Aký máte názor na stránku mamila.sk?
chcela by som vediet vas nazor na tuto stranku nie z pohladu samotneho dojcenia ale z pohladu toho, co tvrdia o alkohole a o liekoch - teda uzitie akehokolvek mnozstva alkoholu (tiez kofeinu) je ok a ze do MM ho prechádza minimum, to iste o liekoch, i ked sa vacsina neodporuca pocas dojcenia oni tvrdia, ze sa nic nestane. co si o tom myslite? existuju doveryhodne zdroje o ktore sa opieraju? rada by som si ich prezrela
@pribinak suhlasim 👍
Sekta posadnuta dojčením. Za akúkoľvek cenu...
sekta
@lucia147852
@michala.s
Presne toto aj ja hovorim. Ja este ani deti nemam a uz mi dojcenie znechutili
niektoré rady sú dobré a pomohli mi videá, čo sa techniky týkalo ako prvorodičke a niektoré rady určite až tak nebrať, lebo ťa skôr dajú dole ... aj pri takých liekoch vo fóre mali, že treba kojiť ďalej, čo mi aj moja doktorka, aj naša pediatrička zakázala kojiť ...
Vychádzajú myslím odtiaľ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/
Sú to oficiálne vedecké štúdie. Je takmer nereálne a neetické testovať tie liečivá na ozajstných matkách a deťoch, preto majú všetky lieky v pribalovom letáku Nevhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Lekári nemajú kapacitu mať to všetko naštudované. Bolo by to vhodné, ale nemajú. Takže sa riadia príbalovým letákom, ktorý tam má túto právnickú formulku. Ďalšia vec je interpretácia tých štúdií z toho linku. Tiež si to vyžaduje veľké množstvo znalostí.
Som vedec - fyziológ. Na základe tých údajov z databázy by som napriek pribalovemu letáku mnohé liečivá užívala, ale niektoré ani omylom. Je to individuálne, no, a ťažko sa to hodnotí.
Vygumované mozgy...
@ziarifka
Na konci je uvedené
Disclaimer: Information presented in this database is not meant as a substitute for professional judgment. You should consult your healthcare provider for breastfeeding advice related to your particular situation. The U.S. government does not warrant or assume any liability or responsibility for the accuracy or completeness of the information on this Site.
Zaujímalo by ma ako je mozne, ze v pribalovom letaku to nie je uvedene, lekari a lekarnici si davaju pozor a mamila s urcitosotu tvrdi ze nic neprechadza do materskeho mlieka? To je v sulade so zakonom? Ak su to oficialne studie aky je teda problem s priznanim ucinkov? Len pre matky lepsie, ze konecne mozu pit, uzivat vsetky lieky a nemusia sa v nicom obmedzovat. Nechcem sa mi verit ze v dobe, ked vieme uz celeho cloveka pomaly aj naklonovat nevieme zistit prechod lieciv do MM
Ktokoľvek by čokoľvek o bezpečnosti tvrdil oficiálne v pribalovom letáku, berie na seba zodpovednosť za následky. Je to celé o legislatíve a klinických štúdiách. Neviem presné čísla, ale aby mohlo byť v pribalovom letáku, že je to vhodné pre dojčiace ženy, museli by to testovať na niekoľko stoviek žien ktoré dojčia myslím až 8-mesačné dieťa. V zahraničí je veľmi málo dojčiacich žien, už vôbec nie tak dlho, a koľko z nich by sa nechalo testovať?
Vedci dokážu preskúmať, či liek prechádza do mlieka, koľko ho prejde, ako sa ten liek správa v tele dieťaťa, koľko prejde zo žalúdka do krvi a tak. Ale toto sú jednotlivé diely výskumu. Aby to oficiálne bolo v pribalovom letáku, musela by to byť štúdia podľa presných predpisov na reálnych ženách a deťoch.
@ziarifka
Takže moja otázka opäť znie - je to vôbec legálne čo robia?
