icon

Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?

paris3
25. jún 2012

Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?

modrofuzik11
26. jún 2012

nasa sara od dvoch mesiacov spavala raz za den a od 1,5 roka nespava cez den vobec. je tiez mimoriadne ziva. popravde, tiez som niekedy bola velmi zufala. nevedela som si poradit s nou a potom ani sama so sebou. ked uz mala viac ako rok, zacali sme chodit obcas na obedy na menu do restiky, kde viem, ze varia domacu stravu (nie z polotovarov). a raz za tyzden mi s upratovanim prisla pomoct jedna pani. inak by som sa asi zblaznila. teraz je na svete kubko. o 2 tyzdne ide mat rok, popravde je to obdobne, ak nie horsie, pretoze su obidvaja mali a vyzaduju moju pozornost. dnes mi bolo az do placu. nastastie podvecer sa mi naskytla chvila volneho casu, tak som isla na hodinu von sa sama pobicyklovat. hned som sa citila lepsie. jednoducho nezvladam byt 13 hodin denne s dvoma malymi detmi. som si toho vedoma, preto vzdy musim vymysliet nieco, aby som si nasla cas aj sama pre seba.

briketa
26. jún 2012

@paris3 este chcem dodat, nikto, teda urcite ja nie , nepisal voci tvojmu prispevku ako ta zatlacit este viac dole. ked ti niekto napise, je to aby si si z dna inych zien nasla inspiraciu co si ako zariadit, ked ti pisu realny priklad dna.
moj muz je doma jeden den v tyzdni a vtedy ho vyuzijem to je jasne. ale aj tak si nemyslim, ze to mam jednoduchsie ako ty, ak ste vacsinou dve a malicka ma jedenast mesiacov.periem, varim, upratujem, zabavam a ucim na piatich. v smrtelnej kombinacii infant (novorodena), dvojrocny vzdor a sestrocny prvacik, vecny filozof, ktory potrebuje zrovna tolko pozornosti ako dvaja malicki.
len som chcela pomoct prirovnanim. zober si ju von, natrenuj ju spavat aj pri hludu (da sa to!), povymienajte si deti s tymi ktorym doverujes. najdi cestu ktora vyhovuje tebe.

katkapapacova
26. jún 2012

@modrofuzik11 juj ti verim ze to musi byt s dvomi niekedy o drzku, super ze si mohla vypnut ja relaxujem teraz babula mi spi tak je super pohoda

mamkabeika
26. jún 2012

@xlucia Pekne si to napísala o tej výchove 🙂
Len ja som to myslela trošku ináč 🙂 Tak nemáš s čím nesúhlasiť 😉 Samozrejme, že výchova je dôležitá až do puberty, len najdôležitejšia je do 3 rokov, lebo to, čo sa zanedbá v tomto období, sa veľmi ťažko prevychováva. Podľa mojich doterajších skúseností s tým rodičia už moc nenarobia 😒 Ale to sme sa už dostali mimo tému.

čo sa týka tej domácnosti, podľa mňa si z domácnosti ťažkú hlavu robiť nemôžme. Zbytočne nás to stresuje. Koľkokrát som nemala umytý riad ani povysávané, tak som to stihla na ďalší deň, veď neporiadok si na nás počká 😉 Musíme byť hlavne v poho, lebo aj deti vycítia nervozitu a sú potom nezvládnuteľné. Tiež nie je príjemné, celý deň sa hnať ako dostihová kobyla. To je o držku. To sa nedá. Keď sa stihne, tak je fajn, keď nie, nič sa nedeje 🙂

mandragora22
26. jún 2012

@briketa ahoj, prepac, ale neda mi nezareagovat. keby si mala naozaj narocne dieta, tak vsetky tieto cinnosti, ktore ty rano stihas..................by si nestihala ani lietadlom. citujem ta:

5.15 vstanem, ohrejem mlieko, ja do kupelne, sprcha, zuby, obliect.
najmensiemu hrncek s mliekom a prelozim ho do nasej postele.
postavim na polievku,
nalozim pracku
chystam ranajky,
postupne sa budia deti, ranajkuju v pyzame. potom nastup do kupelne, umyvam trojo zubkov, trojo ritiek ...atd. obliekam len najmladsieho, dvaja starsi sa sami.

