Capnutie po zadku
Moj syn je vtakzvanej faze vzdoru...občas mi prejde trpezlivost,hlavne ked ma bije a capnem mu pozadku...niekde som čitala članok,že dvojročne dieta si to zapamäta na cely život a je to pre neho velmi ponižujuce...ked ma udrie a ja som nahnevana alebo smutna tak sa mi ospravedlnuje a udobruje si ma....ale napriek tomu to robi stale znova...ked ho zato udriem aj ja tak to zaberie a posluchne ,ale vidim na nom že je smutny ztoho a večer sa stažuje manželovi....aky mate nazor na to vy ?
@aliza teraz ja napisem nieco co s ami nepaci...pretoze prave tymt prispevkom potvrdzujes o com vsetkom sa tu stale motate kazdy den dokola...kazda si prisposobuje ako bude vychvavat svoje deti a kazda ma nejake mety...napriklad ty tu stale hovoris o tom capani a rozoberas to niekedy do extremov ktore podla mna zas aaaz tak nesuvisia z capnutim...o tom kojeni co si teraz napisala by ta mohla kludne teraz nejaka mamicka zanietena s kojenim zacat bombardovat ze svojmu dietatu ublizujes ked nekojis do 6 rokov lebo ho oberas o seba a o zdrave mlieko ktorym bezpochyby MM je...a ze su to len @vejula subjektivne pocity????myslim ze aj ohladne kojenia je brutaalne vela vyskumov a studii preco je kojenie dolezite aky ma vlyv na deti a ich vyvin ako fyzicky tak psychicky ..rovnako ako tu niekto napisal ze ved aj my sme boli bity a sme tu a nie sme na praskoch,si ty zahrnula do toho ze to nieje zdrave zmyslanie a pod...takze podla teba je v poriadku ze nase mami nam davali od 3 mesiacov kuraciu polievku?miesto prsa?takze co sa tyka tejto temy uz je to v poriadku?akjo sama vidis vo vychove a nachovania deti je mnozstvo tem v ktorych sa nie kazda msuime zhodnut! tiez zijem v UK a moje poznatky si predstav su uuulne odlisne od tvojich...zazila som kojacie matky anglicanky praveze kto tu v mojom okoli nekoji su matky poliacky a slovenky...no ale aby som neodbocovala od temy...ked vidim ako tu podaktore mamicky dokolecka dohovaraju a doprosuju s asovjim detom ktore im na ulici nemaju problem povedat bitch a slag!kopnut alebo aj udriet a pod...tak ver ci never takemu by som uz veru aj ja dala po papuli!no snazim sa svojou vychovou robit vsetko preto aby som sa do takehoto stavu so svojimi detmi nedostala..snaizm s aich viest v laske a pochopeni..maju objati a tulinkania nekonecne mnozstvo...mazname sa a dotykame hladkame a mojkame bozkame a steklime...no myslim ze ak prilo na negativny dotyk typu capnutia bolo to napokon vysvetlene a snazila som s aaj ospravedlnit a myslim ze kazda normalna matka to dokaze ...mimochodom moja dcera ma buchla niekolkokrat davno predtym ako kedy dostala po zadku!a poviem ti mrzelo ma to pretoze ja som to jej nikdy neurobila...ze som dospela a ja si to mam uvedomovat a mam sa podla toho chovat je jedna vec,ale dieta ktore vyrasta v laske a porozumeni si to asi necuca z prstu...z laskou a opatrne som sa ju snazila viest k tomu aby to uz nikdy neurobila a bohuzial urobila...a predstav si aj vtedy prislo k capnutiu...ona zostala z toho prekvapena lebo to ze jej to po tolkych vysvetlovackach vratim neratala...odvtedy to neurobila...no viem si predtsavit ze ak by som jej tutu mutu tolerovala jej ranu tak mozno by som dostala o par mesiacov dalsiu a dalsiu ...
a mimochodom bolo by fajn keby sa tu uz zacvalo hovorit aj o capancoch ktore su v afekte a v capancoch ako vychovnom prosrtiedku...ja v tom rizdiel vidim!mozno to nieje vzdy spravne riesenie,ale urcite nie ucelove a dlhodobo pretrvavajuce...teraz sa mi zda @alize ze si si vytiahla naozaj len to co by s ati hodilo do thoo ako poukazat an to z emas pravdu...
