icon

Capnutie po zadku

miska22200
25. máj 2012

Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?

miskax2
22. jún 2012

@canama to mal byt vtip....

aliza
22. jún 2012

@miska22200 az teraz som si vsimla tvoj prispevok o tom hodeni sa na zem, ked maly chcel ist k susedke. Co by som robila ja? Kedze sa hodil na zem az po vysvetlovani, urcite by som ho nikam nasilu netahala, ani mu nadalej nic nevysvetlovala, kedze sa hodil na zem ako reakcia na to, ze ste mu neurobili po voli. Ja by som sa postarala o jeho bezpecnost a zostala by som pri nom kludna stat a cakala by som, kedy ho to prejde. Dieta sa bude takto spravat, pokial bude mat odozvu a vytoceny rodic, ktory kazdu sekundu skusa, co na dieta zaberie, je pre detsky vzdor ako voda na mlyn, cim viac rodic 'riesi' a dohovara, tym viac dieta vzdoruje.

alice107
22. jún 2012

@miska22200 a ja na margo toho tvojho prispevku o tej navsteve dusedky len dodam,ze prave ty a manzel ste boli spustacmi toho jeho konania.aj ked nepriamo.pises ze syn este nema ani 3 roky.chcel ist na navstevu k susedke.tak ste s tym s manzelom suhasili a isli ste.tym ste mu dali najavo,ze je to v poriadku.
tvoj syn v jeho veku este nerozumie logickym dovodom co je to ´´nemat cas´´darmo mu to niekto bude vysvetlovat.
ty taku vec nevies? takze on nechapal co sa deje.a reagoval na to tym hodenim sa o zem.pretoze citil tlak,ktzory nedokazal spracovat.najskor ste isli apotom prislo odmietnutie.to on nedokazal este pochopit.
takze vinny nie je vas syn ale ty a manzel.to je to o com som pisla.treba poznat pricinu spravania dietata.
takze za vasu chybu este bol aj bity.on nechape co spravil zle.on ani nic zle nespravil.ale vy ste spravili chybu.a az dvojnasobnu.
ak si nevedela ako to prijem suseda,tak si nemala tam ist.alebo vopred zavolat ci ste vitani.dieta by si nemala zneistovat falosnymi signalmi .
a uz vobec nie dieta bit za svoju lahkovaznost.
a uz ked ste tu zasadnu chybu urobili a dieta reaguje v afekte,tak suhasim s
@aliza ze dieta v takomto afekte treba nechat nech ten napor emocii prejde.ked by sa upokojil by som na tvojom mieste rozmyslala ci druhykrat dieta svojim konanim zneistis.

sorciera24
22. jún 2012

@miska22200 ty kokos....mohla si cakat takuto odpoved.....no....tak vidis...ste vinni 😉 (nabuduce ho maj zavreteho len doma...alebo najlepsie v 1 prazdnej miestnosti- aby si nahodou aj neublizilo....alebo si zaobstaraj opatrovatelku...a ta v takej situacii bude pri dietati a potom je jasne, ze ty tu situaciu riesit nemusis 😎 ) 😀 konecnaaa, ty brdo.....vacsmi zohyzdene vychytraliny som snad este necitala.........este si ides nechat radit od zeny, kt. tvrdi, ze nelubis svoje dieta? 😉

xena22
22. jún 2012

@miska22200 ber to s rezervou, lebo zcvoknes - takto naozjaj vznikaju dlhsie rady u cvokarov, ked si budes brat k srdcu take prispevky od vysoko dokonalych matiek. Napisala si sem pretoze mas takyto problem a je fajn ,ze to riesis, ale napaci sa mi ako su tu niektore tie rady podane - ze mam problem tak si este do mna kopnite a povedzte ,ze sama som si na vine 😒 ako podaktore ako keby sa tu vyzivali v tom ze chcu poukazat ,ze vsetko je len a len tvoja vina... no boze tak si dala malemu na rit - no a co, aspon ma matku z masa a kosti a nie len chodiacu prirucku ....

digysa
22. jún 2012

@xena22 Dakujem za tvoj nazor k "zapadnym" detom.... Ja sa vyjadrovat nebudem, lebo by mi admin zrusil konto na konovi....tak radsej som v ustrani.... 😅

digysa
22. jún 2012

@alice107 Moment, moment..... @miska22200 napisala, ze syn sa prvy isiel pytat k susedke. Cize rodicia mu ziadne zavadzacie myslienky nedavali....dokonca mu urobili po voli a isli k nej aj bez toho, ze to mali v plane.

