Budúce mamičky - nerobte rovnaké chyby ako my
Ahojte,napadlo ma vytvoriť túto diskusiu ako malé varovanie pre budúce mamičky,aby sa vyvarovali chybám,ktoré sme my - už mamičky - robili alebo robíme...Veď sa aj hovorí: "Hlúpi sa učí na chybách svojich,múdry na chybách druhých!" 😀
@gubcikova neodsavam, len kojim odsavala som na zaciatku, teraz to nechcem riskovat, lebo stale mame problem s kojenim a kojim aj v noci, cize nechcem aby nastala situacia, ze mala chce a v prsniku nic nie je. z flase mi uz nevie pit. akosi to zabudla, ale som rada, ze stale kojim a na UM som sa nedala, aj ked niekedy by to bolo jednoduchsie. proste bojujem stale 🙂 dalej. kamoska ma tiez 4 a 5 rocneho a maju 15kg. moja nema ani 6kg a ma 6 mesiacov. narodila sa 3380g.
Kocky, my matky prvo-cakatelky veelmi dakujeme🙂 Squela tema🙂
supeeeeeeeer témička
co by som robila inak, alebo co som aj robila inak uz pri druhej 😀
- do porodnice by som isla s porodnyym planom a s dulou
- satku by som brala hned do porodnice
- nekupovala by som postielku - pride mi to ako zbytocnost, mala spala so mnou a potom dostala velku postel
- nedavala by som dieta do ohradky
- snazila by som sa odolat a nekupovala by som moc oblecenie, ktore babo nepotrebuje (ked mam dost podedeneho), lebo to je ozaj na chvilu
- nezhanala by som za kazdu cenu odsavacku este pred porodom - najlepsie odsaje aj tak babo
- NAOZAJ by som kaslala na vychovne rady kdekoho, kto pre mna nie je dolezity 😅
a neskor:
- nedavala by som sediet dieta, ktore sa nevie posadit
- nechodila by som s dietatom za ruky (akoze nacvik chodenia 😠 ) O behaku ani nehovorim, to sme vobec nemali
- nedavala by som malemu dietatu od zaciatku chodze pevnu obuv, ale by som ho nechaval co najviac v trave, v terene len na boso alebo v capackach
konecne jedna z krasnych tem, kde sa matky neurazaju a neutocia na seba.
Ale asi sa len budem opakovat, lebo je tu vela mudrych rad 😉 takze len v skratke za mna:
- mam tri deti takze viem, ze do porodnice idem len s muzom alebo dulou a s porodnym planom
- odmietnem zbytocne sona a skenovanie pocas tehotenstva
- necitam vsetky komercne platky o tehotenstve a detoch, siaham viac po "alternativnych" casopisoch ci po knihach
- dieta si ihned po porode zoberiem na ruky a k prsniku
- uvedomim si, ze dieta je MOJE a nie sestriciek a ja si budem urcovat ci ho okupu a vysetria a ci mu daju nieco z flasky (co je dnes bezne, ze 5 minutovemu dietatu supnu glukozu - preboha)
- dietatku dam papat vzdy ked je hladne, neriadim sa hodinkami
- spim kedy mozem
- dieta nesadam do stolicky kym nevie sediet
- nechodim s nim za rucky /citujem @zitaje 😉 😉 😉
- nekupujem kopec hraciek - najradcej sa hraju s klucami a servitkami a penazenkou papierkmi, kamienkami....
- deticky chodia hlavne bose (kde sa to da)
mamičky, a čo hovoríte na baby pestúnky? (myslím tie vysielačky) využili ste to?
Ináč, skvelá téma, ja sa už pomaly chystám rodiť, samozrejme nachystané už máme, no veľa mám od sestier, veľa vecí sme kupovali fakt že v akciach a na internete... veľa vecí mi ešte chýba, no to posúdime potom, či vôbec treba a manžel vybehne kúpiť 😉
Pri buducom , ale este neplanovanom, tehotenstve urcite nedovolim, aby ma bezprostredne po porode chodila navstevovat veskera siroka rodina, aby sa k nam vsetci potom este pred mojim prichodom nanominovali a obcumovali moje dieta a aby sa prilis starostliva svokra do vsetkeho starala. Myslela som, ze kvoli nim skoncim na psychiatrii. Teraz by som si vedela povedat, ze min. tyzden nechcem nikoho okrem manzela a syna vidiet.