@alice107 na pravnicku sa celkom snazis analyzovat psychologicku podstatu veci.. miestame nemiestne..povedala by som neodborne a trosku mimo svoj obor hadzes zavery s uplnou istotou, tkora hranici s aroganciou (ak uz tuto hranicu neprekrocila).. Tipla by som to ako tu uz niekto povedal "fiktivna pravnicka" prisla davat pseudorozumy, pretoze si riesi svoj komplex z uprednostnenia karierneho postupu pred dietatom..
@vejula tu su dalsie argumenty zbytocne, zenicka Ta bude osocovat donekonecna..odhalila vlastnu slabinu, tak rychlo boda dookola, aby to uz nikto neriesil 😉 myslim, ze vsetci pochopili, ako si myslela to capnutie, aj to, ze ho nepraktizujes, aj to, ze to nebolo v amoku a z bezradnosti..to len niektorym zenickam sa tu zatmelo pred ocami, ked si same precitali, co vlastne urobili a dietkom a preco..
@liave ale kazda si tu tocime len tu svoju pravdu, nie je to tak? tie, co si obhajuju capanie, aj tie, co su proti. Mna tu tiez presviedcate, ze vychovne capanie je v pohode a dieta to nevnima negativne. Sme na tom rovnako 😉.
Capanie a odstavenie su podla mna dve neporovnatelne veci. . Ale ok, nebudem to tu uz rozoberat. Ale najdi mi co i len jeden odborny clanok, ktory pise o tom, ze capanie je dolezite pre fyzicky a psychicky vyvin.
A ten priklad s nasimi mamami a odstavenim v 3.mes. si nepochopila.
@aliza ale ja nikde nehovorim ze to je v poriadku!ak by to bolo v poriadku tak ti napoisem ze moja vychova je moja vec a ze budem svoje deti capat koko sa mi paci od rana do vecera a ze mi to robi dobre!rovnako ako ty som napisala ze hladam ine sposoby ako deti usmernit aj bez capania!ale to asi ostalo bez povsimnutia 😉
capem svoje deti po holej v ramci vtipkovania a v ramci toho ze mi neda si neplesknut po tej malej ritulke ked tak bezi okolo mna...samorejme s laskou 😉 si potlapkam a smejeme sa na tom spolu ...a velmi dobre vedia kedy konci sranda a ze silno sa takto tapat nebudeme...ale mas pravdu tocime sa tu dokola...len ako som uviedla uz predoslych prispevkoch stale tu podaktore hovoria to iste len to podaju v inak zkomponovanych prispevkoch...a ja tak trosku suhlaism s @monyccka ze najme tie tu pisu o extremnom dopade capnutia ktore zistili po svojom zlyhani (asi,posobi to tak 😒 ) ze sa to da aj inak...a kedze su teraz tie ktore to dokazali maju zrazu patent na vychovu 😒 s tymto ja velmi nesuhlasim...mozno by som poradila mamicke ktora cape svoje dieta denno denne ak by ma poziadala o radu...ale urcite by som to urobila inym sposobom ako to snazi presadit nbapr. @alice107 hmmm?myslim ze je logicke ze ked niekto zacne urazat tak respekt ani pocuvanie si nevynuti..tak sa zamysalm nad tym ako asi vedie taka maicka svoje dieta bez capancov..? 😎
@aliza 1. Nepisala som ziadnu dizertacnu pracu aby som musela uviezt zdroje, precitaj si moju odpoved bashke, ktoru tiez zaujimal zdroj, alebo viesco specialne pre teba zopakujem Ak ta to zaujalo vygoogli si, nic z toho, co som napisala som si nevymyslela, vyskum bol robeny v usa, jeho zavery boli uvedene na internete a su volne pristupne, 2. Nie som nikoho sekretarka, predpokldam, ze anglictinu ovladas a najdes si to sama. Inak chapem, ze zavery su sokujuce, kto by povedal, ze teaneger, ktory dostal ako male dieta bude na tom lepsie ako ten co nedostal, no uvidime co prinesie tymto detom buducnost
@aliza argumetnuješ tu presne tak isto ako ženy ktore vravia, že b detstve boli capane a bolo všetko ok 😀 😀 😀 Tak isto ty hovoriš, boli sme takmer všetci dojčení do 3 mesiacov a sme zdraví žíví, tak isto ako tvrdenie, takmer všetci sme boli capaní a sme zdraví bez psychickej ujmy. Takže maš to jedna jedna. LEn tak mimochodom aj za komunizmu ked žena chcela dojčila dlho. Moja mama jedneho braška 2 roky druheho 3 roky 😉
A netvrdím, že ked niekto nebol dojčení tak je horší človek ako nedojčení, tak isto ako netvtdím, že necapane dieťa je lepším človekom ako capane. Nerada takto paušalizujem, lebo v živote je tolko tolko faktorov, ktore vplývaju na život človeka, v neposlednom rade je to schopnosť sebareflexie, schopnosť zo všetkeho si vybrať to pozitivne, aj z negativnych zažitkov si totiž môžerme priniesť do života niečo pozitivne.