Či oni si neberú zodpovednosť na seba ... vlastne nik od nich nemá ani guráž podpísať sa pod odpoveď. Na lekárne platia presné predpisy a na nich nie? Cele mi to pride cudne a hlavne na hlavu postavene aby som sa opila na moj, manzel mi prilozi dieta k prsniku a tym padom je to ok, hlavne ze dojcim (neopijam sa, toto je priklad k tomu co tvrdia)
Oni ti to "len" poradia. Nemajú o tom ani šajnu a nenesú ziadnu zodpovednosť. Zodpovednosť je vždy na matke. Sú lieky kde je vyslovene písané že není známe ci prechádzajú do mlieka a potom sú také kde vyslovene píšu ze do mlieka prechádzajú ale benefity proti škode musí posúdiť lekár a sú také kde vyslovene píšu nepodávat keď sa dôjci. Ženy z mamily majú všetky za jedno. Podľa nich do mlieka nejde nic. Lebo dojčenie je sväté. Cest serióznym laktacnym sú aj také. Čiže ja mam rovnaký pohľad že je to choré
K alkoholu a kofeínu sa neviem vyjadriť. Ale zastrešuje ich nejaký lekár v zahraničí, ktorý to celé založil, alebo tak nejako. Čiže na tie liečivá majú ten "professional judgment".
Neviem, ako je to s legislatívou, čo môžu tvrdiť a na základe čoho.
Ešte k tým klinickým štúdiám. Je to tak šialene drahé, že to nik nebude platiť kvôli pár ženám, čo dojčia. Obzvlášť v takej Amerike, kde je materská pár týždňov.
@ziarifka
Ano uz som sa dozvedela, ze je to nejaky lekar z USA. Premyslam vsak nad tym, kolko lekarov, odbornikov a kapacit je na svete (dovolim si napisat aj na Slovensku) a takato dost znama stranka sa riadi jednym clovekom z USA a pritom mozno aj porusuju zakony. Dakujem za vysvetlenia, budem sa o to nadalej zaujimat, nakolko toto mi nepride ako zart. Otvoris si stranku a naozaj tym zenam trufalo radia. Co sa tyka dojcenia samotneho ok, som za to, nech pomahaju tym, ktore to potrebuju ak o pomoc stoja, ale toto mi pride cez.
Mala som tú česť s poradkyňami mamily v Čechách aj na Slovensku. Priznávam, tie slovenské mi prišli slepo veriace, nevzdelané a fanatické. Podľa mňa je u mamily najväčší problém ich prezentácia.
Dojčím už 26 mesiacov a brala som aj mnohé lieky. Sú lekári, ktorí boli ochotní hľadať v tejto databáze a takí, ktorí poznali iba príbalový leták a ukončiť dojčenie. Aj na Svk sú osvietení lekári, ktorí podporujú dojčenie, ale je ich málo.
Tak mne stačili že na par problémov co som chcela nájsť na ich stránke bola taka univerzálna veta že nie je pro lem nič len že treba upraviť dojčenie. Nepamätám presne znenie ale proste to logika moja nepobrala a týkalo sa to aj liekov co mi doktor vravel ze teda veľmi by sa nemalo pri nich dojčiť ale na ich stránke to nebol problém. A to je pravda, oni ti to len poradia čiže sa vyvliekaju z aký chkolvek následkov. Myslím ze na začiatku tohto združenia bola výborná myšlienka len sa to trochu zvrhlo.
@ziarifka
Ja som za dojcenie a takisto som za uzivanie potrebnych liekov, ak osoh prevysuje riziko. Avsak pisat o vsetkom, ze je to bezpecne pritom zbytocne riskovat... Ak sa napriklad najde od bolesti bezpecnejsia nahrada, tak naco...
Ja to tu mozem verejne napisat, aktualne som inkognito, ale cela mamila mi urobila k dojceniu akurat tak odpor a verim, ze nie som sama.
Z tak prirodzenej veci urobili zbytocny cirkus a ma to podla mna na mnohych opacny efekt.
Kazdy rozumny clovek zvazi, ze dojcenie je to najlepsie, co mozme malemu dietatu dat, ale ich vyjadrenia napriklad o UM su az nenavistne a opovrhuju nedojciacimi matkami. Mozno by sa mali zacat vzdelavat aj v oblasti psychologie, lebo som presvedcena o tom, ze mnohe mamy mozu dostat z ich vyjadreni az poporodnu depresiu, ak su "tie neschopne"
Mne sa asi najviac prieči ich tvrdenie, že v MM má dieťa všetko. V mlieku nemôže byť viac ako má matka. Zákon zachovania hmoty. Keď raz má deficit ona, odkiaľ by telo nabralo kapacitu pre dieťa? Príroda to zariadila tak, že telo ako prvé zachraňuje matku. Bez nej dieťa neprežije. Ako v lietadle - najprv nasadiť masku sebe.
Ja sa budem asi názorom líšiť od väčšiny, ale mne pomohli. Hlavne v začiatkoch dojčenia mi pomohli návody a informácie u nich na stránke a aj laktačná poradkyňa mi naozaj pomohla. Ale samozrejme viem kriticky uvažovať a posúdiť, kedy by to už bolo cez čiaru. Mne ale pomohli a dnes aj vďaka ich pomocí kojím ročného drobca.
