icon

Ako vychovávate svoje deti?

bubinko83
9. nov 2011

Chcem sa spytat ako vychovavate svoje deti,myslim tym či ich vediete k upratovaniu si posebe a tak? POznam mamičky chlacov ktore po nich upratuju všetko a pride mi to divne.Aspon ja chcem svoje dieta pripravit dieta do života tak aby bolo schopne sa o seba postarat aj ked nas tu nebude. Robim to zle? Ved niektory ludia si ani len taniere zo stola neodložia.

annaopialova
9. nov 2011

@najorbitka ano tak to ma byt ty najlepsie vies co na tvoje deti zabera

irriss
9. nov 2011

@najorbitka
k preklepu- to byl pokus o vtip : najorbitka=majorbitka (n-m)..nebo taky: na jar bitka...proste jsi mne rozesmala... 😀

No a k Sicilii tam je to vuuubec komplikovane, tam se zastavil cas...pokud ma nekdo dceru takto "cistou" - t.j pannu tak se o ni snazi ruzni muzi...jsou k tomu povolany tzv. mistni dohazovacky a je to ve smyslu: ja mam 10 ovci a ty mas 10 krav..udelame spolecnou farmu? Pproste nikdo nesmi byt tatny..ale to sem nepatri..i kdyz to je stale o vychove...to by bylo spis tema na "prevychovu" 😨 😨 🤐 🤐 :

najorbitka
9. nov 2011

@irriss Jááááááj 🙂 už chápem.Inak to má byť ako naj Orbitka-.To sú žuvačky.Volakedy dávno som si hladala nic a Orbitka bola už obsadena tak som si povedala že ja budem Naj 😉 To len na vysvetlenie.A hoci na sicílii može byť krásne tak som rada že žijem tu 😀 Musím tu síce bojovať so starými rodičmi aby moje detie vedeli niečo robiť,ale asi je to lakšie ako spavať v posteli s ....hoc aj s mamou.

tea333
9. nov 2011

@irriss Sicilia ma uchvatila, je tam nadherne, ale pre toto by som tam nezila.Teda na juhu Talianska celkovo 😒 Sardinia mi v tomto pride trosku menej tradicna, aj ked je to mozno to iste 😅

irriss
9. nov 2011

@tea333
podobne...vel'mi podobne.. 😀 🤐 mam tu kamaradky ze Sardinie - je to prakticky tady cely kraj prave s nima "promichany"... 😉

Ono je to tezke posoudit - Jih Italie a Sever Italie...o Jihu se tvrdi ruzne osklive veci, ale osklive veci jsou vsude a navic mi prijde, ze vse je to stejne (jen jde o predsudky)..mozna je Jih zrodem - pramenem , ale ver tomu, ze "voda z neho" je prave tady na severu....Mame to podnicene vedome i z filmu, vychova i zivot je jiny, i kdyz jsou zmeny...ale pomale.ze starych osedliku jen malokdo vycestoval dal nez k brehu ostrova a pak je to znat ve vychove at uz synu ci vnuku..preci jen "rodina" tam funguje jinak - vetsinou se "veli" 😠 bud toto misto zaujima nejstarsi clen rodiny nebo muz...z vlastni zkusenosti bych rekla, ze je nejhorsi : Nejstarsi General v cerne sukni... 😉

tea333
9. nov 2011

@irriss Tie stare talianky su naozaj take akcne, ze? 😀 a nestretavas sa s nepochopenim, ked vychovavas na taliansky vkus "liberalne" ?

hoogy
9. nov 2011

@bubinko83 robis to spravne. my nasho maleho od maicka vedieme k tomu aby si vedel upratat a tak.ale zase ja to beriem tak ze vsetko s mierov. nezblaznimsa ked jeden den nebude upratene a radsej pojdeme von. ale ked treba uprace pekne na poziadanie.