čo sa tyka dojčenia či učenia na vlastnu izbičku tak to som spominala len na margo tych traum, ktore tu spominate z capnutia po zadku.
@alice107 tu tvrdo persadzuje nazor, že občasne capnutie po zadku ma na dieťa brutalny dopad na jeho psychiku a na druhej strane je pre nu absolutne v poriadku, ked dieťa spava od malička uplne samo, je pre nu priam spravne, ked sa dieťa odnauči od dojčenia čo najskôr aby sa nedajbože nestalo "zavisle", pre dieťa neznamena žiadnu traumu, ked ho vychovavaju cudzie osoby, a rodičia sa cele dni venuju svojej praci... PRečo? žeby preto, lebo to sama ako dieťa zaživala? žeby preto je jej pohad na tieto veci taky zdeformovaný?
Ja mam zas na toto uplne iny nazor. Podla mna je pre dieťa ovela dôležitejšia pritomnosť matky, rodičov, i ked nie su dokonalí.... A zas si myslim, že z detí, ktore vyrastali viac menej cele dni mimo rodičov vyrastaju emocionalne chaldnejšie bytosti. JA mam tento pocit z alice. I ked tu stale suka fakty z rukava, necitim z nej žiadne emocie, žiadne pocity, vôbec nič. Žeby preto, že ako dieťa nedostavala dostatok emocii od svojich rodičov? žeby preto, že na nu v tomto ohlade nemali čas a to najdôležitejšie bolo finančne zabezpečiť deti do buducnosti pričom zanedbavali rozvoj emocionalne stranky dieťaťa???? Netrufam sa na toto odpovedať, ale chtiac nechtiac mi tieto otazky prebiehaju hlavou pri čitani riadkov od alice
@vejula tiez si nepochopila, co som chcela povedat tym, ze nase matky nas kojili 3 mesiace. Ja som nepisala, ze sme zdravi zivi aj napriek tomu. Ja som to spomenula na margo toho, ze podla teba odstavene deti prezili traumu z odstavenia, cize tym padom aj cela nasa generacia by mala byt ztraumovana, kedze v 3.mesiacoch bola odstavena. A to je super, ze tvoja mama tak dlho dojcila, ale zrejme nechodila do prace, ze? vtedy isla vacsina zien skoro do prace a deti do jasli, taka bola doba. Samozrejme, ze mali ludia na vyber, ale vtedy sa islo s davom, zial.
Vies, vplyv dojcenia nebude mozne nikdy dokazat, nakolko od 6.mesiacov dieta zacne jest aj normalnu stravu, cize po tej zdravotnej stranke nie je dokazane, ze dojcene dieta bude zdravsie neskor v zivote, napriklad moze maminka dojcit kolko chce, ale ak dava dietatu cukor, parky, salamy a ine nezdrave jedla, tak to dojcenie nezaruci zdravie. Takisto psychicke zdravie sa neda dokazat, ze dojcene deti budu vyrovnanejsie a stastnejsie, kedze na psychiku dietata posobi milion inych faktorov. Ale vyskum na dosledok capania sa da urobit, aj celkom objektivny, precitaj si to od bashky. Konieckoncov, je to aj v osnovach psychologie, co vsetko neadekvatne trestanie moze sposobit a capanie sa tam radi. Ziaden psycholog ti neporadi capat dieta,preco asi.