sorry, ale narocne dieta je naozaj zrejme o niecom uplne inom, ako mas ty doma. ja ti len tolko napisem, ze ja som pri narocnom dietati mala prvy polrok zivota ranajky a umytie zubov okolo 15 hodiny popoludni. tolko k tvojmu narocnemu dietatu...

amouramour
26. jún 2012

no ja mam cez den tiez nespavca, takze domacnost a varenie prichadza v uvahu az vecer ked je partner doma, varievam casto aj o desiatej🙂

ejuska79
26. jún 2012

@paris3 ja mam prvu dcerku tiez velmi akcnu a v poslednej dobe az nezvladnutelnu, neposluchne, uteka, chyta zachvaty zurivosti, vsade vylieza a skace..tiez som najradsej vonku,lebo vnurti je to este horsie, no s malym sa to stale neda, ale aspon dve hodiny doobeda, dve poobede..ja vsetok robim ked spia, takze zacinam vzdy o pol desiatej, kazdy den nieco, raz zehlim, inokedy utieram prach, umyvam kupleku, varim, niekedy viac cinnosti..inak to nejde, manzel mi nepomaha v domacnosti vobec, max. postazi malu, ked kupem tadeaska,sem tam ide s nami von, to je vsetko a este nakupi, aby som mu nekrivdila..cez den robim len take nutne veci, umyjem riad a tak..snazim sa tu udrzat poriadok, ale aj tak to nie je podla mojich predstav a tak skoro ani nebude...tiez by som potrebovala napr. upratat skrine, ale vobec to neprichadza do uvahy.. ja mam sviatok, ked mi to niekedy vyjde tak, ze spia cez den obaja..

nejra
26. jún 2012

aspon nie som v tom sama ako citam prispevky...aj ked ma svokra obarila, ze ona mala tri deti a stihala vsetko a ja ani len varit nestiham...a co dodat-mala ma reflux,spi mi strasne zle,cez den tiez vyzaduje neustale pozornost a asi pred desiatimi minutami mi konecne zaspala,mam taky strasny deficit spanku a pomaly mi odchadzaju aj nervy...

kvetinka211
26. jún 2012

@paris3 nedohodneme tym nasim detom rovno dopredu svadbu, myslim ze by sa k sebe hodili, bola by to zaujimava domacnost 😉 Co popisujes je presne u nas ... ono to ani nie je nevychovanost, oni dostanu napad a musia to hned urobit, je to rychlejsie castokrat ako si to vobec stihnem uvedomit. Miska s vodou ma tiez pobavila 😀 Raz som to urobila (nejaky montesorri zachvat ma chytil) a voda bola az na parketoch 🙂
Co ti poradim: schovaj vsetky nebezpecne veci hned na nedostupne miesto, nemas sancu to ustriehnut pokial to ma nadosah. Ja som nechala ako poslednu nebezpecnu vec lestidlo do umyvacky, ze to zbadam kebyze to vytiahne a je to aj velka flasa ... no nasla som ho uz s flasou v ustach ako robi mnam-mnam, jedine stastie ze bola uzavreta. Uz aj noz sme mali v ruke pred par mesiacmi, ledva dociahol na stol ... pozeram, dieta vzdialene cez pol izby a noz v ruke ... bolo treba dost sebaovladania aby som nezacala kricat od strachu a pomalicky mu ho vzala. Tie co pisu ako sa to da ... viem si predstavit ze ich dieta sa bude v tom istom priestore tichucko hrat, potom mozno bude chciet trochu pozornosti, zatial co nase najdu x sposobov ako sa dostat na pohotovost. Ale ani ja by som neverila, kym som nezistila co mam doma .. ale aj tak ho strasne lubim, len na neho musim davat veliky pozor 😉

mandragora22
26. jún 2012

@kvetinka211 ked pises o tej vode, tak uplne mimo temy (pardon), len tak na pobavenie... dcera mala asi 1 rok a cca 6 mesiacov, nepamatam si to presne, ked mi volaco postlacala na pracke plnenej spredu, dociahla teda na gombiky. ja som si to nevsimla, pracka doprala, zapipala, ze je koniec, ja som otvorila dvierka a na mna a samozrejme koberec a podlahu a vsade sa vylialo hadam vedro vody z pracky 😀 😀 😀 😀 ona proste nejakym gombikom stlacila vypnutie odstredovania 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mandragora22
26. jún 2012

