Ako trávite deň s 8 mesačnými deťmi?

pato88
26. jún 2020

Ahojte, maminy. Neviem, ci chcem radu alebo sa len vyplakat a vediet, ci sa najde aj niekto iny s podobnym problemom. Poradte, ako si najst par minut denne na seba s babatkom... Ten moj maly poklad, uz asi 10 dni odmieta spat poobede (to nevravim, ze predtym toho naspal az az), ale ja uz naozaj nevladzem, predtym mi aspon na pol hodku zalahol okolo tretej, teraz nic a ja uz som po celom dni okolo stvrtej alebo pol piatej na prasky... nervozna, unavena a hlava mi ide vybuchnut, chcem aspon 15 minut sediet a robit na svojom...najhorsie je, ze aj on je uz cely podrazdeny a chce byt len so mnou, tak ideme na prechadzku, prideme domov hladnyyyy, rychlo vecera, navarit, upratat, okupat a teraz mame obdobie, ze zaspi az okolo desiatej a to sa mi este zobudi 3x krat do polnoci a potom asi 2x a rano o siestej ma uz sticuje v posteli... takze znova cely den utekat, upratovat, varit a dni utekaju a ja som stale v mojich planoch na rovnakom mieste a nikam sa nepohynam, tak som kazdy den nestastnejsia, nervoznejsia, deprimovanejsie a frustrovanejsia (aj mi chybaju nase predkoronove aktivity, to som mala pocit, ze aspon nieco robime cez den)... chcem len 15 minut, to nevravim o cviceni, oddychu... Ako si vy organizujete cas alebo den? Ja mam pocit, ze sa cely den nezastavim a aj tak je casto byt hore nohami, pradlo caka dni na zehlenie a ja mam pocit, ze som malemu nedala tolko pozornosti, kolko si zasluzi. O manzelovi radsej ani nehovorim. Plus ja uz asi umriem, od siedmeho mesiaca tehotenstva som nemohla spat viac ako 3 hodiny vkuse, maly ma osem a pol mesiaca... prosim dajte mi radu, ako to prezit. Drzte sa a pekny den zelam

tamialexis
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dzejsik
26. jún 2020

@pato88 ja len odporučím variť na dva tri dni tým získaš každý druhý deň voľno od varenia ;) + odporúčam rýchle ľahké chutné recepty (môj zdroj inšpirácií sú Tinkine recepty) , ak ti poobede pospí v kočíku, ísť s ním von a užiť si tichú prechádzku, sadnúť so spiacim v kočíku niekde na kávu, zmrzlinu, vybaviť kohokoľvek, čo bude ochotný ho postrážiť (15-30 minút dieťa zvládne nebyť s matkou a aj je dobré aby si zvyklo aj na druhých okrem teba), nežehli, čo netreba ... no a neviem či kojíš, ale ak pijete UM náhodou, tak my v s mužom vstávame v noci na striedačku a tak sa vyspíme obaja fajn ;)

marci77
26. jún 2020

No ja mam 19mesacnu teraz, ale stale je to narocne, ale nastastie poobede si tu hodinku a pol pospi, inak by to bolo drsne. Ale zase mava aj dobre dni, ze sa aj zahra, aj dobra je, potom ju zoberiem niekam von, potom obed, spanie....a zase vecer ...a takto stale dokola. Ak mate koho, poproste o pomoc, pripadne manzelovi minimalne cez vikend dat dieta, nech sa stara, aby ste si mohli oddychnut ....alebo niekam vybehnut, aby ste prisli na ine myslienky. No je toto take narocne obdobie a este aj bude, pokym sa nenauci chodit a potom este rozpravat ....tak okolo 3rokov a neskor ..... to uz bude paradicka ....ale to zase pride praca a skolka
Drzim palce, ja tiez sa niekedy citim vycerpana, ale hovorim si, ze je to "iba obdobie"

kikanik
26. jún 2020

Toto je materska dovolenka. Vitaj v klube 🙂. Je to mega narocne ale prezijes. Tiez som si myslela, ze umriem od vycerpania ale neumrela som. Vykasli sa na to, ze nemas upratane, nikto ti to nebude kontrolovat. Nemyslim tyzden neumyt riad ale obcas sa na to vykasli. Moj syn prespal celu noc az v dvoch rokoch, dovtedy bol min. 5-6x hore na kojenie. Takze je to v poriadku. Len sa ty s tym musis zmierit, ze si to chvilu odtrpis. Nikto iny, len ty. Ja som si zacala vychutnavat matersku az ked mal syn 2,5 roka. Dovtedy som mala len nervy. A este nezabudni pride obdobie vzdoru, kriku, hadzania sa o zem. Okolo 1,5 roka. Ale potom bude dobre. Bude kludny, bude papat, to iste co ty, takze ti usetri cas, bude vediet povedat, co ho trapi a ked ti povie mamy lubim ta, tak zabudnes na vsetko, co bolo vcera.

