icon

Ako zabrániť deťom používať telefón pri jedle?

9. mar 2024

Ahojte baby, zachvilu zaciname s prikrmami a ked vidim vsade okolo seba deti ktore sa nevedia najest bez toho aby mali nieco zapnute na telefone tak zacinam mat celkom obavy.
Nikoho sa nechcem dotknut, je to kazdeho volba.
Ja by som, ale tomu cchcela predchadzat a ci mi s tym viete poradit.
Myslim, ze matky davaju ten telefon za cielom nech dieta je a nech sa nerozptyluje inak tak mu nieco pustia.
Ako ste docielili, ze dieta sa pekne vklude svami naje? Vsetci spolocny obed za jednym stolom 🙂

Strana
z2
yoxinka
9. mar 2024

@liv1
Moja švagriná mala dvojičky, chalanov. Tie deti dokázali za 15 sekúnd bez dozoru vyrobiť apokalypsu. Ona s mužom sú také mestské kaviarensko reštauračné typy. Vkuse jedávali vonku, stretávali sa s kamošmi atď. Ako sa jej narodili deti a dostali sa do veku, že teorericky sa s deckom dá isť do reštaurácie, tak riešili čo a ako. A práve to, že oni odmietali posádzať deti pres telefón spôsobilo to, že na nejaký čas proste do reštík nechodili. Keď prišla mama, postrážila deti a oni vybehli na večeru alebo tak. Ale povedali si, že sa toho radšej vzdajú akoby tam mali riešiť deti alebo ich nechať čučať do mobilov. Dnes majú chalani 12 rokov a sú to veľmi šikovní a distingvovaní chlapci, chodievajú s rodičmi pravidelne do reštaurácií. Nič im neušlo.

jajanka31
9. mar 2024

My sme nechceli tiez, ale narodilo sa nam predcasne s velmi malou vahou. A cokolvek som skusala bez rozpravky jest nechcel. Uz ma 2 stale je s rozpravkou a ja som rada ze je aj ked ma vahu stale pod hranicu k jeho veku... tiez sme mu davali vela vitaminou a liekou. Akonahle videl ze som tam kvapla kvapku niecoho, nechcel.. ked pozeral rozpravku v pohode som mu nakvapkala aj za mna nechutny ryby olej ktr. Musi jest 5ml... teda to su aj 7 lyzicky s polievkou.. ja som spokojna lebo mi kvoly tomu je.. samozrejme casto skusame aj bez toho ale az po tom co zje lieky.. niekedy nieco zje aldbk uz nic..

jajanka31
9. mar 2024

@thoughtfulweirdo nase s telefonom je a tiez nemame kludne stolovanie... teda vysledok podla mna je taky ze pokial nema min. 4 roky tak sa moze stat hocico.. chce to cas..

stanislavicenka
9. mar 2024

Mam 2 deti, teraz maju 5 a 8, nidky nejedli s telefonom, pri telke. Podotykam, deti boli obaja nejedaci. Toto som nikdy nedovolila, aj ked to niekto chcel oresadit. U nas sa je v kuchyni za stolom, bez akekolvek elektroniky, ci zapnutej televizie.
Da sa to, a je to normalne a takto to je prirodzene. A dolezite je ist prikladom

kate_cs
9. mar 2024

Jednoducho som im ten telefón, alebo tablet nedala. Vybavené. Ja som zasadne proti tomu a podľa mňa je to zlyhanie rodičov. Dieťa do 2 rokov nemá čo pozerať do obrazovky. A už vôbec nie pri jedle. Moje deti majú 3 a 5 rokov a tablet či mobil je stále tabu.
Starší syn bol slabý jedák, ale to nie je dôvod dávať pred neho mobil. Jednoducho sa rozjedol časom. Dolezite je nepovoliť, ak mu raz tu obrazovku dáš, nie je cesty spat.

stanislavicenka
9. mar 2024

@kate_cs amen. Presne tak

kate_cs
9. mar 2024

@stanislavicenka ďakujem. Ja som na toto priam alergická. Koľko malých deti vídavam s mobilmi či tabletmi v rukách. Moje deti sú naučené, že mobil je môj a hotovo. Ani nevedia, že môže ísť z neho pre ne zábava a tak ich nezaujíma. Je to na nás, rodičoch, ostatne sú výhovorky.

jajanka31
9. mar 2024

@kate_cs qle su rodiacia ktorym to nevadi.. ja rada pustim svojmu dietatu rozpravku preco aj nie.. tesi sa a nieco sa uz z rozpravok aj naucil. Ja mam 34 a tiez som ako dieta co si pamatam jedla pred telkou a neboli to ziadne rozpravky kde som sa nieco mohla naucit ale jednoducha maria, ci spravy.. a vsetko mozne co vtedy islo na stv..

kate_cs
10. mar 2024

@jajanka31 skús si prečítať ako obrazovka vplýva na mozog dieťaťa a jeho vývoj. Toľko k tomu. Ja viem, že sú rodičia, ktorým tl nevadí, lebo nie každý má rovnaké znalosti v tejto téme.

deedol
10. mar 2024

ako pisu ostatne baby, proste ho nedas. a ani nic ine (knizky, pesnicky atd.) proste ked sa je, tak sa je. neocakavaj, ze zje vela, a nikdy nenut do jedenia (naozaj netreba, aby dieta zjedlo vsetko, co ma nalozene). okrem toho odporucam jedlo podavat cca v rovnakych casoch a ak sa da, tak na rovnakom mieste - pri stole. ideal je jest spolu, ale pri prvych prikrmoch sa mi to moc nedarilo 🙂

stanislavicenka
10. mar 2024

@jajanka31 ja ti chcem len poopravit nazor, z cumenia do tabletu telefonu sa 2 rocne dieta nema co naucit. Toto je mylny nazor rodicov a vsetci odbornici ho vyvracaju🙂. Je to take ospravedlnenie teba samej, ze si hovoris, ze to nie je take zle.

