Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?
Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?
@mandragora22 😖
@xena22 no ked moja mala odrastie a druhe dieta budem mat 'standardne' (tema bola o narocnych detoch, nie o detoch vseobecne), tak aj ja tu budem na MK frajerit 😎
takze este: raz otazka neznie ako zvladat domacnost a deti.... ale ako si pomoct pri narocnom dietati.... kto nevie, co obnasa ten rozdiel, ten proste nepochopi....
zaujimaju ma konkretne, konstruktivne rady 😉
@cartridge to je v poriadku... ja som vsak trosku v inom postaveni... do augusta musim napisat a odovzdat dizertacnu pracu a od septembra nastupujem do prace... takze nakolko zarabanie penazi bude uz coskoro opat na nas obidvoch... aj starostlivost o domacnost bude spolocna... aj ked moj prijem bude zhruba 60 percent manzelovho...
@kvetinka211 Baby Einstein som pred 2 rokmi zháňala. Ja už mám skoro 3 ročnú slečnu, už fičí na iných veciach. A konečne už je "unormálnená". Akurát si vyžaduje, aby som jej stále niečo rozprávala, stále si vymýšľala nejaké rozrávky (ona si povie, rozprávaj mi o gombičkách a ja musím vymyslieť rozprávku, potom mi do toho kecá, že to nebolo tak, ale inak 😀 ). Ovláda skoro všetky písmenká abecedy, vie pomenovať všetky farby, vie pomenovať kvety a stromy, zvieratká po anglicky, veľa básničiek, pesničiek... To je "odmena" za to že bola náročné dieťa.
@klincek my sme skusali uz vselico,mali sme aj sunar a ten sa mi zdal este horsi-teda mala pri nom mala strasne stavy...dnesna noc bola po dlhej dobra,neviem cim to je, mozno tym, ze som jej zmiesala mliecko pol na pol,pol mojho a pol sunaru...my sme mali skryty reflux...moja mala mi za cely cas grcala asi 4x ...tak jej sa to len vracalo a nevedeli sme co sa deje,stale sme si mysleli,ze je to kolika...
@klincek sunar mal prijemnu chut,beba sa mi zdala chutovo najpodobnejsia k materskemu a ine sme uz neskusali-aj tak sme dostali vynadane,ze menime mlieka...no ale co ked sme nevedeli z coho jej je stale zle...uz aby to preslo, lebo sa z toho zblaznim..tak ci tak sa mi zda ale konecne kludnejsia ako ma umele,predtym sme len dokrmovali vecer a sem tam nieco doobeda,ale uz som mala menej mlieka a do toho vsetkeho prisla prva menstruacia a mala ma zacala uplne odmietat...uz sa tesim na prikrmy ,snad bude lepsie 🙄
pol mojho a pol nutrilonu(oprava z predchadzajucej spravy) 🙂
@paris3 len z rýchlika reagujem len na koncovú časť tvojej úvodnej otázky- či sa to bude zlepšovať. odpoveď je: áno! Je svetlo na konci tunela. Ja mám náročného synčeka, nebudem sa tu rozpisovať, aký je , bol a čo všetko sme preskákali, ale cca od 1,5- 2 rokov, presne neviem, sa naučil prekrásne vyhrať sám. Dnes sa hrá oveľa krajšie ako statné decká v jeho veku, nevyžaduje, aby som mu vkuse stála za zadkom. POdobné skúsenosti majú aj in maminky náočných detí v mojom oklí, ta asi nebude jediná. Tak vydrž!!!! Ono je to des, keď má človek pocit, že nestha nič, ja som zrovna v podobne kaši, ale spôsobenej novým prírastkom- ale prejde to. BohužiaĽ. keď si ťa teraz malá vyžaduje, tak ju do kúta odložiť nejde. Proste zaťať zuby, robiť, koľko sa dá, a zvyšok musí poščkať. Ja som ž v štádiu, že prioritou j, aby sme jedi, aby decká boli čisté a aby sa nám nenastahovali potkany do kuchyne. A aby som nescvokla....
