Ako zvládate prváka a novorodenca?
kto mate takuto skusenost, ze starsie, resp. najstarsie dieta ide do prvej triedy a do toho sa vam narodi dalsie dieta. pripadne tam je este aj skolkar medzi tym. ako ste to zvladali? ako ste si urcovali priority? ako ste sa stihali venovat prvakovi?
kazda rada a postreh potesi
Tiež ma čaká tento rok to isté, dcérka ide do prvej, synček má 2 roky a koncom augusta sa nám má narodiť tretie. Tatinko bude vodiť dcéru do školy každé ráno,novorodenec na 1.mieste a stredné sa musí začať osamostatňovať, ako nám to pôjde, uvidím a dám vedieť. 😉 😉 😉
no bolo to náročné, a moje nervy dostali dosť zabrať 😉 ale snažila som sa čo najskôr ako prišla zo školy a malý spal učiť sa s nou, lebo potom už mala myšlienky všelikde 😉 a ostalo nám to dodnes, vždy ked malý poobede spí učíme sa, aby som mala len na nu čas
Ja mam len dve deti, s vekovym rozdielom skoro 6 rokov. Ked isla starsia do skoly, mala mala pol roka.
Pravdu povediac, ani neviem, ako vychodila prvu triedu, islo to akosi samo. Kazde rano som ju vodila do skoly s mladsou v kociku alebo v satke, na obed sme zas chodili po nu. Zaciatky boli tazke kvoli tomu, ze starsej dlho trvalo, kym si zvykla, ze ulohy si proste MUSI napisat 😅 , a nie len ked sa jej chce, a podobne veci, ale tak zvykli sme si. So samotnym ucenim nastastie nebol najmensi problem, tak sa to dalo.
Mat medzi nimi este skolkara, no neviem, neviem... lenze ja tak celkovo si neviem predstavit deti hned za sebou, asi som moc pohodlna 😀
Chce to pevne nervy, vela lasky a organizacny talent. Vela stastia 🙂
no ja som mala tento predchadzajuci skolsky rok novorodena {maly mal necely mesiac 1. septembra} , prvacku... a medzitym na "zahustenie" dvoch skolkarov... 😉 😀 😀
zvladli sme to lepsie ako som ocakavala..najstarsia dcera bola velmi poctiva prvacka, vacsinu uloh si napisala velmi pekne v druzine, doma sme hlavne citali, celkove nemala ziadne vyrazne problemy so skolou, takze prvy rok presiel ani neviem ako.
Rano nosil deti do skolky a skoly manzel, ostala som doma s babetkom, upratala, uvarila, poobede som isla ja po deti s babom v nosici... Doma sa trochu pohrali, potom som skolkarom pustila trochu rozpravky alebo sa sami hrali s legom a citala som s prvackou, skontrolovala ulohy, pripravili veci do skoly...dokopy max. pol hodiny, neskor ked vedela lepsie citat si este sama vzala na citanie nejake rozpravky.
@jolinka JEj, máš 4 detičky, že je to krása 😵 😵 😵 Mne by mohol stredný ísť tiež do škôlky,síce má len 2 roky,ale je šikovný, ale,bude ešte rok doma na odporúčanie lekára. Takže budem musieť ešte sklbiť 2. ročné doma s novorodeniatkom. Dcérka má ešte ZUŠ hudobnú a spev už rok,tak to sa bude musieť zvládnuť pomocou babky.🙂
ja mam sice len jedno diet (bude tretiek) ale vedela by som si predstavit mat teraz babo, Adko je sikovny a v skole mu to super ide, takze v tom problem nevidim, dokonca ked tu mame malu neterku tak pomaha, zapaja sa, takze viem si to urcite predstavit ze by to skvele fungovalo, dokonca si to viem lepsie predstavti ako mat 2 deti kratko po sebe, s mensim vekovym rozdielom. Myslim ze tento vek. rozdiel cca 6-7 rokov je uplne skvely.