irriss
9. nov 2011

@tea333
Ja jsem velmi liberalni typ, i proto ze jsem mela "Sicilii" doma v Cechach....urcite "veci" jsou bez hranic... ☹

Bydlela jsem na Sicilii, pracovala jsem na Sicilii a kdyby to muj manzel HODNE chtel, tak bych tam i zustala ci se tam vratila...(dokud se mi devcata nezamiluji tady) - bez nich bych uz neodesla... 😉

Tchyni je 86let - juj pred par dny mela narozky (ale u nich v rodine se nic neslavi)- zapomnela jsem..mela 87let... 🤐
Kazde utery i nehlede ke svemu fyz. stavu "splha na lustry a cisti"...a "dcerka je u stolu a louska orisky - neco jako Marfuska v Mrazikovi... 😀
Kdybych sla na Sicilii, urcite bych nebydlela s nima, i kdyz je tam volno...asi bysme se vzajemne... 🤐 🤐 🤐

tea333
9. nov 2011

@irriss a co tvoj muz? ked vyrastal u takej vsemohucej mamky? 🙂
ja mam pocit, ze na Slovensku vladnu skor muzi. Poznam viacerych despotov 😒 Jeden nas znamy zakazuje svojej manzelke aj svojim dceram (15 a 13) aby sa malovali.Drzi si ich pekne nakratko a mne sa to nepaci.Dievcata z neho maju strach.Podla mna by rodicia mali byt detom partneri.

irriss
9. nov 2011

@tea333
Zial znam-poznam co to znamena mat' z otca strach..mam takeho otca..shodou okolnosti je zo Slovenska... 😀 😀 😀

Mala som strach uz ako dievca..on sa teraz vel'mi snazi ma ziskat, ale mna to stale boli a neviem sa k nemu chovat' s Laskou..som cudzia, on sa tak ku mne choval a mne tento sposob a role ostala..zial...ine to uz nebude..lebo som to skusala..ale nic..nedokazala som porucit svojmu srdcu ani odpustit...neviem...ci to kedy dokazem..

sisaha
9. nov 2011

@irriss nie je to jednoduche, ale niekedy si ludia az na stare kolena uvedomia ako ublizovali druhym..Opat jeden priklad z mojho okolia. Dievca - dnes uz dospela zena sa s otcom nestykala od svojich 18 rokov, kedze vzdy na stretnutie prisiel opity. Prestala kontaktovat tym padom aj svoju babku, aby ho tam nahodou nestretla. Nedavno stretla svoju babku na cintorine, kde si vyrozpravali vela veci a medzi inym jej povedala, ze jej otec bol potrestany za to co robil - ostal na voziku po operacii troch velkych nadorov v hlave... A povedala jej, ze treba odpustat, aj ked to je niekedy tazke a snazit sa zabudnut na to co bolo zle...

tea333
9. nov 2011

@irriss teraz si ta ziskavat musi, ked uz nema nad tebou ziadnu moc 😒 Moji rodicia ma vychovavali velmi liberalne, ale nezvladali moju narocnu vychovu.Vzdy som mala vlastnu hlavu a robila som vela vela hluposti.Moj otec to par krat nevydrzal, pukli mu nervy a dostala som facku. par krat ma dokonca zbil.Aj ked tychto situacii nebolo vela,len par za cely zivot, doteraz mu to zazlievam a vsetko si velmi dobre pamatam.
Nie je lahke odpustit rodicom krivdy, a ja sa uz o to ani nepokusam..

vefi89
9. nov 2011

@bubinko83 veľa krát upratujeme spolu, hravou formou... kocky máme vo vajlingu, a keď ich rozhádže, tak ich upratujeme formou, kto trafí kocku dnu... ak farbičky, tak poviem, že farbičkám je na zemi zima... neuloží dôkladne, ale snaží sa... ale ak si má upratovať čisto sám, tak sa mi kašle na to... verím ale tomu, že vzhľadom na jeho vek je to v norme 🙂

irriss
9. nov 2011

@sisaha
Napisu Ti jen toto... 😢 😢 😢 na jine nemam momentalne silu.. 😉 vsak se zname... 🙂