margaretka_
10. mar 2024

My sme tiez nikdy nezabavali deti pri jedle. Ja som chcela, aby si uvedomovali, ze ak su hladne, treba sa najest a nikto iny to za nich nevyriesi. Jedavali dost malo, ked sme zacali s prikrami. Tak na to treba dost trpezlivost, aby to clovek tak neriesil. Ale aspon uz chapem babky, ze sa tesia, ked druhym chuti. A tiez sme detom velmi skoro dovolili skusat, aby jedli same. Ked uz vedeli sediet, tak dostali lyzicku a viac menej to mohli skumat ako chceli. A ja som ich druhou lyzickou krmila. Ano, bol z toho brutal bordel. Mladsi jedaval len v plienke a po jedle rovno sprcha 😀 ale naucili sa jest sami velmi skoro. Samozrejme sme mali pravidla, ked uz vyzeralo, ze sa s jedlom fakt len hra, pripadne naschval hadze na zem, asi si najedeny, hotovo 🙂
A nikdy som nepraktizovala take to nahananie deti po byte, aby nieco zjedli, lebo ja mam pocit, ze maju hlad a mali by nieco zjest. Si hladny, ty to mas vediet prvy, tak si vypytaj. Mna to dost vytaca, ked vidim, ako je dieta niecim zaujate a niekto mu strci jedlo do pusy. Ono ani neeviduje, ze je 🤷‍♀️

Edit: citam po sebe, tak aby nedoslo k omylu, nemusia si jedlo iba pytat, normalne im pravidelne ponuknem a nachystam, ale ak chcu jest, treba prerusit hru a prist normalne k stolu

tiika
10. mar 2024

Pri jedení som telefon nedávala a tak to i vyzeralo. Vrtela sa, nevedela obsedieť, dokopy nič nezjedla, po hodine od raňajok bola opäť hladná… a vieš čo, nevadilo mi to, i tak som nedala, neriesila som to mobilom ale v sebe. Raňajky sme zabalili a zjedla ich na vychadzke, jedla viackrát za deň, postupne sa naučila zjesť viac a odkedy začala chodit do škôlky a papa s ostatnými, je to uplne bez problémov.

jajanka31
10. mar 2024

@stanislavicenka naucil sa, hadam si poznam svoje dieta, ze viem ze niektore veci co robi a hovori ma z tv, lebo inde to nemalo kde vidiet... nemusis poopravovat moje nazori nemam 5..a evidentne som inteligentnejsia a tolerantnejsia nez ty. Lebo ti neberiem tvoj nazor. Vsetci sme pozerali tv, neskor pocitace a sme tu. Normalny, zdravy a dokonca aj oci mam ok.

jajanka31
10. mar 2024

@kate_cs mam dostatocne znalosti a svoj nazor nezmenim len pre to ze sa nepaci niekomu na mk. Dokonca sama doktorka nam odporucila ze treba pustit, ze je to urcita forma vzdelavania..a okrem toho som tiez precitala niekolko knih.. ja nie som generacia z 65, ale porevolucna a ked bratranec dostal prvy pocitac, ktory mal obraz rozrastrovany ako des, s malou obrazovkou,aj tak sme presedeli pri nom cele hodiny. Nic nezvycajne. A sme tu zdravy zivy vsetci mame vysoke skoly, dobre platene roboty, ovladame cudzie jazyky... nestali sa z nas dementi len pre to ze sme pozerali tv... a nie sme jediny

jajanka31
10. mar 2024

@stanislavicenka a cumis akurat ty... ja sa nemam komu ospravedlnovat.. a sama sebe sa neospravedlnujem nikdy.. nie som na hlavu ze sa budem sama sebe ospravedlnovat.. to co je..

pkgirl30
10. mar 2024

dávam telefón len vo vyhrotených situáciách a to len keď sme vonku, skôr kvôli druhým ľuďom aby sa vedeli v kľude najesť....doma vôbec, je mi jedno ako dlho bude jesť a či vôbec chce, nikdy som do jedla nenútila, ak nechce ozve sa neskôr že je hladný...to my rodičia sa musíme naučiť ako by telefóny neexistovali , dieťa si to nevypita keď to nepozná

stanislavicenka
10. mar 2024

@jajanka31 okrem tychto znalosti ta treba poopravit aj v gramatike. Kludne si tvrd co chces, a chod proti nazoru ludi, ktori su odbornici. Kradnes svojmu dietatu fantaziu, okrem ineho

stanislavicenka
10. mar 2024

@jajanka31 ty mas fakt nazory, zena. Kedysi ludia upalovali bosorky na hranici, a dnes sa to nerobi. Tieto tvoje porovnania. Chcela by som vidiet lekara, ktory odporucit 1-2-3-4 atd dietatu, ze ma sledovat nejaku obrazovku, aby sa vzdelalo. Opat to bude nejaky tvoj zvlastnu vyklad skutocnej reality. Predpokladam, ze dietatu davas nieco cumiet aj v cakarni u lekara. Z toho sa mi tiez rozum zastavuje🤦

jajanka31
10. mar 2024

@stanislavicenka moje dieta necumi a rozum sa ti uz davno zastavil

jajanka31
10. mar 2024

@stanislavicenka tak odhod ten telefon a necum don ked ti tak zatemnuje mozok.. ved pred 200 rokmi do nich ludia necumeli tak ani teraz.. odhod vsetku elektroniku a vsetky vymozenosti..

Strana
z2