A dalsia taka vacsia chyba, ktoru som spravila... Nikdy by som nedala uz dieta do choditka.
@bonaqua111
@zitaje babulky,mam otazku ohladom toho chodenia...mala ma 9mesiacov,takze coskoro nas to caka,pisali ste ze by ste nechodili s dietatom za ruky...tak ako teda?Nech viem coho sa vyvarovat 😉
@cabby88 Nech malou chodit okolo nabytku, po strane, to ji prospeje nejvic (viz Sama doma 18.4.2012 a vstup Evy Kiedronove na tema vyvoj deti 9-12mesicu, viz videoarchiv Ceske televize).
k tematu, co bych udelala jinak: rozhodne bych nekupovala moc obleceni v mensich velikostech. Dost veci nemel maly ani na sobe 🙂 A kdybych uz od zacatku vedela, jak se miminkum libi byt zavinute v zavinovacce vcetne rucicek a jak pak hezky spi, usetrila bych si par krusnych noci.
Oprava, 15.4.2011
🙂 precitala som si prve strany a stacilo......... nazor proti nazoru......... aj ked dobre mienene....... a ak by sa mali niecomu vystihat, tak asi tomu, aby taketo diskusie ani necitali, lebo budu mat len velky gulas..... ved to sami dobre poznate 🙂
Moje dieťa zavinovačku neznášalo od malinka to boli revy kým som zistila že ona sa chce rozťahovať po celej postielke 😀 Nechcela byť ani v šatke ani vo vaku proste ťažký individualista a taká je do dnes. Je sranda ako to na tých deťoch už odmalinka vidieť aká bude osobnosť. 😀
@bobi3 naša malá spala odmalinka na poschodí a nepotrebovala som pestúnku. Ver mi, že budeš mať také uši naštelované že budeš počuť aj špendlík padnúť a navyše materinský inštinkt je fasa vec. Vždy som vošla do izby do izby ked otvorila oči. Ked jej necháš otvorené dvore tak by si ju mala počuť. Neviem ako máte riešený byt. My máme otvorené schodisko a je počuť ozaj všetko.
Tak mi to přeci jen nedalo a přispěji svojí radou pro všechny maminky bez zkušeností. Přečtěte diskuzi, ale hlavně řiďte se tzv. vlastní hlavou a vemte v úvahu i vlastní životní styl. S některými radami mohu jen souhlasit (řídila jsem se jimi u svého prvního syna, kterému je již 10 let), jiné odpovídají velmi alternativní výchově. Takže maminky - rozum do hrsti!!!
@cabby88 nema sa chodit s dietatom za ruky, lebo potom dieta nevyyuziva svoje svaly ale visi na maminych rukach v neprirodzenej polohe. Najlepsie je nechat dieta, nech chodi same, ake viem, cize okolo nabytku, ked uz jej chces pomoct, tak max. za jednu ruku ju drzat, aj to len pre ten psychologicky efekt podpory, nie tak, aby na tvojej ruke visela. Moje mladsie dlho nevedelo chodit, ked jej niekto zavadzal 😀 myslim tym chcel drzat 😀 .