A co sa tyka @alice107, netrufam si povedat, ake mala detstvo, ani to, ci je emocionalne chladnejsia, na mna tak neposobi. Na mna skor emocionalne chladne posobia matky, ktore za kazde nevhodne spravanie nacapu svojim detom lebo si myslim, ze nerespektuju emocie svojicj deti. Nikto nechce byt biti, nikto nechce dostat facku, nikto nechce byt trestani za chyby, ale chce sa naucit chyby sam rozoznat a nabuduce ich nerobit, chce vediet, ze je rodicmi prijaty aj s chybami, ale bitka dava dietatu najavo uplne nieco ine. Nie, capanie nie je trauma, ale moze sa to odrazit na sebavedomi, na schopnosti vyhodnocovat vlastne spravanie a vyhodnocovat svoje chyby.
ANo, pritomnost matky je najdolezitejsia, ale ta nie je len o dojceni, niektore nedojcia vobec, ked uz sme pri tom,ale urcite sa kvalitne venuju svojim detom, takze toto je zase len generalizovanie. Kolko zien strci prsnik do pusy a popritom si cita, keca s kamoskou cez telefon alebo brazdi po nete.....a a no, su pritomne, ale len fyzicky, ale hlavne, ze dlhodobo dojcia 😖. A na zavislost mam tiez svoj nazor, aby 3.rocny chlapec omakaval prsia ucitelkam v skolke alebo strhaval tricko matke na verejnosti alebo po kazdom buchnuti na ihrisku utekal sa upokojit na prsnik....prepac, ale toto sa mne nezda v poriadku. takisto ako dojcenie starsich deti v noci, to ma nikto nepresvedci, ze je to o potrave, nie je, dieta nema v noci co jest. Ani sa tulkat, ci ubezpecovat o pritomnosti rodica. V noci sa ma spat a rodic by mal dieta naucit kvalitnemu spanku a nie mu do toho zasahovat svojim konanim. Ak ma dieta uspokojene svoje potreby cez den, najma tie citove, tak sa nepotrebuje v noci o nicom ubezpecovat (pokial nie je chore, samozrejme). K samostatnym izbam sa nebudem vyjadrovat, moje deti boli s nami, dcera je vo vlastnej az od 4.rokov, ale dufam, ze syn sa 'odstahuje' trochu skor 😀. Nehovorim, ci je to spravne alebo nie, ale ja to tak citim a mne to tak vyhovuje.
@aliza citujem ta-cize tym padom aj cela nasa generacia by mala byt ztraumovana, kedze v 3.mesiacoch bola odstavena.
k tomu len tolko,ze kedysi sa pouzivala trstenica aj v skole,doma sa vsetko riesievalo bitkou-este moji rodicia tak boli vychovani v skole aj doma a aj vsetci ich rovesnici-su to dnes vyse 70 rocny ludia- teda by tiez mali byt ztraumatizovani a aj cela ta generacia-myslim , ze sa to robilo do urcietej doby vo vacsine sveta-teda sme vsetci potomkovia ztraumatiovanych ludi 😝 alebo ako to je?
PS-nie som zasatnca bitky,len si nemyslim ze jedna po zadku traumatizuje dozivotne.
Povazujem to za zlyhane nervy rodica ,nie vychovny prostriedok. 😉
@kaja73 no ja osobne si myslim, ze bitka sa podpisala na nas vsetkych, aj na predchadzajucich generaciach. Ja vidim spojitost, podla reakcii ludi...nikto si to na vedomej stranke neprizna, radsej bude tvrdit, ze vdaka bitke je slusny clovek, co je uplna blbost.
A este raz, ten priklad s dojcenim 3.mesiace a dost som dala preto lebo vejula je presvedcena, ze nasilne odstavenie sposobuje vacsiu traumu, ako capanie, ale zaroven tvrdila, ze nasa generacia je zdrava, cize ja som to pochopila tak, ze bez traumy, co si podla mna odporuje. Ja osobne nezastavam ziaden nazor k tomu, ze sme boli dojceni len 3.mesiace, nic z toho nevyvodzujem.