Ja by som situaciu vyriesila tak, ze pred tym, ako by sme k nej isli, (a toto mam uz overene a funguje to) by som sa hned porozpravala o alternative, v pripade ze sa nam nepodari nas ciel- ist sa hrat k susedke.
Cize by som so synom zacala preberat situaci: " Dezko, ideme k pani susedke, ale ked pani susedka nebude doma, alebo bude mat vela prace, tak pojdeme s tatom, alebo do parku, dobre? Musime sa jej naskor spytat, ci k nej mozeme ist. Ale, ked nie, tak pojdeme na buduce".

Jednoducho, aby sme prezili bez bitky, tak s detmi musime mat VZDY Plan B. Vzdy, vzdy, vzdy 😅

digysa
22. jún 2012

Dnes beriem deti do kina. Je to novy film, nie som si ista, ci budu mat listky. Viem, ze deti budu uplne nazhavene a ked nebudu listky, tak bude v kine pred pokladnou velka DRAMATICKA show! Obidvaja budu urcite pistat a hnevat sa!

Takze, v aute im hned vysvetlim, ze ked nezozenieme listky, tak sa nic nedeje...pojdeme na dalsie predstavenie v sobotu a namiesto kina ich zoberiem na zmrzlinu. To je moj plan B. 😉

lucinka1104
22. jún 2012

@aliza súhlasím s tvojim nazorom a tiež som si kedže som amla ťažké detstvo prisahala že deti biť nebudem no žiaľ stava sa Lukáško dostal už častejšie no on je extrem čo mi všetci znami daju za pravdu on neznesie ked sa mu človek minutu nevenuje lebo už vyvádza rozbíja, stale budí timeiku.....a timi dostalalen raz kedmasilno kopla do praveoperovaného prsníka.....no vždy sa ospravedlním a potom revem ako truba

lucinka1104
22. jún 2012

@digysa no len Luky by ma stakým planom poslal kade lakšie ten dokáže tak jačať že sa to proste vydržať nedá ....

canama
22. jún 2012

@miskax2 ved hej, ale na slovensku casto praktizovany

digysa
22. jún 2012

@lucinka1104 To som teraz nepochopila. Chces povedat, ze ty uz dopredu vies, ze aj keby si mu dopredu vysvetlila, ako sa veci maju, by urcite plakal a jacal a Ty by si mu musela capnut, aby sa upokojil?
Tak to mam chapat?

lucinka1104
22. jún 2012

@digysa no ko ja si poznám dieťa príklad dnes ideme na ihrisko začne pršať a začínam peklo podotíkam ja ho za to necepnem ked jačí zato že sme niekasm nešli len v prípade ked tým rano o 5, 00 zobudí celý panelák a hlavne timeiku ktorá už cez den nespí a potom je hrozne unavená malokedy zabere nejaka iná alternetíva ked sa u nas slubi musí sa dodržať alebo zahovárať zahovaráť zahovárať

alice107
22. jún 2012

@digysa v prispevku bolo napisane,ze mu susedka vysvetlovala ze nema cas. takze spolu boli.take male dieta si len tak nespomenie na to ze chce ist niekomu konkretnemu na navstevu bez podmetu.a aj keby,tak dospely clovek ma vediet,ze dietatu v takom veku vysvetlovat pojem nedostatku casu je zbytocne.nechape to.
alebo mas iny nazor?
a uz vobec je nevhodne ho za toto nepochopenie bit.ak ma afetkivne spravanie tak za tym treba hladat pricinu.a vhodne reagovat.ale rozhodne nie bitkou.