@kvetinka211 no a prispevok o 23:10 hovoris mi z duse 😉

klincek
26. jún 2012

@nejra na svokru sa vykasli. oni uz asi zabudli, ako im pomahali obe babky a nam nema kto, kedze teraz este babky pracuju..a ktovie, ako to naozaj bolo, mozno tiez padali na hubu a teraz frajeria-po bitke je kazdy general 😝

reflux je hrozny, vytrpeli sme si aj my svoje..neskusila si zmenit mliecko alebo nasadit Gastrotuss? mojim babam pomohol, ale mala som ho dat skor. cim skor, tym lepsie zaberie.

kvetinka211
26. jún 2012

@mandragora22 dobreee, to muselo potesit 🙂 To moj inzinier zasa tak krasne tlapol po notebooku, ze jednym smahom 1) vypol klavesnicu 2) otocil obrazovku o 180° .. no zabava 🙂
Pri pracke som si zasa myslela ze aka som mudra ked zapnem detsku poistku a necham ho hrat sa ... no tlacitko off funguje aj pri detskej poistke, zistili sme ...

korenbaba
26. jún 2012

@paris3
dobré riešením je mat niekoho poruke. napríklad tiež nejaku mamičku, ktorá podobne nestíha. ty by si na hodinku cez den postrážila jej dieta a ona zas tvoje. Je to rada ked nič iné celkom nefunguje...

kvetinka211
26. jún 2012

@klincek @nejra mne zasa moja mamina stale hovorila ze si to neviem zorganizovat ... teraz odmieta byt s malym sama doma ked potrebujem nieco vybavit alebo ak je s nim sama tak nestiha navarit obed 😀

zeleny_cajik
26. jún 2012

@paris3 ak ta to potesi, u nas to je vacsinu casu ako po vybuchu. Mam pocit, ze nerobim ine, len prenasam pradlo spinave/oprate/na zehlenie... a chystam jedlo/krmim deti/upratujem po jedle... Kym som mala iba syna, tiez som nechapala maminy, co nic nestihaju, syn mi spal doobeda hodinu, poobede aj tri hodiny, vecer, ked zaspal, spal az do rana.

Dcera mi dala riadnu facku... Cez den spi max hodinku velmi plytkym spankom a aj tu hodinku nie vkuse, ale tak na trikrat, v noci ju uspavam tiez aspon na trikrat, do rana je hore kazdu polhodinu, vstava o siestej. Zacala sa stavat na nohy a chce chodit, co znamena, ze sa od nej nemozem pohnut, lebo pada ako hruska zelena. Odmalicka chce byt vela na rukach, co sa sica da aj s nosicom, ale s tym velmi nerada varim a vysavam, je to stale nebezpecnejsie (horuce hrnce, predklananie sa a pod.). A syn mi cez den nespi uz vobec, odkedy sa narodila. Vecer som K.O., nemam vobec cas na seba a na manzela, a ak je cas, nie je chut 😅 Desim sa toho, ze sa ez den u mna niekto "zastavi". Umrela by som od hanby.

Riesim to tak, ze mi chodi upratovacka, ale to je take riesenie... aj tak treba upratat, navarit a oprat kazdy den a to mi nikto nevezme. Tak to nejako platam, nic nerobim na jedenkrat, jedno jedlo varim aj tri hodiny na etapy a aj tak mi prihori. Cize pre teba riesenie nemam, iba utechu, ze v tom nie si sama 😅