@aliza a ja zas nic nevyvodzuje z jednej po riti 😉
nemal by sa tym nik chvalit,ze ako super to tak funguje,ale neodsudim maminku co po riti da ani tu co odstavi v 3 mesiaci,ci nekoji vobec.
Tvrdis ze vidis spojitost medzi bitkou,ze sa to podpisalo na prechadzajucich generaciach-ale tolko kriminality tu zas predtym nebolo-ani u nas,ani v zapadnom svete-- ,ale co ked je to nasledok nekojenia? toto neber ako otazku na ktoru mi treba odpovedat,len zbytocne filozofujem,lebo mi synatora mm vzal do obchodu a starsi syn je uz samostany,takze sedim a uzovam si to za PC 😎
@kaja73 ja si myslim, ze kriminalita a celkovo asocialne spravanie je len dosledkom zlej vychovy a nedostatku lasky 😉. Starostlivost o dieta nie je automaticky aj laskou, laska ma rozne podoby...a nebavili sme sa o jednom po riti, ale o vychovnom capani. A ja nikoho neodsudzujem, mne sa len nepaci, ked si to tu zeny ospravedlnuju, dokonca sa robia lepsimi, ze lepsie vychovavaju a navazaju sa do tych, ktore to robia aj bez capania.
@aliza tema znie -capnutie po zadku-nie vychovne capnutie-kam sa to az dostalo je o inom. 😉
Ja si vazim maminky co to zvladaju bez capnuti,ale nenavazam sa do tych co im proste nervy prasknu.
Odsudzujem maminky -nehanbim sa to takto napisat-co to povazuju za dennodenny vychovny prostriedok a este sa tym aj chvalia-vejula tam vsak nepatri. Ak som ju dobre pochopila ma nazor podobny mojmu.
@aliza ja si nemyslim, ze kriminalita je len vdaka zlej vychove, podielaju sa na nej aj ine faktory...
Nemam pocit, ze by sa zeny navazali do tych, ktore vychovavaju bez capania, skor mam opacny pocit, ze zeny, ktore vychovavaju bez capania odsudzuju zeny, ktore uz capli...ja osobne nemam nic proti matkam, ktore dokazu vychovat slusne dieta bez capania, ak nikdy v zivote necapla, klobuk dole 😉
z capania ci necapania sa prešlo až ku dojčeniu,samostaným izbám, finančnej nezávislosti a ukončilo sa to kriminalitou Slovenska 😀 ...he he...akože viem že všetko so všetkým suvisí ako sa hovorí, 😝 😀 ale tak no, vraťme sa spať k teme, alebo to už nechajme tak, lebo sa len viac zamotávame 🙂 inak vonku je krásne, podme von co vy na to?? ja idem s mojou malinkou na prechádzku, bude mi spinkat v kočiku a ja sa aspon poopalujem... 😉 🙂 takto si predstavujem pekne strávený den a nie dotahovanim sa nad niečim, co i tak tu za PC nevyriešime 🙂 🙂
@vejula ja som svoj nazor na bitie dietata povedal a nemienim na tom nic menit. 😉ja nazor nepresadzujem.ja ho vyslovujem.
o kojeni v tejto teme ne je priestor a ako som povedala,tak je to tema sukromna.takze reakciu na to co ty o tom pises ja nemam zaujem publikovat. :-
co sa tyka tvojich osobnych pocitov,tak tie su ozaj len subjektivne. ozaj nepatria na toto forum.ty to nevies? nebudem to komentovat ako aj podobne ine prispevky inych pisateliek ohladne ich suktomnych pocitov na moju osobu. 😎
ja ale chapem tvoje stanoviska vzhladom na to,co si od svojich rodicov musela prezit v detstve.sama si to popisala.ozaj smutne a hrozne zazitky . a som ozaj stastna,ze moji rodicia sa takto ako ty popisujes nechovali.preto aj ja reagujem kludne a bez emocii na danu temu. 😉
a keby si nezazila to co si v detstve zazila a zila v inom prostredi vtedy aj teraz tak by si nepokladala spanie vo vlastnej posteli a izbe pre dieta za nieco zvlastne ci dokonca nevhodne.a uprimne sa cudujem,ze hoci sa nestitis capnut batola,mas odvahu posudzovat nejakeho rodica ci je mentalne chladny ak dieta ma vlastnu izbu a spi v nej. 😕to mi prepac.