Tvuj prispevek se i casove shoduje na mne..jen to "piti" je rozdil...
- u nas se nejedna sice o nadory, ale o zdravotni stav ano...
Babicku jsem videla take az zhruba po 18ti letech... ☹

najorbitka
9. nov 2011

@irriss toto sú velmi smutné veci keď musíme mať strach z rodiča.Dokonca aj v dospelosti,aj ked teraz to už neni strach,len taky neurčity pocit.Ja mám ocina suprového,aj keď mi kazí trošku tú vychovu detí 🙂 Ale zas moja mamina je .......iná.Ale to by bolo na véééélmi dlho.

sisaha
9. nov 2011

@irriss ja ti rozumiem, ty sama najlepsie vies co vsetko tam bolo.. 😉. Ani ta zena sa napriek tejto informacii ze jej otec je na voziku nerozhodla s nim opäť obnoviť vzťahy. Ale s babickou si slubili, ze si napisu a ked pridu na Slovensko, tak aj navstivia...Tentokrat ma istotu, kedze on byva v inom meste a je na voziku, ze ho tam nestretne.. 😒

irriss
9. nov 2011

@sisaha
ja som sa s nou stretla pred par rokmi, boli sme za nou na Slovensku...venovala som jej Vianocne sviatky po boku svych uz teoreticky velkych ale nepoznanych vnucat. poviem Ti, ze to bolo vel'mi pekne stretnutie, ozaj to bol velky darcek..skoro ho "neuniesla"...bola vel'mi rada a povedala mi, ze vie, aky je ocko a ze aj ona z noho ma strach...preto ona sa vzdy snazila ho zastrasit viac ako on ju...zvlastny pripad... ☹

p.s. ale mojho dedka - zlateho cloveka a ineho ako su oni dvaja..som uz nezastihla...tomu jedinemu som odpustila, dufam, ze aj on, mi odpustil, ze som ho uz nezastihla.....robil najprv v Poprade na letisku pak v Kosiciach v zeleziarni , jazdil domov len v sobotu a v nedel'u sa vracal ...asi vedel preco... 😢

sisaha
9. nov 2011

@irriss vies, ono starí rodicia by pre svoje vnúčatá zniesli velakrat aj modre z neba a niekedy ich vlastne deti vedia poriadne potrapit...ale zial, oni nezodpovedaju za svoje dospele deti co robia... Som rada, ze aspon s nou bolo to stretnutie pekne..Ja tiez so svojim otcom nevychadzam, a to byva odo mna asi 3 km. Nezaujima sa..

irriss
9. nov 2011

@sisaha
V tom vzdalenost nehraje zadnou roli.. ☹

Ja jsem byla pro babicku vnoucka a nezamezila tomu, abychom se nestretavali...neudelala nic, pochopila jsem to az ted, kdyz mi rekla, ze se bala otce - jejiho syna...

sisaha
9. nov 2011

@irriss no to su take smutne pribehy....ale necudujem sa ti, ze mas taky postoj aky mas..prepacit mozno clovek vie, ale zabudnut nie..

irriss
9. nov 2011

@sisaha
asi tak..doufam, ze nekdo nema pocit, ze jsme se vzdalily od tematu..rekla bych osobne, ze ne..
nase posledni prispevky jsou jen dukazem toho , kdyz to rodic prezene... 😠
zlata cesta neni...takze "Babo rad"..a jak rika moje nejl.kamaradka: "Nez to zacnes resit, nech to vyhnit..." 😀
p.s. funguje to.

sisaha
9. nov 2011

@irriss suhlasim...velakrat su rodicia neobjektívni pri výchove detí a potom to dopadne tak, ako to dopadne.. a oni sa cuduju, kde sa stala chyba??

