Ako stíhať domácnosť pri náročnom dieťati?
Nemáte nejaké tipy, čo robiť s mimoriadne aktívnou 11-mesačnou slečnou, aby som pri tom stíhala domácnosť? V poslednej dobe sa cítim nemožne, lebo nič nestíham....
Problém je u nás ten, že malá je veľký 'nespavec'... od narodenia má problémy so zaspávaním a aj spánok má veľmi plytký, všetko ju zobudí. Cez deň spí 2x, ale porobiť počas jej spánku niečo, je prakticky nemožné. Hociaké buchnutie ju zobudí a je po spánku. Potom už nevie zaspať, je unavená, nervózna, nevyspatá. Večer chodí spať okolo 20.00, ale je to to isté. Takže porobiť viem len minimum, keďže veľa činností sa nedá robiť potichu.
Pred mesiacom som aspon poupratovala a niečo rýchle uvarila s ňou, sedela vedla mňa a hrala sa, vyťahovala veci zo skríň, v kuchyni sa hrala s hrncami atď. Poslednu dobu ju to už ale nebaví, všetko má okukané, za 5 minút sa nudí, ťahá ma za nohavice a po chvíli, keď sa jej nevenujem, tak spustí rev. Stále si vyžaduje pozornosť, musím sa s ňou hrať, alebo ísť von, lebo doma sa nudí a je na nevydržanie. Koľko stihnem doma, závisí od jej nálady. Niekedy je toho zúfalo málo.
MM veľa pracuje, s jeho pomocou nemôžem počítať. Niekedy ked malú na chvíľu postráži, tak rýchlo upracem, uvarím a je to v pohode. Ale to sa stáva málo kedy, nemôžem sa na to spoliehať.
Môže to súvisieť s tým, že jej teraz idú zúbky? Myslíte, že sa to bude zlepšovať, alebo skôr zhoršovať? Nemáte nejaké tipy ako zvládnuť bežnú domácnosť?
Ked sme pri tych nebezpecnych situaciach... tak u nas tiez mame este stale tzv. 'oralnu fazu' 🙂
Vsetko, ale naozaj vsetko dava do ust... uz som sa zmierila aj s topankami, psimi pelechmi, kolieskami na kociku atd... nie zeby som jej to dovolila, ale ak sa obzriem a nahodou nieco z toho ochutnava, tak uz z toho nerobim hysteriu. Hovorim si, ze co ta nezabije, to ta posilni .... snad ju nic z toho nezabije 😝 Milion krat ju odtial zoberiem, poviem, ze to nesmie, preladim ju na inu cinnost, ale aj tak sa tam milion prvy krat vrati 😉 Ja sa fakt desim, ze ak nieco najde nahodou, tak to zje. Hlavne, ze nic normalne okrem MM mi nechce jest, kusky vypluva... ale ked najde nahodou na chodbe na topanke uschnuty listok zo stromu, tak ho pozuje.... a ked jej vydesena pozeram do pusy, ze co to zjedla, tak sa smeje... Dievcata, ale ten jej skodoradostny vyraz v tvari by ste museli vidiet! 😠
@paris3 ahoj, takze odpovede na tvoje otazky:
1. presne kvoli tomuto som uz od roka vyradila kociar. stale mi z neho zdrhala, napokon to vzdy dopadlo tak, ze som sla s vrieskajucim deckom za ruku a kociar mi utekal z druhej ruky na vsetky strany... nakupovali sme v nakupnych centrach, tam mi nastastie obsedela vo voziku, teraz to uz neplati, aj odtial sa derie von... ma cca 2,5 roka
2. mnohe matky by ti napisali, ze dieta do roka si ani neuvedomuje, co robi. ja ti napisem, ze ano, je to "normalne", ako som spominala, moja uz od 7.mesiaca velmi dobre vedela, co na mna "plati", aby som pribehla. a napokon, ved uz niekolkotyzdnove dieta si uvedomuje, ze ked zaplace, tak matka k nemu pride. robia to aj zvieracie mladata a privolavaju tak k sebe svoju matku, takze vyroky typu: "dieta do roka nevie, co robi", hod pekne za hlavu a prajem pevne nervy! 😵
@klincek no, s dvojickami to musi byt sila ... u nas na ihrisko chodia dvojicky vzdy s dvoma dospelakmi ... normalne si plati mamicka este opatrovatelku aby to prezili ...