paris3
autor
26. jún 2012

perfekne prispevky! fakt! skoda, ze nestiham na vsetko reagovat 🙂
mamicky narocny deti, mali by sme sa fakt stretavat... nech sa nase deti spolu zabavia 😉
bol tu taky napad, ze nech si navzajom postrazime deti.... lenze to ma hacik... na moju malu niekedy musia byt dvaja, aby ju zabavili 😀 aj ked len idem ku kamaratke na kavu, tak si velmi nepokecame, lebo sa musim venovat na 200% malej 😖 ale ak je tu nejaka 'supermamicka' co sihne pri svojich detoch aj moju, bez toho, aby sa krpata dostala na pohotovost, tak uvitam akukolvek pomoc 😀
snazim sa vsetky nebezpecne veci odstranovat z jej dosahu, ale ona je taaaakaaaa vynaliezava! mna by v zivote nenapadlo, co ju napadne... takze je stale o krok vpred 🙂
napr. nevedela este otvarat skrinky a supliky a dala som ju do vysokej stolicky ku kuchynskej doske, kym budem varit.... zrazu sa obzrem, otvoreny suplik a ona v ruke mava s kuchynskym nozom! brrrr, zimomriavky mam z toho este teraz... takych situacii je vela, snazim sa ju strazit ako sa da, ale stale ma precura 😀

klincek
26. jún 2012

@kvetinka211 presne tak nejako som to myslela 😉
ja jej baby este ani nedavam, dve naraz by boli na nu privela. vlastne ich zatial nemozem dat nikomu, nezvladol by ich. ale teda moja mamina si aj sama prizna, ze este na ne nestaci, az ked budu trosku vacsie a rozumnejsie. potom bude super babina, ale teraz by ju umorili 😅

kvetinka211
26. jún 2012

@klincek no moja mamina vydrzi raz za cas par hodin s nim, este je mlada ... akurat ze nestihne nic ine pri tom 😀 Ale svokra ma horsiu kondicku, ta je po tych dvoch, max troch hodkach s prestavkami na tyzden vyradena 😉

stardust
26. jún 2012

@zeleny_cajik presne to iste aj u mna. Pri prvom synovi som bola mudra ako radio, vsetko stihala, dokonca som sa aj vyspala po nociach. Potom prisiel druhy syn a ten velmi dlho odmietal spavat v noci. Upratovacku nemam, a aj keby som mala, tak mi je prd platna, lebo druhy zakon termodynamiky 😖 😠 😠

kvetinka211
26. jún 2012

@paris3 mna teraz napadlo ze by sme mohli urobit temu kde by vsetky mamicky napisali co neuveritelne a nebezpecne ich deti vytvorili ... ze by sme tak mali databazu moznych pruserov a vedeli tak odfiltrovat viac nebezpecnych situacii ... mne niekedy az spätne dojde co sa mohlo stat, su fakt situacie ked na sekundu vypnem pozornost, ako vcera mi isiel na kraji travicky, drzal sa hore zabradlia, usmieval sa a pod nim tak meter nizsie beton ☹ Az ma pot oblial, radsej ani nepomysliet co sa mohlo stat ...

lauricka
26. jún 2012

@mandragora22 presne, mam dvojicky a casto som vecer v pyzame a s neumytymi zubami, niekedy aj zabudnem jest, nestihnem....to, co pise, ze stihne, fakt nejde pri narocnom dietati, suhlas

klincek
26. jún 2012

@paris3 moje baby tento tyzden ochutnali fixku..sice len zelenu, ta je vraj zdrava 😀 , no ale vazne-je to moja chyba, dala som ju jednej do ruky pri prebalovani, aby mi nezdrhla, potom som jej ju hned nevzala, strcila som ju do stolicky a prebalovala som druhu s tym, ze ved sama ju neotvori..hned ako som posadila druhu, sa ukazala vyhoda dvojciat-jedna drzala fixku, druha sa bleskovo natiahla k nej a potiahla vrchnak..a bolo. strcit tuhu do pusy bol uz len zlaty klinec programu.

