icon

Ako úspešne zvládnuť zrušenie cumlíka?

petka5656
8. okt 2025

Ahojte, prosím o nejaké pozitívne správy a skúsenosti 🙏🏻😆 dcere (2,5r) sme konečne zrušili dudel - zakopali sme v záhrade a vila odniesla malým babatkam.. 4. noc sme bez neho, spanok v noci kvalitnejší, cez deň lepsia nálada, viac rozpráva. Toto je super.
Ale to zaspávanie je čistý des. Snažím sa byt dobrá a milujúca matka ale o 23.15 včera som už mala na mále 🙈 ak by sme ju dali do auta, zaspí hneď a potom ju viem preniesť, len to by sme si ušili na seba asi ďalšiu “búdu”. nevratim jej ho, ale napíšte mi prosím nejaké triky ak máte a koľko to trvalo, na moju psychickú podporu 🤯

anonym_7a4197
8. okt 2025

@petka5656 ja osobne si myslím, že ani nie u 3 ročného dieťaťa je ešte cumlík v poriadku aspoň pri zaspávaní, zuby z toho krivé nie sú to je mýtus

lasona
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@petka5656 ja osobne si myslím, že ani nie u 3 ročného dieťaťa je ešte cumlík v poriadku aspoň pri zaspávaní, zuby z toho krivé nie sú to je mýtus

@anonym_7a4197 no neviem, nám zubárka vyslovene zakázala cumel, ze sa z toho krivia zuby

really8
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@anonym_7a4197 a ty si kto?
Autorka musis vydrzat. Zlepsi sa to. Este pride nejaka choroba a bude mozno pytat ale ine musite to prejst.

stankadu
8. okt 2025

Staršia dcéra bola zavislá na dudle. Raz v noci ho tak vyplula, ze sme ho nevedeli najst. Tyzden trvalo, kym ho prestala hladat a zacala zaspavat bez problemov. Teraz už len vydržať a nekupovat druhý. A rozhodne nedavaj spat do auta, toho sa tak lahko nezbavite. Už vydrž, dlho to nepotrva 🍀

cacorka2704
8. okt 2025

My mame 2 roky 1 mesiac vsetky cumle rozkusal aj ked dostal novy hned ho rozkusal viac nedostal. Cez den dobre ale vecer zaspavanie cca 23.30 az polnoc uz to mame takto skoro 2 tyzdne a nic nepomaha. Jedine asi vydrzat ale dudel mu uz dat nechcem.

viestta
8. okt 2025

@petka5656 vydrz tyzden, dva. Kym nereve, tak ju nechaj zaspavat ako jej vyhovuje. Nauci sa to

anonym_7a4197
8. okt 2025
@really8

@anonym_7a4197 a ty si kto?
Autorka musis vydrzat. Zlepsi sa to. Este pride nejaka choroba a bude mozno pytat ale ine musite to prejst.

@really8 ja som človek, čo mu celý život tvrdili, že má krivé zuby z cumľa respektíve u mňa z fľašky 🤣

really8
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@really8 ja som človek, čo mu celý život tvrdili, že má krivé zuby z cumľa respektíve u mňa z fľašky 🤣

@anonym_7a4197 aha takze jeden clovek ktory ide tvrdit ze nieco je pravda a nieco mytus na zaklade jednej vlastnej skusenosti. Tak ookeeeeej

anonym_7a4197
8. okt 2025
@really8

@anonym_7a4197 aha takze jeden clovek ktory ide tvrdit ze nieco je pravda a nieco mytus na zaklade jednej vlastnej skusenosti. Tak ookeeeeej

