Aký je váš názor na takýto vývin charakteru?
Včera som bola s mojou princeznou na prechádzku,pridala sa kamarátka a jej známa....Padla reč na "všetko sa ti vráti na tvojom dieťati" na to som poznamenala že veľa robí výchova,známa mojej kamarátky na mňa pozrela akoby som jej deti na raňajky pojedla....Ale čo sa stalo potom to mi rozum zastavilo...V kočiari mala 2-ročné dievčatko a 5-ročného spratka (prepáčte nemám na neho slov....To bolo hrozné dieťa,prve začal to dievčatko šticovať na to som mu povedala či jemu by sa páčilo keby tak jeho deti šticovali,tak mu jeho mama nedala cukrík začal sa o zem hádzať.....S pod kočiara mi vytiahol čaj a všade ho rozlieval...Upozornila som na to jeho mamu a,ta mi povedala že to je normálne že takto sa dieťaťu rozvíja charakter....Samozrejme nastala vymena názorov...No zdá sa Vám to normálne?
@laskavamama ale to ja chápem aj moja švagriná má také dieťa ale treba upozorniť a nie všetko ospravedlňovať,mne nejde o ten čaj ide o to že pozerala ako som mu povedala:Ak si smädný nalejem ti čajík prosíš si?Ak nie vráť mi flašu nie on utekal a jeho mama sa smiala a pozerala...
@elina25 ak by sa jednalo o moj caj a jeho matka by sa usmievala, keby som si ho pytala spät, tak by som si chlapca chytila, caj mu skratka z ruky vzala a dalej neriesila. a ver - ze takych situacii uz bolo. a ak by mamicka protestovala, tak by som jej povedala, ze nenosim caj na polievanie kvetin. ale jej vychovu by som s nou neriesila, to je jej vec a aj nasledky si ponesie sama (tak ako ja za moju vychovu) 😉
@laskavamama ja som to vyriešila tak že ked sa nebude správť v istých hraniciach zostane doma-respektíve v izbe 😀 😀 😀 ačuduj sa svete po pár skúškach kedy toho nasluboval hory doli to funguje 😵 😵 😵
Ked má niekedy opäť tie svoje zvláštne chvílky tak to zopakujem alebo nastupuje rešpekt voči oteckovi. 😀 😀 😀
Žeby som si so zajacom jedným nedala rady ??? 🙂 🙂 🙂 Musíme si len najsť spôsob ako sa naučiť vydierať naše zlatíčka aj na nich to funguje.
Chceš ísť do obchodu alebo chceš lízatko -tak bud dobrý a ked nie zvrtnem sa -nakup nechám tak-malý čumel ako puk a hajde domov. 😀 😀 😀
mne sa nepači ked z 10 minut urobíme zaver. Nám sa to môže zdať jasné a pritom môžme byť celkom mimo. Ja som bola na štedrý den v nemocnici so synom. A bol tak na dne zo všetkého, tak zle znášal to, že mal infuzie v rukach, to, že zvracal a hnačkoval 3 dni vkuse, že sa choval uplne inak ako zvyčajne. Dokonca bol v takom stave, že začal na mna kričať nech odidem, že chce byť sam. Aj som si poplakala aj mi to bolo luto, ale chapala som, že to bol pre neho šok a sam si nevedel dať rady. ALE SESTRIčKA sa samozrejme nezdržala komentára, aký je zlý, a ako sa nevie chovať! To mi pripadalo nevhodné, pretože ona ho vôbec nepozná. Zažila ho len vo vypätej situacii a usudila z toho, že je zlý.
Tak isto ty nevieš, že možno pred tym ako si sa stretla s kamaratkou tak bol chlapec v nejakej vypätej situacii a takto to len potreboval odreagovať. Možno aj nie, ale rozhodne by som z 10 minut nerobila zaver. Nemam to rada. Nemam rada, ked ma niekto pocit, že vie predpovedať ako kto dopadne. Možno by sa mamička zachovala inak keby si tam nebola ty. Možno sa tak zachovala preto, lebo ho pozna a vie, že keby SA ZACHOVALA inač, mala by problem dojsť s nim normalne domov. Proste môže byť milion možno, milion keby....
ale ešte stále si nenapísala za čo vám alebo tebe vynadal?
@elina25 jeho mama uz asi rezignovala alebo kasle na to.Uz jej to pride smiesne.
@laskavamama Moja švagrina má tiež hyper-dieťa ale stále ak spraví niečo zlé ho upozorní,z jednej strany mi jej bolo aj ľúto...
@didi19 to poznas veeeelmi.dobre.ked nieco chcu zahraju vykon na oscara.Ale nie vsetky deti
si daju povedat.Viem o com rozpravam. 😀 j
@laskavamama no vieš ide o to že by nemala.
Je jedno ako dlho to dieťa skúša-aké má gééény alebo na čo sa budeme vyhovárať-aj ja som si prešla kadečím-ale do extrémov som to nikdy nenechala zajsť-vždy vedel čo sa má -smie a čo nie.
Len proste treba najsť PÁKU ako to ide.
