Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?
Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?
@paris3 ahoooj, my mame 11.mes.zajtraa!! 😝 No tak vam gratulujeme a mala uz asi spinka ked mas cas, hm? len si oddychni,aj ja tu relaxujem kazdy vecer po nom. 😔 No fakt to neni sranda,ked su vztahy naprd.ja som bola vela nervozna a prenasalo sa to samozrejme na maleho...ale uz som si urcila priority,takze maly je moj,ja som si s nim odrevala dni a noci a proste to puto nikto neprelomi. Jasne chlapom sa paci,ked sa uz da s dietatom nieco robit,preto su zo zac.taki"mimo hry" moc ich to nebavi.Neboj,casom budu super partaci. 😉 No a maleho spanok,jaaaj to je tiez nadlho, on mi uz ako male babo,par tyzdnove,ako sa zobudil,len krical,to hned na cecok, dudel sme nemali,lebo nechcel,ja som bola dudel...najhorsie,ze aj ked zaspal,nemohla som ho nechat tak,musel ho mat v ustach 😒 fakt tazke obd.joj ako som rada ze je to za nami.. 🙂 no a bolo bezne aj tak,ze len plakal,plakal,nic nepomahalo,ja v nervoch, hladna, sama,o aon prvykrat zaspal poobede o 3h!?!? si to predstav take male babo.alebo on aj ked zaspal,budil sa a budi so strasnym krikom,placom,nic nepomaha,nosenie,volanie,umyt,prebalit,svetlo..nic.toto sme mali ako som prestala kojit v 7.mes do 10.mes.zase som bola na prasky... 😝 takze verim ze mas aj ty dost.kludne mi napis co ta zere,mne to tiez pomoze,ked sa vystazujem a ked viem,ze aj ten druhy to ma take iste,znasa sa to lahsie 😔 😉
@vieroslavas presne tak. ci viac deti, tym viac sa to nejako musi stihat. dieta uz prichadza do nejakeho zabehaneho systemu a ci chce alebo nie, musi sa mu prisposobit. ja mam sice len dve,ale stiham v norme. ked som mala len jednoho bolo to ovela horsie
@vieroslavas rozumiem, zena sa musi prisposobit situacii... ked ma jedno dieta, tak jednemu, ked ma sedem, tak siedmim 😉
ale nie je tu pri viacerych detoch tak, ze starsie ti aspon na chvilu dozrie na mensieho, povaruje, chvilku sa spolu pohraju? to si mozno neuvedomujes, aka je to pomoc, ked maju deti medzi sebou zabavu a nevisia ti na nohach...
a druha vec je taka, ze zena ma proste len dve ruky a urcitu kapacitu... takze pozornost sa musi delit medzi vsetky deti.... myslim, ze mamicky, ktore maju prve dieta, sa snazia mu venovat co najlepsiu starostlivost a vela pozornosti... to uz pri viacerych detoch nejde... napr. ja vyberiem malu z kocara ked place, co ale urobis, ked za ruky beries dalsie dve deti.... no nevyberies ju a bude revat... proste aj deti si musia zvyknut...
aj ja ked budem mat druhe, tak to budem musiet delit, lenze prve je prve... myslim, ze aj u vas to tak bolo... vela mamiciek tu pise, ze pri prvom dietati nestihali a potom s dalsimi sa to zlepsilo...