moj syn isiel do druhej triedy, ked sa nam narodila Klarka , a doma bol este aj moj druhy 2-rocny syn... boli dni, kedy islo vsetko pekne tak ako ma... Matko sa sam poucil, Kubko sa pohral v izbicke, Klarka spala... ale boli aj dni, a tych bolo ovela viac, kedy som nevedela co skor! Klarka sa budila, lebo Kubkovi padali na zem farbicky, flasa s cajom, misky s chrumkami a neviemcoeste... nervy mi isli prasknut, ked som popritom diktovala Matkovi povinny diktat alebo skusala anglicke slovicka... a snazila som sa, aby bolo doma co najtichsie, nech sa mala vyspi, aby bola dobra... najhorsie to bolo v jeseni a zime, ked sme boli vacsinou poobede vsetcii dnu... v jari sa uz ten dvojrocny pohral sam na dvore, Klarka pekne spala, mala uz svoj rezim... Matosovi som sa mohla venovat viac...
vela kamosiek, co maju take vekove rozdiely ako ja, dali to prostredne do skolky, a kym prislo domov, matka sa venovala tomu najstarsiemu, a dopoludnia tomu najmensiemu... vecer bola pohoda, lebo kazdy dostal svoje 🙂
@hajanka no, ja by som teraz prijala este tretie, ale aj keby som hned otehotnela, kym by sa narodilo, mladsia by uz mala 5 rokov.
Mne tento vacsi vekovy rozdiel aktualne vyhovuje, i ked ma samozrejme svoje nevyhody - napr. kazde dieta ma ine zaujmy - ale aspon nemusim riesit plienky 2x, denne spanky 2x a pod.
ja mam zatial tiez len jedno, ale rada by som tiez taky rozdiel tych 5-6 rokov, tak sa mi paci tato tema, ked tu mamicky napisete svoje skusenosti.
len jedno ma tak trosku zarazilo po precitani niektorych prispevkov- tak mi nejako prislo luto tych prostrednych deticiek ak su 3 deti..uz davno som sa zamyslala nad tym "udelom" prostredneho a hovori sa, ze poradie narodenia tiez formuje nasu osobnost a tak mi to prislo, ze tie prostredne su potom odsunute...na prvom mieste novorodenec, potom skolak a ten prostredny - MUSI sa osamostatnit, alebo je posadeny pred telku, alebo MUSI ist do skolky na cely den, nech sa mozu robit ulohy so skolakom a novorodenec ma klud...chudatko ten prostredny, ked este do toho vzdoruje, ked je mama na prasky, tak mozno aj vyfasuje...ja viem, ze to nie je lahke a nejako si to mamicky zariadit musia, len mi to prislo tak luto co sa tyka prostredneho drobca
@m.i.r.i hej, ja nad tymto tiez vela rozmyslam. Aj preto som rada, ze si moje druhorodene uzilo par rokov pozornosti 🙂 , do skolkyy isla az ako 3 a pol rocna a aj to len na pol dna. Co ak bude casom prostredne 😀
ALe zas na druhej strane, mat surodencov je podla mna velky dar osudu 🙂 , este aj ked dietko pride o postavenie najmladsieho milacika 😉
@m.i.r.i paci sa mi, ako si to napisala 🙂 ver, ze to mam na pamäti denno-denne, ale niekedy sa to naozaj neda... aj prave preto som si jakuba nechala doma a nedala ho hned do skolky, ked sa narodila mala... ale pisala som len to, ako zvladam - nezvladam povinnosti so vsetkymi 3 naraz 🙂 Jakubovi venujeme najviac mojkania, hladkania, pusinkovania... v kazdej moznej chvili mu davame pocitit, ze je najdolezitejsi... ja mam skor pocit, ze u nas je v pozadi skor ten najstarsi... tomu sa zase viac venuje manzel, myslim volne aktivity - byciklovanie, korculovanie, v zime lyzovanie... pred spanim sa vieme pekne porozpravat, vie sa mi zatial so vsetkym zdoverit, co som rada, ze nas vztah sa existenciou tych dvoch malych nepodlomil, predsa uz nie je sam...