ivangeline
26. jún 2020

Mno iné osoby,aby ta odbremenili? Nejaké materské centrum,kde pokecas s mamickami a malý sa zabavi? Nastaviť mu režim a neupustit z neho? Niečo z domácnosti dat na starosť len mužovi? Opatrovatelka na poobedie? Premyslaj nad možnosťami. A hlavne tak,aby si bola aj ty spokojná. 🙂

daganov
26. jún 2020

@pato88 to nespí celý deň? Od tej šiestej rána zaspí až večer okolo desiatej? Kojíš, či je na UM? Poradím to, čo ostatné, požiadaj o pomoc. Manžel, mama, brat kamarátka, suseda, to je jedno, aspoň na dve hodiny nech odídu a ty spi.

chiara189
26. jún 2020

@pato88 moj ma stiry a neviem si predstavit ze je hore do 10... o pol 9 spi.. keby si si s nim lahla do postele o pol 8 tak neverim ze tam bude do 10 lezat a nezaspi. Chce to len pravidla a trvat na nich

daganov
26. jún 2020

@pato88 skús opísať aspoň stručne, ako trávite deň. A zredukuj práce v domácnosti na najvyššiu možnú mieru. Vykašli sa na okná a žehlenie, navar na viac dní, aj do mrazničky, viem, nie je to neviem čo, ale stále je lepšie jedlo z mrazničky, ako mama na pokraji psychického zrútenia. Nesnaž sa venovať dieťaťu každú minútu, robíš mu viac zle, ako dobre, lebo nemá možnosť na samostatný rozvoj. Neviem, či máš partnera a ako sa on zapája do starostlivosti o dieťa a domácnosť, ak áno, nech ťa odbremení. Potrebuješ cez víkend aspoň pár hodín len pre seba. Ty sa dostávaš do začarovaného kruhu, dieťa cíti tvoju nervozitu. Ešte ma napadlo, píšeš, že ráno o šiestej už ťa šticuje, najvyšší čas ho naučiť spať v jeho postieľke. Niektoré mamičky píšu, že spánok dieťatka sa veľmi zlepšil po jeho presťahovaní do inej izby. To odskúšané nemám, priznám sa bez mučenia, že by som to ani asi nedala, aby som pár mesačného drobca dala spať do inej izby, ale za vyskúšanie to stojí.

taga
26. jún 2020

8 mesacny nespi cely den?? Alebo to myslis tak, ze ti spi doobedu ale poobede uz nie?

stanislavicenka
26. jún 2020

@pato88 myslim, ze je velmi unaveny, a predrazdeny, preto nevie zaspat. Oresvihujes asi jeho cas. A ako uspavas? Mam 2 details, obe spia na obed, a to starsia bude mat v novembri 5, a video, ze to potrebuje. A extra spaci nie su. Mladsi sa budi, ani to radsej nepocitam. Starsia sa ties budila. A ked tak malr babatko nespi, musi but velmi tazka aj ta noc, ked ma spracovat cely den v jednom spanku.
K uspacaniu, bud v kociku, no napr.ja some obe details dlho , aha do 2 rokov uspavals na prsniku, potom v posteli, ci nosicia.
Zmen svoj pohlad. Neupratuj tolko

eliska13
26. jún 2020

@pato88 podráždený je, lebo nespi.Take bábo by malo spať ešte 2x denne.Z toho jedine vypustiť upratovanie a variť na 2 dni veď polievku môžeš a prikrmy nejaky zemiak, brokolicu žĺtok máš rýchlo.ostatne ovocie, jogurt...ja som nekupala každý deň okrem leta.Varila som večer, aby druhý deň sme dali raňajky išli von dali si obed a potom som spala s ním, lebo večer chodil neskôr a ja som do polnoci chcela mať svoj čas.Treba ho uložiť stoj čo stoj dobre dať obed ľahnúť vedľa či natriasat neviem aký má štýl spania.