lenze ako iste chapes, to asi nie je pre mna riesenie, zo dna na den si dalsie nespravim 😉
@danjelca vstavane skrine s posuvnymi dverami deti lahko otvoria a vyhadzuju obsah policky 🙂 este sa zasob dostatocnym mnozstvom boxov na hracky 😉
@dadulajda inak moje nesmierne narocne dieta zacalo byt znesitelne narocne vo veku okolo 3 rokov - zacal v noci spat, dalo sa ho zamestnat na kratku dobu a od 5 je vyrazne pokojnejsi ak ma co robit, takze mu musim zadat ulohu a viem ze pokial sa mu ju nepodari splnit, tak mam chvilu volna - zamestnavam ho napr. tak ze mi pomaha nakrajat zeleninu priborovym nozom do salatu, alebo miesi cesto, alebo melie mak, robi cestoviny (na mlynceku na cestoviny), ale najskor som musela zistit, ze ho varenie a praca v kuchyni velmi bavia 🙂
@svetielkoand lahko sa otvaraju, ale v ikey sa da kupit za par eur plastovy zamok a mas vyhrane. ked mi chalani zacali vyhadzovat skrine, nalepila som ich bol pokoj. aj na botnik aj inde kde som potrebovala
@xlucia hej, len vies si predstavit ako sa mi dalo ist od maleho do ikey nieco zhanat (alebo kdekolvek inde do obchodu) ked do roka chodil so mnou uplne vsade a spaval cez den max. 20 minut, bola som rada, ak sa mi podarilo vybehnut do potravin a nemame tu nikoho, mm bol cele dni v praci - takze sme pouzivali len polovicu skrine - vrchne policky 🙂
@nejra no keby bola len jedna s touto povahou, slo by to. urcite su aj narocnejsie deti, moje napr. nemaju problem so spanim ani jedlom, nastastie. ale pozornost musi byt na 120% aspon, inak je vreskot na celu ulicu. no a ked ta dve deti vytazuju na 120%.. 😅
je to fakt velmi tazke, ale ako tu niektore maminy pisu, ze vekom je horsie, ja mam opacny pocit. ano, treba uz za nimi behat, lebo su aktivnejsie, ale na druhej strane uz tolko nevrieskaju, lebo sa uz vedia trosku samostatnejsie zabavit, dociahnu si hracky, "nahanaju" sa, skumaju okolie. ale strazit ich musim stale, akurat obcas mozem aspon na chvilocku vypnut mozog, lebo uz si najdu zabavku.
ak teba dvojicky obisli /ale ak planujete druhe, bacha 😀 /, tak sa ti raz mozno podakuje tvoja dcerka, toto zvykne jednu generaciu preskocit. a u nas neboli ziadne dvojky, a vidis 😉 . ale ja som ich vzdy chcela, tak sa mi splnilo zelanie.. keby som tak vtedy tusila, aka bude realita, tak si netrufnem zelat 😅 -ale nemenila by som, aj ked je to tazke.
@klincektaka perlicka- pamätam si ako moja spoluziacka na strednej otehotnela na konci prveho rocnika,zistila az v tretom mesiaci radostnu novinu a vzisli z toho dvaja chlapci 😀
@nejra ty brdo, tak to museli byt fukoty. keby sa mi dvojky podarili na strednej, tak by som uz vobec nevedela, kde je sever🙂.
na druhej strane mlade maminy maju v niecom vyhodu, teda aspon podla mna..este vela veci nevedia, takze nie su take uzkostlive, tym padom su vo vacsej pohode ony aj deti. ja by som pred 10 rokmi vobec neriesila, ze napr. piskoty im este nedam, lebo je v nich bielok, a citrusy az od roka atd. spravala by som sa zodpovedne, to ano, ale v 20tich je clovek este taky bezstarostnejsi, v 30tke uz casto riesi aj veci, ktore by tak uplne nemusel 😉
@klincek presne tak,myslim,ze jej vyrastli ani nevedela ako,,,,vzdy s usmevom na tvari bola, este sa smiala,ze ked my budeme rodit,ona bude chodit znova na diskoteky 😠 a s tymi piskotami a to preco?nam pediatricka radila zaradit piskoty za mesiac aby si mala zvykala na lepok a o vajciach sa nezmienila
@nejra pediatricka ma pravdu, kludne daj. akurat ak jej nechces tak skoro davat cukor /ale z dvoch-troch piskotov sa ho urcite nemoze predavkovat🙂/, tak ich nahrad chlebom. este minuly rok platila kopa pbmedzeni, ktore vraj uz tento rok neplatia, a to si nerobim srandu..pravidla vyzivy deti sa menia asi tak rychlo, ako aj u dospelych, treba sa riadit hlavne zdravym rozumom. ja som babam davala ochutnat nove veci aj podla rad lekarky, ale aj podla toho, ako som to citila. takze pred rokom mali aj bielok, aj citrus, a zatial to nevyzera na nejake problemy s akymkolvek jedlom, tak snad nam to zostane.