@really8 ja to nejdem tvrdiť, mne je len smiešne ako dnešné poväčšine 30-ničky matky veria tomu aký má cumeľ zlý vplyv na vývoj chrupu ich detí a pritom krivé zuby sa dedia.
Ako ja mám predkus tak i môj brat, moja sesternica aj moja dcéra ho má, takže tak. Genetiku neoklameš

really8
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@really8 ja to nejdem tvrdiť, mne je len smiešne ako dnešné poväčšine 30-ničky matky veria tomu aký má cumeľ zlý vplyv na vývoj chrupu ich detí a pritom krivé zuby sa dedia.
Ako ja mám predkus tak i môj brat, moja sesternica aj moja dcéra ho má, takže tak. Genetiku neoklameš

@anonym_7a4197 povedala si ze je to mytus a teraz uz to nejdes tvrdit. Mne je zas smiesne ako sa obuvas do 30tniciek pritom mne zubar tiez povedal ze dlho cumel ovplyvnuje chrup. Ale asi je to tiez debil lebo ty vies. No nic.

anonym_7a4197
8. okt 2025
@really8

@anonym_7a4197 povedala si ze je to mytus a teraz uz to nejdes tvrdit. Mne je zas smiesne ako sa obuvas do 30tniciek pritom mne zubar tiez povedal ze dlho cumel ovplyvnuje chrup. Ale asi je to tiez debil lebo ty vies. No nic.

@really8 btw a poznáš niekoho osobne kto má krivé zuby len z cumľa a nemá to v rodine? Lebo ja teda nie.
A to, že som opäť nepoužila slovo mýtus je síce možné, no považujem to zaň.

viestta
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@really8 btw a poznáš niekoho osobne kto má krivé zuby len z cumľa a nemá to v rodine? Lebo ja teda nie.
A to, že som opäť nepoužila slovo mýtus je síce možné, no považujem to zaň.

@anonym_7a4197 nebolo b od veci, ak by si rozlisovala krive zuby a krive zuby. Lebo jedno je genetika, druhe je dlhodobe posobenie cudzieho telesa v ustach (co cumel je) na postavenie zubov. Ak by cumel nebol jedna z pricin, na akom principe by fungovali zubne strojceky? Tiez je to len dlhodobe posobenie tlaku na zuby, ktore postupne zmenia svoju povodnu polohu.

anonym_7a4197
8. okt 2025
@viestta

@anonym_7a4197 nebolo b od veci, ak by si rozlisovala krive zuby a krive zuby. Lebo jedno je genetika, druhe je dlhodobe posobenie cudzieho telesa v ustach (co cumel je) na postavenie zubov. Ak by cumel nebol jedna z pricin, na akom principe by fungovali zubne strojceky? Tiez je to len dlhodobe posobenie tlaku na zuby, ktore postupne zmenia svoju povodnu polohu.

@viestta no moje teda nezmenili ani pôsobením strojčeka 😆. Vyrástli mi 8-ky a mala som ich tam kde predtým.

anonym_da747a
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@anonym_7a4197 mozes tam mat nejaku geneticku predispoziciu, ale vyvoj ustnej dutiny je zalezitost, na ktoru vplyva viacero faktorov ako:
- dojcenie / pitie z flase (do akeho veku je dieta dojcene a pije z flase)
- cmulanie palca
- obhryzanie prstov, nechtov, predmetov a pod.
- pouzivanie cumlika
- strava - jedenie tvrdej stravy, kedy sa chrup dietata namaha a dieta musi zut prispieva k lepsiemu vyvoju chrupu (cize blw ano a rozne makke jedla ako napriklad kapsicky, pouzivanie saviciek a pod ma negativny vplyv)
- dlhodobo mixovana strava, ako som spomenula vyssie jedenie makkych pokrmov, chrupmky…
- pitie z otvoreneho poharika vs flasa s cumlom alebo slamkou

anonym_da747a
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@anonym_7a4197 mimochodom ak mas stale predkus, predpokladam, ze ortodontistu nenavstevujes, ale na vstupnom vysetreni ti da vypisat dokumenty, kde su zakladne otazky ako pouzivanie detskej flase (rozumej tie s cumlami) ano / nie a ako dlho, to iste cumel - ano / nie, dokedy, cmulanie palca - ano / nie, dokedy, hryzenie predmetov ako pera a mohla by som pokracovat.
U nas v rodine mam mierny predkus na jednej strane len ja - cmulanie palca, bez cumla, ale rovnako posobi aj cumel
Dolezite je, cumel vcas odstranit, odporuca sa cca v 8 mesiacov, udavany je priemer, lebo kazdemu dietatu zacnu zuby rast v inom veku, ale ked uz zuby rastu, je cas cumel odstranit.