lucinka1104
22. jún 2012

@digysa ale neboj nemusíš urážať ja viem že so zlá matka no môj poklad ma miluje aj tak najviac na svete o to viac ma to bolí ja som vytrestaná sama kedmu ijde ruka lebo moje vyčitky ma bičujú nemusí mi tu niekto vysvetlovať aku obrovskú chybu som urobila maťe šťastie vy dokonalé matky LEBO STE MALI PREDOVSETKýM DOKONALých RODICOV VY klobúk dole pred vami a navrhujem tuto temu uzamknúť lebo tu budú vždy dva tabory ......tie dobré a tie čo by mali isť do pekla.....

lucinka1104
22. jún 2012

navrhujem 3/4 matkám hladajme si rýchlo psychyatričky lebo zachvíľu už volná nebude......

andrejka1983
22. jún 2012

táto debata sa vyvinula zaujímavým smerom....nuž napadlo ma pár postrehov. Co sa myslí pod pojmom dohováranie dieťaťu, keďže niektoré maminky ho tu tak skalopevne presadzujú ako jediný možný správny a najlepší spôsob výchovy 🙂.....kolko teoreticky také správne "dohováranie " trvá ,aby sa to nezvrtlo na trápne vyjednávanie a prosíkanie sa vlastnému dieťaťu typu napr : že prestan už, posluchaj ma, hambim sa za teba, počkaj poviem ocovi,a to omieľam neustále dokola počas toho ako mi moje dieťa robí hambu , alebo ma záchvat a ja nad ním bezradne stojím a vyzeram ako neschopna matka, nedajbože sa ešte pri tom zacnem usmievať a tvarím sa že sa nič nedeje😝 😀 ( ach jaj 😖 potom ) ...ci nie? mojmu dieťaťu stačí aby som jemne stlačila ručku a vie kolka bije, pripadne dorazne poviem že to NIE a je vybavene...samozrejme že ak vystrája ako každe ine decko, dostane po zadku alebo po ruke, no zakaždým jej poviem, vieš za co si dostala??? za to a za toto....a ak to spraviš znova, znova dostaneš...a nevyjednávam!!!!!Ja som rodič, autorita, a ak ma nebude posluchat teraz ...co bude neskor????.....chcela som tým len povedať že niektore mamičky si asi mýlia pojem vyjednávania s vlastným dieťaťom za výchovne dohováranie 😝 moj nazor, ale rešpektujem zas tu vec, že každá matka najlepšie pozná svoje dieťa a isto ho vychováva ako najlepšie vie, 🙂 deti treba hlavne velmi velmi lubiť, a venovať im tolko času kolko sa len dá a neodsúvať ich na vedľajšiu kolaj, alebo ponechávať ich výchovu na iných , musia citit že su lubene 🙂 vtom sa isto všetky zhodneme že 😉

aliza
22. jún 2012

@lucinka1104 kazde dieta miluje svojho rodica najviac na svete 😉, nie je to podmienene spravanim rodica, dieta miluje bezpodmienecne. Teraz som na nic nenarazala, ok?

ibamy2
22. jún 2012

zda sa mi dost nestastne, ze sa to tu casto zvrhava na vzajomne utoky na maminky ci uz na jednej alebo druhej strane. je to diskusia, tak diskutujme a prezentujme svoje nazory. utokom ci provokaciam sa skusme vyhnut. sme slusni ludia (dufam), tak sa tak skusme aj spravat.
s capanim nesuhlasim a povazujem ho za zlyhanie rodica. kto dieta capne a potom to lutuje, citi, ze to nie je spravne a snad zacne hladat ine moznosti vychovy: existuju, su dostupne kazdemu a, co je hlavne, funguju. nie je to navod na dieta, je to navod na seba sameho.... kto dieta capne a dalej to neriesi, tak svoj postoj nezmeni ani po tisicke argumentov a precitani stovky knih o nazvime to pozitivnej vychove - pre neznalych: mam na mysli vychovu, ktorej prirodzenou sucastou su hranice a pravidla (ak by sa tu znova spustila lavina slov o volnej vychove ci nevychove)
btw. uz sa celkom bavim na vyrazoch "supermatka" ci "dokonala matka", je ich plny MK 😵