@kvetinka211 inak to s tou temou nie je zly napad 🙂 🙂 🙂 trosku z ineho sudka: ja momentalne prerabam a zariadujem (nie vlastnorucne samozrejme) uz tusim 5. byt v mojom zivote a stale je sa co ucit. to len na porovnanie toho, ze kolkym negativam by sme sa mohli vyvarovat, keby sme mali takuto temu 😀 😀 😀 😀 ako som o tej pracke pisala, ze odvtedy som sa vzdy uz do bubna pozrela, ci je prazdny, aj na gombiky, ci nesvieti nieco navyse 😀 😀 😀 😀 😀 😀
my tiez chodime na nakupy s manzelom, resp. manzel pocka pred obchodom s detmi. Ani sa neviem na nic sustredit, ked mi v obchode santia decka alebo nebodaj vyrevuju. Ked potrebujem nove oblecenie, bud idem sama, alebo castejsie s manzelom. Ten sa tam potom venuje deckam a dava mi rady ohladom oblecenia.
celkom od veci by nebola tema Co si mysli okolie, ze robime na materskej a realita k tomu.
@paris3
1. nakupovat s nimi nedokazem, max 10 minut v dm-ke, ked v kociku spia, a letime von.
2. nase sa este o zem nehadzu, ale vreskot je nas verny kamarat pri takmer kazdej cinnosti. a ver mi, ze v tomto veku uz vedia, co chcu a ako si to skusit vydobyt..tiez som dufala, ze to pride neskor.
@stardust ved mas dovolenku, tak co pindas? 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀
viem si predstavit, ze by ju nakupovanie bavilo.... vyzeralo by to tak, ze by chodila, teda skor behala (zatial za ruky), sem-tam by sme sa zastavili pri regaloch, mohla by ich vyhadzat, postahovat z vesiakov, a trieskat s vecami o zem, prip. o seba 😀 vsetko ostatne je nuda a teda ju to nebavi.... kedze sa nudi, dava to patricne najavo...
ano, musim sa rozlucit s nakupovanim oblecenia (a cohokolvek co trva dlhsie ako 20 minut) na dobre dlho.... alebo si zaobstaram babysitterku, co znamena, ze uz nebudem mat za co nakupovat 😀 pozriem sa teda na to optimisticky... vlastne jej som vdacna, kolko financii mi usetri 😉
@kvetinka211 k ihrisku sme sa este nedopracovali, ale tiez to budeme musiet nejako vyspekulovat, uz o par mesiacov urcite.
o pomoci mozem snivat, zvlast o platenej, ved vies.. 😉
@mandragora22 tak taku dovolenku by som najradsej reklamovala 😀 😀 😀 Ale krpci rastu, takze je to stale lepsie a lepsie, uff.
inak este k nakupovaniu, kym bola v hlbokom kociku, do cca 8.mesiaca, nakupovanie nepripadalo do uvahy. nech som s kociarom vosla do AKEHOKOLVEK obchodu, v momente bola hore a vreskot na cele mesto ☹ ☹ ☹ ☹ to azneskor, ked sama sedela, dokazala aspon chvilu - do roka - obsediet. potom som, ako pisem, uz kociar radsej vyradila 😒 😒
@mandragora22 si ma nepotesila, ale ani neprekvapila..uz som to tak trochu vytusila 😒 😅
zavidim mamickam, ktorym deti spia v kociku.... moja dcera nikdy! nezaspala v kociku v obchode... ako by mohla pri tolkych vzruchoch? nahodou by jej nieco uslo 😖
niezeby sa mi extra chcelo, ale musim ist spat, o siestej bude vreskot kvoli ranajkam, a potom cely den kvoli niecomu, vlastne kvoli vsetkemu. idem nabrat sily, dobru noc🙂)
@paris3 vies co, ja som mala kvoli takejto "zavisti" spociatku aj nezhody s partnerom, lebo nasa hviezda ako na truc vzdy ku veceru, ked on dorazil domov, zacala sekat dobrotu, trosku sa skludnila, mozno jej pomohla zmena, ze prisiel tata, bohvie.. skratka dlho dlho mi neveril, co ona dokaze. potom som sa jedneho dna vyslovene nasrala a zacala som chodit takmer 4x do tyzdna cvicit. mal ju vzdy tak hodinu na starosti. a to uz zacal tusit, co sa v nej skryva a teraz, po case, ked vidi, co ona robi vo svojom vzdore, tak je z nej velkrat doslova nervozny a hned po nej krici. hlavna vec, ze ked som po nej ja z casu na cas uz vycerpana skrikla, tak ma podcenoval, ze som nervozna a mam sa ukludnit a take sprostosti. dnes krotim ja jeho 😀 😀 😀 😀 😀
@klincek dobru noc. ja vzdy poviem, ze chvalabohu, ze aspon v noci pekne a celkom dobre spi. obdivujem matky narocnych deti, ktore maju este aj v noci "sluzbu". a to noc co noc.... 😔
@mandragora22 pises, ze kocik si v roku vyradila... moja mala ma 11 mesiacov, ale sama este nechodi, len za ruky... ako to teda robit? mam ju nosit na rukach z bodu A do bodu B?
doteraz mala sedavala bez tych pasov v kociku, teraz ju uz musim priputat a strasne to neznasa... ale neda sa inak, lebo minule som sa na sekundu obzrela a ona stoji v kociku, otocena sa dozadu, drzi sa striesky a vyskerena si tam skacka....