anonym_da747a
8. okt 2025
@anonym_7a4197

@anonym_7a4197 este posledna vec, mozes mat povedzme rovne zuby aj pri pouzivani cumla, ale co je zasadne, vytvara sa ti zuzene podnebie a to je zalezitost, ktoru na prvy pohlad nevidis u nikoho, predpokladam, ze nikomu sa nedivas do ustnej dutiny a nikto ti neotvara usta len tak na poziadanie. Ale skus to s manzelom, priatelom ako experiment alebo so surodencami. Prirodzenym vyvinom - ako som spomenula vyssie, dojcenie, tuha strava a minimalizovanie makkej stravy (samozrejme dieta moze jest obilninove kase, kremove polievky, zemiakovu kasu a pod, ale nema to tvorit gro jeho jedalnicku, lebo dieta sa ma stretnut so vsetkymi konzistenciami a texturami) a taktiez pri minimalizacii kazitok ako su slamky, savicky a necmulanie cumlov a prstov sa vytvara prirodzene podnebie v tvare obluka, vsetkymi tymito kazitkami dochadza k predlzeniu a zuzeniu podnebia, to ma za nasledok dalej dychanie ustami, nie nosom, zvysena chorobnost dychacich ciest a pod a s tym suvisi aj predkus, predstav si.

Mozno je alfou a omegou tvojich mylnych tvrdeni len to, ze sa neorientujes v danej problematike, nepoznas ju a nemas ani ochotu si ju nastudovat a ani len pripustit

linalinabizu
8. okt 2025

Ahoj , môj má 21m a momentálne začíname 3.tyzden bez cumla . Tie zaspávacie divadielka čo dáva viem ukľudniť iba tým, že uspávam na rukách a hojdam sa ( netuším dokedy to budem zvládať 💪) . Nič iné mi nezaberá ....., ani mlieko ,ani hladkanie, ani ťapkanie ,ani spievanie ,ani posunutie večierky alebo dlhší pobyt vonku aby sa vybehal...
Takže aj ja si rada prečítam rady od skúsenejších

petka5656
autor
8. okt 2025

Samozrejme aj zuby boli jeden z dôvodov odstránenia, ale nie ten podstatný a to, že si na ňom vybudovala extrémnu závislosť a v podstate by ho v ustach mala stále, ak by mohla. Všade kde boli dudle ich pýtala a museli sme dať tomu stopku. Neriešim rodičov čo sa rozhodli inak, každý si riadi život a dieta ako chce a vie. Ja som len rozmýšľala či nie je ešte nejaký trik alebo aspoň povzbudivé slova (pre mna 😅).

petka5656
autor
8. okt 2025
@linalinabizu

Ahoj , môj má 21m a momentálne začíname 3.tyzden bez cumla . Tie zaspávacie divadielka čo dáva viem ukľudniť iba tým, že uspávam na rukách a hojdam sa ( netuším dokedy to budem zvládať 💪) . Nič iné mi nezaberá ....., ani mlieko ,ani hladkanie, ani ťapkanie ,ani spievanie ,ani posunutie večierky alebo dlhší pobyt vonku aby sa vybehal...
Takže aj ja si rada prečítam rady od skúsenejších

@linalinabizu booooze, tretí týždeň? To som nechcela citat 🤣🙈 tie dudle by mali zakázať 🤪🙈

petka5656
autor
8. okt 2025
@cacorka2704

My mame 2 roky 1 mesiac vsetky cumle rozkusal aj ked dostal novy hned ho rozkusal viac nedostal. Cez den dobre ale vecer zaspavanie cca 23.30 az polnoc uz to mame takto skoro 2 tyzdne a nic nepomaha. Jedine asi vydrzat ale dudel mu uz dat nechcem.