@rebecca2006 dakujem za prispevok a povzbudive slova 😉 velmi mi to pomohlo 🙂
@nejra ja ti verim, reflux je hnus, my mame obcas grcku doteraz /u nas to teda skryte nebolo, no tazko povedat, zo je horsie, ze 😒 /, uz si hovorim, ze len dve az styri plienky v kazdom prani su super - ktora mamina pri takmer 11 mesacnych detoch este riesi plienky?? - no ja som vdacna aj za to, lebo fakt bolo zle.
ze ta sprdli za zmeny mliecka, na to kasli. ano, nema sa to robit casto, no ale ked uz nevies co robit, je to to najmensie zlo. hlavne ze ste nasli riesenie. ono sa to vekom upravi, ale niekedy to trva dost dlho. snad budete mat viac stastia ako my. ale tiez dufam, ze do roka to aj u nas prejde.
riadne sa natrapime s tymi drobcami, kym prideme na to, ako im co najviac ulahodit, ze?
ahoj a čo v noci? v tedy spinká? môj starší syn keď bol maličký nezbedník tak som vedela vstať o 5 ráno, rýchlo som navarila, povešala večer dopraté prádlo....a tak som si dala rady....keď som stihla tak aj požehlila..........a cez deň spal v kočiari a keďže iba doma chcel spať tak som si oddýchla aj ja a často zaspala s ním. takto som sa mu mohla plne venovať a nestresovať ho mojím varením 😀 😀 😀 ,
@paris3 uplny suhlas s @rebecca2006 bude lepsie, akurat nie tak skoro. Obrat k lepsiemu u nas nastal, ked mala v dvoch rokoch prestala cez den spavat, vecer som ju zacala ukladat skor a par hodin vydrzala pekne sama spat, aj pomerne tuho, a ja som mala cas na robotu, jej denny spanok totiz nikdy za nic nestal. Stale si dost vyzaduje moju pritomnost pri akejkolvek svojej cinnosti, no to len v bezny den, cez vikend je uz ochotna akceptovat aj manzela, na moj uzas sa uz parkrat stalo, ze nemala problem na hodinu odist prec so starou mamou, ktoru az tak casto nevida. Beriem to ako otazku casu, kedy sa odo mna odputa, u tychto deti to akurat trva trochu dlhsie.
Na margo tych par pripevkov, co som si stihla precitat: narocne dieta neznamena hyperaktivne dieta. Hyperaktivne dieta moze byt naozaj akurat zanedbane dieta, ako tu ktori pisal, dnes je to podla vsetkeho pomerne rozsirene. Narocne dieta je dieta, ktore strasne visi na matke a nedovoli jej nic poriadne urobit okrem starostlivosti on, a ma des zo samoty, takze nejake trapnen treningy, popularne tu na MK nan i tak nefunguju, nanajvys vsetko este zhorsia. Ked ma vsak take dieta naplnene svoje potreby, moze naopak posobit ako velmi pokojne a stastne dieta a vycerpana mamicka, ktora ma doma vdaka naplnaniu potrieb dietata doma ako po vybuchu, len so zatatymi zubami pocuva komentare znamych, ake ma uzasne dieta a ze ani nevie, ze ho ma. Casto tieto deti malo a zle spavaju, no je to vlastne jedno, lebo ich treba drzat na rukach bdele ci spiace. A ze "narocnost" riesia hlavne mamicky jedneho dietata: lebo sami zapasia s predsudkami ohladne babatiek, ze babatko sa ma napapat a spinkat, a ich dieta tak proste nefunguje a vsetci to komentuju ze si dieta zle naucili a strasne vela casu a energie tieto mamicky stoji vysporiadat sa s tymto faktom. Pri druhom, ak je zase narocne, su uz mudrejsie.
Najlepsie rady, co poznam: zmierit sa so situaciou, dopriat si co najviac spanku (neboj, aj cas pre seba raz budes mat, ale nie teraz, ani o mesiac ani o dva), lepsie vyspata to budes cele lepsie zvladat, dopriat si co najkvalitnejsiu stravu a rozlucit sa s predstavou supermamy, ktora stiha dieta, domacnost, manzela a snad si popri materskej aj privyraba.
@johanka. velmi vystizne!
@sendy182 ahoj! moja krpata casto vstava o piatej. niekedy ju nakojim a este zaspi, ale niekedy uz nie 😒 a poviem ti, ja som skor nocny vtak, nez ranostaj, tak ta nekrestanska hodina mi dava dost zabrat... mavam veru rano vselijake stavy 😢
druha vec je taka, ze mala ma strasne plytky spanok, vsetko ju zobudi... to znamena, ze pocas jej spanku vecer, alebo cez den, ked by som si vedela porobit co to doma, mozem tak akurat umyt kupelnu, prip. utriet prach... vsetko ostatne ju zobudi. to je asi ten kamen urazu, inak si viem predstavit, ze by som to v pohode stihala.
