť dostatočne nakŕmené. Preto som - najmä večer - kľúdne strávila pri dojčení viac času.

Tým udržaním malej hore som napríklad postupne dosiahla vcelku pekne delenie troch spánkov pocas dňa. Kedysi mi malá hneď zaspávala ako som sa vratila z kočikovania doobeda. Ale to bol potom taky nijaký spánok, velmi plytký, hneď sa zobudila a potom bola nervózna, ja tiež, lebo si zas pýtala prsník, trochu pospala a zas si ho pýtala. Takto ked príde z kočikovania ju prebalím a nakŕmim, potom sa s ňou hrám, alebo ju dam do lehatka a čo-to porobím doma pričom sa jej naoko venujem (všade ju ťahám s tým kresielkom so sebou) a ked už je tomu tak cca 1 a pol až 2 hodiny odkedy prišla z kočikovania, tak jej znovu pozriem plienku, dám prsko a ideme spať.

Keď sa potom zobudí(me), tak som s ňou znovu hore a venujem sa jej ako sa dá/k nám príde návšteva. Po asi 2 hodinach ju znovu ukladám. Potom je s nami hore - my pozrieme správy a znovu jej robíme program, každý druhý deň kúpeme. Každý večer jej umývam tvaričku a tak jej naznačujeme, že ideme spinkať na noc.

Ako som písala, za ultimatívnu radu, to určite nepovažuj. Mne sestričky v pôrodnici povedali jednu veľkú pravdu - čo dieťa, to iný režim, iné nálady etc. Treba vyskúšať a zobrať si z isto dobre mienených rád ten zlatý stred, ktorý vám dvom vyhovuje.

Musím aj dodať, že môj priateľ pracuje z domu a veľmi mi pomáha nielen v domácnosti ale aj s malou, takže sme na ňu nie jeden, ale dvaja. A to je velikánsky rozdiel. Preto si môžem dovoliť sa malej oveľa viac venovať, keď nespí a napr. si s ňou kedykoľvek ľahnúť. A zároveň to tiež nemám bezchybné - mne napr. malá už od narodenia inak nezaspala ako na prsníku. Občas sa dá priateľom uhojdat na fitlopte. Ale to už je iný príbeh 🙂)

quaxi
5. dec 2013

@galaxy MM sa stravi za 30-60min. a to ma podla neho potom hladno pozerat dalsie 2h? A ked zje 60ml kazdu hodinu, tak predsa je to dokopy viac ako 120ml kazde 3h, tak ako chce menej castym kojenim dosiahnut lepsie priberanie? Dalsia vec, ak raz ma dietatko este maly zaludok a vojde sa mu tam 60ml (co je v jej veku uplne normalne mnozstvo), tak bude syte po 60ml a viac nevypije, nech predtym hladovalo hocikolko. Ten lekar zjavne ma o kojeni informacie spred 70 rokov a robi mudreho... Ved to su davno prekonane nazory, aj medzi vacsinou lekarov! Ale nedivim sa, takych zaostalych lekarov je vela, kamoska stretla podobneho "odbornika" - tiez kvoli refluxu, na jeho odporucanie davali od 4m krupicnu kasu a teraz riesi 2r dieta s celiakiou 🙄

galaxy
autor
5. dec 2013

@quaxi aj mne povedal,že ak to inak nepôjde, aby som v 3 mesiaci začala mrkvičkou 😀 skoro som odpadla 😀

lulubinka
6. dec 2013

Ahoj, aj moj 3mes. syn mal pred mesiacom a pol reflux, on az tak zalostne plakal po papani. moja detska doktorka je zaroven aj detskou gastroenterologickou mi sama povedala menej a castejsie, a dlhsie nechat na rukach odgrgnut. ja sa prechadzam aj desat minut po byte.postupne som mu zvysovala. kedze ja ale aj odsavam mlieko a davam cez den aj z flasky tak ja viem kolko vypije aj ked ho kojim. sice posledne dva tyzdne je to kazdy den ine lebo mame laktacnu krizu, uz sa mi stalo ze po vypiti oboch prsnikov do prazdna som mu musela dat este z flase. a skus jest kalorickejsiu stravu, uvidis ako mu to bude stacit lebo aj to mliecko bude kalorickejsie. aspon u mna to tak je. vidim rozdiel ked malo jem a ked vela.

althejka
6. dec 2013

Moj maly papal kazde tri hodky od porodnice🙂 nakojila som ho,ale musel byt dokrmeny 50 ml Um.takze tam tie tri hodky boli odovodnene.ale podla mna ciste materske mliecko sa krasne stravi omnoho skor,ci?vedla mna lezala maminka,ktora kojila kazde dve hodky.ja by som lekarov v tomto nepocuvala na slovo,mama si najlepsie postupne odpozoruje babo,kolko a kedy potrebuje. 🙂 drzim palce,aby sa papanie upravilo a grckanie prestalo🙂

123maminka
6. dec 2013

Treba režim každé 2-3 hodiny. A dieťa by malo jesť aj iné. Veď nielen mlieko potrebuje! To si nenapísala, či je aj inú stravu. Ale ak je iba mlieko, tak to je asi vyhladované dieťa. Veď to dieťa potrebuje okrem mlieka aj plnohodnotnú stravu ako je ovocie, zeleniny, jesť obedíky z mäska, zeleniny a ryžu, cestoviny. To kŕmenie nie je iba o mlieku. Keď je dieťa nakŕmené PLNOHODNOTNOU STRAVOU nie je dôvod na plač. Ja mám deti a tie okrem mlieka jedia aj varenú stravu. Takže ak dieťaťu nedávaš varenú stravu, TAK JE NAJVYŠŠÍ ČAS na riadnu stravu!!!!!!!!!!

123maminka
6. dec 2013

opravujem, pomýlila som sa. zle som prečítala. Ospravedlnujem sa. Najprv som prečítala že pre 2,5 ročné. a to je 2,5 mesačné. Aká chyba. Ospravedlnujem sa. Asi som vyčerpaná.

monise
6. dec 2013

@123maminka Ale ved babtko ma 2,5mesiaca,vtedy pije vylucne len mliecko.

monise
6. dec 2013

@123maminka nevadi stava sa,len ma prekvapilo,tak uz v poriadku sme sa porozumeli..pa