ale to je ina tema a na inu debatu.
ty samozrejme konas tak,ako mas nastavene podmienky.a ked ti to vyhovuje,je to len na tebe.
ine rodiny co maju na to podmienky konaju inak.a tiez im to vyhovuje.
takze nevidim ziaden problem. 😉
na zaver napisem len zhrnutie.ja pokladam pravne aj ludsky bitie dietata za nasilie a capnutie a este k tomu batolata splna nalezitosti nasilia.to mi ver.
ak by to nebola pravda,tak zakon ktory som tu ja uz spominala by capanie po zadku nezakazal.
ak ty sa snazis bagatelizovat svoj cin,tak ja nemam na to dovod.
preto som svoj nazor vyslovila
tak ako ty ten svoj.
@liave dieta musis vychovat prikladom.ak matka sa chova k svojmu okoliu agresivne a to aj slovne,tak dieta to len odpozoruje.ty mas 3 deti.tvoji dvaja synovia/ako si napisala v jednej teme/ sa navzajom biju.a vraj ked najde syn ´´slabsie´´ dieta tak ho bije tiez. 😕
ako mas zvladnut deti bez ´´capancov´´? nuz mat na ne cas.musis si to zariadit tak,aby si mala cas sa im venovat ich agresivita z niecoho vychadza.vies z coho? tam zacni a odstran pricinu toho agresivneho konania.ale ver mi,ze nie tym,ze este ty zacnes voci im agresivne vystupovat.
vedela si predpokladam ked si chcela 3 deti co to obnasa.alebo nie? 😕
@alice107 musela si si ma pomylit ,mam dve deti pretoze najstarsia dcera zomrela.ja som sa nikde nestazovala ze moj syn bije deti! ? Ja nemam cas tu vysedavat a riesit blbosti ja svoje problemy riesim doma s detmi nie s imaginarnimi "mudrlantkami" tvojho typu! A ako citam teba tak na svete budiu podla tvojho prikladu Dalai arogantny a netolerantny ludia ktory si budi mysliet ze ked Su anonym mozu urazat hlava nehlava! Porucam sa a s takou ako Ty uz nebudem hovorit ani o pocasi...ale vrtanie ti ide Uzi si to papaaaa
Capnutie alebo nie? Dám Vám príklad. Ako by ste vyriešili situáciu, ktorá sa mi stala dva dni dozadu v jednom obchodnom centre - mnoho detí sa krásne hralo v detskom kútiku a medzi nimi aj ten môj. Jeden chlapec však chodil pomedzi deti a bezdôvodne každé, okolo ktorého prešiel buchol - buď po hlave, po chrbte, po ruke, to je jedno, jednoducho buchol. Sledovala som jeho matku čo urobí, no tá sa robila, že nič nevidí až do chvíle, kým jedno dievčatko začalo plakať - jediné čo jeho matka urobila, bolo slovné upozornenie, nono to nesmieš a malý sa hral ďalej. Samozrejme sa o chvíľu ušlo aj tomu môjmu, ktorý ostal tak prekvapený, že ostal stáť a pozerať na dotyčného chlapca, ktorému nestačilo a tresol môjho malého autíčkom, čo mal v ruke po hlave. To som už ja nevydržala, schytila som tomu chlapcovi ruku a rázne som mu naznačila, že ešte raz a tresnem mu jednu ja. Čo myslíte, čo sa stalo? Nebol zlý ten chlapec, ale ja, čo si to dovoľujem.
Tak ako sorry, ale dieťa si trieskať niekoho iným dieťaťom po hlave nenechám!!! Miesto toho, aby matka dotyčného chlapca ho zobrala domov, tak som radšej odišla ja s mojím. Mimochodom, ten chlapec mal okolo štyroch rokov.