paris3
autor
26. jún 2012

Kedze sa tato diskusia takto rozbehla, dovolim si este dve otazky...
1. Ako zvladat nakupovanie s malou? To je tiez kamen urazu poslednych par tyzdnov. Po novom mi v kociku vydrzi max 20 minut. Posledne razy ani to nevydrzala, zacne sa vzpinat v kociku, vresti na cely obchod, no nemozne nakupit s nou. Ked jej dam nieco do ruk na hranie, hadze to od nervov na zem, proste chce ist von. Nosit ju na rukach, tlacit kocik a nosit nakupny kosik naraz nezvladam. V nosici mi nevydrzi dlhsie nez v kociku, takze to som zavrhla.
2. Je normalne, ze 11-mesacne dieta sa sprava ako keby bolo v obdobi vzdoru? Nechce ist do kuchynskej stolicky = vresti, chce sa s niecim hrat a nedovolim jej = vresti, nechce sediet v kociku = vresti, nechcem jej dat nieco konkretne do ruky = hodi sa o zem. Niekedy ma dni, ked na vacsinu veci tak reaguje. Niekedy je az zuriva, potom sa dostane do takej vyvrtky, ze vsetko trieska o zem, vratane seba. Mne to pripada tak, ze ona ma jasno v tom, co chce resp. nechce a snazi sa presadit si to. Myslela som, ze to obdobie prichadza az neskor.... alebo?

kvetinka211
26. jún 2012

@lauricka a zuby sa umyvaju aj rano? uz som aj zabudla na taky luxus 😉 ja si aj vlasy umyvam az vtedy ked sa uz hanbim vyjst von ... ale vcera som vymyslela taky trik, ze ohradku ku kupelni, syncek v nej (protestoval, ale taky znesitelny level, ze som bola schopna si aj oholit nohy a neporezat sa) .. no krasa, uz som ani nevedela co je to denne sprchovanie

korenbaba
26. jún 2012

@lauricka že sa vobec stažujeme 🙂

kvetinka211
26. jún 2012

@paris3
1. mierny hlad pred nakupovanim a odlomit z rozku a dat mu/jej ho do ruky. Pomaha na 10 minut, ked si rychla, aj nakup stihnes. Plati iba pre potraviny, oblecenie mi trha dolu z vesiakov, takze idem po obchode a vesiam naspäť, predavačky zazeraju. Ak to dotiahnem az do kabinky, treba nakojit ak zbada podprsenku. No a nakup skoncil. Jedine stastie ze som obchody nikdy nejak velmi nemusela. Tiez pomaha ist v case spanku, pretrpiet trochu mrncania a potom zrazu spi a ja mam min. pol hodinu na nakupovanie.
2. Nam tiez zacal trucovat v 11 mesiacoch. Som pesimista a myslim si, ze obdobie vzdoru este len pride 😀 😀 😀 a budeme s laskou spominat na tieto kludne casy Optimisticky variant je, ze toto je obdobie vzdoru a uz nas caka len rozumne dieta, ktore sa v 3.5 rokoch zavre v detskej izbe s knizkou a posle nas s manzelom popracovat na surodencovi 😉

korenbaba
26. jún 2012

@paris3 len stručne 🙂
1. a.; nájst sposob prepravy ktorý sa jej páči, vozítko nejaké, trojkolka, nákupný vozik, čokolvek
b.; pokusit sa ju zapojit do nakupovania, i ked je ešte malá. Možno za nejaký čas to pojde lepšie. všetko jej popisovat, nechat ju nakladat do košika.. Nie nadarmo sa vraví, že ak si chce človek skúsit ako to bude nakupovat ked bude mat dieta nech si vezme do obchodu dve kozy-zvieratá🙂
2. ano, može mat aj v tomto veku. hádma nebudem práve obdobie vzdoru riešit tabulkovo .-) a nič extra s tým nenarobíš. pevné nervy a trpezlivost. dieta furt niečim dookola zabávat ako malu opičku s prepáčením...

lauricka
26. jún 2012

mam taky zly pocit, ze tych moznosti, ako nieco stihnut pri narocnych detoch, vela nebude. Asi toho vela nestihnete, len to treba prezit. Najhorsie je, ak to manzel nechape. Moj to chape, neriesi, pomoze, spravi aj sam....vdaka bohu za neho.

korenbaba
26. jún 2012

@kvetinka211 pobavila som sa 🙂