letfenixa
26. jún 2020

Som sa zamyslela, že čo je čas pre seba 🤔 lebo varenie, upratovanie, prácu za to nepovažujem.

pato88
autor
26. jún 2020

@taga Ahoj, no teraz posledne dni spi rano dve hodky na balkone v kociku doobeda (budi sa okolo 12tej) a potom uz nic, az ked ideme na prechadzku v kociku mu neda tak zalomi, ale to az okolo pol siestej/siestej. Donedavna mi spaval doobeda, potom o tretej v postielke 30 min az 90 min, a potom este niekedy dal 30 minutovku pocas prechadzky, ale to len niekedy.

pato88
autor
26. jún 2020

@chiara189 Ahoj, s nim bol spanok vzdy boj, medzi druhym a stvrtym mesiacom preplakal asi 12 hodin denne, kvoli tomu, ze cez den nevedel spat... iba v kociku, ak sa hybal kocik. Nakoniec sme sa upratali a spaval pravidelne cez den viackrat, az od siesteho mesiaca sme nabehli na rezim, ktory mal az doteraz... vstali sme medzi pol osmou az pol deviatou, rano 2 hodky v kociku na balkone, potom o tretej siesta kratka alebo dlhsia a nakoniec prechadzka kde obcas zaspal. Ale asi mesiac dozadu sa zacal budit o tretej rano a je hore asi do stvrtej... a zacal sa budit ovela skor uz okolo siestej, doobeda spinka normalne, ale az o 10 tej, a poobede nic... v kociku az vecer. Asi je to opat nejake obdobie, ktore prejde, aj ked svokra hovori, ze moj manzel to robil do dvoch rokov, problem je skor, ze neviem kedy a ako najst cas na mna.

alexandra2468
26. jún 2020

@chiara189 ja len k tomu spanku. Moja ma 6.5m a zaspava o 10pm :D lahneme si pred 8mou do postele a ona sa tam zabava a dzavoce az do 10tej, kedy uz odkvecne od unavy. Od narodenia spava velmi malo, bezne spi denne 9-10h. Ziadne 18 a 15hodinove spanky ako pisu v knihach 🤦🏻‍♀️


@pato88

alexandra2468
26. jún 2020

@pato88 ja tieeeeez umieram!
Moja ma 6.5m
Od narodenia strasne vela plakala a stale sme ju museli nosit na rukach a ostalo nam to doteraz. Cely den sa len nosi, odmieta postielku kolisku kresielko kocik nosic satku, proste vsetko. Nosime ju na rukach cely den!
Je polozena len na prebalovanie, na jedenie a po mlieku vydrzi spokojna lezat 20minut.
Spava kazde 2.5h, 15minut!!! Na rukach!!!! Akonahle ju polozime, hned rev, neutisitelny amok, ktory potom upokojujeme na fitlopte so zapnutym vysavacom.
Upratovanie? Varenie? Zehlenie? Snazim sa to robit jednou rukou, lebo v druhej mam decko. A nerobim to preto, ze by som tuzila mat vsetko doma porobene. Ale preto, aby mi ten den s deckom rychlejsie ubehol.
A vies si predstavit upratat byt s deckom na rukach? Neda sa. Takze doma bordel, jeme kazdy treti den suchu veceru, kazdy druhy den objednavame. Mentalne som sa s tym zmierila, lebo priorita je prezit 😃
Nemozem s nou chodit ani von, lebo neznasa kocik.

pato88
autor
26. jún 2020

@daganov Ahoj, dakujem za rady, vyskusam. On spinka vo svojej postielke, vedla nasej manzelskej, ale uz ked sa piatykrat v noci zobudi, tak ho nadranom necham u nas v posteli. Asi mas pravdu, lebo ked sme boli u nasich na navsteve, tak sme spavali s manzelom oddelene, ja s malym a on vo vedlajsej izbe a ked sme sa na par noci vymenili, tak maly sa zobudil len raz, ked bol so mnou tak, viac bol hore ako spal,asi ho teda budim ja v noci? Rano vstaneme, spravime jeho rannu rutinu, moju, spravime ranajky, najeme sa, spraceme kuchynu, obvolam, ked nieco treba, ide spinkat okolo 10tej, to mam dve hodky na varenie, upratovanie, vybavovanie, mojich doktorov... potom je obed, poobede som s nim, spracem kuchynu, upracem, a mal by ist spinkat (ako po starom a ja mat cas sama) a potom mame olovrant a ideme von... a prideme domov umyjeme dlazku, veceru, okupeme sa a mal by ist o pol deviatej spinkat, ale teraz sa mu neda, lebo spi cez den namiesto o tretej az o pol siestej... tak sa trapime do desiatej.