Ja vdaka ich komplexnemu pristupu kojim. Obe kojenia som mala s katastrofalnymi zaciatkami. Nevyuzila som pomoc ich poradkyn, ale ich clanky ma naviedli na spravnu cestu. Pamatam sa, ako sa mi babo nechcelo prisat aj cely den, len sme bojovali a v zufalstve som siahla aj po ich rade, ze sa s babatkom okupat a tak skusit nakojit vo vani. Moje dieta zrazu cucalo 10minut a plne sa najedlo a zaspalo. Nevravim, ze sme sa kupali teraz kazdy den, aby sa dieta najedlo, ale vo chvili, ked som to vzdavala, dostala som nadej, ze ked to ide vo vani, musi aj mimo neho. Kebyze mi toto niekto niekedy poradi v minulosti, oznacim ho za fanatika a psychicky vysinuteho cloveka. Ale zivot nauci 😂 ja som im vdacna. Brala som aj ibalginy v casoch ked som mala velke bolesti a uz som nevladala, aj som si vinko dala sem tam, aj jem vsetko, na co mam chut. Mne tie ich nazory davaju zmysel a snad viem aj trochu selektivne a kriticky rozmyslat, takze som ich rady nejako vedela vyhodnotit na tu nasu situaciu. A zabralo. Ale cumlik mame😂
Myslim si ze deci vina pri kojeni sem tam ok ale podla mna urcite nie "akekolvek mnozstvo alkoholu" Ja som kojila aj kojim a sem tam som na zaciatku kukla na tu stranku a tiez si myslim ze vsetko treba robit s mierou a nie za kazdu cenu propagovat nieco..trosku ako sekta mi to pripadalo😂😂len koj koj koj za kazdu cenu koj aj cez mrtvoly..take cudne velmi mi to nepomahalo, trosku.ma to zneistovalo.. prestala som to tam citat..
samozrejme, že na tie lieky je literatúra. Napr. taká hrubá buchľa, keď dobré viem dr. Hale, kde sú všetky lieky z hľadiska dojčenia. Smutné je, že tú literatúru nemajú lekári a ani o ňu nemajú záujem a pri hocakej banalite kážu odstaviť bez ohľadu na následky, resp. nie sú ochotní dať žene riadnu liečbu, lebo kojí. Ani nejdú zisťovať, či ich tvrdenie je správne alebo nie. Sú aj verejne dostupné stránky, kde sa jednotlivé liečivá posudzujú z hľadiska prestupu do MM. V Mamile sú aj lekárky aj farmaceutky, ktoré doložia aj štúdie, vysvetlia ako funguje prestup lievov do MM. A vždy je možnosť konzultovať priamo s dr. Jackom Newmanom, ktorý sa tejto téme venuje desiatky rokov a väčšej svetovej autority asi niet.
@beton Pokiaľ viem, v mamile je jedna jedna farmaceutka, dve lekárky (tak to majú na stránke). Žiadne štúdie nedokladajú a dokonca to ani nevedia vysvetliť, len sa odvolávajú "na niečo" - máš to pod článkom.
Kto (čo) z tohto pána (počujem prvýkrát) urobil svetovú autoritu? Koľko liečiv vynašiel? Mne toto príde ako urážka ľudí, ktorí desiatky rokov stoja v laboratóriu, skúmajú a nájde sa nejaký pán odborník na dojčenie (nebudem sa hádať, v podstate je mi to jedno), s ktorým budeme konzultovať lieky. Toto nie je primárne o predpisovaní liekov a nie sú ani jeho hlavným zameraním. Ak je aj vedec budiš, sú ich ale aj ďalšie milióny...
Verejne dostupné stránky ako napríklad mamila myslíš?
Pýtam sa preto, že ma to zaujíma, odkiaľ majú tieto tvrdenia a ako je možné, že sú o niečom presvedčené,
Ja neviem, ja som sa pri kojeni radila vlastným rozumom, občas som pozrela mailu, prvú sok kojila minimálne, to som sa držala rad lekárov a dopadlo to, že jeden mesiac, 2x som dala na vlastné pocity a boli to dva roky a do tretice 3 roky a dva mesiace, jedlá som všetko, píla som všetko, lieky podľa potreby, aj ATB bolo, žiaľ 3x a nikto ani raz nepovedal odstaviť, teda raz, pri zápale ľadviny, ale mňa chytil taky prudký záchvat materstva, že ani za svet, keď som malému dávala fľašu s umelým, tak som to vzdala a na kojila ho, nešla na hospitalizáciu a zvládli sme to, viac by ma položila hospitalizácia a odstavenie, pre niekoho fanatizmus, pre mňa to bol nevysvetliteľné pud matky mesačného bábätká, hormóny atď.