irriss
9. nov 2011

@sisaha
podle mne k tomu dojde pri honbe za "perfektnosti a dokonalosti" kdy se prestava myslet, protoze oslepnou pri tomto honu za necim, co sice mozna videt je, ale je zaroven abstraktni..protoze tomu predchazi "bolest"
kdyz je krasne uklizeno, muze byt nadsena navsteva, spokojeny rodic - ale nesmi se zapominat na to, jakym zpusobem byl uklid proveden, pokud "pomoci bolesti, utrpeni a place"..i to vino pro hosty by se melo stat octem v ustech dotycneho 😠 😠 😠 😠
p.s. vetsinou je i dana detska dusicka z mista dukazu o perfektnosti vyhozena do sveho pokojicku, neli rovnou na zahradu... 😠

halienka
9. nov 2011

Ahojte babky, ja len toľko, že som niekde čítala, že deti zhruba do tých 4 rokov nechápu význam "upratovania". Tie maličké deti to robia preto, lebo to berú ako hru, nechápu ten dôvod, prečo sa to robiť musí, oni sa jednoducho hrajú, baví ich to, a ešte sú za to aj pochválené. Potom zrazu príde vek medzi tým 3-5 rokom, kedy si vraj uvedomia, že to nie je hra, ale je to činnosť, ktorá sa robiť "musí", a vtedy nastáva ten zlom, zrazu už to robiť nechcú, treba ich do toho nútiť atď. Ja teda osobnú skúsenosť ešte nemá, moja malá má len 2 roky a zatiaľ to fakt berie ako hru, baví ju so mnou vešať prádlo, zametať metličkou, utierať handričkou a podobné činnosti, tak uvidíme, či nastane ten zlom alebo ako to bude. Ale keď som sa o tom bavila s viacerými ľuďmi, čo majú staršie det, dokonca aj moja mama to hovorila o mne a bratovi, že veru takto t o bolo, že keď sme boli maličký, tak sme boli takí zlatí, zo všetkým sme jej chceli pomáhať a potom to nejako zmizlo a už musela všetko hovoriť 3x aby sme to spravili. 😀 Podľa mňa je teda asi dôležité zvládnuť ten "zlom" nejako, aby tie deti z toho upratovania mali stále dobrý pocit a nie že to "musia" robiť na úkor svojich hier. Akurát že musím porozmýšľať, že aký prístup by bol najlepší 😀 Ešte neviem... 😀 Každopádne som za učiť deti samostatnosti, či už chlapcov alebo dievčatá, v živote sa im to môže len zísť. Aj keď poznám aj tie "vychcané" povahy, ktoré to proste robiť nikdy nebudú a vždy si dokážu nájsť niekoho, kto to za nich robiť bude 😖

zuzana_m
9. nov 2011

hehe,moja kamoška ma muža,ktory ked je u svojich rodičov,tak reve na mamu:mamiii chcel by som pomaranč. a ona beži,dobre že si nihy nedolame, olupe mu pomaranč,všetko biele ešte zoškrabká dole, a krásne na mesiačiky mu ho naporcuje. Tak isto aj jablčko hahaha 😀 Dokonca ked boli na dovolenke, tak sa im nasačkovala do bytu a vysavala,umyvala dlžbu,vyprala im veci,vyžehlila atd.,a ked sa vratili samozrejme sa s tym pochvalila že im dala do poriadku bytik....ona by bola schopna mu aj ritku vytierat po velkej keby chcel 😝