skusala som uz pustat jej hudbu, telku v pozadi, aby ju buchot nerusil, ale nic nefunguje. proste, ked sa nachadza v stadiu plytsieho spanku, tak sa zobudi... aj niekolko krat za vecer... potom je rano nevyspata a cely den mrzuta ☹
takze som odkazana na to, robit vsetko s nou, kym je hore... proste, ked uprednostnim domacnost, tak ma mrzi, ze idem s nou fakt niektore dni len na hodinku von... a ked uprednostnim malu a som s nou vonku, tak mi zas stoji domacnost.... snazim sa to striedat, ale niekedy do toho pridu dalsie veci a niekde mi to buchne 😉
@nejra ano, dvojitu radost, ale aj starost, a teda vedia dat zabrat kazdy den..niekedy, ked je velmi zle, si hovorim, ze uz viac sa fakt neda zniest, ale ked to najhorsie prejde, tak si uvedomim, ze su aj narocnejsie deti. no ony su dve, preto je to tazke. a keby aspon jedna bola kludas - ale to nehrozi, ved co ak by sa jej nahodou dostalo menej cohokolvek nez tej druhej, ze? 😉
a fakt je, radsej budem utierat rok grcky a brat persen na ukludnenie nervov, ako by som mala lietat po nemocniciach /to by som tie lieky brala aj tak, a asi dvakrat tolko../. ale uz by som aj tak uvitala, keby sme tie plienky mohli vyradit 🙂
teda ako keby som čitala presne o mojej 10 mesačnej...presne aj u nás to tak vyzerá 😕
nemáte niekto link na tému náročné dieťa?? neviem presne čo to znamená 🙂 ale mám asi také doma 😀
ahojki tak asi patrim sem k vam.deculka mam narocne v zmysle tom ze cez den spanok az na male vynimky je tabu.stale su so mnou a doma to vyzera:-P:O:-/
kazdopadne temy typu kazde dieta vie spat sa mi priecia.
co ma ale trapi je moja nervozita.sem tam vybuchnem.mam pocit ze coraz castejsie.nakricim a uz som i capla.stane sa vam to?co s tym robite? ako to zvladate?
dik🙂
ani som to všetko nečitala,ja už budem mať trojročnu dcerku a domacnosť nestiham ani zdaleka,to je taky maly tajfun,to len beham po izbach upratujem a stale dokola,skrinky s oblečenim mi vyhodi za den aj päť krat,v kupelni sa mi štvera na radiator,a to ho mame takmer až k stropu,my ked niekde ideme,oblečie sa čo jej nejde pomôžem jej,už sme nachystane,skočim si na wc,zoberiem kabelku a ona medzitym sa vyzlečie že ona chce volačo ine 😝 tak oblečieme sa znovu,idem ju obuť,obujem,medzitym si spomeniem že som v kuchini kluče nechala,bežim pre ne,ona sa medzitym vyzuje uteka za mnou že mamička ja som ti chcela ešte dačo povedať a potom samozrejme letime svyplazenym 😝 na autobus,ona mi pobede spať nechce,ked žehlim,pomaly si ukladam a ona vzapeti mi to rozhodi po izbe ja som z celeho dna taka vyčerpana 😖 a variť?to varime spolu,behom chvile su všetky hrce na zemi,všetko zo skrin povyťahuje a mieša o dušu 😔 ,aj ked umyvam podlahu,tak jej poviem je to mokre aby chvilku vydržala a ona ako keby naschval no ale just sa potom mokrom musi prejsť 😔 akeby aspon v noci dobre spala ale ona do rana aj päť krat je hore 😕 😨
@paris3 ahoj, nahodou som toto tu nasla a som strasne rada,ze si tu temu zalozila.lebo aj ja som uz na prasky a je dobre vediet,ze niesom sama,ze aj inde maju bordel s hrackami a dieta,co nevie co je ohradka,lebo v nej nevydrzi 5 sekund ani kym ho polozim. No drz sa,baby ti davali kadejake rady, moj maly ma 11.mes a neviem si predstavit,ze est ma rok caka.Uz mi bolo slubovane,ze na 3.mes sa to zlepsi..na polrok...ked bude lozit...nikdy sa to nezlepsilo,stale ma potrebuje,stale nic nestiham akurat s pribudajucim casom mam menej sil ist dalej a vstat kazde rano ako ty.Takze ja tiez len cakam na ten den, ked si maly povie budem dobry. 😝 a uz sa nepytam radsej druhych...