@xlucia ahoj,tak mne sa narodilo babo keď mi išlo už druhe dieťa do prvej.a bolo to 4babo🙂a to tretie malo 2,5roka🙂ono to príde nejak sam tenpostup.keď drobci poobede spali išlo sa na učenie,keď boli hore sme sa s detmi hrali.a takto sa to sriedalo stale do kola.občas sa satršie deti učili same a mne doniesli len skontrolovatˇale určite to zvladneš aj ty,len musíš do toho dojsť.alebo si jedno posadiť na kolienko počas učenia a maš istotu,že sa venuješ obom rovnako 😉 veľa šťastia a pevne nervy
ked moj najstarsi isiel do prvej triedy prostredny syn nastupoval do skolky a najmladsi mal vtedy 6 mesiacov bolo to dost narocne ale dodnes mame zauzivane hned po skole sa deti naucia az potom idu von ak bolo babatko hore ucilo sa s nami na rukach ak spinkal bolo viac casu ale da sa to zvladnut teraz mam 3 skolakov jednu skolkarku a male babatko a najstarsi sa uci sam a s tymi dvoma sa ucim este stale a zvladam to 🙂 🙂 🙂 ani neviem ako 🙂 🙂 🙂
Tak nás ( mňa) to čaká od septembra 🙂....Kika do školy a druhé sa má narodiť v októbri 🙂 Snáď to nejako zvládneme 😉 Takže je to super téma.
ja mám prváčku.. teda od septembra už druháčku 😎 a "novorodenec" má 4 mesiace. a užívame si to 🙂 . ked bol este skolsky rok, tak hned po skole mala dcerka kruzky a chodila som po nu s kociarom. do skoly po vianociach zacala chodit sama /ale skola je rovno oproti nasej bytovke/. a ked sme prisli domov, najprv sme si oddychli, potom prisiel tatino z prace, on sa venoval mladsej a ja so starsou sme robili ulohy. potom sme sa vymenili, ja som zobrala mladsiu nakojit, prebalit a tatino sa so starsou hral. spolu sme boli na roznych vystupeniach, rodicovskych... a na koncerte /starsia hra na klavir/ mi mladsia cely cas spala. skolsky rok zletel ako voda a uz sa tesime na ten dalsi. 🙂
@veronika_pp hmmm to mas dobre. u nas je skola dalej. resp. jedna je aj tu, ale tam syna nechceme dat. nema dobru povest
@xlucia 🙂 Dá sa to. Ráno odvedie muž dcérku do školy, ja pre ňu chodím s deťmi, keď sa stredný dvojročný vyspí. Dcérka je celkom šikovná v škole, len sa jej musím denne venovať, inak by si zabudla i hlavu v škole a naopak. 🙂 Píem s ňou domáce úlohy keď maličký spí, alebo s ním na rukách. Ešte k tomu hrá denne na klavír, výhoda je v tom, že Kubko zaspáva pri klavírí, tak to je v pohode.
Nie je to prechádzka ružovým sadom, ale čo ťa nezabije, to ťa posíli🙂 😀
ahoj ja mám takýto prípad, mladšia má teraz 3 mesiace a staršia chodí do prvej triedy, no je to niekedy maraton, ale ráno ked môžu a niesú moji rodičia v práci tak mi odprevádzajú staršiu do školy, ked nie tak idem ja, a na obed chodím po školáčku ja aj s malou v kočiari, tá mi zaspí, utekáme domov, dáme si obed a hned sa začíname učiť, kým malá spí, niekedy to stihneme, niekedy nie...)))ale dá sa to, poobede sa už len hráme s malou, pozeráme telku, ideme na prechádzku, večer mi pomáha staršia s kúpaním...))))

ja som mala prvaka, stredna dcera bola ukazkova vzdoristka a novorodenec, fuu, bolo to dost tazke, prve bolo samozrejme babo, druhe boli ulohy a stredej dcere som sa nemala kedy venovat, ale ved na to su tatinovia 😀 😀 😀