Treba hladať spôsoby ako to pôjde a nie dôvody prečo to nejde. 😎
@elina25 tieto deti za to nemozu ...aj moj je hyper ....najprv som bola aj ja z toho nervozna ze
Ako sa chova az psychologicka mi otvorila oci.Doporuc jej alebo pri nejakej prilezitosti jej daruj knihu
RESPEKTOVAT A BYT RESPEKTOVANY.
@didi19 vzdy je sposob ale na hyper deti Nic dlho neplati....
@laskavamama no preto je človek tvor rozumný a ako si písala chodíš k psychologičke a čítaš nejakú tu literatúru tak hladaj spôsoby kým sa nenaučí sám zodpovedať za svoje činy
@hoblinka13 Neviem ako iny, ja som si v tych obdobiach plne priznavala ze maly sa chova agresivne, afektivne a podobne. Su to negativne javy, ktore obtazuju a mna aj inych. Je to fakt. Aj som sa patricne hanbila, casto malemu vyhubovala pred inymi rozhodne s takym niecim nemam problem nechranim si ho ako vo vaticke, casto sme odisli, casto dala iny trest, casto som ale uz nevladala a nechala to tak. Mozno som uz mala posunute vnimanie a na nieco sa naozaj aj len usmievala, nakolko popri celom inim zivotnom kontexte mi to prisiel uz tak maly kaliber a niekomu kto nema tuto skusenost to muselo pripadat uplne priserneee, to vsetko chapem...
Urcite tam vela robila aj ziarlivost na sestricku aj ine faktory. Jeden cas sme mali aj ADHD potvrdene na tom vyseteni kde sa skumaju tie mozgove vlny ci co, zabudla som nazov a to sa prosim pekne naozaj oklamat neda. Po case uz to vsak mal OK. (Bohvie kolkym inym detom to ani nezistia...)
Vsimla som si na ludoch ktori maju slusne deti ze sa im zasadne zda ze tie druhe su zle vychovane, presne ten nazor ze dnes si kazda povie na svojho nevychovaneho spratka ze je len zivy, ako vravim neviem, ja som to nidky nezlahcovala, napriek tomu stale tvrdim ze ten kto take dieta sam nezazil, so vsetkou pokorou, ale podla mna ozaj nevie co hovori ked si mysli ako by on na to vyzrel a ze by take dieta nikdy nemal..tak nech sa len tesi ze nema...
Nevravim ze neexistuju benevolentni rodicia ktori maju vychovu ozaj v pazi, len tvrdim ze navonok toto velmi velmi tazko rozoznat. Tvrdim ze dnes je epidemia jedneho aj druheho, teda ako zanedbavania vychovy tak aj fakt problemov deti...a pritom paradoxne na tento pristup zamienania jedneho s druhym doplacaju ako jedni tak aj druhi...
@awalancha3 Napisala si to krasne, a obsirne.. Hovoris mi z duse.
@elina25 ten chlapec zacal utekat na ulici prec s cajom. Tak co mala robit mama?
1: utekat prec za nim a male 2 rocne nechat tam s kociarom
2: utekat aj s kociarom
3: kricat poriadne nahlas, aby dieta malo satisfakciu ze aha, dostal som ju super!
4: co zbit ho? urcite by sa hodil na zem a reval by tam
Co by si Ty urobila? Daj schvalne, som zvedava. Predstav si tu situaciu, ze dieta je 10 metrov od Teba s cajom. Vies co robi dieta ked zacnes za nim utekat? Uteka este viac, akcia-reakcia, hra, nahanačka.
A mozno by stacilo, keby ta matka povedala, ze mu potom doma da za to trest. Ale napovedala, asi si myslela, ze bude este viac trapna v tej celej situacii. A je mozne ze sa proste ten chalan nevybehal, tak nevedel co so sebou, decka sa nevyskacu a potom zle, hlavne chlapci a z celého vyjde len nejaka trapna situacia na ulici.
@horana
palec hore presne tak.Nie vzdy sa vravi pod lampou najvacsia tma.My matky hyper deti
By sme si zasluzili medailu za trpezlivost a statocnost. 😀
@horana hlavne rodicia s detmi,ktore su same od seba dobre,maju malo pochopenia pre zivsie deti.ja si nedovolim sudit.neviem ako by som sa spravala,ci po neuspesnych opakovaniach by som nerezignovala...
Ja som z malým mala od malička velmi úzky vzťah 😖 😀 😖 -ako každá matka. Nenechal ma vyspať 😀 budil sa práve a stále vtedy ked som skončila robotu a chcela sa natiahnuť. Nezaspával inak ako s mojími rukami na tvári -ked ma nevidel že som nebola nadohlad-začal revať 😠 😠 😠 no vždy ako prísavka.
No oproti dcére to bol dimenzialny rozdiel.
Akokolvek som sa snažila nech sa osamostatní-márna snaha.
Vždy som mu prejavovala nesmierne vela lásky a darovala vela úmevov a preto ma tak lúbi 😀 a s vymýšlaním PÁK ako na jeho prejavy vzdoru som si urobila zábavku.Čo iného mi zostalo ked som chcela mať úsmev na tvári.