@dadulajda ja ta uplne chapem! ja som bola na prasky tiez.... a stale sem-tam som 😒
presne si to vystihla... mne tiez hovorili, ako sa to zlepsi v 3 mesiacoch, v pol roku, teraz najnovsie cakame na to zlepsienie okolo roku 😀
ale je pravda, ze u nas sa to trosku zlepsilo ked mala zacala sediet a potom lozit.... dovtedy som ju musela vlacit cele dni na rukach a ukazovat jej vsetko, zabavat ju... nebavilo ju proste lezat a sediet na mieste a sama sa este nevedela zahrat ani 5 minut....
nas stale trapi zaspavanie, ci uz cez den alebo v noci a spanok celkovo... nula bodov 😢 strasne nervy mam z toho, lebo je vidno, ze je na smrt unavena, ale nezaspi ani za nic.. potom je s nou na nevydrzanie... ja zrela do cvok hauzu 😝 tiez som pocula, ze tieto problemy so spankom zvyknu prejst okolo 2 alebo 3 roku... neviem si predstavit, ako to dovtedy vydrzim... no dako budeme musiet...
strasne vam drzim palce, nech sa to uz polepsi u vas... viem, ake to je, mat take dieta, na ktore nic nefunguje, ziadne dobre rady okolia nepomahaju.... a este musi matka aj bojovat sama so sebou, aby si o sebe nemyslela, ze je to preto, ze je zla matka, alebo nieco pokazila... plus pohlady okolia, ze ako ju to mam naucenu...nic moc na psychiku... chapu to len ti najblizsi, ktori malu poznaju...
tak ja sa na to ešte len chystám a prerábame si byt takže som naplánovala tieto upravy:
čo najviac volného priestoru / kupime robotický vysávač/ nakolko sa bude vysávať každý den, lebo máme psa.
žiadne skrinečky, poličky, na nich vystavených tristo vecí a na nich 6 kg prachu
jeden šatník a ak bude nutná skrina neskôr aj do detskej všetko s odsúvatelnými dverkami.
2 sušiaky na prádlo plus balkon, aby som nemusela čakať s várkou na uschnutie
stravovanie-iba pre mna plus malého mm v práci plus niečo malé doma
.................
dajte tu nejaké zlepšováky do domácnosti ktoré odbremenujú ak Vás napadnú🙂
@paris3 no to mas pravdu,ze si najskor matka zacne o sebe mysliet,ze je to jej chyba.ale vies, v mojom pripade ani tu podporu rodiny nemam.teda zo strany maleho otca...ja som totiz slobod.matka,tkaze som si tiez maleho odnosila,ale sama..a on teraz vytahuje,ze chce maleho na vikend! tak si predstav,tiez mame problemy so spanim...detto 😒 ze on mi ho zoberie a ja mam nebrat prasky,ked viem,ako to decko za mnou place... ☹ teda este nebol sud...ale bojim sa proste ze mu to dovolia.No ako vravis,cakam zase na rok a potom na druhy a tak. 🙂 a ako uspavas malu?my sme uz vyskusali milion technik,nic dlho nefungovalo.a nepoznam ziadne mamicky,co maju narocne deti a matky tych normalnych uz nepocuvam,lebo som sa s niektorymi pohadala 😔 tak daj nejake tipy,ako fungujete.ani moj sa nevie hrat sam,nechce spat aj ked je unaveny,od polroka mi spi len 30 min 2x denne..nooo je to s nim radosti. 🙂 teraz mi chodi za jednu ruku,ale ked sa pustia bude behat sam,to bude ako neriadena strela! 😀 😀 uvidim aky bude potom...bude same"Patko no-noo,tam nechod!" 😅 😀
@danjelca ja mam posuvne dvierka na komode,kde su veci maleho a aj na svojej skriny a do tej malej sa maly uz dostal a bezne mam vyhadzane vsetky bodynka...teplaciky...toto ti vazne neodporucam.a je napredu zrkadlo a ked sa o dvierka stavia a chce sa xichtit do zrkadla,tak sa mu parkrat uz posunuli a spadol na nostek. 🙂 takze urcite ti to neodporucam.ale s tym vysavacom dobry napad a este ma napadlo ohladom varenia,urcite tlakovy hrniec!! zemiaky za 5 min...hovadzie 30min...bravcove 10min...neviem si vynachvalit!!! 😎 a malemu varim tak,ze ked su tam zlozky,ktore moze,odoberiem a potom mne dochutim.malokeby mu vyvaram uplne zvlast.ale mam zamrazene veci,aj ked ich robievam jedine v noci.ja niesom zastanca kupovanych veci..a maly mi to nechce,napina ho z toho.a je to gec aj podla mna 😅

@adriana7 vej aj ja mam v pazi domacnost, ale klido pido mam len ked mala spi, aj to musim potichu tukat do klavesnice, inak by bola hore 😒