@paris3 no v tomto ti zial neporadim... nasa zacala chodit 2 dni pred rokom a v podstate v 13. mesiaci uz chodila uplne sama (zaokruhlila som to na rok). ale je fakt, ze ona zacala vsetko neskoro. 4-nozkovat, sediet, stavat sa na nohy, chodit popri nabytku... to vsetko zacala akosi naraz, okolo 10.mesiaca a do roka bola "hotova" 😀 😀 😀 a potom uz uplna amen-tma 😀 😀 😀 😀
@mandragora22 @paris3
Takze tema o katastrofach zalozena: https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/zoznam-moznych-katastrof/
Inak dnes sa namam co stazovat, syncek mi spi od 21.30, ja som mala pracovat a namiesto toho som tu prekvakala cely vecer 😖 Ale fajn diskusia to bola, dobre vediet ze nie som sama 😉
Ale mali sme okolo roka casy, ked nespal sam ani cez obed, ani vecer, to mi uz z toho islo svihnut, prelezala som hodiny a hodiny v tme pri nom, divne veci ma uz napadali, vselijake spomienky sa vynarali. A aj teraz posledne tyzdne sa mi budil aj tri krat za vecer, snad sa to zasa upravilo ....
@mandragora22 aj moje uz noc prespia. do 6 mesiacov bolo peklo, uz mi sibalo aj zo spankovej deprivacie a nebola to sranda..esteze sa aspon toto zlepsilo
tesim sa nabuduce🙂
@kvetinka211 tak okolo roka sme to mali aj my. a dodnes ju uspavame, ci na obed, alebo vecer. nastastie, vecer akceptuje partnera, tak mam aspon chvilu pre seba 😉
@mandragora22 to sa mas, ten moj je este v kancelarii .. sam sebe je sefom tak to tak aj vyzera 😖
@mandragora22 moj muz najprv hovoril, ze on by v pohode isiel na matersku, ze ako by si to uzival...
tiez po nejakom case asi zistil, ze o com to s krpatou je.... az mi sam raz so sklopenymi ocami povedal, ze sa mylil... a ze ma fakt obdivuje 😅 nie ze by mi to pomohlo, ale dobre padne to pocut 😉
momentalne mi trochu pada barak na hlavu... je to tu ako po vybuchu, casto nenavarene, lebo nestiham... zase na mna moj drahy pozera trochu krivo, ale dam mu malu cez vikend postrazit... zase to po case sam pochopi.... ako sa hovori, lepsie raz zazit, ako sto krat pocut 😀
este ze mam celkom fajn chlapa 😉 aj ked je zufalo malo doma....
no fakt musim ist aj ja spat, lebo rano o piatej budem mat zase stavy 😅 dobru noc!
aj ja by som mala ist, ale som volajaka prebrata. ako hovorila moja mama, ktora pracovala aj nocne zmeny, ked preklenies polnoc, akoby si bola vyspata 😀
@klincek mi hovor o nedostatku spanku. S manzelom sme boli totalne vystaveni, mladsi syn nechcel spavat po nociach, druhy zase nespaval cez den. Raz prisiel manzel z nocnej, zobral si toho mladsieho ku sebe, so starsim som bola zase ja, lebo bol velmi zivy. Chlap sa zamkol v izbe aj s malym, potom pocujem strasny rev, dvere zamknute, otvorit ich neviem. Bucham, kopem na dvere, mladsi syn vrieska o dusu. Uz vrestim aj ja a manzel bez reakcie. Potom prestane aj mladsi syn revat, to uz ja revem, vyvolavam na mobil chlapovi do izby, kopem do dveri a nic!!! Tak som zavolala 112, dosli poziarnici, zachranka a policajt (podozrenie na domace nasilie), otvorili dvere, miestnosti, kde bol manzel s malym bolo strasne teplo, vydychany vzduch a maly este dost naobliekany a uplne spoteny. Lekar ho skontroloval, ci je este nazive a zo mna si doteraz robia vsetci srandu, ze volam hasicov, aby som zobudila chlapa 😠
@stardust no ty kokos 😅

@paris3 ja zatial zvladam nakup s nositkom... ale fakt je, ze cim dalej, tym viac chodim iba na male provizorne nakupy do maleho obchodiku, do TESCO a pod. sa odvazim stale menej, je to zahul, ked mi tam zacne vrestat, neviem, co skor. Uz som odisla aj bez nakupu 😅 Na velke nakupy posielam bud manzela alebo chodime vsetci...