Teraz má 5r. a ked ma videl sem tam plakať a ked sa opýta prečo plačem tak mu poviem že preto lebo ma nelúbi a robí von alebo v obchode zle tak ma objal a povedal že to už neurobí. Takže aj takto sa dá dieť vydierať-usmerňovať ked vidí svoju mamu plakať.
Tiež som nevedela ako naňho a bola som v koncoch. No rastie a spoločenské návyky sa v ňom zakoreňujú
deti su rozne,rodičia tiež.... každemu pripada normalne niečo ine a usudit na zaklade jednej situacie že zla vychova alebo podobne je dost blbe.
mam doma tiež riadneho živela , niekedy sa predvadza ale myslim že su to deti a maju na to narok a je pravda že netreba si nechat skakat po hlave,lebo deti to rychlo využiju ale určite netreba odsudit rodiča alebo dieta hned na zaklade niejakeho kratkeho incidentu.
mam tiež okolo seba dokonale , haklive, perfektne a najlepšie vychovavajuce maminy a moj šimon je pre nich nevychovany a popri tom len pride von a je vytešeny že je medzi detmi a skače a dava na javo že sa fakt teši... nikomu nerobi zle,nenadava,nebije sa a po pravde ešte vživote sa mi nehodil o zem ani doma ani vonku ani v obchode,nikde.... len je živy a zbožnuje byt medzi detmi od malička a vytešuje sa z toho....
samozrejme že niekedy sa rozblazni medzi detmi až moc a musime ho napomenut aby sa ukludnil.
pre mamičky ktore maju naopak až extremne tiche a kludne dieta je to hotova katastrofa samozrejme(potom vznikaju hned ohovaračky a taketo temy ako ta a ta zle vychovava dieta podobne... ale po pravde ked mam porovnat tie deti, radšej tri žive ako jedneho extremneho ťuťka....to je len z mojho pohladu.

.......nedá sa, našťastie normalizovať človeka po fyzickej ani charakterovej stránke...................rozmanitosť je skvelá vec, aj ked nie kazdy to vidí....
...ludianie sú si rovní (nie vo všetkom), hoci sa babätko narodí maličké a bezbranné, neviem naisto povedať či sa narodí nevinné (zástancovia teorie tabula rasa) alebo si nesie zo sebou karmickú záťaž (zástancovia karmy a reinkarnacie).
Isté je len to, že z roztomilého miminka vyrastie niekedy zlodej, narkoman, vrah, nasilník.... že v nom bude len zmysel pre zlo a ublizovanie. Výskumy dlhé desiatky rokov bezia naplné obrátky, a výsledky su neisté.... stále sa nevie aký podiel na dospelom človeku a jeho správaní a skutkoch má genetika, výchova, vplyv prostredia, náboženstvo, prirodzený inatelekt..... čo utvára a formuje vyššie city....... Aj ten najhorší človek na svete bol raz malým dieťaťom.........
Ten inkriminovaný chlapček čo ťahal psa za chvost a vylieval čaj a šticoval....možno bude v dospelosti člen nejakej pouličnej zberby, čo kradne pre fet a drogy, a možno z neho vyrastie jemný distingvovaný a jemnocitný človek, ktorý bude pomáhať iným........A nevieš čo vyrastie z tvojej dcéry, či zakríknuté tiché stvorenie, či energická žena tyranizujúca svojimi povelmi okolie alebo rozhodná, hrdá ale jemná žena.... nevieš to.....ale verím, že robíš všetko pre jej dobro. Každá matka chce (až na patologické výnimky) pre dieťa to najlepšie... ale vedomie, rozhlad, schopnosti, intelekt, možnosti, vola a snaha určujú matkám hranice výchovy. Takže nechci od každej matky, aby vychovávala svoje dieťa v tých hraniciach a intenciách, v akých by si toho bola schopná ty. A mysli aj na to, že iným matkám, ktoré majú tie hranice ešte vycibrenejšie než ty, sa môže zdať tvoja výchova zastaralá, barbarská, nedostatočná........
Reakcia na chovanie toho malého chlapca bude rozna, podla toho, aký typ ženy by jeho správanie zažilo: jedna by začala nadávať matke, iná by okamzite chlapca fyzicky potrestala za rozliaty čaj, dalsia by len utrpne sledovala dianie, dalsej by to vobec nevadilo, alebo iná by požiadala matku razantne o napravu, ci dalsia by sa chovala ironicky.......Si členom rozmanitej spoločnosti a zodpovedáš len za seba a svoje dieťa, nie za deti iných.......Samozrejme, ak by chovanim ineho bolo v ohrozeni tvoje zdravie, či tvojho dieťaťa, tak už inštinktívne by si tomu zabránila......
A odpoved na tvoju otázku: ano, určite do istej miery vlastné správanie sa odrazí na chovaní našich detí; a správanie tamtoho chlapca bolo normálne z hladiska jeho výchovy, povahy a okolností . Ak jeho normalita je nezlučitelná s tvojím ponímaním normality, treba sa snaziť zabrániť kontaktu (čomu sa ale nevyhnes v skolke, skole, VS, pracovisku....)