henka123123
26. jún 2020

ja som v tom veku naleho nehavala doobeda spat v kociku pol hodku doobeda to je cca okolo 10tej do pol 11tej a potom zaspal mi okolo 2hej na hodku a pol a potom isiel az vecer spat okolo 20.30....nenehala by som doobeda spat 2 hodiny a potom k veceru zas lebo jasne ze uz v noci neevie zaspat..a plus no ja som maleho dala do izby na zem odstranila vsetko kde by si mohol ublizit a nehala ho tak on si lozil nasiel vzdy nieco svoje sem tam vyhadzal skrinky alebo sa hral s hrncami objanoval a ja som si vklude postavila varit aj posedela..varim kazdy 2hy den aj upratujem kazdy 2hy den.nejsom stroj....doobeda ked spal v kociku tu pol hodnu som si vypila kavicku v kaviarni na terase..neviem podla mna sa to da.alebo som mala len stastie na dobre dieta...prve 3 m boli hekticke jasne kym sa mu upravil rexim den noc ale neskor neviem si predstavit si nenajst chvilu pre seba..nebud uzkostliva matka.malemu sa nic nestane ked ho nehas chviku sameho sa pohrat alebo na zahrade alebo parku das deku rozhaxzes mu hracky a neh si lozi

pato88
autor
26. jún 2020

@stanislavicenka Ahoj, dakujem za radu. Doteraz som ho uspavala v pohode, uspavanka, pohojdat a do postielky, ale teraz ta ista rutina a place, hadze sa, hadze cumlik, az kym ho nevyberiem z izby... na prse nebol nauceny zaspavat, prave teraz uz ani nechce poobede mlieko, az vecer, aj to ako ho idem nakojit alebo pokusit sa ho nakojit poobede, ked myslim, ze by mohol ist spat, a chcem kojit na posteli leziacky, zacne sa odtahovat a necucne ani trocha. Vyslovene bojuje proti spanku. Na prechadzke zaspi, ale to uz som ja v koncoch a unavena...teraz je s manzelom, ale to je piatok, tak ma manzel cas...

pato88
autor
26. jún 2020

@dzejsik Ahoj dakujem, uz len citanie tvojej odpovede ma povzbudilo.

pato88
autor
26. jún 2020

Aha prave som si teda nasla cas na seba/ modreho konika. Manzel umyva kuchynu, maly vysypal kos na pradlo a triedi ponozky... dakujem vsetkym za nazory a rady, mate pravdu, nemala by som to vsetko az tak prezivat a trapit sa zo vsetkeho a kym maly nenabehne na novy rezim a nezvykneme si, nerobit nepodstatne. 🙂

kocurikpupcek
26. jún 2020

je to obdobie, neboj, tvoj zivot neskoncil. To prejde. Musis vydrzat. Ja to volam ako obdobie, kedy nemam pravo ani len na vlastne myslienky 🙄

mm2008
26. jún 2020

ja ti poradím - Bordel v dome, šťastné díte ... asi tak...

nickpick
26. jún 2020

@pato88 citala som vasu dennu rutinu, co keby ste chodili von aj doobeda? osobne si myslim, ze takychto nespavcov treba proste ukonat a to najma na cerstvom vzduchu, doma sa az tak nevycerpaju, co sa starostlivosti o domacnost tyka, nemoze pomoct svokra/mama, jedna zehlit druha obcas navarit? pripadne dohodnut sa s manzelom nech ti aspon 2x do tyzdna pomoze s malym, aby si si mohla ist zacvicit/ist na kavu s kamoskou?

pato88
autor
26. jún 2020

@nickpick Ahoj, doobeda je na balkone, takze spinka fajn, sme pri lese, takze je dobry vzduch. Dnes sme aj boli rano na trhu kupit zeleninu a aj tak nepomohlo. Poobede to bol boj. A sme sami, ziadna pomoc nehrozi, manzel robi sice z domu, ale vidim ho 30 min cez obed a vecer asi 20 min... dobry plat ale 15 hodin minimalne denne, cez vikendy zase robi skolenie na zmenu roboty... no, to ze je doma, je v podstate viac upratovania a viac varenia pre mna...