Mne je mamila celkovo ukradnutá, ale prečo robíš takú prudkú anti reklamu?
@maciatkolulu Akú prudku antireklamu?
Ja sa nepýtam na dojčenie ale na to, odkiaľ to majú. To je celé. Zaujíma ma to, chcela som sa dopracovať k nejakej odpovedi, prečo si každý dáva pozor na ústa len mamila nie ( Prečo dokážu napísať, že to je bezpečné) a ak to nie je legálne, tak sa o to budem zaujímať určite ďalej.
Celkovo dojčenie ma v tomto momente nezaujíma a nie je to ani predmetom mojej otázky, ak si ju ešte raz prečítaš.
Osobne verím viac vedcom ako lekárom. Najlepšia kombinácia je vedec-lekár. Áno, väčšina liečiv prechádza do mlieka. Avšak, bežne to lekár prezentuje tak, že ak si dám Paralen 500mg a dojčím, je to to isté, ako by som dala ten istý Paralen kojencovi.
Mlieko sa tvorí z krvi. Ja zjem Paralen, ale nejde celý obsah do krvi naraz. Ani nie je celých 500mg plne dostupných v krvi, lebo časť sa už naviaže u mňa v tele a účinkuje. Na produkciu mlieka prsia spotrebujú len pár ml krvi, ktorá obsahuje iba trochu liečiva, ktoré už stihlo prejsť z môjho tráviaceho traktu do krvi, a zároveň sa u mňa v tele ešte nenaviazalo a nezačalo pôsobiť. A z toho mála paralelnu, čo je v krvi na tvorbu mlieka, sa reálne do mlieka dostane zvyčajne menej ako 1 %. Veľa liekov sa v kontakte s mliekom stanú nektívne, preto, aj keď ich bábo vypije v mlieku, tak sa mu do krvi nedostanú a vylúčia sa v stolici. Alebo aj keď sa vstrebávajú, nikdy to nie je plná dávka. Ani ja keď zjem 500mg paralelnu, nemám v krvi všetkých 500mg, ale iba časť.
A na základe toho množstva výskumov, ktoré o tomto pojednávajú a sú v tej databáze, dokáže lekár/farmaceut/vedec povedať, či je liek bezpečný. Áno, môže prechádzať do mlieka. Ale to nič nehovorí o tom, či to je alebo nie je bezpečné. K tomu treba ďalšie data. Môže prechádzať len také malinké množstvo, ktoré dieťaťu nič neurobí, telo si ani nevšimne, že sa pár molekúl nadviazalo.
Dojčenie nie je rozšírené, ani populárne a už vôbec nie niečo dlhodobé a atraktívne pre lekárov, aby tomu mali venovať čas. Problematiku prívalového letáku som už vysvetlila, v tom výskume sú milióny, ktoré sa farma firme od dojčiacich žien nikdy nevrátia, tak do toho neinvestujú. A pre lekárov je študovanie extra materiálov príliš namáhavé kvôli pár dojčiacim ženám.
Preto je všeobecne platné, že príbalový leták je posvätný a čo prechádza do mlieka, dieťa takmer zabije. Lekárovi nie je nic ľahšie, ako nariadiť odstavenie namiesto toho, aby doštudoval.
@ziarifka
Pozor, ja to netvrdim. Netvrdim ani to, ze ak zjes paralen 500mg (co predpokladam, ze potrebujes dvojnasobnu davku), tak ze to dieta ohrozi ci zabije. To nie. Len je viac nez zarazajuce (ako aj sama pises, ze je potrebnych viac dat, mozno viac studii, viac materialov), ze ludia z fachu su opatrni, ale mamila tvrdi jednoznacny nazor, o to mi ide.
Tym nechcem povedat ani to, ze z casti nemozu ci nemaju pravdu. Nie. Iba z toho co viem a co si aj sama popisala mi to pride odvazne. Ano, tu sa bavime na teoretickej urovni, ale predpokladame zrejme plne zdravie toho cloveka (alebo minimalne ziaden iny problem okrem rieseneho). Kdezto tieto osoby z danej stranky bez akehokolvek stretnutia s clovekom, bez toho, aby poznali jeho zaznamy, zdravotny stav...odpisu jednu, jednoznacnu odpoved. Nad tym som sa pozastavila.

Fanaticky.