@aliza presne, je to sice uplne off topic (znovna tak ako tie hadky tu), ale generacia nasich matiek odstavovala deti tak priblblym sposobom ze az....s prepacenim. osveta vtedy bola taka ze sunar je OK, bolo to "moderne". a prikrmy od ukonceneho 3. mesiaca. no dnes keby sem s tym prisla nejaka mamicka na forum tak je slovne "ukamenovana". 🙂
moja mama sa ma vypytuje este stale ze kedy uz konecne zacnem prikrmovat, ze moj brat papat zeleninovu polievocku uz ked mal 3. mesiace. a preco preboha tej malej nedam aspon cajik, ved to mlieko jej nemoze stacit. 😲
a dokonca mam doma jednu knihu, napisana v sucasnosti, kde sa pise ze dieta treba odstavit do 8. mesiacov, lebo potom sa mi moze stat ze bude dieta odo mna vyzadovat dojcenie aj v druhom roku zivota a to by mohlo byt pre mna nepohodlne. 😀
@andreah25 samozrejme ze ty sa nesmies v ziadnom pripade dotykat cudzieho dietata tak,ze to znamena nejaku hrozbu pre neho.to dieta je malolete.ta matka je na vine,nie dieta.
tebe by sa predpokladam tiez nepacilo,keby sa niekto cudzi takto dotykal tvojho syna.
ak by sa toto stalo mojmu dietatu,tak by som v prvom rade dbala na jeho bezpecnost a vzala by som ho z miesta kde mu hrozi nebezpecenstvo.potom by som pristupila k matke a upozornila ju,ze ak jej syn nejak ublizi ci ublizil mojmu dietatu,je plne zodpovedna.aj to aj pravne.ak je to rozumna zena,tak by pochopila.
nic ine ty nemozes urobit.cudzieho dietata sa pod ziadnou hrozbou nemozes dotykat.
boli ste na verejnom ihrisku v obchodnom dome.musis zial pocitat s tym,ze tam chodia rozne matky a rozne deti.a ze tie deti mozu byt vinou rodicov agresivne.
ine ti nezostava ako s takouto moznostou pocitat . inak mas uz len jednu moznost.mozes matku zalovat za ublizenie a utok na tvoje dieta.a ziadat odskodne. ;
alebo upozornit zriadovatela toho ihriska na matku,ktora by nemala dopusti,aby jej dieta ublizovalo inym detom tam sahrajucim.zriadovatel ju moze vykazat z ihriska,ak jej dieta ohrozuje ine deti.
@andreah25 no ved samozrejme ze zla si bola ty, lebo tej mamicke ako si pisala to bolo jedno ako sa jej syn chova. nevidela v jeho spravani nic cim by sa mala zaoberat, alebo jej to prislo ako prilis zlozity problem, tak sa radsej tvarila ze to nevidi. v danej situacii si asi urobila najlepsie co si mohla, capnut cudziemu dietatu nemozes a svoje si nenechas.
@alice107 zaujimavo si to napísala...a v podstate mas uplne pravdu 🙂 tentokrat suhlasim.....ale všimla som si taku vec že ty sa na všetko pozeraš na 99 % z toho právnickeho pohladu, nie z pohladu matersko ludskeho, inštikntívneho alebo ako to mam nazvať 🙂....isto to je syndrom povolania, ponorkova choroba alebo ako to mám nazvať 😀 vieš tak ako my učitelky možno doma použivame na svojich deťoch stale že: nebehaj, nenahanaj sa, chod pomaly,umy si ruky, sed rovno 😝 ...tak ako v škole 😀 tak aj doma he he...nuž u teba sa mi to zdá,že zase to právo a zákony, sú vopchate všade!!!....proste prenášaš prácu na rodinu.... 😖 ( ale to sa občas stáva každemu, beriem len si to zase treba aj uvedomiť) ale tak ako sa vývoj dieťaťa, jeho spravanie a hry neriadia zákonom, tak neexistuje ani dokonalosť, ani ten poriadok, a nič nikdy nepojde na 100% podla našich predstav a už vobec nie podla nejakých zákonov, žial 🙂 ....tak možno skus nebyt 100%právničkou, matkou, vychovavatelkou, manželkou a neviem cim ešte chceš byť...but proste ženou...so všetkým co jej prislucha...aj s chybami, ktore isto maš aj ty a netvrď mi že nie, lebo ma fakt už rozosmeješ 😉 😀....tak len tolko....inak ten tvoj posledný prispevok bol fakt celkom OK 🙂