@bobi3 my mame 2-izbovy byt, ale neviem si predstavit, zeby som nemala vysielacku. Pre mna osobne je to tak lepsie, aspon sa maly uplne nerozplace a rychlejsie ho utisim ked pridem uz na zaciatku mrncania k nemu. Ale kazdemu ako vyhovuje 🙂
Co sa tyka mojich skusenosti tak my sme sa drzali takychto "zasad" (alebo ako to nazvat):
* v porodnici si uz poviem svoje, lebo sa mi nepacilo, ze malemu neliecili zltacku (vedeli, ze ju ma) a potom sme hned dalsi tyzden boli v nemocnici co nas detska poslala, ze sa ma ist maly liecit (cely tyzden napichnuta v hlave vyziva a pod svetlom, fakt radost)
* nekupovali sme zbytocne vela hraciek, aj tak sa s tym hra iba chvilu a potom vymysla nieco ine
* hracky aj obmiename, polovicu skryjeme, polovicu nechame, po nejakej dobe vymenime, a zrazu ma zaujem aj o tie "nove" hracky kedze ich dlho nevidel 😀
* naj hracky su tie klasicke - drevene kocky, leporela ...., a nie tie nove elektronicke co len hraju a nevyvijaju kreativitu a predstavivost dietata
* nedavat sediet skor ako to vie sam
* urcite nepouzivat choditko (vobec sme nemali)
* ja osobne som doteraz malemu ani raz nedala kupeny prikrm vo flasticke, varim mu cerstve, co je podla mna lepsie, lebo viem co mu davam (da sa to v pohode stihat)
* co sa tyka prebalovania, tak v porodnici nam hned ukazali ako sa umyva babatko ked sa pokaka, a praktizujeme to doteraz. Tie vlhcene obrusky pouzivame iba na cestach, inak stale sup do umyvadla a pekne umyt, a musim povedat, ze sme nemali doteraz vobec zapareniny (klop klop klop 😀 )
uz ma nic take nenapada 🙂
Našu som tiež nevodila za ručky, pekne všetko musela sama, začala chodiť až v 14 mesiacoch ale no a čo. Dlho štvornožkovala, aj tak má ploché nožičky takže by som jej možno uškodila ešte viac keby som ju vodila. Ja to beriem tak že všetko má svoj čas a zbytočne niečo urýchlovať len preto že iné deiťa, už chodí, rozpráva, nočníkuje a neviem čo ešte.
super téma, bude se hodit i druho - mamkám ať si připomenou.... 🙂 🙂
ja by som len tolko ze najhorsie co moze byt je porovnavanie svojho dieťaťa s iným - každé dieťa je šikovné a všetko má svoj čas 🙂 že sa neotáča, nechodí, neciká do nočníka, nerozpráva, nepriberá tak ako niektoré deti? povedeať si no a čo aj to príde 🙂
ja by som poradila, buduce maminky, nezabudnite davat drobcekov na brusko pocas dna 😉 . Je to dolezite kvoli hrubej motorike, aj ked neskor vsetko vase deticky dozenu...
@camelinka nemyslela som to doslova ale casto je to tak ze jedno babo sa zacne otacat na brusko uz v tretom mesiaci - mamicka to da do statusu a niektore mamicky ostanu vystresovane pretoze ich babo ma 4-5 mesiacov a neotocilo sa. a s chodenim je to rovnake my sme zacali chodit u starsej v 14 mesiacov ale ona nie ze chodi ona len lieta a tiez niektore deti tu chodia od 8 🙂 tak som stresovala ze v roku este nechodime a pri druhej - bude mat rok a uz ma nerozhadze ze nechodi - ona lieta po 4 ako blesk.
a velmi som sa stresovala vahou - starsia nepapa ktovie ako a cely den na nohach a skace a beha tak nepribera a odkedy nestresujem vela veci sa zmenilo ale "jedak je rovnaky"

@cabby88 @gubcikova satku pouzivame aj my, kocik nam stoji v pivnici.. az teraz po pol roku ho zacneme vyuzivat. satkovali sme od zaciatku, aj ked sme isli na slovensko, tak len v satke a prezili sme. babatka sa radi nosia, a najlepsie ak si ich naucite na to od zaciatku. taktiez nie som zastanca, ze vlacit dieta po rukach. a ked mala bola nesvoja a nevedela zaspat, v satke spala do 5 minut. teraz je uz ale zvedava, takze aj ked je unavena tak cumakuje 🙂 niekedy ju vazne musim ze zabarikadovat, spravit jej tmu, zavriet satku a potom spinka. teraz pojdeme na SK, kupili sme sportovi kocik S4, ktory caka doma, berieme aj satky, lebo nevieme ako bude mala znasat kocik a hlavne byt otocena od nas.
@afra my sme vyuzili 56tku 3 mesiace. takze zalezi vazne ze od babatka.