Ahojte tak všetko som si neprečítala ,ale úvodnú otázku áno 😀 Mám doma tri deti a toto tretie naše krásne zlaté,ale s rožkami na hlave je presne také ako opisuješ paris3. Som už zúfalá ako zabaviť syna, no napr. dnes je urevaný nič ho nebaví a ja mám doma neporiadok stihla som akurát tak urobiť pečené zemiaky a od včera je cuketová polievka 😀 Kým som dala do pračky, tak stihol vysypať prach 🙄 kedy povysávam a utriem prach nevie ani ten hore 🙂 Idem vás tu prečítať kým ako tak drieme aby som bola v obraze 😀 Najhoršie na tom je ,že syn nechce byť ani len s MM ,iba so mnou, vo februári nastupujem opäť do školy a neviem si ani len predstaviť ako to bude 🤐 🤐 🤐
Jednoducho! Ak je Vaše dieťatko neposedné a má rado hudbu či tanec, zoberte ho k nám! Maminky si môžu oddýchnuť pri teplej šálke kávy, či podľahnúť sladkému koláčiku v našom tanečnom bare a Vaše dieťatko sa môže vybiť energiu na detských tanečných hodinách s profesionálnymi lektormi. Stačí si len vybrať 🙂Tešíme sa na Vás!
Celkom vtipné, prečítať si vlastnú diskusiu s odstupom skoro deviatich rokov 😀
Hlavne keď riešim už druhý krát túto dilemu 😅 Druhá má teraz 15 mesiacov a až ma šokovala tá podobnosť medzi dcérami. Už som na to zlé zabudla. Staršia dcéra, spomínaná v tejto diskusii ako náročné dieťa, je už veľká a je to jedna veľmi rozumná baba. Tak dúfam, že aj táto krpaňa z toho vyrastie a ja to prežijem 😀
Našťastie ma skúsenosť s prvou dcérou mnohému naučila a s odstupom času som veľa pochopila, takže s druhou dcérou a ani sama so sebou už nebojujem. Treba ozaj len vydržať a nebrať to až tak príliš vážne. Časom to bude omnoho lepšie, aj keď stále náročné 😉

@dadulajda kolko ma tvoj maly? moja ma dnes 11 mesiacov 🙂
to je sila! ja by som sa zblaznila, kebyze mam dat svoju malu niekomu na vikend... ale asi aj oni by sa zblaznili, lebo nikto ju nevie uspat a este ju kojim, takze to nejde.
nastastie ja s muzom nemam problemy, okrem toho, ze je velmi malo doma... ale aj ked je doma, tak sa mi velmi nepomoze, on je proste taky... aj ked pomalicky sa snazim, nech je viac s malou, uz je predsa vacsia a rada je s nim aj sama, bezomna...
s tym zaspavanim to je u nas problem nr. 1 od narodenia 😢 vecny nespavec, presne 30 minutove spanky plus zaspavanie niekedy trva dlhsie ako ten spanok 😝 vecer tiez problem, ale to je uz aspon z 50 percent lepsie... napisem ti do IP, lebo to je na dlho 😉
ani mne sa nezastavi na chvilku... tvoj maly nebyva unaveny, ked malo spava? ja mam z mojej pocit, ze ked je nevyspata je este aktivnejsia a horsie zaspava... lenze sa mi nedari prelomit ten zacarovany kruh 😢
moja mala na no-nooo reaguje tak, ze sa vyskeri a naschval to urobi 😀 takze uz no-nooo nehovorim 😉