aliza
22. jún 2012

@andrejka1983 ak nepoznas inu ako autoritativnu vychovu a ani si inu neskusala, tak nedehonestuj iny typ vychovy. Podla toho, co si napisala, nemas ani sajn, ako sa vychovava bez bitky. nikto tu nepisal o dohovarani, ja so svojimi detmi trapne nevyjednavam, ani sa im neprosikam.... v zivote som svojim detom nepovedala, ze 'posluchaj ma, hanbim sa za teba' a podobne citove vydieracky 😠, ja sa s detmi rozpravam a vysvetlujem a ak sa nieco prepiskne, mam na to svoje metody, ale capanie k tomu nepatri. A zaujimave, nechat dieta rucat na verejnosti je hanba, ale vyprasit ho po prdeli je zaznavana cinnost. Ved ano, v spolocnosti, kde sa bitka nie ze toleruje, ale dokonca povazuje za spravnu a potrebnu, sa ani necudujem, ze ludom okolo sa bude viac pacit vycapane dieta ako upistane. Za bitku nebude nikto ohovarat, ale za revuce dieta na zemi bude trkotat cele sidlisko 😖. Nuz, ako kto chce.

lucinka1104
22. jún 2012

@aliza jasné ja ťe neodsudzujem za tvoj nazor lebo sním plne suhlasím to skôr ja som zoseba sklamana u mna je to podminenené mojou matkou ktporá zlyhala na plnej čiare abojím sa aby som nedopadlarovnako lebo vidím že robím rovnaké chyby ako ona až na to neskutočné citové vydieranie, uražanie.....a to by bolo na knihu...dokážem veľa vecí vyriešiť s chladnou hlavou a potom bum ked lukypo tretí krát večer zobudí timi a ona sotane hore do 1,00....ale načo to tu budem vysvetlovať že ked som hoprosílaaby tam nešiel že Timeika spinká , znova som prosilaa nič pohrozila som už bol v izbe......bitka nič nevyrieši vidím to n a synovy je to zlyhanie matky v dannej sytuacii ja si to plne uvedomujem a nenavidím sa za to no som vyčerpaná unavená a strašna perfekcionistka byt musí byť typ top inak je zle-mamina vychvaa potom to nezvládam

ibamy2
22. jún 2012

@andrejka1983 nepostrehla som vek tvojho dietata, no moja dcerka ma 2r7m a este nikdy som sa za nu nehanbila... preboha, ved je to male dieta, spoznava svet, uci sa, ako veci funguju... ja osobne sa snazim pouzivat minimum prikazov a zakazov, dieta slovne nevydieram, ani sa mu nevyhrazam, ani ho o tzv. poslusnost neprosim.... a predsa nam to funguje 😉

lucinka1104
22. jún 2012

@aliza to ej pravda keby som alého nechala ručať v tescu na zemi lebo som mu nekupilapo stí krát auto všetci by čumeli že si sním neviem dať rady....no na verejnostimôj Lukynko veru nedostal no muž ho zbil za to že sa kupal a pil vodu s mláky nesuhlasila som no on mal takú nervu že snad aj aj by som schytala

canama
22. jún 2012

@lucinka1104 ja som dokonalych rodicov teda nemala a moja matka mi presne toto vzdy hovorila, ze ju to vzdy bolelo viac ako mna ked ma zbila, ze si to vycitala potom....ale teda mozem ti povedat, som sa vzdy na nu kukala ako puk a teda vobec mi to nepomohlo ze sa predo mnou takto snazila "ocistit"...ako vie ze mna to bolelo menej??? a ak by to tak aj bolo to ospravedlnuje to ze mne sposobila bolest??? este by som dodala, ze nepochybujem ze ma mama miluje a netvrdim ze ma zle vychovala, mali sme velmi liberalnu vychovu a aj vdaka tomu sme boli s bratom velmi v pohode zvladnutelne deti, aspon ked to mozem porovnat so svojimi rovesnikmi. 🙂 nie len trestami je dieta vychovavane. ako trestane dieta vsak viem 2 veci:

