Ako zareagovať na detskom ihrisku?
Mám syna,zachvilku dva roky. Na ihrisko moc nechodíme ale keď už ideme tak ako by ste zareagovali. Sú tam také erarne hračky,že kto chce si požičia. A syn si ide zobrať napr hrablicky a druhé dieťa to vidí a rýchlo si to zoberie ono, aj s autom to tak bolo,že môj syn sa s tým už hral,a druhé dieťa si to vezme. Jeho mama si Kuka do mobilu alebo kecá a mne to príde také že čo ja mám vychovávať cudzie dieťa a zároveň mi je ľúto môjho že ho musím naučiť stát si za sebou
Hej, tam je ta hranica, ze jedna vec je, ze ked uz sa s tou hrackou nehra, tak zial, moze si ju zobrat ktokolvek iny. To ja vzdy detom vysvetlim, ze uz si sa s nou nehrala, tak teraz druhy to ma a ked to bude volne, mozes si vziat.
Druha vec je, ked cudzie dieta vytrhava z ruky a atakuje. Toto si deti medzi sebou NEVYRIESIA, lebo rovnako ako su nezrele sa delit a su sebecke, co ja plne chapem, mam doma dva exemplare, musia sa tomu ucit, prave v takychto situaciach. A zakrocit ma rodic, lebo ony su nezrele to riesit. Su teda dve moznosti, ked rodic agresivneho dietata nereaguje - bud ho usmernim ja (vacsinou to k nicomu nevedie), alebo odideme prec. Toto konkretne dievca bolo uz od pohladu tak neprijemne a nesympaticke, ze som mala az husiu kozu z neho. Nechcela som byt v jeho pritomnosti
Ihriska su osemetna vec..moj maly sa pride schovat Ku mne, ked.mu nejake dieta berie hracku. Vysvetlujem mi, ze si nemusi nechat a bol na seba velmi hrdy, ked si vzal Sam svoju hracku naspat. Ale davam pozor a vela vysvetlujem
Ja zvyknem povedať, ak sa výnimočne nejaké dieťa chová tak, že príde a vychmatne, "počkaj zlatko, on sa s tým už hral, máš tu veľa iných hraciek" na to sa nemá kto co uraziť. A ak by sa dotyčne dieťa rozrevalo, je mi to jedno, potom už si ho matka snáď všimne. Ale čo si všímam, tak matky väčšinou sú pri svojich deťoch a dozeraju na takého situácie, lebo vedia, že v určitom veku sú proste detičky mali chmantaci a chcu si naskreckovat všetko pekne pre seba. Považujem to za správne, dávajú proste dieťaťu vzor. Dieťa sa učí príkladom a určite je normálne, keď mu matka ako malému vysvetli x krát, že netrhame hračky z rúk, ale poprosíme. Nie ze trúbky sedia a kecaju, že sak dieťa sa oťuka a pochopí samo co a ako. Predpokladám, že tak fungujú aj v iných veciach, nepovedia dieťatu, že sa na WC používa toaletný papier, lebo veď jemu to raz dôjde. Asi tak. Ale ako píšem, vacsina mamiciek svoje deti po ocku sleduje a nedovolí také správanie. Naopak, teraz stretávame na ihrisku par z tých detí, ktoré matky neriešili, ved nech sa naučí, deti podrastli a ďakujem pekne. Viacerí sme sa dnes zhodli ze sa tie deti správajú tak, že malé deti vďaka nim musia opustiť ihrisko, pretože to nie je pre ne bezpečné. A to už musíme tie deti proste my ako cudzí ľudia napominat a učiť co je bezpečné. Majú od 5 do 9 teraz. A na ihrisku v jednom kuse
Ja som zvykla reagovať, že som oslovila môjho syna a povedala (nahlas aby to zrozumiteľne počulo to druhé dieťa, prípadne aj jeho mama) "Maťko, veď povedz chlapcovi, že nech ti tú kosačku neberie, pretože sa s ňou hráš teraz ty. Keď sa s ňou dohráš, tak mu ju dáš". To samozrejme platilo len o tých erárnych hračkách. A pritom som vždy kukala aj na to druhé dieťa. Väčšinou to druhé dieťa to pochopilo a zľaklo sa "cudzej tety" a keď nie, tak som môjmu povedala ako je takéto správanie škaredé, že keď sa niekto s niečím hrá, tak mu to neberieme z ruky a že aby to on takto nerobil.
Keď moje dieťa bolo skoro dvojročné sme boli skoro každý deň na ihrisku.. čo s ním robíš cely deň dnu?

Ja sa tiez zo synom hram a ked treba usmernujem kazdeho, ale v tych dvoch pripadoch co si opisala by som nezasiahla. Velmi dobre to poznam ze niektore deti (a niekedy aj ten moj) sa spravaju ako mali vladcovia ihriska a chcu vlastnit vsetky hracky o ktore ine deti prejavia zaujem, ale v tom veku je to normalne. Nech si to vyriesia deti same.