@andrejka1983 ak si citala,tak som odpovedala v zmysle v akom by som ja konala. nie ako by som konala ako pravnicka. to by bolo uz trosku ine konanie,ver mi. 😉 a ver mi aj to, ze na sk sa mi toto stalo a po upozorneni tej matky tato velmi rychlo pochopila co som povedala.ospravedlnila sa a dieta brala prec z ihriska.to ,ze upozornis dotycnu mamu na pravne dosledky jej /ne/konania by nemalo mat nic spolocne s tym ci si pravnicka ci nie.ale s tvojim pravnym vedomim.to znamena,ze kazda zena by mala vediet ake su zakladne prava a povinosti ktore sa tykaju bezneho zivota. 😉
nechapem tvoje doporucania o tom,co by som ja mala byt. 😕
skor sa zaoberaj sebou ako mnou.nemyslis? 😉
okrem tej z mojho hladiska nevhodnej poznamky je tiez tvoj prispevok celkom.o.k. 🙂

@vejula chcela by som este reagovat, kedze som tu cely den nebola, ale necitala som vsetko. K tomu odstaveniu od kojenia, mne sa dcera odstavila sama v roku, bez placu a capania sa po prsnikoch a bol to nasledok toho, ze som zrusila nocne kojenie, kedze som presvedcena , ze v noci ma organizmus, aj travenie oddychovat. U nas bol prsnik najma o strave, aj ked prvych 6 mesiacov visela na prse 12 hodin denne, ale ako zacali prikrmy, dojcenie bolo len stravou. U nas sa prsnikova zavislost nekonala a tak jedno rano pocucala a vecer uz bola flasa, ani raz mi nesiahla na prsia, aby som jej dala, proste nic, akokeby som ani nekojila, takze ide to aj bez tej traumy, co si tu pisala, zalezi na matke. Matka, ktora si nauci dieta celu noc cucat, tak odrazu v 2.rokoch si povie a dost a zacne drasticky oducat. A to je naozaj chyba matky. Da sa oducit aj postupne, bez traumy. A ked uz sme pri tom, nasa generacia bola kojena 3 mesiace a dost, takmer vsetci, aspon vsetci, co poznam, takze vsetci sme prezili traumu a sme tym postihnuti, ci? Ja si myslim, ze z dojcenia sa na SK stal fanatizmus, proste dojcenie je liek na vsetko a nedojciace matky su zle matky, ich deti citovo ochudobnene, nemaju puto a pod. Ja zijem v UK, nepoznam nikoho, kto by dojcil, dojciacu zenu som este nevidela a to som v spolocnosti mamiciek kazdy den. Viem, ze je to tak aj v inych krajinach. Tym nechcem napisat, ze s tym suhlasim, ale taka je realita. A teraz otazka, naozaj si myslis, ze dojceni Slovaci su lepsi, vyrovnanejsi ludia, ako cely okolity svet? ja si to osobne nemyslim, dokonca mi Slovaci vychadzaju horsie. To, ako ty vnimas dojcenie, je len tvoj pocit, nic viac. Ja ho respektujem, ale nesuhlasim, ja nesuhlasim so zavislostou na prsniku. Ja som vedela dieta ukludnit aj inak, objatim, pritulenim a nie vytiahnutim prsnika.
a k capaniu, @bashka ti tu dala odkaz na clanok, ktory sa zaoberal vyskumom, z ktoreho vyslo, ze capane deti su agresivnejsie a dokonca maju slabsi mentalny vyvoj, ale na to nikto nereagoval, asi preto, ze to bolo 'zapadne'. Ale ked tu sisaka, ci ako sa vola, napisala o nejakom vyskume, tiez 'zapadnom' a bez odkazov, len tak, zbrucha, tak vsetky ju placali po ramene. Kazdy si vybera, co chce pocut. Ale ja ti poviem, z vlastnej skusenosti, ze capane deti su naozaj agresivnejsie, ptovrdilo sa mi to aj v temach tu na MK, deti, ktore biju rodicov, babky, ostatne deti su vzdy deti, ktore rodicia doma capu. A to sa neda vyvratit.