zuzana_m
9. nov 2011

A ku teme: ja mam 4 ročneho syna a už asi rok ho vedieme ku tomu,že si treba po sebe upratať. Hračky, poharik,tanierik. A velmi rad mi pomože s vysavanim napriklad 🙂 Ja som za to,že treba detičky pomaličky viesť ku tomu,samozrejme pekne ,milo, neznechutiť im to. Nech sa vedia o seba v živote postarať. Chcela by som vychovať syna tak,aby mi nevesta nemohla vykrikovať,že nič nevie 😉 Dufam,že sa to podari. Moj muž vie všetko a neštiti sa ničoho,ale jeho naučil život,mama sa na neo vykašlala ked bol maly. Inak ja už ako decko som musela doma robiť poriadky a pomáhať a pride mi to normalne. dostala som za to usmev,podakovanie mamy za pomoc. Niektore moje spolužiačky za to dostali peniaze, ale s tym nesuhlasim. Moj brat nemusel robit nikdy nič, a teraz má pomaly 17 rokov a absolutne nepomože. Ked ho mama poprosi aby umyl riad, vrieska po nej, ani smeti nevynesie, nič. Ked vylezie z postele, nič, neustelie. V šuflikoch jeden velky bordel. Ale už je neskoro ho niečo učiť,hadam mu docvakne časom. Ja si preto myslim,že dieťa treba zapajat do domacich činnosti od mala,aj formou zabavy, spoločnej prace atd.

jolinka
9. nov 2011

ahojte baby 😅
zaujimava tema... i jej odbocky 😉 😉 😉
ja som pomerne tolerantna k miernemu neporiadku a tak asi tazko vychovam zo svojich deti tazkych pedantov. 😝 spravim co je potrebne a uzitocne, prach z klucovych dierok teda ale nevymetam 😅 deti k pomahaniu vediem [alebo sa aspon snazim...] stylom Robime to a to lebo je to potrebne.... Upraceme hracky, aby sme mali peknu izbicku, nasli sme svoje veci a citili sa prijemne. Uvarime aby sme mali co jest. Vvyperieme aby sme mali ciste saty atd... proste dat tej praci nejaky kladny zmysel.
Najhorsie je sklznut do hnevu [bohuzial i to sa mi stava 😢 ] a nadavat na bordel, zvysovat hlas a rozkazovat. 😖 😖 hm, to bud deti zo strachu upracu alebo pride odpor a hnev sa zvysuje... 😠

moj mm je inak z rodiny, kde muz zene nepomahal s tzv. zenskymi pracami a tak svokra kedze nemala dcery, naucila pracam synov a tak moj muz umyval doma riady, zavaral ovocie atd.... potial vyzera vsetko super, keby svokra nevyznavala nazor, Ze OK, mne mame ste pomahali ale svojim zenam nemusite. 🤐
... a tak vzdy ked pristihne svojho syna ako umyva riad, zacne mu nadavat do buzerantov [ked pomahal jej samozrejme buzerant nebol...] hneva ju ked jej syn robi hocijaku v uvodzovkach zensku pracu ktoru by som mala predsa robit ja, nevadi ze prave kojim alebo robim nieco ine, vsak ked to skoncim mozem to spravit, zatial nech synacik oddychuje na gauci i tak ma zivi 😖 kym ja hliviem na materskej so 4 detmi...
raz sa dokonca normalne rozplakala, ked sa dozvedela ze muz SAM chudak struhal a nakladal vecer kapustu do suda, kym ja som spala.... sam ma poslal spat, ja v 8 mes. tehu cely den na krku 2 male deti z toho jedno z autistickym spravanim 🙄 vecer som usinala na nohach.

teddynko
9. nov 2011

@jolinka máš úžasnú svokru...bŕŕŕ 😒

halienka
9. nov 2011

@jolinka jéžinkove, to je tiež svokra na "zabitie" 😀 😀 😀 ešte šťastie, že tvoj muž to berie správne a pomáha 😉 🙂 čo jej vraví na takéto výlevy?

jolinka
9. nov 2011

@halienka nic, na to niet slov... nastastie sme so svokrovcami malo v kontakte {tieto veci okolo pomahania su ale len slabym odvarom toho co nam u nich vadi ☹ to by bolo nadlho a mimo temy... } a mm nie je nejaky mamkin manznacik typu co mamicka povie, to je svate.