1. capnutie nie je vychovny prostriedok, nesposobi trvalu zmenu spravania dietata, posobi len v danom momente. ak je toto rodicovi jasne, co vacsine urcite ano, lebo vacsina nejake to capnutie v detstve schytala, tak potom ako rodic viem ze budem capat opakovane. nie je vhodnejsie sa radsej zamysliet, ako to robit inak, lepsie?
2. dieta si toto trestanie velmi dobre zapamata a ovplyvni to jeho vztah k rodicovi. neodsudzujem mamicky co trestaju capnutim, ale pozor na to aby ich za to neodsudili ich vlastne deti.

lucinka1104
22. jún 2012

@ibamy2 s jedným to šlo aj mne ale tí moji čertíci sa tsale biju veľmi silne hryzu a hadaju sa všetko je moje nie to je moje a takto po sbe ručia celý den jeden sa nechce obliecť druhý zase prebaliť o spaní anio nehovorím ako každáý den siopoviem že dnes to zvládnem aj ja aspon raz na vybornú no mam pocit že to sa mi e šťe nepodarilo

ibamy2
22. jún 2012

@lucinka1104 nemam skusenost s dvoma detmi, ale ver, ze to ide.... skus si o stranu dozadu (myslim, alebo o 2 strany mozno) precitat slova @jolinka .... a ona ma tych deticiek raz tolko.... verim, ze to nie je jednoduche, no verim aj tomu, ze kto uprimne chce, bude hladat cestu, ako by to islo...

canama
22. jún 2012

Tato tema sa naozaj vyvinula zaujimavym smerom, mam doma jednu knihu o vychove a v jej uvode je citat, o ktorom sme sa s partnerom zhodli ze si budeme pri vychove nasich deti opakovat ako mantru:

"Kymkolvek budes, nic ma nesklame; nemam ziadne predstavy o tom aky by si mal byt alebo co by si mal robit. Netuzim po ziadnych predstavach o tebe, chcem ta len spoznavat. Nikdy ma nemozes sklamat."

ibamy2
22. jún 2012

@canama jeeej, Naomi 🙂 prave ju mam rozcitanu 🙂 krasna myslienka

aliza
22. jún 2012

@lucinka1104 ale ja ta plne chapem, presla som si podobnym, mala som takeho otca, velmi prisneho, aj urazky a vydieranie som si zazila, aj tu bitku, i ked obcasnu, ale ja som nezabudla 😔. A tiez mam tendencie robit veci, ako on a musim sa sakra kontrolovat, aby som svoju minulost udrzala na uzde.
Zlyhanie je normalne, stava sa to uplne kazdemu a netreba sa za to nenavidiet, ale ist dopredu a snazit sa pomalinky, postupne taketo situacie riesit a najma hladat sposoby, ako ich riesit, kazdemu vyhovuje nieco ine. A k tomu bytu, to som ja napriklad vypustila, neviem ako, ale podarilo sa, proste v dome bordel, ale stastne deti aj ja 😝.

minewka
22. jún 2012

@andrejka1983

Ja s dieťaťom nevyjednávam, ale vysvetľujem. To je poriadny rozdiel.
Dookola opakujem a vysvetľujem ako papagáj.

Rozmýšľam, čo je dieťa schopné pochopiť. Rozmýšľam, ako mu to vysvetliť dostatočne zrozumiteľne jeho veku - ale zároveň nie príliš jednoducho.

Je mi totálne šuma fuk (slušne povedané) - čo si o mne myslia ľudia, ktorí chodia okolo, keď nechávam decko zúriť na trávniku. Chcem, aby pochopilo - že afekt, vresk, zúrenie mu nijak nemôže v dosiahnutí jeho cieľa.
Nebudem ho capať po zadku len pre to, aby som dobre vyzerala v očiach okoloidúcich.

Keď mi napríklad dieťa odmieta dať ruku tam, kedy treba - dám mu na výber - buď mi dáš ruku, alebo ideme domov. Ak vystrája, trebárs ho vyložím na plecia ako vrece zemiakov a ideme domov. Tiež nevyjednávam - poviem buď alebo, vyber si. To, že ideme domov - je ďaleko väčší trest, ako capnutie po zadku.