radkaradix
26. jún 2020

@pato88 keď toľko tvoj muž pracuje, asi aj relatívne normálne zarobí, takže možno by si si mohla zaplatiť na jeden deň v týždni na hodinku-dve nejakú mladú babu, čo by sa s ním pohrala, dohliadla naňho a ty by si si porobila, čo treba alebo len tak poležala.. tých 10 eur týždenne by za to možno stálo 🙂

stanislavicenka
26. jún 2020

@pato88 skoda toho prsnika, to je vzdy istota. A keby ho kojis posediacky? Teda, ja some ani jedneho polezia ky nekojila. A este pouzivam nosic, uplnu istotu😂. On je isto unaveny. Taketo babatko urcite musi spinkal este 2x za den, aj doobeda, aj poobede.
Pozoruj ho, a keby aj ten prvy spanok Mal doobeda skor, chod na prechadzku, navaris po prichode. Ked aje nie hned, Tak of hladu neumrie, nakojis, Kym navaris, bude mu stacit mlieko. A var jednoducho, aj na 2, ci 3 dni. Ja stale hovorim, ze najvkrsie na materskej je vymyslat kazdy den, co navarit. A to varim u Nas iba ja. Moj muz nevari absolute nic, nikdy nevaril. Ked som boal chora, ze som nevladala vstat z postele, deckam dal rozky, cely den, ach

leuska15leuska15
26. jún 2020

@pato88 Ahoj, viem, že ma bude odo dnes cely modrý koník z duše nenávidieť, ale aj tak napíšem co si myslím. Podľa mňa je to v tvojej hlave- v tvojich očakávaniach. Ja proste neverím, že ti bábätko každý večer zaspí o 10tej,kazde ráno vstane o 6tej, potom už len 2 hodiny. To by bol spánok 10hodin z 24 a to určite toľko nespráva, spáva aspoň 12. Možno niekedy áno, ale skus si to zapisovať a spriemerovat - spinka určite viac ako 10 hodín. Vieš, keď sa moja narodila, ešte 2 roky som študovala na VŠ. Každú voľnú minútu, keď cez deň spala, som sa učila, učila som sa po večeroch a neuveríš, ale občas aj uprostred noci, keď sa zobudila na kojenie, počas kojenia. Myslíš, že som mala 15 minút denne na svoje veci? Nie 🙂 teraz chodím do roboty, vstávam niekedy aj pred piatou, aby som stihla ráno upratať, po žehliť (áno aj pozehlit), alebo niekedy opačne, idem spať o polnoci, aby som navarila, upratala, umyla prach atď. A po 9 hodín v práci bežím behom k autu a do škôlky, aby som sa aspoň od 4 do pol 10 venovala len jej, spolu kreslíme, hráme sa, chodíme na prechádzky atď, dakedy spolu periem, upratujem, chcem sa jej venovať. Myslíš, že mám 15 minút na seba? Nie 🙂 najväčší relax pre mňa je žehliť posediacky pred telkou, keď mala spinka.alebo max v nedeľu poobede si pospať s nou. Poznám aj babu co ma 3 deti vo veku do 5 a popri nich šije handmade veci a slušne zarába. Vieš, negatívom dnešnej doby je, že očakávame, že všetko bude krásne a ľahké a my budeme šťastní stále, ale život nie je ľahký a ani nemá byť. Oddychovať budeš, keď bude mať malý 13 rokov a bude chcieť mať od teba mozno pokoj. Teraz to nie je ľahké a ani nemá byť, napriek tomu je to krásne, ak sa vieš tešiť z malých krásnych okamihov, to je život. (môj názor)

tristanka
26. jún 2020

@pato88 a keby ste skúsili prejsť len na 1 spánok - poobedný? Moji od 10 mesiacov spávali už len 1x denne, ale zato 3-4 hodiny, od 12-13.00 do 15-16.00 cca...

pato88
autor
26. jún 2020

@leuska15leuska15 Ahoj, suhlasim s tebou, ale ja som tym svojim resp casom na seba, myslela venovat sa hladaniu prace resp kurzom, ktore budem potrebovat... materska mi konci v juli, uz mi z prace oznamili, ze ma naspat nevezmu, tak ma budu platit do septembra a koniec. Nechcem ist s kamoskou na kavu, ani s manzelom na veceru. Som len unavena a neviem, co zmenit, preto som prosila o radu, ako travite dni, ako sa organizujete, ze si najdete cas aj na ine ako domace prace a maleho. Paeadoxne, ked sa dalo chodit na rozne aktivity som stihala viac ako teraz.