@cacorka2704 a denný spanok? To sa mi doma uspať ešte nepodarilo. S dudlom mala spanok za deň a noc cca 12 hodín a teraz asi 8. Ja dúfam že sa to zlepší.

petka5656
autor
8. okt 2025
@stankadu

Staršia dcéra bola zavislá na dudle. Raz v noci ho tak vyplula, ze sme ho nevedeli najst. Tyzden trvalo, kym ho prestala hladat a zacala zaspavat bez problemov. Teraz už len vydržať a nekupovat druhý. A rozhodne nedavaj spat do auta, toho sa tak lahko nezbavite. Už vydrž, dlho to nepotrva 🍀

@stankadu pevne verim, že máš v tej poslednej vete pravdu 😅 lebo čo ona dokáže.. rozumiem aj jej, že je smutná a chyba jej to, ale vidieť už relatívne veľké dievča s dudlom nie je pekne. Tak snáď to doma zvládneme.

linalinabizu
8. okt 2025
@petka5656

@linalinabizu booooze, tretí týždeň? To som nechcela citat 🤣🙈 tie dudle by mali zakázať 🤪🙈

@petka5656 ono to bude aj tým že mu ASI lezú 2.stolicky tak je taký uplakany viac. Má svojho mojkacika ktorému keď hryzie hlavu tak si ju strká až do hrdla aby spravil ten správny hryz 😅.

petka5656
autor
8. okt 2025
@linalinabizu

@petka5656 ono to bude aj tým že mu ASI lezú 2.stolicky tak je taký uplakany viac. Má svojho mojkacika ktorému keď hryzie hlavu tak si ju strká až do hrdla aby spravil ten správny hryz 😅.

@linalinabizu naša si vyslovene nevie nájsť “svoje miesto” pri zaspávaní. Je mi jej ľúto, viem, že jej to chyba. Ale už sa spat nevrátime, musíme to vydržať. Cez deň je oveľa príjemnejšia, len teda tie spanky 🫠

linalinabizu
8. okt 2025
@petka5656

@linalinabizu naša si vyslovene nevie nájsť “svoje miesto” pri zaspávaní. Je mi jej ľúto, viem, že jej to chyba. Ale už sa spat nevrátime, musíme to vydržať. Cez deň je oveľa príjemnejšia, len teda tie spanky 🫠

@petka5656 úplne rozumiem, môj si cumel pýtal ( mal ho iba na spánok ) možno prve dva dni potom už nie ale cirkusuje kvalitne - musím nás zamykať v izbe lebo sústavne odchádzal preč 🤦

anonym_b3ff9b
8. okt 2025

@petka5656 vydržať, keby ste ho zrušili pred rokom, išlo by to lepšie. Upravi sa to, pridaj pohyb vonku poobede, hádam zaspí skor

amelie2017
9. okt 2025

My sme synovi zrusili na 3. narodeniny, odletel na baloniku k inemu babatku. Cez den ok, ale to zaspavanie bolo priserne. Pred tym zaspal do 2 minut, bez cumla asi 2 hodiny. Trvalo to cca 2 tyzdne, potom sa to zlepsovalo a do mesiaca zaspaval ako pred tym. Ozaj treba vydrzat.
Starsej dcere zakazal cumel/flasku/lyzatka zubar, ked mala okolo 3 rokov. Povedal nam, ze sa jej uz zacina deformovat paladar. Vedel to porovnat, lebo sme tam boli cca pol roka pred tym. Pre nu boli doktori svati, takze cumel sama zahodila a nebol ani problem so zaspavanim.